małej patelni 16 cm 2 jajka Banan Łyżka mąki kokosowej 2 łyżki mąki gryczanej Odrobina sody Woda Cynamon Banana rozgnieść widelcem Do banana dodać jajka i połączyć Dodać mąkę, sodę i cynamon Dodać około ćwierć szklanki wody i odstawić na 3-5 minut Jeśli po tym czasie ciasto na omlet będzie zbyt gęste dodać jeszcze wody Smażyć na rozgrzanej
HealthyCreationsproste w przygotowaniu rafaello na waflach, może zastąpić niedzielne ciasto do kawy i być bardzo smaczną przekąską na deser. Przygotowanie takiego smakołyku trwa krótką chwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje. składniki 4-5 prostokątnych całych wafli 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 30% 200 g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 2 opakowania bitej
Smakowite Daniaborówek łyżeczka sody łyżka cukru jajko Olej do smażenia ( użyłam kokosowego) Przygotowanie: Jogurt wymieszać z mlekiem oraz jajkiem. Dodać cukier a następnie przesianą mąkę z sodą. Wymieszać na koniec wsypać borówki. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po kilka minut z każdej strony. Obracać gdy na cieście pojawią się "bąbelki". ( Do smażenia użyłam patelni do naleśników. Gotowe posypałam
Kulinarne przygodyproste w przygotowaniu rafaello na waflach, może zastąpić niedzielne ciasto do kawy i być bardzo smaczną przekąską na deser. Przygotowanie takiego smakołyku trwa krótką chwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje. składniki 4-5 prostokątnych całych wafli 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 30% 200 g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 2 opakowania bitej
Smakowite Daniatylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem babeczki dekorujemy rozpuszczoną białą czekolad ą oraz oprószamy wiórkami kokosowymi. **** PREPARAZIONE Preparate due ciotole. Nella prima ciotola setacciate
La grande e la piccola cuocamleka 50 g cukru 1 łyżka rumu 30 g kokosowego oleju lub masła smalec do smażenia Do dekoracji polewa z cukru pudru 125 ml cukru pudru+ 1,5 łyżki gorącego mleka kolorowe posypki Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj cukier, mąkę, sól, jajko i zarób elastyczne ciasto. Wlej rum i rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto aż tłuszcz zostanie wchłonięty
codojedzeniaminut . Po tym czasie dodaj kakao, odsączone daktyle oraz mleczko kokosowe (lepiej dać najpierw mniej mleczka, i gdy masa będzie za gęsta stopniowo dodać więcej, masa ma być dość gęsta, a wszystko zależy od kaszy ile płynu pochłonie). Dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto. Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Udekoruj czereśniami
Fabryka pomysłówczekoladę (zawierającą więcej cukru), to koniecznie zmniejsz jego ilość w cieście, bo zrobi się ulepek. Ciastka z czekoladą mogą być bardzo chrupiące, jak i miękkie. Wszystko zależy, z której propozycji nałożenia ich na blaszkę skorzystasz. Dla mnie jeden i drugi jest świetny. Inne ciekawe przepisy na ciastka: Ciasteczka kokosowe – tylko 2 składniki! Ciasteczka tahini – tylko 3 składniki! Ciasteczka
BlendmanSurowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru
Moja Delicjawegańskiej, to wystarczy zrezygnować z żelatyny w polewanie, ponieważ ciasto nie zawiera jaj ani masła. Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 35 min 1 szklanka mąki pszennej 1/2 banana 90 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 cukru 1/2 mleka (najlepiej kokosowe domowej roboty) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka
Słodki Kompromisgłównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru pudru 30 ml likieru migdałowego lub kokosowego 1 łyżka syropu z agawy bio olejek migdałowy Przygotowanie: Zagotować
Ala piecze i gotujeroli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko
Cooking Monsterpieprzu łyżeczka posiekanej natki pietruszki olej rzepakowy lub kokosowy do natłuszczenia patelni mały jogurt naturalny dojrzały pomidor malinowy sól i pieprz do smaku Jajka roztrzepujemy z maślanką. Dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Botwinkę myjemy, drobno kroimy i wraz z fetą dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną, natłuszczoną niewielką ilością oleju patelnię nakładamy
Mienta blogodrobina oliwy lub oleju do smażenia (ja użyłam oleju kokosowego) Sos pomidorowy: 2 pomidory ząbek czosnku świeża bazylia (można zastąpić suszoną) pieprz Przygotowanie: Placki z cukinii: Otręby wsyp do miski i pomieszaj z odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem oraz roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewaj mleko, stale mieszając, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Wymieszaj ze startą na małych oczkach cukinią
Smiling Shrimppieczenia szczypta soli 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać
FitKotciężko :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków ryżowych Piątnica ~15g mąki kokosowej ~50g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia/ksylitol ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~50g ziarenek granatu Mieszamy płatki, mąkę, cukier/stevię/ksylitol i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt i jajko, mieszamy. Dodajemy ziarenka granatu i łączymy z masą. Przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 35 minut
breakfast of dreamspuszki, ale to już nie to samo), jogurt naturalny, wiórki kokosowe Płatki, wiórki i otręby zmielić np. w młynku do kawy (placuszki są delikatniejsze, ale można to pominąć i zmielić tylko płatki, a wiórki i otręby domieszać). Wymieszać z resztą składników. mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa
Chocolate Muffin BlogRyż zapiekany w mleku kokosowym podany z malinami i jogurtem z mascarpone(potem)(inspiracja)Niby takie proste, a smakuje genialnie, zdecydowanie do powtórzenia *.*W ogóle
More food, love and dreamsCię jesienna chandra? Dni krótsze, szarość, deszcz, wiatr… Wszystko sprawia, że człowiek czuje się bardziej przygnębiony Podobno na chandre dobre są słodycze Dlatego zachęcam do zrobienia dyniowo pomarańczowego ciasta. Jest delikatne, puszyte i mokre. Idealne do kubka gorącego kakao lub dobrej herbaty. Naprawde polecam upichcić! SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – 1½ szklanki – 300 gram masło – 1 kostka(...)gram jajka – 3 sztuki cukier – niepełna szklanka – 180 gram proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki dynia butternut – 200 gram starta skórka z całej pomarańczy waniliowy cukier – 2 łyżeczki wiórki kokosowe – pół szklanki – 100 gram PRZYGOTOWANIE : Dynię obrać, wydrążyć pestki. Pokroić na małe kawałki i gotować 15 minut. Gdy będzie miękka, odlać wodę i zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić
kuchniabellissima.wordpress.comuciekł mi tak szybko, że nawet nie zauważyłam kiedy nadszedł Wielki Tydzień, więc to przecież najwyższa pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. W tamtym roku na świątecznym stole królował Mazurek kokosowy . W tym roku główne skrzypce odgrywał będzie mazurek orzechowy. Ciężko mu będzie konkurować z swoim poprzednikiem, bo kokos to zdecydowanie to co tygryski lubią najbardziej, jednakże nie jest na straconej(...)Jeśli to także Twoje smaki to nie czekaj, tylko zabieraj się za pieczenie Mazurek orzechowy nie powinien czekać Mazurek orzechowy przepis na blachę o wymiarach 25 x 34 cm CIASTO: 350 g mąki pszennej szczypta soli 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% MASA: 250 g serka mascarpone 150 g masła orzechowego typu
365 dni dookoła kuchniKiedy odkryłam ciasto fasolowe, przepadłam. Jadłam je przez kilka tygodni na okrągło. Idealnie trafiło w mój gust – wilgotna konsystencja, nie za słodkie, intensywnie kakaowe… poezja. Poza tym uwielbiam je za prostotę wykonania i składników. Wystarczy wszystko wrzucić do miski i zblendować. Zero filozofii. Podobnie z ilością składników. Rzadko zdarza mi się zrobić je z dokładnie takich samych proporcji, zwykle wrzucam(...)smaczne. Czyż nie brzmi jak ciastko idealne? ;) PRZEPIS BROWNIE Z BANANÓW I CZERWONEJ FASOLI Puszka czerwonej fasoli Dwa jajka Dwa/trzy mocno dojrzałe banany 3 łyżki jogurtu naturalnego Łyżka oleju kokosowego Pół łyżeczki sody Lyżka gorzkiego kakao Pół łyżki cynamonu Fasolę dokładnie wypłukać pod wodą. Wrzucić do miski razem z jajkami, bananami, jogurtem, olejem, sodą. Wszystko dokładnie zblendować na jednolitą
HealthyCreationswłaśnie skończył nasz miesiąc miodowy z Miśkiem, a po drugie znowu będę eurowdową, więc musiałam połechtać Jego kubki smakowe, żeby jeszcze bardziej tęsknił Składniki na dużą 26 cm tortownicę: ciasto bananowe: 4 banany 270 g mąki (u mnie było to 120 pełnoziarnistej i 150 białej) pszennej 100 ml oleju roślinnego 50 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie(...)mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego łyżeczka proszku do pieczenie opakowanie budyniu waniliowego aromat waniliowy Przygotowanie: Zblenduj wszystko (budyń na końcu) razem na idealnie gładką masę. Na samy końcu dodaj budyń. Przełóż masę na upieczony wcześniej spód bananowy. Piecz prze około 50 minut w temp. 180 C. Na jeszcze ciepły połóż drugi, górny blat ciasta. Możesz też posmarować
greenscarfszklanki wrzątku Składniki na poncz: 3/4 szklanki gorącej wody 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie) Ozdabianie tortu zależy od indywidualnych upodobań. Ja przyozdobiłam krawędzie wiórkami kokosowymi, a wierzch czekoladowymi drobinkami. 1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc. Zaczynamy(...)ubitej piany dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników. 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto do tortownicy. 4. Wkładamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Ja muszę jeszcze dopiekać od spodu 10 minut. 5. Mój piekarnik zadziwia w każdym momencie, z biszkopta
Kawa z mlekiemmąki orkiszowej pełnoziarnistej Łyżka mąki kokosowej Odrobina sody Woda Warstwa serowa Ser twarogowy delikatny President 350 g Dojrzały banan Brzoskwinia 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki gorącej wody Mus-galaretka 2 duże nektaryny 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody Omlet Banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami Dodać mąki oraz sodę, wymieszać dokładnie, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać trochę wody
HealthyCreationsNajszybsze z możliwych ciasto bananowe z bakaliami. Przygotowywałam je już w wersji tradycyjnej oraz bezglutenowej, i obie smakują równie dobrze. Dodatkową jego zaletą jest możliwość wykorzystania przejrzałych, już czerniejących bananów. Szkoda tylko, że nie udało mi się nigdzie znaleźć suszonej żurawiny bez dodatku cukru, wówczas byłoby w 100% idealne :) SKŁADNIKI: 2 bardzo dojrzałe banany 1/4 szklanki ksylitolu (cukru) 3/4 szklanki(...)mąki Schar mix C (mąki pszennej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko rozmiar L 25 g rozpuszczonego oleju kokosowego (innego o neutralnym smaku lub stopionego masła) 7-10 dag bakalii – u mnie siekane orzechy włoskie, rodzynki złociste i żurawina PRZYGOTOWANIE: Banany umyć, obrać ze skórki, rozgnieść widelcem z ksylitolem. Dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, wymieszać. Dodać całe jajko, ponownie
Kuchenne zapiski Edyty