ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:75/1075)

Malinowa Chmurka 75

krakersach, wówczas zaoszczędzimy trochę czasu. Przed Wami przepis na malinową chmurkę w mojej wersji. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! PRZEPIS NA MALINOWĄ CHMURKĘ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki KRUCHE CIASTO 3 żółtka 150 g mąki przennej 30 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego 100 g masła GALARETKA Z MALINAMI 600 g malin(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie KRUCHE CIASTO Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Następnie zagnieść je ręcznie, lub przy użyciu robota. Uformować kólkę, delikatnie spłaszczyć, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1h. Schłodzone ciasto rozwałkować, następnie rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (blacha 24×36). Ponownie schłodzić w lodówce przez 1/2 h. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem. Piec

Przepiski.pl
Tarta z czereśniami i białą czekoladą 126

Przepyszny i pięknie wyglądający letni deser. Kruche ciasto doskonale komponuje się z delikatnym kremem z białej czekolady i świeżymi czereśniami.  Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru jajko szczypta soli Krem z białej czekolady: 330 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru ok 300 g wydrylowanych czereśni(...)łyżki prażonych płatków migdałowych mięta do dekoracji  Ciasto kruche: składniki posiekać, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na ok 0,5cm i wylepić natłuszczony spód foremki do tarty (ciasta wystarczy na jedną dużą tartę lub kilka mniejszych). Nakłuć widelcem i położyć papier do pieczenia. następnie nasypać grochu

Smakołyki Asi
Szarlotka Apple Pie 138

Przepyszna, aromatyczna i bardzo krucha szarlotka - a dodatkowo w porównaniu z innymi - błyskawiczna do przygotowania. Składniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 6 łyżek cukru pudru szczypta soli 200 g masła, zimnego 90 g smalcu, zimnego ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 kg jabłek na szarlotkę (np. szara reneta) 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru(...)cukru wanilinowego To ciasto będziemy piec w formie rozszerzającej się ku górze o średnicy ok. 27 cm i wysokości 6 cm (jak na pie lub paellę). Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta

Świat Ciasta
Niebo w gębie, czyli kruche ciasto z borówkami i białą czekoladą 130

zaledwie wstęp Ciasto można zarówno zrobić w formie do tarty (idealnie, aby spód był wyjmowany), bądź w tortownicy. Ja wybrałam drugą opcję (forma o średnicy 22 cm) Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej* pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko * robiłam również z mąki krupczatki i o ile ciasta(...)zamrażarki na 30 minut Formę wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, bądź po prostu rozprowadźcie po formie rękoma ( ta wersja przy ciastach kruchych odpowiada mi najbardziej). Całe ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz ok. 25 minut aż spód będzie zarumieniony

gutfut
Kruche ciasto z kremem, agrestem i porzeczkami 114

Dziś kruche ciasto wg przepisu na babeczki które niedawno robiłam, wychodzę z założenia, że jeżeli jakiś przepis jest dobry to nie ma sensu kombinować, tylko go wykorzystywać do kolejnych. Krem podobny już też robiłam, tylko owoce są inne, tj. porzeczko-agrest (tak, tak istnieje coś takiego), agrest i czarne porzeczki. Tak naprawdę do tego rodzaju ciasta możemy wykorzystać każde owoce(...)sezonowe- nic tylko kombinować. Składniki na kruche ciasto: 2 kubki (około 400 g) przesianej mąki pszennej 200 g miękkiego masła roślinnego 1 duży lub 2 małe zblendowane banany 5 łyżek cukru pudru łyżka esencji waniliowej szczypta soli Krem: pół litra mleko sojowego (użyłam waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 gałęzie rabarbaru (lub około 200 g innych owoców) 5 łyżek cukru

greenscarf
Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką 132

Dzisiaj zapraszam na  kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką .  Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane  na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę  i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut. Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciastka na Wielkanoc 203

motylków i pisanek. Ciastka wyszły kruche, fajne i delikatne w smaku i sprawiły dużo radości dzieciom i nie tylko To co ciekawe w tym przepisie, po raz pierwszy do ciasta kruchego, dodawałam mieszankę tłuszczu – oleju i masła. Zawsze używam masła, a w tym przepisie mamy 1:1 udział oleju i masła. Uwaga co do mąki. Proponuję dodać najpierw 400g(...)potem jeśli zajdzie potrzeba, dosypywać partiami dalszą ilość. Chodzi o uzyskanie konsystencji zwartego, kruchego ciasta a w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytej mąki, ciasto może zabrać inną ilość mąki. Tak więc uważajcie, aby nie przedobrzyć z mąką. Jeśli jednak mąki dosypiecie za dużo, to możecie uratować ciasto dodając 2 łyżki lodowatej wody albo 2 łyżki śmietany. Ciasto kruche

Mieszam w Garnku
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 152

Coraz bliżej Święta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu(...)zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka) 200  gram zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki niezbyt czubate zimnego gęstego jogurtu pół łyżeczki soli płaska łyżeczka mielonego kminku 2 zmielone w młynku ogonki prawdziwków ( kapelusze są zbyt twarde) 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę umieścić na stolnicy, zrobić dołek, dodać posiekane

AZgotuj!
Sernik z brzoskwiniami i orzechową bezą 202

tradycyjnej prostokątnej formie (35x25 cm), gdyż sernik wyszedł mi naprawdę bardzo wysoki i o mało nie uciekł z blaszki podczas pieczenia. Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Ciasto kruche: 240 g mąki pszennej 50 g orzechów włoskich, zmielonych 150 g zimnego masła 70 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa serowa(...)żółtka 1/2 szkl syropu z brzoskwiń 1/2 szkl oleju rzepakowego 1,5 op. budyniu śmietankowego (60 g) duża puszka brzoskwiń Beza orzechowa: 5 białek (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej) szczypta soli 1 szkl cukru pudru 150 g orzechów włoskich, zmielonych Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Wykleić je na spód blaszki

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek cygański - bakaliowy 298

Mazurki goszczą na naszych stołach raz do roku, dlatego są długo wyczekiwane i smakują tak wyjątkowo. To cienki placek z kruchego ciasta obłożony różnego rodzaju słodkimi masami. Dzisiejszy mazurek jest nieprzyzwoicie pyszny. Kruche ciasto mazurkowe to nie jest zwykły kruchy placek jaki pieczecie w ciągu całego roku. Upieczony został z dodatkiem gotowanych żółtek i dlatego jest wyjątkowy - niesamowicie kruchy, rozpływający(...)migdałów 60 g daktyli 60 g fig 60 g smażonej skórki pomarańczowej 60 g cukru pudru/ksylitolu 40 g mąki 2 jajka sok z 1 cytryny Wykonanie: składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i zagniatać do momentu, aż połączą się w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce.  Ciasto rozwałkować, następnie wylepić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche babeczki z kremem kokosowym 77

serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 100 g białej czekolady Przepisy Thermomix. Kruche babeczki z kremem kokosowym. Wykonanie: Do naczynia  Thermomix umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto. Miksujemy czas 40 s/obr.5. Ciasto wyciągamy i formujemy kule. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 30 min. Foremki na babeczki lsmarujemy olejem. Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku(...)Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. W wielu przepisach jest aby ciasto obciążyć w trakcie pieczenia aby nam nie urosło. Ja tego nie robię i ciasto piecze się bez unoszenia. Kruche ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Ciasto musi nabrać złocistego koloru. Po 10 minutach sprawdźmy nasze ciasto i jeżeli jest upieczone to skróćmy czas pieczenia. Przepisy

Themo przepisy
Klasyczna tarta z owocami 327

ardzo smaczna tarta na kruchym spodzie na żółtkach, do tego klasyczny crème pâtissière, owoce i glazura wykonana z galaretki owocowej. Idealne połączenie. :) Ciasto kruche można przygotować nieco wcześniej. Gotowe ciasto kruche zawinięte w folię spożywczą można przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 3 miesięcy. Klasyczna tarta z owocami PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia(...)minut   Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta") 250 g mąki tortowej 200 g masła nieco rozmiękczonego 100 g cukru pudru szczypta soli  2 żółtka Przygotowanie spodu tarty Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, sól, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i wyrabiać delikatnie czubkami palców do uzyskania jednolitego ciasta. Zawinąć w folię i włożyć na pół

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pani Walewska (pychotka) 147

Pani Walewska, inaczej nazywana pychotką (o jakże trafiona nazwa!) to słodko kwaśne połączenie konfitury z czarnej porzeczki z migdałami lub orzechami włoskimi (wersja z nimi bardziej mi odpowiada) oraz ciastem kruchym i bezą. Choć to ciasto kilkuwarstwowe to robi się je stosunkowo szybko. Nie jest trudne w wykonaniu. Przy okazji zachęcam Was także do zajrzenia do naszej zakładki Coolinarnie gdzie(...)znajdziecie wiele innych przepisów na święta i nie tylko. Składniki na kruche ciasto: -2 szklanki mąki pszennej -1/2 szklanki cukru pudru -łyżeczka proszku do pieczenia -100 g masła -cukier waniliowy -1 całe jajko+ dodatkowo 2 żółtka Masa budyniowa- składniki: -200g masła -5 żółtek -2 szklanki mleka -1/4 szklanki cukru –2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki mąki

Arbuziaki
Pani Walewska - Pychotka 224

Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru200 g masła6 żółtekSkładniki na bezę:6 białek1,5 szklanki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16(...)teoretycznie praco chłonne, jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Okazało się jednak, że nie taki diabeł straszny... ciasto nie jest trudne w wykonaniu - a efekt końcowy rewelacyjny. Kruche ciasto, delikatna słodka beza, krem budyniowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy... Po prostu poezja :) Najpierw zagnieść kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść razem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Przygotować formę

Świat Ciasta
Bezglutenowy sernik na haloween 107

Przepis do którego wracam co roku podczas sezonu dyniowego.  My podwoiliśmy ilość składników na ciasto i z reszty zrobiliśmy "paluchy wiedźmy" :) Świetna zabawa dla dzieci. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto: ciasto:   25 0 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 100 g cukru pudru 110 g masła 1  jajko 1 łyżeczka przypraw korzennych masa serowa: 140 g puree(...)cukru (dałam 60 g cukru brzozowego) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ryżowej drobnej 1 jajko 1 żółtko pisaki czekoladowe do dekoracji Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty czy tartaletki. Masa serowa: Puree z dyni

Kuchnia bezglutenowa