dodać syrop, ekstrakt z wanilii, olej kokosowy i zmiksować. Mango obrać ze skórki i miąższ pokroić na kawałeczki, następnie przełożyć go do blendera, w którym jest masa orzechowa, dodać chia i zmiksować. Krem przelać na przygotowany spód i wyrównać. Wierzch: 5. Mano obrać, miąższ pokroić i zmiksować razem z chia, wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki
Mała Cukierenkałyżeczka Kakao – 2 łyżeczki KREM: Wiórki kokosowe – 20 dag Cukier waniliowy – 1 op Masło – 25 dag Cukier – ¾ szkl Mleko – ½ litra Mąka pszenna – 1 łyżka Budyń waniliowy – 2 pełne łyżki Żółtka – 2 szt MASA: cukier puder 80 dag żelatyna spożywcza 3 łyzeczki glukoza w proszku 3 łyżeczki gorąca woda 50 ml barwnik spożywczy do ciast ozdoby cukiernicze BISZKOPT: Białka oddzielić(...)budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek alkoholu). Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem i wkładam do lodówki. Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi MASA: W gorącej
Camilla w kuchnipieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu, 1 łyżka cukru brązowego - masło roztapiamy w garnku dodajemy karob, cukier, mieszamy do połączenia się składników i gotowe), bananem, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami. A teraz obiecane informacje na temat karobu(...)osteoporozą, - wspomaga odporność organizmu.Zastosowanie: - do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie,- jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka,- jako polewa do lodów i deserów- do pieczenia chleba, ciast i ciasteczekWartość energetyczna i odżywcza 100g produktu: - wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal,- białko
Symfonia SmakówJuż raz eksperymentowałam z Brownie w wersji białej i przy okazji bez glutenu przepis tutaj . Dzisiaj zaprezentuję bardziej odważną wersję, bo wegańską. Bazą do tego ciasta będzie biała fasola konserwowa oraz banan. Zero jajek, miodu, mleka pochodzenia zwierzęcego i bez udziału glutenu. Nie jestem weganką, ale od czasu do czasu uwielbiam eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Jeśli mam być(...)strączkowych częściej pojawia się u mnie ciecierzyca, tudzież soczewica. Moje vege Brownie,(chodź Brownie jest tylko z nazwy i ma podobną konsystencję) ma lekko słodki smak, jest obłędnie kokosowe z wyczuwalną nutą wanilii i banana. Rzeczonej fasoli nie da się wyczuć. Jeśli chodzi o sypkie produkty to użyłam mąki ryżowej, kokosowej oraz odrobiny skrobi ziemniaczanej. Składniki
vaniliowoczekoladowaMadzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cieście nie było czuć. Owocowa galaretka sprawiała, że ciasto wraz czekoladą i krówkami wegańskimi Super Krówka nie jest zbyt słodkie i mdłe. Jak widać warto przemycać warzywa do ciast 😃 Składniki (śr: 21-23 cm) Piernik z burakiem -200g mąki gryczanej -140g bezglutenowej mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) -70g mąki ryżowej -100g kakao(...)łyżeczki agaru -ksylitol Dodatkowo -tabliczka czekolady Super krówka truskawkowa lub kokosowa/pomarańczowa - krówki żurawinowe Super krówka -praliny w kakao (resztki biszkoptu zagnieść z mlekiem roślinnym i odrobiną oleju kokosowego) PIERNIK Z BURAKIEM 1. Buraka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na wióry w blenderze. 2. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem z przyprawami. 3. Olej, wodę/nap
Candy Pandasserka typu włoskiego lub ricotty - 250g serka homogenizowanego - 100g pasty orzechowej z dodatkiem kawy i wanilii @nutura - ok. 5 łyżek ksylitolu Ozdoby - 200g serka homogenizowanego - 1-2 łyżki mąki kokosowej - owoce, orzechy - pasta orzechowa z kawą BISZKOPT 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na oczka, wymieszać z cynamonem i ksylitolem. 2. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce(...)ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). 5. Mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Na koniec partiami wlewać olej i również delikatnie mieszać całość szpatułką. 7. Papierem do pieczenia wyłożyć formę. 8. Na papierze rozprowadzić starte jabłka (cienka warstwa
Candy PandasWymyśliliśmy ciasto, któremu nadaliśmy nazwę " Ciasto Maminkowe "Składa się z kilku warstw o różnych smakach a w całości tworzy ciekawe zestawienie.Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu.Zaczynamy: Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-1/2 szklanki cukru pudru-1/2 kostki margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-słoiczek dżemu śliwkowego lub agrestowego(...)Składniki masy wiórkowej:-20 dkg wiórków kokosowych-3/4 szklanki mleka-1/2 oraz 3/4 szklanki cukru-4 jajka-3 łyżki mąki Składniki masy orzechowej:-30 dkg orzechów włoskich-1,25 szklanki cukru-4 jajka3 łyżki mąki Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami:-35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy )-15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe
Maminek kulinarnywszelkimi ciastami ciasteczkami, stwierdziłam, że wykorzystam ten fakt i jeszcze raz tym okresie świątecznym przygotuje makówki, tym razem nie takie zabiegane. Składniki: wek krojony* 30 dag zmielonego maku 2 litry mleka 70 g masła 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru** 100 g rodzynek 80 g płatków migdałowych (bądź posiekanych) 80 g orzechów włoskich 80 g orzechów laskowych wiórki kokosowe
My sweet a lifekokosowej Olejowe Smaki* 2 duże jajka 1 czubata łyżeczka płynnego miodu ok. 1/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia olej do usmażenia (u mnie olej rzepakowy Olejowe Smaki* ) Mąkę, jajka, miód, mleko oraz proszek do pieczenia zmiksować i odstawić na ok 10 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie konsystencja powinna być taka jak ciasto(...)produkty są w 100% naturalne, z pierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje jak: użyty przeze mnie olej rzepakowy, ale także lniany, kokosowy, słonecznikowy, sezamowy, konopny, z pestek dyni, z wiesiołka, czy też z czarnuszki oraz mąki: kokosowa, lniana. Z całą ofertą Olejowych Smaków można się zapoznać na stronie: olejowesmaki.pl
Simply Foodchociaż w sumie nie wiele ma z nim wspólnego:) Ciasto jest bez glutenu i laktozy! Jest bardzo lekkie i na prawdę zawiera bardzo mało kalorii. Jedna porcja to: 65 kcal w tym: W: 7,67 g; B: 4,5 g; T: 1,76 g. Składniki: Spód - 40 mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki(...)gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie wlewamy do truskawek ponownie blendując. Tak przygotowany mus wlewamy na zastygłą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 h. Ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. Po schłodzeniu smakuje jak lody! Idealne na letni podwieczorek! Smacznego
Health-Fit-Lifeprzepis. Post, jak i danie jeszcze gorące. Tak, był totalny chaos, bo i ciasto jeszcze robiłem, a to rosół, a to malowanie, pranie, sprzątanie i to, co lubię najbardziej, szopping. Ale wiecie co najśmieszniejsze było? Brak mąki. Zwykłej, pszennej mąki! Z samopszy, jest! Z płaskurki, jest! Kokosowa, grochowa, kasztanowa, z ciecierzycy...kufa, każda! tylko nie zwykła XD...dobrze
R'n'G KitchenSernik z laskową nutą i karmelowym spodem inspirowany znanymi słodyczami. Takie motywy w ciastach lubimy najbardziej 💛 Jeśli chcesz zobaczyć film z przygotowania, zapraszamy TUTAJ na nasz IG Składniki (śr: 18-20cm): Spód -30g poppingu z kaszy jaglanej -20g płatków kukurydzianych -100g cukru kokosowego -30g oleju kokosowego -70g mleka kokosowego (82% kokosa) -łyżka masła orzechowego
Candy Pandassklepach mamy „oszukane” wegańskie sery na bazie oleju kokosowego i skrobi. Jak nie możesz nabiału, to taka wegańska mozzarella powinna wystarczyć. A co ze spodem na pizzę? Tu właśnie ten przepis wchodzi w grę – niskowęglowodanowy spód na pizzę bez glutenu! Niskowęglowodanowe ciasto na bezglutenową pizzę – przepis: kalafior – 1 średni ser (prawdziwy lub wegański
PaleoSMAKstewii. Na koniec dodajemy do ciasta ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy delikatnie olejem rzepakowym. Ciasto wylewamy za pomocą chochelki i smażymy w zależności od rodzaju gofrownicy do zarumienienia gofrów. Gotowe gofry podajemy z serkiem naturalnym i sezonowymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: domowe lody bananowe, ciasteczka cytrynowo-kokosowe. Jeśli chcesz być na bieżąco
Natka Pietruszkijajko, 2 łyżki rozpuszczonego masła, 1 banan, odrobina cynamonu, 1 łyżka wiórek kokosowych Wykonanie Kaszę zalewamy mlekiem na 10 minut. Z białek ubijamy pianę. Do kaszy dodajemy rozgniecionego banana, masło, wiórki, mąkę, cynamon, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek. Rozgrzewamy gofrownicę. Kładziemy łyżką porcje ciasta, smażymy ok. 5 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami
słodki bratekCo powiecie na domowe batoniki Bounty? Czy mogą smakować tak samo dobrze jak te ze sklepu? Uwierzcie mi – TAK! Kokosowe szaleństwo Bounty pod warstwą kruchej czekolady
Kuchnia Łukaszapojawia się tutaj orzeźwiający kokos, pyszny mus malinowy, a to wszystko w postaci ciasta na zimno. Czy może być coś lepszego w ten pochmurny dzień :)? Zapewniam Was, że nie Ekspresowe serniczki na zimno przepis na 3 porcje Składniki spód: 100 g płatków owsianych 50 g oleju kokosowego 5 moreli suszonych 40 g wiórków kokosowych 40 g ziaren słonecznika Składniki
365 dni dookoła kuchniPrzygotowanie: W misce wymieszaj suche składniki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Orzechy posiekaj. Banana zblenduj lub rozgnieć widelcem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeżeli możesz sobi na to pozowlić to odstaw nawet na pół godziny, aż suche składniki nasiąkną czekoladą Nabieraj dużą łyżka porcję ciasta, w dłoniach uformuj kulkę i kładąc na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia rozpłasz
greenscarfgości! Składniki: Spód: 2 jaja 1 szklanka mąki orkiszowej 4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki zimnej wody 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu Wierzch: 4 łyżki kremu orzechowego 3-4 łyżki suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie zagniatamy. Jeśli ciasto będzie się lepić to oprószamy mąką. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika
Truskawkowa Fiestajajko 1 łyżka miodu Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-Len ) Wszystkie składniki na placuszki wymieszać i odstawić na kilka minut, aby płatki odrobinę napęczniały. Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor
Di gotujedrożdży 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka cukru kokosowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 duże jabłko (u mnie 220 g po obraniu) 1 łyżka oliwy Przygotowanie: W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, oprócz jabłek i odstaw na 10 minut. Zobaczysz, jak ciasto zacznie "pracować" poprzez pojawienie się pęcherzyków. W międzyczasie jabłko obierz
Zdrowie na języku :Pszklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać d o 180ºC. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i ksylitol. Zrobić wgłębienie na środku, wlać mle ko, ekstrakt, jajko i olej. Wymieszać do połączenia się składników (na gładkie ciasto). Nakładać ciasto do foremek na muffinki do połowy wysokości (u mnie silikonowe). Dodać wybrane
Healthy food explorerkakao i zmiksować, dolewając troszkę wody, tak aby powstała konsystencja kremu.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać lub zmiksować. Odstawić na kilka minut. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, smażyć na suchej patelni aż zmięknie. Pod koniec dodać cynamon. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem kokosowym. Posmarować daktylowym kremem i kawałkami jabłka
Healthy food explorerorkiszową, proszek do pieczenia, mak oraz cynamon. W rondelku rozpuść miód z olejem kokosowym, odstaw do ostygnięcia. Do rondelka dodaj jogurt, mleko oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Masę dokładnie wymieszaj aż do połączenia składników. Do silikonowych foremek wyłóż po łyżce ciasta, tak aby przykryła dno foremki. Następnie do każdej z nich wyłóż łyżeczkę kajmaku
365 dni dookoła kuchninektarynką. Nie obraziłabym się, gdybym każdy wiosenny poranek zaczynała w ten sposób :) ciasto: 0/5 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki mąki orkiszowej (użyłam chlebowej, może być też pełnoziarnista lub jasna) szklanka kefiru jajko łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy dodatkowo: 5-6 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki
Mienta blogporze roku. Sernik z truskawkami, zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Ja lubię to "ciasto" za prostotę wykonania. Wystarczy kilka składników, blender i gotowe. Sernik na zimno z bananów i serków homogenizowanych przepis: - 5 x serek waniliowy homogenizowany po 150 g każdy - 300 ml mleka (dowolne krowie, kokosowe - bez śmietanki, roślinne) - 200 g sera białego chudego - 3 małe dojrzałe banany
SMYKWKUCHNIGdy ostatnim razem publikowałem przepis na szwedzkie ciasto miłości, nie spodziewałem się, że będzie się on cieszył aż taką popularnością. Wielu Czytelników
Vegan TasteWegańskie "serniki" zrobione z kaszy jaglanej lub tofu nikogo już chyba nie dziwią. A co powiecie na ciasto z ziemniaków ? Przyznajcie, że wygląda jak
Kasia Sarnawraz z masłem do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy zaczyn do mąki, soli, wiórków kokosowych, skórki pomarańczowej, mleka oraz jajka. Mieszamy za pomocą łyżki. Odstwiamy na 30minut. Banana kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju. Mocno podgrzewamy. Zmiejszamy ogień na najmniejszy. Zapomocą łyżki wykładamy ciasto na placki (po 3-4 sztuki) na patelnię. Po ok 1 minucie
Lena Gotujepszennej, można zastąpić bezglutenową sól, pieprz Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym z niewielkim dodatkiem soli. Do miski wrzucamy soczewicę, kaszę, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, podsmażoną cebulę, jajko, jogurt, mąkę oraz przyprawy. Składniki dokładnie razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy po 1 łyżce ciasta. Smażymy z obydwu stron. Placki można smażyć bez lub z tłuszczem. Wioleta Gargula
MamaOskarkaPoezja. A bezglutenowa tarta ze szparagami może być gotowa w kilka chwil! Składniki: ciasto na tartę np. z tego przepisu (ja użyłem mieszkanki tapioki i kokosa) szparagi boczek por parmezan 2 łyżeczki wędzonej papryki 5-6 jajek szczypta soli szczypta pieprzu pietruszka 1,5 szklanki mleka (kokosowe lub migdałowe) olej kokosowy boczek Przygotowanie: Pora kroimy, podsmażamy na patelni przez około
PaleoLifebułek: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Sól himalajska do smaku Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi uformować
Ola la LCHFminut by zmiękły. Następnie odcedzamy je i miksujemy z mleczkiem kokosowym. Do tej mikstury dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą suche składniki i dodajemy do nich mokre. Na końcu dokładamy jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy i napełniamy ciastem foremki do muffinek. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni
Przysmaki Karolkiłyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) do posypania: zmielony w blenderze ksylitol Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach
FitKotpół tłustego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie : Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, wyrośnięte drożdże i jajka , zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i roztopione masło, zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy
Sama słodycz i szczypta chiliszczypta soli himalajskiej (może być zwykła, ale nie polecam :) ) 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego (może być masło) 18 kostek czekolady Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem lub wyrabiamy mikserem z końcówką hak. Dodajemy mleko z jajkami i ponownie wyrabiamy około 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo
Gotowanie i blogowaniemąki pszennej, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wiórek kokosowych, 2/3 szkl. mleka, 2 jajka, 100 ml oleju, szczypta soli ½ szkl. malin WYKONANIE Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie suche składniki, mieszamy łyżką lub widelcem. Papilotki napełniamy łyżką ciasta, do środka wkładamy kilka malin, wypełniamy ciastem do ¾ papilotek, na wierzchu układamy maliny
słodki bratektylko ja ale też cała moja rodzina i znajomi. Serniki są ulubionymi ciastami w moim domu dlatego też na blogu nie brakuje na nie przepisów oto serniki jakie do tej pory pojawiły się w moich wpisach: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Sernik z jeżynami i kokosową bezą Sernik z karmelizowanymi jabłkami na orzechowym spodzie Sernik z budyniem czekoladowym Serniczek
sierotka maRysia w kuchniUżywając banana - należy go uprzednio rozdrobnić na jednolitą "papkę".) Dodać jajko, amarantus, wiórki kokosowe i syrop z agawy. Całość dokładnie połączyć (najlepiej dłonią). Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja ciasto delikatnie rozwałkowałam i wykrawałam z niego okrągłe ciasteczka.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: -> 1 duże jajko -> Szklanka mleka -> Szklanka mąki -> Szczypta soli ->1 łyżeczka cukru waniliowego, Farsz -> 150g sera białego -> 1 banan -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego -> 3-4 kostki czekolady gorzkiej -> 1/2 łyżeczki oleju kokosowego -> Sos karmelowy * Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łączy się z lekko chrupiącym kokosem. W najbliższym czasie przedstawię wersję, w której ciasta użyłam jako blatów - przełożonych serkiem, bitą śmietaną i galaretką. (Tortownica o średnicy 22 cm) 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec
Di gotujetakiego? To pyszne wegańskie ciasto przygotowane na bazie orzechów nerkowca i ulubionych dodatków. Ciasto nie zawiera ani grama białego cukru i jest pełne zdrowia. A przy tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje również lekko zmrożone. SKŁADNIKI (tortownica 16 cm) 250g nerkowców 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 200g
DefinicjaSmakułyżki erytrytolu lub cukru trochę sproszkowanej wanilii banan pół łyżeczki oleju (polecam olej kokosowy) Przygotowanie: Serek ricotta łączymy w misce z mlekiem, żółtkiem, mąką, sodą, szczyptą soli, wanilią i słodzikiem. Białko przekładamy do osobnej miski i ubijamy na sztywno, po czym delikatnie łyżką dodajemy do reszty ciasta. Banana kroimy w plasterki. Placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu (jedna łyżka ciasta
Moja Michagarnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym
Ostra na Słodkozłączone po 2 sztuki choinki i delikatnie dociskamy do samego dna. Wypełniamy ciastem foremki aż choinki zostaną przykryte. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy je ok 25 min. Wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dekoracje: lukier waniliowy wiórki kokosowe 230 g masła 1-2 łyżeczki mleka ok 3 szkl cukru pudru
Malinowe Pocałunkimąki gryczanej 40-50g mąki pełnoziarnistej łyżeczka mąki kokosowej żółtko szczypta soli cynamon coś do posłodzenia Marchewkę zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników. Wsadzić na kilkanaście minut do lodówki (ok.30min-1h). Po wyjęciu formować lekko zwilżonymi dłoniami kuleczki i spłaszczać je (ciasto będzie dość lepkie dlatego nie formujemy wałka). Wrzucać na gotującą się, lekko
More food, love and dreamsmisce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W dużej misce mikserem utrzeć masło z cukrem i esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodać jajko i dalej mieszać. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mączną, ubijając do otrzymania miękkiego ciasta. Czekoladę białą posiekać na drobno. Ręcznie wmieszać wiórki czekoladowe do ciasta. Rękoma ugnieść kulki wielkości orzecha
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju 1 szklanka domowego mleka kokosowego kilka kostek czekolady Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kawałku czekolady. Piec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżeczka * cynamon- 1 łyżeczka * olej ( u mnie kokosowy ) – 4 łyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * jabłka – ok. 500 g * cukier – 4 łyżki PANIERKA: * białko – 2 szt * cynamon – 2 łyżki * płatki owsiane – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy
Ostra na Słodkogarnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym
Ostra na Słodko3 bezowe okrągłe blaty 2 puszki brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 litr kremówki 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wiórek kokosowych ozdobne cukiernicze koraliki Dwie
Jadło i czytadłołyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wiórków kokosowych 1 jajko ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : mus truskawkowy, roztopiona czekolada, jogurt naturalny Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować
Chocolate Muffin Blogświęta powstało wiele ciast, każde doskonałe w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. PolecamSKŁADNIKINa biszkopt:7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa kokosowa:3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy 250 g masłaWYKONANIE
W kuchennym oknie EwyLubelski Kociołek znowu wre i parą bucha. To już VII edycja wspólnego gotowania/wypiekania. Tym razem postanowiłyśmy przygotować coś z jagodami. Miałam przygotować coś innego, lecz
kolorowotorcikowowiosenne śniadanko-jak i nie tylko:) Składniki: -1 łyżka masła -1 łyżka oleju kokosowego -3 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki wody -1,5 łyżeczki suchych drożdży(6g) lub 12g drożdży świeżych -1 jajko -1 niepełna łyżeczka soli Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia(z drożdżami świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Od tego
Smaczne Zdroweminut. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki. W kubeczku podgrzać lekko olej kokosowy (tak, by stał się płynny). Jajka ubić w misce (wystarczy ręczną trzepaczką). Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce
Smaczne Zdrowe