Ciasto z pomidorami Rewelacyjne! W ogóle nie czuć pomidorów. Wykonanie błyskawiczne, ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Przepis, jak zawsze niezawodny, od Jadłonomii . Tym razem niczego nie zmieniałam. Jeśli chcecie zaskoczyć gości po kwarantannie, to ciasto idealnie się do tego nadaje! 2. Domowy jogurt Inspiracja z bloga Blue Raven . Kupiłam Zakwaski firmy Vivo i jogurt wyszedł idealny(...)kupny, tyle że bez żadnych ulepszaczy, zagęszczaczy itp. W najbliższym czasie w planach jogurt kokosowy lub na innym mleku roślinnym. 3. Chleb na sodzie Od wielu lat już piekę chleb na zakwasie, ale od czasu do czasu mam ochotę na chleb, który jest lżejszy, nie trzeba do niego drożdży i pasuje bardziej np. do powideł, dżemów lub tostów. Ten przepis
Qlinarnie i Qlinarnierazem bardziej kruchy . Kruchość ta związana jest z redukcją glutenu w cieście biszkoptowym, o właściwościach glutenu poczytasz tutaj . Ja osobiście mąkę ziemniaczaną stosuję w zależności od efektu jaki pragnę osiągnąć. Lubię dodać ją do mąki glutenowej, szczególnie gdy piekę biszkopt z użyciem dodatkowych składników jak masa makowa, masa kokosowa lub ubijam żółtka z dodatkiem wody. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć
SmartBake.plpuszka / karton skondensowanego mleka niesłodzonego (500g) Sposób wykonania: 1. Wiórki kokosowe przełożyć do słoika, zalać spirytusem i odstawić na 7 dni. 2. Oba mleka połączyć ze sobą. 3. Wiórki dobrze odcisnąć z alkoholu, alkohol wymieszać z mlekiem. Przelać do butelki. Podawać schłodzony. 4. Wiórki można wykorzystać do ciasta. Na zdrowie
Kuchnia domowa AniUwielbiam piec ciasta, ale bardzo rzadko przygotowuje tarty. Pora to zmienić! Poniżej prezentuje bardzo oryginalną wersje, bo z gruszką i pod chmurką! Mmm... Składniki: Spód 2 żółtka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżki erytrytolu 5 łyżek oleju kokosowego Nadzienie 2 gruszki 2 tabletki słodziku cynamon "Chmurka" 2 białka 1 łyżeczka erytrytolu Sposób przygotowania: Spód Do miski dodać
Truskawkowa FiestaGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi
cucinareDodatkowo: 1 banan Ponadto: masło/olej do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-Len ) Jogurt wymieszać z jajkiem oraz mąką. Na końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron
Di gotujepieczenia i kakao przesiewamy przez sito do miski. Olej kokosowy roztapiamy razem z miodem, ale nie podgrzewamy zbyt mocno, następnie lekko studzimy (przynajmniej do temperatury 40 stopni). Do miski dodajemy przyprawę do pierników, mieszamy, dodajemy jajko, a następnie stopniowo wlewamy roztopiony olej i miód i wyrabiamy ciasto, najlepiej łyżką, bo będzie dość klejące. Odstawiamy na godzinę do lodówki
Quinoa Raz!Deser bananowy Nie zawsze jest czas i ochota na pieczenie ciast lub przygotowywanie skomplikowanych deserów. Dzisiejszy deser bananowy to idealna propozycja na leniwe dni. Robi się go szybko, nie trzeba stać przy garach lub piekarniku i pilnować… Wszystko miksujemy, przekładamy i po robocie. Połączenie banana i mleczka kokosowego to dla mnie majstersztyk, ponieważ oba te składniki nadają kremowej konsystencji
BlendmanSerniki to jedne z moich ulubionych ciast, które mogę jeść bez przerwy. W takiej wersji zrobiłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni! Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 2 jaja 20 tabletek słodziku 1 białko (opcjonalnie) 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka nasion chia aromat Sposób przygotowania: Jaja z białkiem i słodzikiem ucieramy
Truskawkowa Fiestapieczenia Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Przygotowanie: W wysokim naczyniu zmiksować banany z olejem, cukrem i jajkami. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką i dodać resztę zmiksowanych składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny
KuchniaWeDwoje.plkrólowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka 50 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki bakalii 2 budynie waniliowe *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego
Ze smakiem i z pasjąoleju -1 szklanka mleka roślinnego ( ja użyłam mleka ryżowego i kokosowego) -mrożone maliny, jagody -gruby cukier do udekorowania Do miski dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Do miski dodawać na zmianę olej i mleko, energicznie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem w 1/3 wysokości i dodać owoce. Na wierzch dodać jeszcze
Receptura smakuodkurzyłam przepis, a Monika przygotowała i upiekła ciasto. Ciastka są bardzo smaczne, kruche i co ważne bezglutenowe, więc idealnie pasują do naszej obecnej diety. Składniki: • 2 kleiki ryżowe – po 160 g • 250 masła • 3 jajka • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki wiórek kokosowych • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • dowolny dżem Wykonanie
To co kochammnie z braku ciemnych ciastek są jasne.. Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u : 1 paczka krakersów 1 duża paczka herbatników 4 szkl.mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii lub cukier waniliowy 1/2 szkl.cukru 1 margaryna 100 g wiórków kokosowych Na polewę 0,5 kostki margaryny 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao
Moje domowe kucharzeniecukru - 1 jajko (ja miałam bardzo duże) - 180 g wiórek kokosowych - pianki - krem angielski PIEKARNIK ROZGRZEJ DO 180 stopni. W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę i masło. Kiedy wszystko się rozpuści i lekko przestygnie dodaj cukier, ekstrakt. DO PRZESTUDZONEJ MASY dodaj wiórki i jajko, ciągle mieszaj. Ciasto przełóż do foremki, ja użyłam jednorazowej (24x12 zm), na wierzchu połóż
Kuchnia bezglutenowa Loliorkiszowa 2:1) 50g tofu 1-2 łyżki wody 10g oleju kokosowego trochę soku z cytryny szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia Tofu rozgnieść widelcem z łyżką wody i cytryną. Przesiać mąkę i proszek, dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba dolać jeszcze łyżkę wody. Uformować kwadrat przeciąć
More food, love and dreamsczarny sezam Przygotowanie: Pół szklanki mleka podgrzać dodać łyżeczkę cukru kokosowego, drożdże, wymieszać i pozostawić żeby zrobił się zaczyn. Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, resztę cukru, jajko, wyrośnięty zaczyn i zacząć miksować na wolnych obrotach. Resztę mleka z masłem podgrzać, letnie wlewać wolnym strumieniem do ciasta i zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć
Ala piecze i gotujeksylitol i zamieszaj. Następnie dodaj do niej 1-2 łyżki kokosowej śmietanki i delikatnie wmieszaj ją w masę. Dołóż pozostałą część śmietanki i delikatnie zamieszaj. Krem gotowy. 1/3 kremu nałóż na dolną warstwę „biszkoptu” i delikatnie rozprowadź zostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Nałóż drugą górną część ciasta i na jego wierzchu rozprowadź kolejną 1/3 kremu. Ostatnią 1/3 pokryj
Roślinna - blog wegańskisernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 4 łyżki mąki kokosowej - 3 łyżki oleju kokosowego - garść rodzynek POLEWA: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Smakuje zdrowołyżeczki mielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego imbiru wiórki kokosowe, mielone orzechy, migdały Przesiałam przez sitko mąkę pszenną i cukier puder. Wsypałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Z laski wanilii wyjęłam ziarna. Następnie dodałam miękkie, pokrojone masło. Wszystkie składniki połączyłam z masłem. Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam
potrawyregionalneszklanka cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 16 łyżek wiórek kokosowych opakowanie kleiku (170 g) Margarynę miksujemy z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy 4 żółtka i proszek do pieczenia. Miksujemy. W drugiej misce ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do ciasta razem z kleikiem i wiórkami. Mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach
Pelusiowa KuchniaGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi
cucinarepodprażyć chipsy kokosowe. W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, podprażone chipsy kokosowe, cukier/stevię, sól, proszek i sodę, dodać zawartość tej miski do miski z mokrymi produktami. Pozostałe białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Dobrze rozgrzać gofrownice, jeśli tego wymaga - natłuścić ją. Wylewać porcje ciasta i piec gofry. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! :) Dzisiaj oprócz tych
breakfast of dreamsprzepisu. Składniki: ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklankamleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą
Naleśnikiłyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy
Smakowy RajPyszne.Ten przymiotnik określa idealnie ten placek.Puszysty, delikatny, leciutki jak puch.Przygotowany w troszkę zdrowszej wersji, bo z mąką pełnoziarnistą, ciemnym cukrem i jogurtem naturalnym. Jeden z moich
Czarnawisienkawykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest przeznaczona do kremu alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki cukru waniliowego;1/4 szkl. cukru (w książce: 1/2 szkl.);Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, małymi porcjami. Studzimy. Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka, roztopione masło, cukier i cukier waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy do suchych składników i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, ja użyłam keksówki 21 x 12 cm. Pieczemy
Miksturownikproponuję ciasto odwrócone na białkach z limonką i bananami. Ciasto jest bezglutenowe.Cechą tego wypieku jest jego puszysta konsystencja oraz cytrusowy smak, który dobrze komponuje się z bananami. Wykonanie ciasta jest szybkie i nie przysparza kłopotów podczas pieczenia, pomimo użycia mąki ryżowe. Przepis świetnie sprawdza się w sytuacjach, gdy zostają wam same białka do wykorzystania. Zatem zapraszam(...)soli 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 0,5 szklanki mąki ryżowej skórka starta z jednej limonki sok z połowy limonki 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Ponadto : 1 banan dojrzały sok z limonki lub cytryny 2 łyżki rodzynek 4-5 sztuk
vaniliowoczekoladowawarto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego, to wystarczy włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik bardzo czekoladowy Sernik chałwowy Kawowe sernikobrownie Sernik z jagodami Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową Orzechowy sernik gotowany Sernik z jagodami i białą(...)dodajemy cukier. Mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy słonecznik i prażymy go na małym ogniu, aż cały pokryje się karmelem. Studzimy. Zimnym, karmelizowanym słonecznikiem posypujemy wierzch ciasta. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenyCudowne połączenie ciasta a'la murzynek z intensywnie kawowym, ale niezbyt ciężkim kremem. Te babeczki idealnie sprawdzą się na weekendowe pieczenie! Polecam, zwłaszcza jeśli wybieracie się na jakieś spotkanie w gronie znajomych czy rodziny. Te maleństwa pokocha każdy! Nie zapomnijcie też ich odpowiednio ozdobić - ja akurat dałam po plasterku banana i obsypałam wiórkami czekoladowymi. Myślę jednak(...)kokosowy rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, a gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku - albo w garnuszku, albo w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier trzcinowy . Miksujemy do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści. Stopniowo dolewamy składniki mokre, a następnie suche, nie przestając miksować. W razie gdyby ciasto było
Kuchnia Elliemiski. I już ostatecznie wyrobić masę , która będzie odchodzić od ręki. Ciasto gotowe odstawić na MINIMUM tydzień w miejscu o pokojowej temperaturze, przekryte ręcznikiem. 6. Po upływie czasu, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm . Po wycinać różne kształty i upiec w temperaturze 160 stopni , w 15 minut. 7. Ostudzone pierniczki udekorować według własnej fantazji Aneta za Słodkość, która(...)moje pyszne i zdrowe kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami. Potrzebujemy: – 2 szklanki mąki tortowej – 2/3 szklanki cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka pasty pandanowej – 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml) – 1/3 szklanki oleju roślinnego – 2 świeże gruszki (lub z kompotu) Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać kokosowe mleko
Z Kuchni Do Kuchnitakże jako dodatek do ciast i słodkich deserów. W towarzystwie kurczaka czy owoców morza idealnie prezentuje się w daniach głównych. Smakuje wyśmienicie również na ciepło. Można go grillować lub opiekać w piekarniku.” Smoothie ananasowe z kurkumą. Składniki: - 1/2 świeżego dojrzałego ananasa – 1 dojrzały, zamrożony banan – 1 pomarańcza – 1/2 puszki mleka kokosowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – kilka
mojewypiekiinietylkoAgnieszka - Ciasto pomarańczowo-dyniowe z pianką czekoladową ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy Dynie wielbimy nie tylko za kolor ale głównie za smak i uniwersalność. Podobnie jest z ciastami fasolowymi ale nigdy nie pomyślałyśmy aby to połączyć. Nasza dynia Hokkaido idealnie zgrała się ze strąkami a pomarańczowa nuta nadała całości super odświeżającego smaku mimo, że nie przepadamy za cytrusami(...)jaglano-kokosowa masa jest przepyszna i dostałyśmy na nią kolejne zlecenie ale nie byłybyśmy sobą gdybyśmy nie nadały im nowego pandziego wyglądu :P Wyszło cudnie więc musicie ten efekt zobaczyć niebawem! 6. Zestaw batonów od Bombusenergy Kasia - Warzywne Brownie z Karmelizowanymi Orzechami Włoskimi ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie Przepisów na Brownie miałyśmy aż 8! Jednak ciasto od Kasi
Candy Pandasaromat kokosowy (nie koniecznie) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 banan około 30 kropel stewii firmy SteviGold Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy starannie wodą, a następnie blendujemy na puree miksujemy ze sobą wszystkie składniki (poza bananem) banana kroimy w kostkę wykładamy na blaszkę silikonowe papilotki na muffinki nakładamy do każdej po łyżce ciasta, następnie po kilka kostek banana
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsoli 300 g wiórków kokosowych 50 g rozpuszczonego masła Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach. Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wymieszaj razem. Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz(...)przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące! Smacznego! Oto więcej moich przepisów na Ciasta i ciastka Artykuł Kokosanki. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.pldzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru 300 g wiórek kokosowych 150 g maku(...)silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach
Ala piecze i gotuje