ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:538/932)

"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 220

deser to nieco zmieniona wersja "sernika jaglanego z borówkami" . Jest lekki i słodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki(...)rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez

Qlinarnie i Qlinarnie
PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, PEŁNOZIARNISTEJ 385

być 2 szklanki mąki pszennej) -cukier waniliowy -łyżka spirytusu -około 0,5l oleju kokosowego bezwonnego Jajka ubić, dodać serek, spirytus, mąki, cukier waniliowy i proszek. Wszystko razem wymieszać , wykładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i  smażyć do zrumienienia z każdej strony. Sprawdzić najlepiej patyczkiem żeby ciasto nie wylewało się ze środka. Odsączyć na papierze i posypać mielonym ksylitolem lub cukrem

Smaczne Zdrowe
Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie – tarta wegańska i bezglutenowa 86

Tarta na spodzie z orzechów laskowych z przepysznym kremem czekoladowo jeżynowym. Deser wegański, bezglutenowy i chciałabym napisać, że bez białego cukru, ale nie tym razem. Czekolada

Tajemnice Smaku
Chleb paleo bananowo-gryczany 135

słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂 Chleb paleo bananowo-gryczany – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek, bez cukru – sprawdzony przepis: mąka gryczana – 1 szklanka banany – 1,5 szklanki rozgniecionych, czyli jakieś 5 średnich kakao albo karob – ½  szklanki miód – 3 łyżki olej kokosowy(...)kokosowy i w miseczce ubij blenderem albo mikserem banany, mąkę gryczaną, olej, sól, sodę i wanilię. Na koniec dodaj „glut” lniany i dobrze wymieszaj. Teraz ważna decyzja – robisz wersję czekoladową, czystą, czy mieszaną ? Jeśli nie lubisz czekolady, to dodaj tylko ocet tuż przed włożeniem do pieca. Możesz do całości dodać kakao i miód, ale ja podzieliłem ciasto

PaleoSMAK
Serniczek kokosowy z ryżu 110

sernik. Z kakaowym spodem i żurawinowym wnętrzem przełamującym smaki stanowi wypiek wyjątkowy. Dzielę się z Wami tym przepisem, ponieważ efekt końcowy miło mnie zaskoczył. Następnym razem dodam również mleczko kokosowe i dodatkowe białko jaja, żeby stał się jeszcze bardziej kremowy i...  aksamitny . Tak, uwielbiam to słowo więc je podkreślę, o! Przy okazji życzę Wam spokojnych świąt spędzonych(...)ugniatamy i w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka/podsypujemy odrobiną mąki. Wykładamy ciastem dno lekko natłusczonej formy. Podpiekamy przed ok. 10 minut w temp. 180 stopni C.  na masę  2 torebki ryżu (u mnie basmati i parboiled)  2 szklanki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mleka w proszku  1 szklanka cukru (lub jakiegoś zdrowego zamiennika

Kuchnia Ellie
"Stefan" - ciasto bez pieczenia 212

idealnie i nadawała wspaniały chrupiący smak. Jeśli lubicie kokos i ciasta o zwartej konsystencji to koniecznie musicie je zrobić, na pewno Wam zasmakuje.  *blaszka 25*34 cm Składniki: 40 sztuk herbatników kakaowych 1,5 l mleka 1.5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych 300 g masła 200 g  czekolady mlecznej z kawałkami(...)kilka minut aż powstanie gęsta masa. Gorącą wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką i ustawić nad parą, mieszając rozpuścić. Polać ciasto, kiedy wystygnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Proste ciasto dyniowe 174

okolicach września. Sami też się tam wtedy wybierzemy.  Ciasto dyniowe (na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm) 2 szkl. miąższu z dyni (startego albo podgotowanego) 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 1/2 szkl. roztopionego, ostudzonego masła lub oleju 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu klonowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)włoskie pasują najlepiej) 3 łyżki rodzynek Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, inaczej może się zdarzyć zakalec. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Jajka ubić z cukrem kokosowym na pienistą masę (ok. 8 minut), pod koniec wąską stróżką wlać olej lub roztopione masło. Jeśli wybieramy opcję z daktylami, najpierw ubijamy jajka i pod koniec wlewamy olej, a daktyle

Przepysznik - BLW i nie tylko
Fasolnik, czyli idealny czekoladowy wegański sernik. 203

ogóle apetytu musiałam dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież(...)której się moczyły i dodaj co całości. Na samym końcu dorzuć wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, możesz również zblendować całość razem lub przemieszać dużą łyżką. Przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz w temp. 180 C minimum 60 minut, sprawdź patyczkiem, ciasto nie będzie idealnie suche ale nie może też być lejące. Dokładnie wystudź ciasto zanim

greenscarf
Marchewkowe ciacho - porcja tylko 150 kcal! :) 408

Wartości odżywcze dla 1 porcji ciasta (ok. 74 g - 1/7 ciasta) Kaloryczność: 150 kcal Białka: 4,7 g Tłuszcze: 5,6 g Węglowodany: 21,7 g Składniki: 260 g marchewki startej na grubych oczkach  40 g mąki orkiszowej 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g oleju kokosowego (1 łyżka) 2 duże jajka XL 60 g miodu wielokwiatowego mniszkowego(...)tarce imbir, posiekane orzechy i ubite białka. Miksuj na lekkich obrotach do momentu połączenia się składników.  Piekarnik nagrzej w 180*C.  Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez 45 minut.  Przed podaniem posyp płatki migdałowe. Możesz podać z masłem migdałowym bądź miodem mniszkowym.   Przed upieczeniem

Zdrowie na języku :P
Apple pies czyli tartaletki z jabłkami 175

jabłka w apple pie są niezwykle soczyste dlatego dodałam do nich również mus jabłkowy. Ciasto zrobiłam bez dodatku cukru a do śmietanki dodałam pachnącą wanilię. Niebo w gębie! Polecam :) ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 żółtko 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka masła do posmarowania foremek 1 łyżeczka kaszy manny(...)łyżki żurawiny 1 łyżka nerkowców 2 łyżeczki wiórków kokosowych   1 garść jadalnych kwiatów (np. bratki i fiołki) 200 ml śmietany 30% 1 szt laska wanilii 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy ją z masłem, po czym dodajemy żółtko i serek. Zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy pół godziny w lodówce. Jabłka obieramy i kroimy

Mienta blog
Krem daktylowy 128

deserów, ciast, wafli, a nawet zwykłej owsianki. Sam również cudownie smakuje i nawet zjedzenie niewielkiej ilości sprawia, że nie mamy już ochoty na niezdrowe słodycze. Dodanie do niego odrobiny alkoholu sprawia, że krem zamienia się w prawdziwy rarytas (oczywiście dla dzieci bez alkoholu). Zachęcam do spróbowania, same suszone daktyle nie są tak smaczne, ale w połączeniu z mleczkiem kokosowym, pycha(...)dorosłych) Przygotowanie: Daktyle zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym i odstawić na około 20 minut. Następnie włożyć do blendera i rozdrobnić je dodając kakao, ekstrakt i alkohol. Ma powstać gęsty krem. Krem daktylowy jest gotowy od razu po zrobieniu do jedzenia lub można go schłodzić. Taki krem jest dobrym dodatkiem do wszelkich deserów, ciast, koktajli, ja często dodaję go również do owsianki

Kuchcik gotuje
Mleko kokosowe 188

chce się przecież truć konserwantami. Moja dzisiejsza propozycja to przygotowanie domowego mleka kokosowego, bez konserwantów i zagęstników i duuuużo tańszego niż to ze sklepu :) Mleko możemy przygotować w dwóch wersjach, w zależności od jego przeznaczenia: bardziej tłuste (przepis I) - do gotowania np. potraw kuchni tajskiej, do ciast i deserów itp. mniej tłuste (przepis II) - do koktajli, do kawy, do płatków(...)tych wszystkich powodów warto wyeliminować z diety, chociaż częściowo, mleko pochodzenia zwierzęcego i zastąpić je mlekiem roślinnym :) Przepis I - mleko bardziej tłuste (do gotowania) Składniki: 200 g wiórków kokosowych 4 szklanki gorącej wody Przygotowanie: Wiórki zalewamy 2 szklankami gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.  Po tym czasie dolewamy 1 szklankę wrzątku

Piąty grzech główny
Muffiny malinowo- kokosowe 135

Mieszamy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę i cukier. 2.        Mieszamy jajko, mleko i olej. 3.        Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami. 4.        Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bułeczki drożdżowe na mleku kozim 118

przepadający za tym mlekiem twierdzili, że go nie czuja a ciasto pyszny, ja z kolei fanka tego mleka lekko wyczuwam jego smak w wypieku, ale dla mnie to plus. PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA MLEKU KOZIM Składniki na bułeczki drożdżowe na mleku kozim: 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat(...)Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto dzielimy

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania