Bułeczki pszenno-żytnie z babką płesznik 133łyżeczki soli babka płesznik odrobina masła lub oleju kokosowego Robimy! Mąki wsypujemy do miski, sól i mieszamy. W osobnej misce kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą i dajemy olej. Mieszamy, odstawiamy na 5 minut Dodajemy zaczyn do mąk z solą i dorzucamy czubatą łyżkę nasion babki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum pół
Latosiowydom
JAGODOWE CHRUPIĄCE GOFRY 170łyżek cukru wedle uznania - 4 czubate łyżki oleju kokosowego (oczywiście w zastępstwie masełko około 80 gram !) W/w składniki oprócz białka jaja umieść w misie blendera i zmiksuj przez 4 minuty, na gładką masę. Białko ubij na sztywno dodaj do masy, wymieszaj i smaż na rozgrzanej dobrze gofrownicy. Ja nalewam ciasto posypuje jagodami i zamykam gofrownicę. Smażę na złoty kolor, podaję
SMYKWKUCHNI
Brazylia - Kokosanki bez pieczenia (Beijinho de coco) 146goście, a nie macie czasu na pieczenie ciast i robienie skomplikowanych deserów, brazylijskie kokosanki będą idealne! Wystarczy kilka minut i dwie godziny w lodówce, i możemy zaserwować naszym gościom przepyszny, i nieziemsko słodki deser! Składniki (5-6 większych kokosanek lub 10 mniejszych): - puszka mleka skondensowanego - 1/3 szklanki wiórków kokosowych + 1/4 szklanki do obtoczenia - łyżeczka masła - odrobina oleju - cynamon lub goździki
Roślinożerni urlopowicze
Ciasteczka kwiatuszki z kajmakiem 177cukru wanilinowego 1 jajko klasy M kajmak krem wegański kokosowy POLDER (polecam! świetny smak) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy, masło (siekamy je nożem) i wbijamy całe jajko. Zagniatamy składniki. Uwaga! Ciasto będzie klejące i takie ma być. Przygotowujemy blaszkę / blaszki
Słodkie okruszki
Brat.pl - sklep ze sprawdzonymi produktami - recenzja 150zdążyłam już z niej zrobić polewę do ciasta oraz użyć jako dodatek do ciasteczek. Próbowałam również ją topić i nie ma z tym problemu, ani w kuchence mikrofalowej, ani w kąpieli wodnej. Posiada formę sporych pastylek oraz 33,6% kakao. Może jeszcze zdążę z czekoladowym musem... Polecam. Pasta kokosowa Kokos to kolejna rzecz, którą uwielbiam. Olej kokosowy
Di gotuje
Wielkanocna babka migdałowa 195cukru 150 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy, roztopiłam) 2 duże banany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, szczyptę soli. W drugiej misce zblenduj bardzo dokładnie olej, cukier i banany. Połącz zawartość obu misek. Ciasto jest dosyć gęste. Przełóż masę do wysmarowanej olejem. Wyrównaj. Piecz przez
greenscarf
Bułeczki jaglane 165nasączenia. Do garnka przelej mleko, dodaj masło lub olej kokosowy oraz miód i podgrzewaj do czasu aż składniki się rozpuszczą i połączą. W dużej misce wymieszaj mąkę jaglaną z mąką gryczaną, proszkiem do pieczenia, ziarnami wanilii, szczyptą soli oraz mlekiem. Następnie dodaj rodzynki i całość zagniataj, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem
365 dni dookoła kuchni
Rafaello 265ubitej śmietany dodaj mascarpone, rozpuszczoną czekoladę i wiórki kokosowe. 6. Nasącz pierwszą część biszkoptu, posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu i rozłóż połowę pokrojonego w kostkę ananasa. Na drugiej części wykonaj te same warstwy co na pierwszej. 7. Nasącz ostatnią część biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu i posyp wiórkami. 8. Ciasto powinno zostać w lodówce przez kilka godzin
A Ty Smakuj Mnie
Dyniowa owsianka pieczona 140Uwielbiam pieczone owsianki za to, że smakują jak pyszne ciasto, które bezkarnie można zjeśc na śniadanie :) Zdrowe, ciepłe, pachnące, same zalety. Dziś mam dla Was obłędną wersję z dynią i masłem orzechowym. Za sprawą dodatku słodzonego mleczka, przyjemnie słodką. Kto się skusi? :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g mleczka kokosowego 100 g mleczka skondensowanego słodzonego 100 g puree
Mienta blog
PLACUSZKI KOKOSOWO-POMARAŃCZOWE 144jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g wiórków kokosowych 3 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli 1/2 pomarańczy (starta skórka oraz sok) około 140 g mąki pszennej 3 łyżki oleju rzepakowego ew. dodatkowo olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Następnie smażymy na patelni z dwóch stron do momentu
wege i kropka
Ciasto jogurtowe z truskawkami w wersji wegańskiej i bezglutenowej :) 281wilgotność i cudowny, intensywny aromat truskawek po wyciągnięciu ciasta z piekarnika 😂 Składniki: 200 g mąki z ryżu brązowego 150 g płatków owsianych bezglutenowych (zmielonych na mąkę lub gotowa mąka owsiana bezglutenowa) 1 opakowanie (40 g) śmietankowego lub waniliowego budyniu bezglutenowego ( Amylon ) 250 g jogurtu sojowego 100 g płynnego oleju kokosowego 1 łyżka nasion chia 2 łyżeczki proszku
Zdrowie na języku :P
Sernik jogurtowy i truskawek 149kolejne 15 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto aż piekarnik ostygnie. Wykonanie polewy – czekoladę i z odrobiną śmietany roztopić na garnuszku z parującą wodą. Wymieszać i zdjąć z pary jak już czekolada się całkowicie rozpuści. Polać czekoladą zimny sernik. Na górę rozłożyć truskawki, lekko je przydusić. Posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 224troszkę więcej, zależy od mąki) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka soli 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia *opcjonalnie 2 łyżki miodu lub syropu klonowego *opcjonalnie czarnuszka, ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie: 1 Do malaksera wsyp suche składniki i wymieszaj. 2 Dodaj wodę oraz olej i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej wody. Ciasto musi dać
Blendman
Kokosowe muffinki 268łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki wiórek kokosowych Mokre składniki : 1/3 szklanki oleju 1 jajko 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 36% 1/3 szklanki pełnotłustego mleka Przygotowanie : Suche składniki mieszam łyżką w dużej misce, mokre w drugiej. Mokre przelewam do suchych i mieszam tylko tyle, żeby wszystko się połączyło (ciasto będzie dość gęste). Od razu przekładam ciasto do foremek
Kocham Czekoladę