owsa • 860g dokładnie odsączonych ziaren owsa, użyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego, • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej, • 3 jajka, • 2 płaskie łyżeczki sody, • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, • ½ łyżeczki soli
Leśny Zakątekdzieła i ciasto na weekend gotowe ! :) Składniki na blaszkę 20 x 10 cm Murzynek: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 jajko kl L 70 g masła 80 g kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody duża garść śliwek suszonych 1 łyżka maki do obtoczenia śliwek wiórki kokosowe Polewa czekoladowa: 5 łyżeczek(...)mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą kakao oraz kwaśną śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach a następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i obtoczone w mące, po wymieszaniu ciasto przelewamy od razu do foremki . Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy
Gotowanie...to proste !żółtko opcjonalnie: posiekane orzechy Czekoladę łamiemy, podgrzewamy w garnuszku razem z mlekiem kokosowym i słodziwem. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą
Kucharzycadrażetki czekoladowe wiórki kokosowe czerwony barwnik spożywczy Muffinki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do miękkości. Dodawać po jednym jajku a następnie wlewać powoli czekoladę. Ciągle mieszając wlać kefir i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać otartą i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowym ciastem napełnić papilotki(...)posmarować górę babeczek - to będą czapki. Resztę białego kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki tworząc brodę i kożuszek przy czapce mikołajów. Dodatkowo można posypać biały krem wiórkami kokosowymi. Na środek każdej babeczki kładziemy drażetkę tworząc nos, oraz dokładamy małe groszki tworząc oczy. Babeczki schładzamy minimum 1 godzinę w lodówce
My simple kitchenkokosowego) 1 banan łyżeczka sody oczyszczonej *opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii/łyżeczka esencji waniliowej ( tu przepis na domową ) Przygotowanie: Mokre składniki czyli: banana, olej, sos toffi i puree dyniowe zblenduj na gładką masę Do pozostałej masy przesiej mąkę i sodę. wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Foremki do babeczki napełnij do 2/3 ciastem. Piecz
greenscarfCzas przygotowania: 6 min. Składniki na ok. 8 sztuk Koszt przygotowania: 4,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka drobno
kulinarnyJakremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Na otwarcie Fundacji przygotowałam również Sernikowe tartaletki z żurawiną Do nadziania babeczek wykorzystałam gotową masę makową wymieszaną z ubitym białkiem i posiekaną żurawiną. Makowe babeczki(...)kremem śmietanowym i żurawiną. Składniki na 16 mini makowych babeczek z kremem: 300 g masy makowej 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy makowej wykorzystam białko kurze. Białko ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do masy makowej, dodajemy też posiekaną drobniej suszoną żurawinę mieszamy łyżką i wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiększości zabrałam to ciasto do koleżanki, mam nadzieję, że im smakowało. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy (u mnie z nutą wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 mały cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów (np. po 170 g) 200 g masła 300 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru(...)wiórek, wymieszać łyżką. Blachę (małą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypać resztą wiórek. Najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce
Kuchnia w opałachprzepisy są super. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyki kakao 2 łyżeczki cynamonu 200 g margaryny 125 ml soku pomarańczowego Viktoria Cymes 3 jabłka 1 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl żurawiny 0,5 szkl rodzynek 3 łyżki chipsów kokosowych Lukier: 1,5 szkl cukru(...)sodę przesiać. Jajka z cukrem ubić na sztywno. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian przesianą mąkę, rozpuszczoną margarynę, sok i miksować do momentu aż składniki się połączą. Do ciasta dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, jabłka i delikatnie wymieszać już nie miksować. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach
Ala piecze i gotujekolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju np. kokosowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz SOS garść suszonych grzybów(...)małym ogniu, przez około 10 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Odstawiamy z ognia. Przed samym podaniem podgrzewamy i posypujemy natką pietruszki. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny. CIASTO :Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Masło rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody, przelewamy do miski z mąką . Mieszamy łyżką do połączenia składników. Wykładamy na oprószony mąką blat
cool and mintyzdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej . Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych w Polsce mąk. Większość(...)łyżeczka gałki muszkatołowej 100g wiórków kokosowych Wykonanie: 1 Do malaksera daj wszystkie mokre składniki i zmiksuj (zostaw tylko jednego banana, ponieważ posłuży później do ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca. 2 Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj lub wymieszaj w misce. 3 Wysmaruj keksówkę (20cm) olejem i przelej ciasto. Przekrój odstawionego banana wzdłuż i ułóż
BlendmanSkładniki: 200 g twarogu sernikowego 150 g ugotowanego batata 20 g waniliowego proszku budyniowego 10 g mąki konopnej duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 2 łyżki Fiber Syrup Gold (Sukrin) lub syropu klonowego Do podania: czereśnie galaretka z czarnej porzeczki miód konopny 1% CBD Twaróg i batata zmiksować na gładką masę(...)konopną, ekstrakt i syrop klonowy Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Piec około 25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub po schłodzeniu. Smacznego! *** Produkty z legalnych konopii (wyróżnione kursywą) możecie kupić w sklepie internetowym biokonopia.pl
Poranek na słodkomało osób wie, albo garstka trzyma sekret i o tym mówi tylko w kuluarach To co wyróżnia naleśniki z mąki ryżowej to to, że są bardzo wdzięczne podczas smażenia. Ciasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką warstwą całą patelnię, a na sam koniec bardzo łatwo odchodzą gotowe naleśniki. Ja użyłem mąki z ryżu(...)mąki ryżowej 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej 100ml mleczka kokosowego 100-150ml wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru odrobina oleju do smażenia Wykonanie: 1 Wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera lub miksera. Ilość wody zależy od tego jakiego mleczka użyjemy oraz od zawilgocenia mąki. Ciasto powinno wyjść lekko gęste - tak jak standardowe ciasto naleśnikowe. 2 Rozgrzej
Blendmantrzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ani go wyrabiać. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami. Składniki na 12 muffinek: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - ½ łyżeczki pasty waniliowej - 2 jaja - 180 ml śmietany 18% - 180 ml jogurtu greckiego (naturalny) - 3 łyżki oleju kokosowego - 250 g borówki amerykańskiej(...)suchymi wlewamy składniki mokre. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nic nie szkodzi jeżeli pozostaną drobne grudki). Dodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Foremki silikonowe (lub papilotki) wypełniamy ciastem (można to zrobić łyżką do lodów). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Muffinki jogurtowo
mojewypiekiinietylkoŚwietnie sprawdzi się jako przekąska do pracy/ szkoły. 1 porcja zawiera: 163 kcal (B:4g W:32g T:2g). Smak delikatny, lekko słodki. Starałam się aby ciasto było jak najmniej kaloryczne dlatego jest ubogie w składniki. Jeśli nie zważasz na kalorie, preferujesz bardziej słodsze desery to możesz urozmaicić ten smakołyk dodając bakalie, rodzynki/ orzechy włoskie itp. Z takimi(...)wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie foremka posmarowana olejem kokosowym i posypana otrębami) 7. Piekłam w piekarniku gazowym na "oko" 200 stopni C około 55 min. W przypadku piekarnika elektrycznego w zupełności wystarczy piec w 180 stopniach C około 40 min. 8. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na około 20 min. całość: 1302,8 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas