Sernik kokosowy z borówkami był pyszny, natomiast sernik kokosowy z malinami jest wprost genialny. Obłędny, przepyszny... To najlepsze ciasto na upalne, letnie dni... Totalnie zauroczył nas swym smakiem. Do tego stopnia, że gdy skończył się jeden, od razu przygotowywałam kolejny... To super propozycja dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Bazowałam na przepisie na sernik kokosowy z borówkami , lekko
Smaczne Zdrowepolukrowane i posypane wiórkami kokosowymi rodem z Norwegii, ale obecne również w innych obszarach Skandynawii. Różnią się od znanych nam drożdżówek dodatkiem kardamonu. Budyń przygotowałam sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, ale dla mnie najlepsze(...)ziarnami wanilii) wiórki kokosowe (do posypania wierzchu) lukier (cukier puder, sok z cytryny) Wykonanie: Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy. Do wyrośniętego rozczynu dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia
zadanie-gotowanieupalne dni, ale też urozmaici ponury dzień przy kawie. Jeżeli cierpisz na nietolerancję laktozy, jedz mniejsze kawałki ciasta! Serdecznie polecam ciasto na zimno z borówkami! Składniki: Dolna warstwa: czekolada min. 85% kakao - 100gśmietana 36% - 100mlżelatyna - 5-8golej kokosowy - 40g wiórki kokosowe - 150gcynamon - wg uznania Górna warstwa: śmietana 36% - 250mlolej kokosowy - 28gnasiona chia - 100gmascarpone - 500gstewia - wg uznania (opcjonalne) Dodatki: płatki(...)Dolna warstwa W garnuszku roztop olej kokosowy, dodaj czekoladę i śmietanę. Gdy wszystko dokładnie się rozpuści, dodaj suche składniki (cynamon i wiórki kokosowe).Dosyp żelatynę. Dokładnie wszystko wymieszaj, przelej do naczynia, w którym chcesz umieścić całe ciasto i poczekaj aż troszkę przestygnie.Po wystygnięciu możesz wsadzić masę na chwilę do zamrażarki. W międzyczasie zacznij robić górną warstwę. 2. Górna warstwa Przy
Keto Przepisyproste w wykonaniu ciasto kruche z dużą ilością różnorodnych owoców. Do jej przygotowania nie potrzeba formy do tarty, gdyż nadzienie zawija się w ciasto i piecze na dużej blasze. Ciasto dzięki zabezpieczeniu białkiem i bułką tartą oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do owoców, nie nasiąka sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche. Do mojej tarty wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone(...)owoce. Placek przed złożeniem tarty powinien mieć średnicę około 30cm. Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową z orzechami i czekoladą lub kokosową z czereśniami . Tarta rustykalna z owocami lata Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli nadzienie owocowe 400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka
Smakołyki BerenikiNiezwykle proste w przygotowaniu a do tego prezentuje się znakomicie, więc pomyślałam że może komuś przyda się inspiracja na świąteczny stół 😉 Składniki na ciasto (forma 20-22 cm): 6 jajek o temperaturze pokojowej 90 g mąki kokosowej 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii 1 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche. Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C. W międzyczasie przygotować
Ola la LCHFjest super :)) Ciasto może być jeszcze zdrowsze niż jest, bo zamiast cukru możemy użyć stewii lub ksylitolu, olej rzepakowy możemy zamienić na kokosowy, a mąkę krupczatkę na inną :) Blaszka jak zwykle 24x34cm :) Inspiracja: klik Składniki ciasto: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki oleju rzepakowego 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem
kruche babeczkiSKŁADNIKI: 6 łyżek mleczko kokosowe,5 szt jajka,150 g mąka ziemniaczana,150 g mąka,250 g cukier,wiórki kokosowe,bita śmietana,3 kieliszki rum,6 łyżek cukier do mleczka,masło,1 opak cukier waniliowy,różyczki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ciasto Ubić pianę z białek(...)dodając 2 łyżki cukru, dodać żółtka, utarte z resztą cukru, mąki, cukier waniliowy i wymieszać. tortownice o średnicy 26 cm, wysmarować masłem, przelać ciasto i piec 40 minut w 180 stop. Blaty przekroić w poprzek. Mleczko kokosowe gotować z cukrem do uzyskania syropu, ostudzić, dodać rum. Nasączyć krążki biszkoptu syropem i przełożyć bitą śmietaną. Wierzch tortu posmarować bitą śmietaną, posypać
Kuchnia DanusiKiedy chce mi się bardzo słodkiego szukam zdrowych zamienników kalorycznych ciast czy batonów. Przygotowałam dietetycznego snickersa bez pieczenia. W smaku jest identyczny jak oryginalny! Składniki: Warstwa I 40 szt (200g) daktyli 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Warstwa II 1 torebka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 10 tabletek słodziku Warstwa III 200g orzechów ziemnych 2 łyżki masła(...)prażymy orzechy. Dodajmy masło orzechowe i miód. Czekamy, aż całość się karmelizuje. Całość przekładamy na warstwę II. Polewa Na suchej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajmy kakao lub karob. Całość dokładnie mieszamy. Polewamy warstwę III. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 3 godziny. Smacznego
Truskawkowa Fiestapuszyste, a w tym przypadku były to brzoskwinie, które bardzo lubimy :) Macie ochotę na pyszne ciasto brzoskwiniowe, to zapraszam do przepisu :D Składniki: 200 gram masła 200 gram cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml likieru kokosowego 1 łyżeczka kakao Polewa: 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wody Wykonanie: Masło ucieram(...)miksuję tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślanej i krótko miksuję. Na końcu wlewam likier kokosowy. Blaszkę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, 1/3 ciasta rozprowadzam na spodzie i posypuję kakao. Wykładam drugą część ciasta, ponownie posypuję kakao, na wierzchu rozprowadzam trzecią część
Ciasteczkowy Potwórłyżki czekoladowego kremu z awokado z tego przepisu 3 łyżki mielonych otrębów firmy Kupiec ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku olejek rumowy wg. smaku wiórki kokosowe oraz kakao do obtoczenia bajaderek Sposób przygotowania: Upieczone i wystudzone ciasto kruszymy w rękach lub miksujemy w blenderze mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę i ksylitol, a następnie zalewamy nim rodzynki, odstawiamy na kilka minut(...)pokruszonego ciasta dodajemy mleko, rodzynki, orzechy, otręby, olejek rumowy oraz krem z awokado (w razie potrzeby dosładzamy) formujemy w rękach kule dość dużej wielkości, a następnie obtaczamy część kul w kakao, a część we wiórkach kokosowych gotowe bajaderki wkładamy na kilka godzin do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcynamonowego aromatu. Świetne na drugie śniadanie lub popołudniową przekąskę. Składniki na 6 sztuk: 110 g pełnoziarnistej mąki żytniej 50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 50 g syropu klonowego 2 średnie jabłka (każde o wadze około 180 g) 75 g rodzynek (niesiarkowanych) 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)olej, starte jabłko oraz ocet. Składniki mokre przelać do suchych, dodać pokrojone jabłko – wymieszać łyżką do połączenia i uzyskania gęstego ciasta. Masę przełożyć do otworów na muffiny (wyłożonych papilotkami, papierem lub natłuszczonych), wierzch muffinów można posypać odrobiną cukru kokosowego lub nierafinowanego cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
Even Better Foodjest to tzw. sypane ciasto, czyli sypie się takie ciasto nie zagniecione, a w formie bułki tartej na spód formy, na to warstwa owoców, a na górę reszta ciasta. Podczas pieczenia wszystko się ładnie scala, ale nie jest twarde, tylko bajecznie kruche. Składniki na blachę 24×24, ewentualnie tortownica 26 cm, a jeżeli macie blachę standardową(...)nawet maliny 50 g mąki kukurydzianej 50 g cukru pudru Przygotowanie: Na dużą deskę/blat wysypać mąkę, cukier i sól, dodać banana i twardy olej kokosowy. Wszystkie składniki siekać dużym nożem, aż do uzyskania ciasta w formie bułki tartej. Siekasz, zagarniasz do środka, siekasz, zagarniasz, tak około 10 minut. Powstałą kruszonkę przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw
greenscarfefekt końcowy może być bardzo smaczny. Ja za ciężkimi, maślanymi kremami zbytnio nie przepadam, a najgorsze jest według mnie zastępowanie głównego składnika mas margaryną (dla mnie to zabójstwo dla ciasta :P) i stosowanie chemicznych dodatków, co wpływa negatywnie na smak. Mam nadzieję, że tym przepisem was zaciekawię i uwierzycie, że tort można zrobić inaczej :) Dodam, że bardzo smakował wszystkim testującym(...)ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: Mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki zimnego płynu. Budyń wymieszać z zimnym mlekiem i ksylitolem, wlać do gotującego się mleka. Przykryć i odstawić do przestudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Z puszki wyjąć jedynie stałą część mleka kokosowego
FitKotpuree. W robocie kuchennym zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki
Z Kuchni Do Kuchnibidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto: 2 średnie jajka 200g drobnego cukru 150ml oleju np. rzepakowego 200g marchewki startej na drobnych oczkach 75g drobno pokrojonego jabłka 50 g posiekanych orzechów włoskich ( dałam migdały słupki) 50g wiórków kokosowych 200g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli(...)kremową masę, nie przerywając ubijania powoli wlewamy olej następnie do masy dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy w drugiej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz sól do masy dodajemy wymieszane suche składniki i delikatnie wszystko łączymy ciasto przelewamy do formy( tortownica 24cm lub forma 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 60 minut do suchego patyczka
Słodkie zapomnienie