brzmi świetnie? :) Co powiecie na deser? Niestety już ostatni deser dyniowy w tym sezonie. Pumpkin Spice to bardzo popularna mieszanka przypraw, którą stosuje się do doprawiania kaw, koktajli, deserów, ciast itp. Składa się z imbiru lub goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i czasem ziela angielskiego. Proporcje są różne, ale i tak moim zdaniem ich kompozycja jest idealna i świetnie smakuje(...)dyni. W związku z tym chciałabym przedstawić Wam kolejny słoiczkowy deser z użyciem słynnej przyprawy i dyni. Przepis na 4 porcje. Składniki pudding chia: - 375ml mleka (sojowego) - 200ml mleczka kokosowego - 30g chia Składniki na krem dyniowy: - 200g puree z dyni - 125 ml mleka (sojowego) - łyżka syropu klonowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Be Fit Be Strongbiałka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka -1,5 % 2,5 szklanki mąki pszennej (Młynomag) dodatkowo: 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, łyżka posiekanych orzechów: u mnie włoskie na kruszonkę: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki razowej, łyżka cukru trzcinowego. Robimy! Do dużej miski kruszymy drożdże. Na drożdże wysypujemy cukier. Na cukier wlewamy(...)Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki. Po3 h kruszonkę wkładamy do zamrażarki i wracamy do miski z ciastem: wszystko w misce dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy rodzynki, żurawinę, orzechy i wiórka. (jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży). Wylewamy na dowolną blachę-tym razem standardowa tortownica
Latosiowydomtalerzu udało mi się wyczarować. Jeśli tylko będziecie we Wrocławiu koniecznie odwiedźcie Masala Indian Restaurant, naprawdę warto. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 podwójna pierśc z kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 300 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego/bałkańskiego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przypraway garam masala 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy(...)kurczaka, wymieszać i odstawić. 3. W dużej misce umieścić, oba rodzaje mąki, sól, czarnuszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i łato będzie odchodziło od ręki. Odsawić na 20 min. Formować z ciasta cienkie placuszki ( można rozwałkować) i smażyć na suchej dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Placuszki
DefinicjaSmakuSkładniki: 120g płatków owsianych, 120g łuskanego słonecznika, 60g łuskanych nasion dyni, 60g nasion siemienia lnianego, 60g oleju kokosowego (ok. 3 łyżek), 50g mielonego siemienia lnianego, 50g orzechów laskowych, 20g nasion babki płesznik (ok. 2 łyżek) (lub mieszanka nasion babki płesznika i łupin babki jajowatej), 20 g nasion chia (ok. 2 łyżek), 1 łyżka miodu płynnego, 1/3 łyżeczki soli, 330ml wody(...)nasiona napęczniały i zaczęły się ze sobą kleić. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej całą masę dokładnie ją „uciskając” łyżką od góry, żeby ciasto było jak najbardziej zwarte. Odstawiamy je jeszcze na ok. godzinę do dwóch. Chleb pieczemy w foremce w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Następnie wyciągamy go delikatnie z niej i pieczemy
rozgotowanasię go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry Anastazji. Zrobiłam jednak biszkopt z mniejszej ilości jaj, bo nie chciałam, aby ciasto było zbyt wysokie. Polecam. Sprawdzi się i do niedzielnej herbatki i na świąteczny stół. Składniki: Biszkopt (blaszka 36x21cm): 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)brzoskwiń 4 łyżeczki żelatyny Mus jogurtowy: 1 litr jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru pudru - ilość można dostosować do własnych preferencji 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki maślane polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, potem żółtka, mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec
Kuchnia domowa Animlekiem kokosowym i pastą curry, zupę z dyni z soczewicą i marchewką, zupę pomidorową z dynią lub zupę dyniową z kurkami. Zupę można podawać z grzankami, pestkami dyni lub śmietaną. Placki z dyni. To pyszny sposób na wykorzystanie puree z dyni do śniadania lub podwieczorku. Można je robić na słodko lub na słono, dodając różne dodatki do ciasta. Na przykład(...)jogurtem, serkiem mascarpone lub szynką i serem. Ciasto z dynią . To idealny deser na jesienne popołudnia, który zachwyci swoim aromatem i smakiem. Można upiec ciasto z dynią w różnych wersjach, np. babkę korzenną, sernik, muffiny lub brownie. Do ciasta można dodać także orzechy, rodzynki, czekoladę lub inne składniki według własnego gustu. Ciasto można polać lukrem, kajmakiem lub bitą śmietaną. Tarta
ProstePesto.plokoło 6 babeczek: - 1/2 dyni Hokkaido - 2 łyżki mąki z amarantusa -->TUTAJ kupisz mąkę z amarantusa<-- - 2 jajka - sok wyciśnięty z 1 pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - masło orzechowe 100 % - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy -->tutaj przepis na pastę z kurkumy<-- - 1/2 łyżeczki cynamonu Dziś na deser przygotowałam bezglutenowe(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na dolną półkę do piekarnika na nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. . W czasie gdy dynia się piecze przygotowujemy ciasto na muffinki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cynamon i pastę z kurkumy, ubijamy. Do ubitych jaj dodajemy przesianą przez sitko mąkę z amarantusa, powoli mieszamy łyżką, by jak najmniej naruszyć
Szkrab Je Samajerkoniak - 50 ml wiórki kokosowe 200 g cukier - 3/4 szkl DODATKOWO: dżem ozdoby alkohol cytryna BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem aż powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem, Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej
przepisy- Milkidodaję rozgniecione banany, wlewam olej i mleko, cały czas miksuję. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Chwilkę jeszcze miksuję na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 50 minut, do suchego patyczka(...)zamykanym pojemniku na ciasto, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na babki ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam : Kolorowa babka trójsmakowa. Babka na białkach. klik Babka na majonezie. Szybka babka dwukolorowa z majonezem. klik Błyskawiczna babka z malinami. klik Babka kokosowa klik
Kuchnia z widokiem na ogródsuszonego olej do smażenia rzepakowy lub kokosowy Jak zrobić bezglutenowe pancakes z cukinii: Zaczynamy od umycia cukinii. Następnie cukinie ścieramy na tarce, oprószamy sola, mieszamy, przekładamy na sito ustawione na misce i zostawiamy na 15 min. Po tym czasie cukinię odciskamy z soku. Potem do cukinii dodajemy pozostałe składniki, mieszamy wszystko. Następnie porcje ciasta wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię
Dorota Smakujecukrem. Pierwsza wersja przysmaku to przepyszny kokosowy krem z dodatkiem chrupiących migdałów. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Jak się okazuje, nie trzeba rezygnować ze słodkich deserów, gdy chce się ograniczyć cukier w swojej diecie. Lekki krem świetnie się rozsmarowuje nie tylko na kanapkach, ale również jako dodatek do owoców, czy nawet słodkich ciast. Druga wersja kremu to smak orzeszków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kremowym sosie na bazie mleczka kokosowego. Naleśniki z pieczarkami… i co jeszcze? Pieczarki w mojej kuchni widuję bardzo często. Z dań obiadowych polecam Ci jednogarnkowy makaron , w którym pieczarki grają pierwsze skrzypce. Pozostając przy makaronie, odsyłam Cię na wegańskie bolognese . Rewelacyjny jest również krem z pieczarek , który koniecznie musisz wypróbować. Przepisów na ciasto naleśnikowe jest wiele. Zrób takie, jakie
Blendmangarść sezamu, garść wiórków kokosowych- z resztą tutaj moim zdaniem panuje pełna dowolność Pomieszałam wszystkie składniki, żeby się ładnie zlepiły. Jeśli za bardzo się rozsypują możemy dodać ekstra łyżkę masła lub oleju. Rozkładamy na papierze lub w formie lekko ugniatając. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 min aż zbrązowieje. Ciasto jest miękkie, więc można wyłączyć ogrzewanie
Cytryna&Co.Całość wymieszaj. W rondelku rozpuść olej kokosowy z miodem i mlekiem. Przestudzoną zawartość rondelka dodaj do składników suchych. Następnie wbij do nich jajko. Masę zagniataj aż do połączenia się składników. Powinna łatwo odchodzić od rąk i być elastyczna. Gdy będzie już gotowa owiń ją folią spożywczą i wstaw na 3 h do zamrażalnika. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, podziel
365 dni dookoła kuchnicukru lub( ksylitolu,cukru kokosowego ) 1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia 80 g zmielonych prażonych orzechów laskowych Helio 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę ale żeby były odrobinę wyczuwalne,następnie dodajemy mąkę ryżową,masło zmielone orzechy,cukier, cukier waniliowy,proszek do pieczenia, jajka i posiekaną czekoladę, zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chilipiekarniku, przypomina wtedy trochę ciasto. ale z pewnością nadaje się na śniadanie w stylu "slow" - weekend się zbliża macie więc doskonała okazje. Bakalie można stosować zamiennie, np. rodzynki, morwa, dowolne orzechy. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 2 szklanki płatków owsianych 2 jaja 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 jabłka 1 szklanka suszonej
Słodki KompromisPikantny smak będzie miłą niespodzianką, a ciasto jest warzywne, więc dość zdrowe. Składniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku szklanka passaty pomidorowej pół szklanki oleju 3 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki wiórków kokosowych i olej do podsypania foremki keksówki
Ugotowane pozamiataneszklanki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 szklanki pokrojonych truskawek WYKONANIE: przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną dodaję do mąki truskawki w drugiej misce mieszam jajka z ksylitolem (miodem), dodaję jogurt, olej i aromat waniliowy do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie mieszam nakładam ciasto do papilotek Piekę 20 -25 minut
Upiecz sobie babeczkęopcjonalnie): olej do smażenia (u mnie kokosowy Woj-Len ) Kaszę jaglaną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie dodać posiekaną cebulę, jajko, mleko, mąkę pszenną, paprykę w proszku oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Patelnię delikatnie wysmarować olejem i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki
Di gotujełyżki mleka, 1 łyżka wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, szczypta soli Dodatkowo: 1 jabłko, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki cukru, odrobina wody, syrop klonowy WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mąkę i mleko - delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron
słodki brateksię w różnych produktach spożywczych od ciast zaczynając, przez formę dodatku do dań, aż na uwielbianych szczególnie przez dzieci słodyczach kończąc. Przybiera różnorodne formy w gastronomicznym świecie, najczęściej kojarzony z dodatkiem kulinarnym. Jest to jednak dodatek bardzo zdrowy, a sam owoc w całej okazałości niezmiernie wartościowy. To samo można więc powiedzieć o oleju kokosowym
Moja Mama GotujeDODATKOWO : 50 g czekolady deserowej 50 g wiórek kokosowych 300 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku 1 barwnik spożywczy zielony, dowolny koraliki do ozdoby(...)PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki na babeczki przekładamy do miski i mieszamy robotem kuchennym. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy po dużej łyżce ciasta. Babeczki pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 % C. Wykładamy i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wlewamy żelatynę i barwnik spożywczy. Czekoladę łamiemy na kawałki
Kulinarne Fantazje Marioliryżowa szarlotka to zdecydowanie najbardziej zaskakujące ciasto jakie przygotowywałam. Zaskakujące w swej prostocie, w szybkości przygotowania i w smaku. Odkąd pomysł na taki deser pojawił się w mojej głowie, piekliśmy je już cztery razy. Znikało tak szybko, że dopiero za czwartym razem zrobiłam zdjęcia. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: - 180g płatków ryżowych - 400 ml mleka kokosowego z puszki - 2 łyżki cukru trzcinowego
Smakuje zdrowokroimy na drobne kawałki. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Owoce dzikiej róży pozbawiamy pestek i drobno kroimy. Wszystkie składniki na batoniki umieszczamy w kielichu blendera i krótko blendujemy. Gotową masą wylepiamy formę (12 cm x 9 cm) uprzednio wyścieloną folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki. Składniki na polewę mieszamy. Gotową polewą zalewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Jeść, by żyć w zdrowiuodkrytą przeze mnie metodę :) Faktycznie, ciasto wyszło bardzo pulchne, mięciutkie. Pięknie wyrosło, choć jest w pełni wegańskie, więc nie ma jajek. Intensywnie czekoladowe, słodziutkie, a pasta migdałowa odgrywa tu główną rolę i wszyscy czym prędzej się do niej dobierają jedząc wypiek :) Składniki: 150 g mąki pszennej o wyższym typie 50 g cukru kokosowego 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
Zdrowie na języku :Plistków stewii 2 łyżki oleju kokosowego 150 ml wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 suszonych moreli Przygotowanie: Stewię posiekać, dodać do płatków i zmiksować (miksowanie można pominąć, jeśli użyjesz drobnych płatków Wodę z olejem podgrzać, by olej się stopił, dodać do płatków, dodać proszek Morele posiekać i dodać do całości Zagnieść ciasto (jeśli dodajesz płatków niemikoswanych odczekaj chwilę
pyszne zdrowościmasło - 450 g ajerkoniak wiórki kokosowe 200 g cukier - 3/4 szkl DODATKOWO: dżem ozdoby alkohol cytryna BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem, Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej
Camilla w kuchniprzesiewamy do sporej miski, dodajemy mąkę kokosową, sól i delikatnie wszystko mieszamy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka, wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę
Rozpustne gotowaniełyżeczka esencji waniliowej pół szklanki wiórków kokosowych szklanka ziaren słonecznika pół szklanki żurawiny suszonej pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dzieła!!! Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni
sierotka maRysia w kuchniZiarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe) 1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej. 2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta
Kto ugości moich gości?wylepić formę do pieczenia tart. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiekać spód jeszcze przez 5 minut. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i warzywa podsmażyć na oleju kokosowym, przez kilka minut. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać
Smaczne Potrawyłyżki wody 1 łyżka oleju kokosowego (ew. innego roślinnego) 75 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia Do podania: miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka
Zawsze głodna!