ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:325/932)

Ciasto migdałowe z bitą śmietaną 143

jagodową konfiturą. Czyż to nie idealna propozycja na Dzień Matki? Nieskomplikowane w wykonaniu, gwarantuje sukces cukierniczy i uśmiech na twarzy ukochanej Mamy. Składniki na ciasto: 150 g mielonych migdałów BlackMitt 50 g wiórków kokosowych Kresto łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kakao 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 150 g cukru Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki(...)kwadratową blaszkę lub tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 22-24 cm. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175-180 stopni (góra- dół). Przestudzone ciasto (podczas pieczenia może się środek zapadać) odkrawamy nożem od brzegów blaszki i jeśli samo nie zapadło się w środku, to lekko ugniatamy łyżką, tak aby zrobić miejsce na bitą śmietanę

Karczma Honorietty
Mini serniczki miętowe 228

potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam, że taki kolor(...)miętowe smakowały wybornie. Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis na te mini serniczki miętowe jest godny polecenia. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki* mąki kukurydzianej 1 jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik z powidłami i masą kokosową 659

pierników. Po upieczeniu nadaje się do jedzenia nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Po raz pierwszy przełożyłam piernik masą kokosową i do tego tradycyjnie powidłami. Jednak masa kokosowa to był strzał w dziesiątkę. Piernik smakuje wybornie. Składniki:125 g margaryny Palma z Bielmar200 g cukru2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka cynamonu2 łyżki kakao1 łyżeczka(...)pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu piernik wyjąć z formy odkleić papier i studzić na metalowej kratce. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki. Masa kokosowa:Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać

Ala piecze i gotuje
Babeczki z gwiazdką – zdrowe słodycze na święta 153

pyszne. Na zewnątrz chrupiące ciasto, a w środku miękkie, wilgotne nadzienie pachnące cynamonem i pomarańczą. Poezja! Takie babeczki to całkiem zdrowe i odżywcze słodycze (głównie ze względu na obecność suszonych owoców), dlatego możecie sobie pozwolić na małe co nieco. Szczególnie w czasie świąt, kiedy jak wiadomo można więcej Do babeczek użyłam oleju kokosowego, ponieważ akurat taki tłuszcz miałam pod ręką(...)białych błonek) 1 łyżka miodu czubata łyżeczka cynamonu 3-4 łyżki powideł śliwkowych Przygotowanie Mąkę wymieszaj z solą i ksylitolem, dodaj bardzo zimny olej kokosowy. Następnie ugniataj rękoma, dodając po łyżce lodowatej wody. wyrabiaj ciasto aż będzie plastyczne, a cały olej się rozpuści. Przygotuj foremkę do muffinów z 12 dołkami (lub np. 12 kokilek). Oderwij trochę więcej niż 3/4 ciasta

Powiedz dietom nie
Bezglutenowe brownie z gruszkami 151

czekolady powstało właśnie takie ciasto. B rownie  - słodkie, ciężkie, wilgotne i intensywnie czekoladowe! W moim wykonaniu na dodatek zdrowe i całkiem dietetyczne. ;) Coś w tylu tego  brownie   z tą różnicą, że ulepszone i o wieeeeele smaczniejsze. Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao(...)blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.  Miksujemy jaja dodając stopniowo cukier i resztę składników - mąkę ryżową, kaszę jaglaną, kakao i roztopiony olej kokosowy. Doprawiamy szczyptą soli i chilli dla podkreślenia smaku. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut.  Następnie przelewamy naszą czekoladową masę do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.  Gruszki myjemy i kroimy na plasterki. Dekorujemy nimi

Kuchnia Ellie
Tarta szarlotka pod bezą 165

cynamonu, 2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g drobnych wiórek kokosowych, ponadto: 2 białka, 150 g cukru białego kryształ, 1 łyżeczka octu winnego, 300 g marmolady wieloowocowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy(...)prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, sok z cytryny, całość mieszamy. Jabłka zagęszczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do przestygnięcia. Beza: Białka miksujemy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Kiedy białka będą sztywne dolewamy octu winnego i miksujemy jeszcze ok. 5 min. Upieczone i przestudzone ciasto smarujemy marmoladą. Rada: marmolada powinna być miękka, żeby łatwo się rozsmarowywała. Wystarczy ją delikatnie

Moniki Smakołyki
Kakaowe paleo ciastka z malinowym nadzieniem (bez glutenu) 137

miksujemy w blenderze, dodajemy do tego: 4 łyżki kakao lub gorzkiej czekolady,1,5 łyżki miodu i 3 łyżki oleju kokosowego w płynie. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Powinna nam wyjść w miarę twardę nie rozpadające się ciasto, z której będzie można wyciąć serduszka za pomocą foremki. Różowe nadzienie robimy miksując ze sobą banana, dwie łyżki malin oraz(...)łyżek oleju kokosowego (o jego super właściwościach do poczytania tutaj ). Wylewamy masę do pojemnika plastikowego na żywność na wysokość do max 1,5 cm. Do tego nadaje się również foremka np. do tarty, silikonowe formy do ciast o prostym kształcie. Użyjcie takiego naczynia, aby wylane nadzienie miało równą wysokość (pamiętajcie, że musicie wyciągnąć z pojemnika wycięte formy). Nasz słodki farsz

PaleoLife
Biszkopt z 4 jajek 326

zdejmuję papier. Równa część ze spodu biszkoptu jest ładniejsza i wykorzystują jako wierzch przyszłego ciasta lub tortu. Biszkopt jest już gotowy. Sprawdź poniżej pomysły gdzie użyć biszkoptu. Pomysły wykorzystania biszkoptu z 4 jajek. Biszkopt jest uniwersalnym ciastem, na bazie którego możemy wyczarować mnóstwo ciast, tortów oraz deserów. Malinowa chmurka na biszkopcie Z 4 jajek otrzymamy nie duży biszkopt na kwadratową(...)ciasto lub tort. Tort kinder bueno Na bazie tego niedużego biszkoptu przygotujesz także wspaniałą przekąskę do kawy lub herbaty. Mam na myśli kostkę kokosową, znaną także pod nazwą kudłacze lub lamingtony! Życzę oryginalnych pomysłów na pyszne ciasta i smacznego! Artykuł Biszkopt z 4 jajek pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny

Ania gotuje
Ucierane ciasto z jeżynami i żurawiną 101

udekorować je lukrem np. cytrynowym lub posypać cukrem pudrem a do ciasta dodać aromat śmietankowy lub cytrynowy – będzie pysznie! Taki przepis na ciasto to świetna baza, do której następnym razem możecie dodać kakao, wiórki kokosowe, bakalie wszelakie, świeże owoce jak np. truskawki, maliny, borówki czy jagody. U mnie goście w tygodniu zawsze równa się jakiś szybki i smaczny wypiek

Zasmakuj Kuchni
WEGAŃSKA ZEBRA 231

Swego czasu to ciasto robiło furorę na wegańskich grupach kulinarnych i przyznam szczerze, że nie wiem od kogo ten przepis wyszedł. Poszłam za tłumem i również skosztowałam tej kakaowo-kokosowej zebry - z pewnością jest warta tego, aby przepis dalej puszczać w świat :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną 96

dawno zapomniane chwile. A Wam z czym kojarzy się zapach ciasta...?  Składniki  Czas przygotowania: 1 h chłodzenie + 60 min pieczenie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta soli 260 g zimnego masła około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody Nadzienie: 700 g rabarbaru 1 świeży ananas 50 g suszonej żurawiny(...)posmarowania,  cukier puder Przygotowanie: 1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, wiórki kokosowe i pokrojone w małą kosteczkę masło i rozcieramy palcami do powstania okruszków. Stopniowo dolewamy wodę (nie musimy dodać całej ilości) i jeszcze przez chwilkę zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w kulę, podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić

Słodki Kompromis
Chlebek dyniowo - czekoladowy 177

uzdrowiona, bez białego cukru i z mąką pełnoziarnistą oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Ciasto doskonale sprawdzi się na jesienne i zimowe chłody. Bardzo polecam. Składniki: 150 g puree z dyni 1/3 szklanki syropu z agawy 1/2 szklanki ksylitolu 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 225 g mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki(...)agawy, jajka, mleko i wymieszać. w osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wlać olej kokosowy i delikatni wszystko wymieszać do połączenia się składników. Połowę przygotowanego ciasta wlać do formy i wyrównać, do reszty dodać 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Następnie wylać warstwę czekoladową. Piec przez 50-60 minut. * Przepis

Healthy food explorer
Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku 136

Chatka Puchatka, Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi… niezapomniane i wspaniałe w swojej prostocie. Ciasto, sernik, deser – hit lat 70, 80… i nie tylko. Składniki były zawsze dostępne, a reszta należała już tylko do kreatywności osoby przygotowującej. To przepis, który można „rozciągać na metry”, zmieniać, modyfikować, przerabiać – i efekt końcowy jest zawsze udany. Tym razem kolejna wersja, bez użycia(...)proszku mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Miksujemy na gładką masę. Gdy l ekko przestygnie nakładamy ją na ciasto, równomiernie rozprowadzając. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Ponownie zawijamy w folię i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki. Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku to deser wybitnie letni. Prostota

mojewypiekiinietylko
Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem 264

miksujemy na proszek. 2. Mąkę przesypujemy do dużej miski. Następnie schłodzone masło ścieramy na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodajemy rozdrobnione wiórki kokosowe, jajka, cukier z wanilią i szybko rękoma zagniatamy ciasto (możemy to oczywiście zrobić w odpowiednim mikserze). 3. Gotowe ciasto nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto wyciągamy(...)lodówki i krótko zagniatamy. Podsypując mąką ciasto dosyć cienko wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka w kształcie serduszek (lub innym). W połowie serduszek mniejszą wykrawaczką wycinamy środek. 5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170C na funkcji termoobieg przez około 9 -10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka

Mała Cukierenka
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 151

grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia  w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach(...)przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale

Kulinarne przygody Gatity