dawna. Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie. Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startych cukinii. Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia(...)orzechów włoskich 100g makie pełnoziarnistej typ 2000 140g cukru trzcinowego muscovado 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu) 30g masła posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu WYKONANIE: Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą sympatycznie chrupać między zębami. Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce
Pyry na Gazważne jest aby ciasto naleśnikowe z mąki cieciorki postało przynajmniej pół godziny. Mąka musi się dobrze rozpuścić i tylko wtedy ciasto naleśnikowe jest idealne do smażenia. Otwórz spiżarnię i zobacz co możesz wykorzystać na sobotni obiad Ta potrawa jest przygotowywana głównie z zapasów, które znalazłam w mojej spiżarni. Do nich należą ryż, fasola mung, curry, mleko kokosowe, mąka z ciecierzycy
codojedzeniaSernik z bezą według przepisu mojej mamy. Ciasto, którego zawsze gości na naszym stole w czasie świąt, imienin i innych przyjęć okolicznościowych. Zawsze wszyscy się nim
KuchniaWeDwoje.plmąki ryżowej żółtko 50 g dowolnego słodziwa 3 łyżki śmietany kokosowej pół łyżeczki esencji waniliowej 80 g masła klarowanego Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę mąkę jaglaną, ryżową i migdałową, następnie dodaj słodziwo. Do mąki dodaj żółtko, esencję waniliową oraz masło klarowane. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na ok. godzinę. Następnie
365 dni dookoła kuchnitwarogu półtłustego (drobno mielonego) – 1 jajko – 20g wiórków kokosowych – 30g mąki ryżowej (plus odrobinę mąki do obtoczenia syrników) – ekstrakt wanilii wg smaku – cukier lub ulubione słodzidło wg smaku Twaróg rozetrzeć z jajkiem, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie oprószyć mąką, nabierać porcję ciasta, formować kulki, delikatnie spłaszczać formując syrniki. Tak przygotowane syrniki obtoczyć
Smaki ArmineUwielbiam desery z nasionami chia, co można zauważyć przeglądając bloga. Co jakiś czas staram się wrzucić nową wersję puddingu, zazwyczaj bazującą na mleku kokosowym. Tym razem
Programista w kuchniNiezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się bardzo szybko. SKŁADNIKI Spód: opakowanie ciasteczek kruchych cytrynowych Masa serowa: 500 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 500 ml wrzątku, 200 ml śmietany 30%, 1 śmietan-fix Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: maliny z syropu WYKONANIE Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos
słodki bratekmisce, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Wlać 3 łyżki oleju kokosowego i ponownie wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i dodać do mokrych składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane orzechy oraz czekoladę i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do foremek, do ok. ¾ wysokości . Piec w temoobiegu przez około
Healthy food explorerBardzo lubię wykorzystywać cytrynę do ciast i deserów – dzięki temu uzyskuję pyszne, świeże i bogate w witaminę C przepisy Jeśli również uwielbiasz smak cytryny, to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Połączyłam galaretkę i krem cytrynowy na bazie mleczka kokosowego. Zapraszam Cię do obejrzenia filmiku z przepisem // Składniki (na 2 duże desery): twarda część
Via Gustoczekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie problemów dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowe ciasto chłodzimy
Rozpustne gotowaniepłatków owsianych 1 szklanka skrobi z tapioki/ziemniaczanej 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego lub innego oleju 1 i 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki sezamu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Mieszamy mąkę owsianą z mąką z tapioki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Dodajemy olej i sezam. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy , kroimy na trójkąciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Szkrab Je Sambardzo kruche i pyszne. Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty. Piec 15 minut
Słodki Zakątekdodać cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać. Olej kokosowy roztopić z syropem lub miodem na niewielkim ogniu. Dodać mleko i jajko wraz z ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać za pomocą trzepaczki i dodać przygotowane suche składniki. Ponownie wymieszać i odstawić na 15 minut, aż ciasto napęcznieje, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor
Fabryka pomysłów