jajka, 3 łyżki mąki kokosowej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru,3 łyżki cukru waniliowego. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz łyżką cukru waniliowego. Dodać wszystkie zmieszane, przesiane mąki, dokładnie utrzeć. Powoli dodawać do ubitych białek. Miksować chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę
Z miłości do słodkościTort Rafaello jest to kokosowy, lekki tort, którego je się z przyjemnością. Nie jest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie ma się dość, a wręcz przeciwnie, chciałby się jeszcze... Jest on trochę pracochłonny, ale takich ciast nie piecze się na co dzień - przeznaczone są one na specjalne okazje. Przygotowałam go już jakiś czas temu(...)stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Tak samo wykonujemy drugi biszkopt z pozostałych składników. Masa kokosowa: Mleko kokosowe i śmietanka muszą być słodzone przed ubijaniem, inaczej się nie ubiją. Mleko kokosowe i śmietankę
Kuchnia MagdaLenyTort Rafaello jest to kokosowy, lekki tort, którego je się z przyjemnością. Nie jest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie ma się dość, a wręcz przeciwnie, chciałby się jeszcze... Jest on trochę pracochłonny, ale takich ciast nie piecze się na co dzień - przeznaczone są one na specjalne okazje. Przygotowałam go już jakiś czas temu(...)stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Tak samo wykonujemy drugi biszkopt z pozostałych składników. Masa kokosowa: Mleko kokosowe i śmietanka muszą być słodzone przed ubijaniem, inaczej się nie ubiją. Mleko kokosowe i śmietankę
Kuchnia MagdaLenySernik. U mnie w domu chyba najbardziej lubiane ciasto, zawsze zjadane do ostatniego okruszka. A największym miłośnikiem jest mój tata :) Inne, wymyślne i bardziej złożone ciasta przegrywają właśnie z sernikami. Zawsze, kiedy nastrój u taty nie jest najlepszy, a wszystko naraz się psuje i nie ma wtedy na nic czasu, kawa i kawałek sernika (lub dwa, trzy... ;)) od serca(...)nutką wanilii, płatkami czekoladowymi i delikatnym spodem z dodatkiem mojego ulubionego karobu. Puszysty sernik z budyniem i nutą pomarańczy spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 60 g oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka sproszkowanego karobu 1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego) 6 jajek 2 budynie waniliowe
FitKotfaworki :) Przy głębokim smażeniu ważne jest by używać odpowiedniego tłuszczu. Ja użyłam oleju kokosowego - ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie utlenia się, do tego ma wysoką temperaturę dymienia. Dobrze sprawdzi się też masło klarowane bądź, w wersji nie wegetariańskiej, smalec. Do ciasta można dodać łyżkę wódki - dzięki temu nie będzie tak piło tłuszczu. Składniki(...)jajko 2 żółtka 200 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 3 łyżki oleju (użyłam kokosowy) łyżka wódki olej dosmażenia Przygotowanie: Kaszę, wodę i jajka zmiksuj na gładką masę Dodaj przesiane mąki i wyrób ciasto, odstaw na kilka minut, by odpoczęło Dodaj wódkę i olej i jeszcze raz zagnieć - cisato powinno być miękkie, puszyste i nieklejące
pyszne zdrowościPudding z perełek tapioki z dodatkiem musu z mango możemy przygotować wieczorem, zapakować w słoiczek i na drugi dzień zabrać ze sobą np. do pracy, na
Tajemnice Smakusię, że mamy w zapasach jeszcze trochę pieczonej dyni oraz okary po mleku sojowym. Oba te składniku w połączeniu z bardo ciekawą i smaczną pastą orzechową z chilli Nutura utworzyły ciasto jakiego nie próbował jeszcze nikt wcześniej 😎 Kremowe, orzechowe o bardzo delikatnej nucie ostrości. Na tyle delikatnej, że postanowiłyśmy tą pastą jeszcze polać górę 😃 Dlatego nie bójcie się takiego połączenia jeśli(...)podgrzać wodę i syrop ryżowy. 3. Połączyć suche składniki z mokrymi i zagnieść tworząc ciato. 4. Spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem. SERNIK Z OKARY 5. Okarę zblendować jeszcze raz na gładko wraz z kokosową śmietanką i puree z dyni. 6. Dodać pastę orzechową, sól i ksylitol. Znów zblendować do połączenia składników bez grudek. 7. Do całości dodać
Candy Pandasbardzo niedużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów , co czyni ją idealnym produktem dla diabetyków. Mąka kokosowa nadaje się do spożycia bez obróbki termicznej. Można ją traktować tak, jak inne mąki powstałe po zmieleniu dowolnych orzechów czy też nasion. Zatem to idealny dodatek do deserów, spodów do ciast bez pieczenia, czy też zagęszczania kremów. Nie potrzeba jej dużo, gdyż świetnie pochłania wilgoć(...)smażyć. Trzeba ją jednak wyczuć, gdyż - jak wspomniałam - nie zawiera ona glutenu. Przy panierkach, omletach nie ma to znaczenia, ale już przy ciastach, pieczywie czy naleśnikach, należy wymieszać ją z inną mąką, glutenową. Ja mąkę kokosową odkryłam całkiem niedawno, ale jestem nią zachwycona. Ma delikatnie kokosowy smak i zapach, świetnie sprawdza się w kuchni nie tylko do dań słodkich. Znam
Codzienna kuchnia niecodziennaCzekolada i pomarańcza to jedno z moich ulubionych połączeń. Wykorzystałam takim miks do przygotowania przepysznego omleta śniadaniowego, który równie dobrze sprawdzi się także jako zdrowe ciasto do kawy. Multicooker REDMOND RMC-250E (recenzja TUTAJ ) ponownie zachwycił mnie swoimi umiejętnościami i to właśnie w nim upiekłam tak smacznego omleta. Sam omlet jest bardzo delikatny, mięciutki, idealnie słodki. Podczas pieczenia, wydobywająca(...)łyżeczka aromatu waniliowego sok z jednej małej pomarańczy (u mnie 70 ml) skórka starta z pomarańczy (ok. 1 łyżka) 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, a żółtka ubij z ksylitolem. Do ubitych żółtek dodaj mąkę owsianą, proszek do pieczenia, wanilię
Zdrowie na języku :PSkładniki (keksówka30x12, szklanka 250 ml) Wiórki kokosowe 1 i 1/2 szklanki Jajka 5 Kefir szklanka Olej szklanka Mąka pszenna 2 szklanki Cukier szklanka z górką Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać wiórki koksowe, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do osobnej miski wsypać cukier, wlać olej i zmiksować . Dodać partiami jajka(...)wlać powoli kefir. Cały czas miksując wsypać zawartość drugiej miski z suchymi składnikami. Zmiksować do połączenia się składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy ok 70 minut. lub do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę można polukrować lub przygotować polewę. Smacznego! Babka zachowuje swoją świeżość przez kilka
Kulinarne przygodymąki owsianej bezglutenowej 100 g mąki ryżowej białej 50 g skrobii ziemniaczanej 50 g mąki z pestek arbuza (jeśliu chcecie aby ciasto było jaśniejsze, użyjcie więcej mąki owsianej lub ryżowej) 30 g cukru kokosowego 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 6 dużych jabłek szara reneta 2 łyżki cynamonu Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy
Mienta blogsuper prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Gofry wyjmujemy z gofrownicy jak są jeszcze miękkie i pozwalamy(...)dokładnie. 5 Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. 6 Dodaję olej kokosowy i mieszam do połączenia składników. 7 Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami
Book of spellssuper prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Gofry wyjmujemy z gofrownicy jak są jeszcze miękkie i pozwalamy(...)dokładnie. 5 Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. 6 Dodaję olej kokosowy i mieszam do połączenia składników. 7 Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami
Book of spellsSkładniki (śr: 22 cm): Proteinowe ciasto bananowe -230g mąki owsianej (bezglutenowej lub zwykłej) -140g mąki ryżowej -70g odżywki białkowej Sport Definition That's The Whey (u nas smak ciasteczkowy) -2 banany (dojrzałe, miękkie) -2 jajka -1 szkl. mleka (u nas bez laktozy) -3 łyżki oleju kokosowego -1 łyżeczka cynamonu -1/2 łyżeczki imbiru mielonego -1/2 łyżeczki(...)cukru) Karmel kokosowo-orzechowy -250ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej powstałej z puszki mleka kokosowego -cukier kokosowy - masło orzechowe crunchy Sport Definition (dowolna ilość) Dodatkowo - Poduszki proteinowe z nadzieniem Sport Definition -Banan, gorzka czekolada, orzeszki ziemne PROTEINOWE CIASTO BANANOWE Mąki, odżywkę, przyprawy i proszek do pieczenia wymieszać razem. Banany, jajka, mleko i olej zblendować razem na gładką masę. Czekoladę
Candy Pandas