olej roślinny lub ryżowy (polecam) do smażenia Dodatkowo: kawałki limonki lub cytryny sos chili Do blendera wrzucamy: mąkę, jajka, pastę curry, mleko kokosowe i połowę kukurydzy - mielimy na w miarę gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Rozgrzewamy olej na patelni, dużą łyżką wlewamy ciasto tworząc placki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/możecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej. Prosty przepis na podstawowe jasne ciasto wykonamy przy użyciu miski, szklanki i łyżeczki. Kilka składników, wymieszać, przelać do formy i piec zaledwie 20 min naprawdę wielka filozofia ;D Tu wyglądają jak Pieguski
W kuchni bez szafekkawałki i umieszczamy w małym rondelku ze śmietanką. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Polewę wylewamy na upieczone ciasto dekorujemy ulubiona posypką lub orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi
Pyry na Gaztortownicy może być z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Gorące ciasto posmarować odlaną masą kakaową i np. posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami mielonymi, siekanymi lub krokantem, czy czym się uważa
Mix smakuKiedy znalazłam przepis na te pierniczki wegańskie na blogu smakuje.blox.pl, to pomyślałam, że ten przepis bardzo się przyda się nie tylko weganom (pozdrawiam Magdę i Kasię
UgotujmyTo.plpłaskie łyżki- soda – 1 szczypta- aromat waniliowy – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy roztopione i przestudzone masło.Mieszamy.Wsypujemy wiórki kokosowe, mak, mąkę i sodę.Dokładnie mieszamy.Formujemy z ciasta kuleczki ściskając masę w dłoni.Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 180C przez 10 minut
Ostra na Słodkolistki, niestety nie udało mi się kupić) imbir marynowany sezam brokuły (w oryginalnym przepisie gałązkowe, ja wykorzystałam normalne) chili sól, pieprz Mąkę łączymy z mleczkiem kokosowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Ugniatamy ciasto, gdy jest już dobrze wyrobione dzielimy na 8 części, każdą z nich wsadzamy do podwójnej papilotki i gotujemy na parze (Jamie pisał
Brzuszki Łakomczuszkisię z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych omletów. Może nie wygląda jak dzieło kulinarnej sztuki, ale ja osobiście uważam, że ta jego estetyczna niesforność dodaje mu uroku! Ciasto jest bardzo wilgotne i przypomina smak mega czekoladowego brownie. Jogurt naturalny, banan i pierwsze truskawki to w tym przypadku połączenie obowiązkowe! Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka(...)ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dosypujemy odżywkę białkową, mąkę, kakao i słodzidło. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. W razie potrzeby podlewamy odrobiną mleka. Omlet smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🍓 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube ✩✩✩ Wygląda na to, że całą wiosnę
Kuchnia Elliełyżki kakao 8 czubatych łyżek cukru 2 łyżki wody ok 150-160 gram wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy szpatułką i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 28×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika(...)suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przestygnięty biszkopt wyciągamy z formy i kroimy na paski/prostokąty, do rondelka przekładamy margarynę, kakao,wodę i cukier, przygrzewamy na gazie mieszając do momentu rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników do powstania jednolitej masy, do miski lub na talerz przesypujemy wiórki kokosowe, paski biszkoptu moczymy w gorącej polewie a następnie obtaczamy
Blog kulinarny S9.PLciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać. Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie(...)razem tortowej „Basia” i 200 g pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego 100 ml oleju kokosowego opakowanie suchych drożdży (7-8 g) szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu nadzienie: około 400 g wydrylowanych wiśni 100 g cukru kilka goździków Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż
greenscarfCiasto czarno białe. Błyskawiczne ciasto dwukolorowe upiekłam ciasto z okazji Dnia Mężczyzny. Ale to ciasto można upiec również bez okazji. Aby było bardziej świąteczne można zrobić polewę czekoladową i posypać jakąś ciekawą posypką z orzechów, owoców kandyzowanych albo posmarować owocową frużeliną lub zrobić owocowy wierzch z galaretką. Murzynek obok sernika to w naszym domu ulubione ciasto facetów. Gdy pytam(...)urozmaiciłam je o warstwę jasnego ciasta i dodałam do środka owoce. Przepis na ciasto czarno białe jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: – Ciasto łaciate z jabłkami – Murzynek z serem – Ciasto cielak Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Składnik i na średnią blaszkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto miłości. Na samym początku bardzo dziwiła mnie ta nazwa, jednak gdy przygotowałem karleksmums, zrozumiałem, dlaczego to ciasto jest nazywane ciastem miłości. Idealny, czekoladowy smak, gruba warstwa polewy i mnóstwo wiórek kokosowych – niebo w gębie
Vegan Tasteudały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche musi być dobrze schłodzone - wtedy jest najsmaczniejsze. Jeśli Wam się spieszy, możecie włożyć ciasto w blaszce do zamrażarki na 10 -15 minut. W innym wypadku chłodzimy ciasto kilka godzin w lodówce. Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem(...)bardzo delikatne i naprawdę wyjątkowo kruche - te z brzegów można spokojnie zajadać ręką, do tych ze środka może być potrzebny widelczyk do ciasta ;) Gotowe ciastka możecie dowolnie udekorować. U mnie to tym razem wiórki kokosowe, starta biała czekolada i pestki słonecznika, ale jeszcze lepsze będą z posiekanymi orzechami lub uprażonymi płatkami migdałów. Takie maślane ciasteczka wspaniale smakują i wyglądają
Lekcje w kuchnimasą, też Wam to polecam :-) I w ogóle polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych
Czary - gary w kuchniprzyznaliśmy, że to najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jedliśmy. Nadzienie ma konsystencję i smak budyniu. Ciasto jest miękkie i delikatnie kruche. Coś niesamowitego! Składniki na formę o średnicy 23 cm: 1 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych bezglutenowych, 1/2 szklanki zmielonych na mąkę wiórków kokosowych lub migdałów, 1/2 łyżeczki sody, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 3-4 łyżki cukru kokosowego(...)mąki, sodę, kurkumę i cukier kokosowy. 1/2 szklanki mieszanki odsypujemy do innego naczynia. Do miski dodajemy olej kokosowy w stałej konsystencji lub masło kokosowe. Dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia oleju lub masła. Powstałym ciastem wylepiamy spód foremki do pieczenia tarty*. Do odsypanej mieszaniny suchych składników dodajemy starte 3 jabłka, a następnie blendujemy na masę o konsystencji
Jeść, by żyć w zdrowiu