przy pomocy talerza (patelnię przykryj talerzem, obróć całość po czym zsuń ciasto na patelnię tak, by smażyć drugą stronę) i smażyć jeszcze 15 minut. Ostudzić Przełożyć do formy na tartę Krem Składniki: 500 ml mleka sojowego 4 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 175 g oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło, choć olej daje świetny kokosowy aromat(...)cały czas mieszając, zdjąć z ognia i nadal mieszać aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji Odstawić do przestudzenia Zmiksować pozostały olej kokosowy (75 ml) i stopniowo dodawać masę budyniową aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji Na spód ciasta wylać gotową masę budyniową Udekorować owocami np. malinami i borówkami (użyłam mrożonych) Odstawic do lodówki do zastygnięcia (około 2 h) Smacznego
pyszne zdrowościniesłodzonego mleka roślinnego ( migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczona ½ szklanki erytrytolu lub ksylitolu ( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie) 50 ml oleju (np. oleju kokosowego, lnianego) 2 łyżki nasion chia + 4 łyżki gorącej wody Sok z ½ cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Bakalie: suszone figi, morele, żurawina, orzechy laskowe, włoskie(...)sodą. Dodajemy cukier. 2.Nasiona chia mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia. 3. Do suchych składników dodajemy namoczone nasiona chia, mleko, olej, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy lub miksujemy (ciasto powinno być gęste) 4. Na koniec dodajemy posiekane bakalie i ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy. 5. Formę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzany
Marcepanowa kuchniadżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec(...)ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania
Kuchnia Danusijajka-1 mały proszek do pieczenia-1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy-0,5 szkl. oleju ( ja dałam rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany)+ dodatkowo owoce , w moim przypadku było to 600g odszypułkowanych truskawek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować.wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście ułożyć owoce, ja dałam przekrojone na pół
Smaczne Zdrowemąki 100 g masła w temperaturze pokojowej wierzch: 1,5 szkl śmietany 30% lub śmietanki kokosowej 2 łyżki cukru pudru skórka z limonki płatki kokosowe Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki na babeczki zagniatamy a ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem(...)pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 4-5 minut. Studzimy. krem: Jajka mieszamy z cukrem, mlekiem kokosowym, sokiem z limonek oraz skórką i mąką. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki. wierzch: Śmietanę lub śmietankę kokosową
Bon appetit mon amiewymieszać. 4. Mokre składniki wlać do suchych i całość zagnieść tworząc ciasto, które da się formować. 5. Ciasto można włożyć do lodówki na kilka minut a następnie formować ciasteczka, które piec w 170’C do zarumienienia. PRALINY KOKOSOWE 6. Pastę, mleko i ksylitol pogrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników. 7. Wsypać wiórki kokosowe i wszystko zagnieść. Wiórków dodawać partiami(...)znów dobrze zmiksować. Masa ma być gęsta. Uwaga: Jeśli pomijasz białko roślinne lub używasz serwatkowe należy dodać więcej mąki kokosowej. 13. Gęstą masę wyłożyć równomiernie do blaszki z papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 45 minut. Ciasto będzie upieczone z góry ale jeszcze dość miękkie w środku. 14. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą
Candy Pandasspędziliśmy nieplanowanie poza domem, nie zdążyłam. Upiekłam je dziś między sprzątaniem a myciem podłóg :) A potem była kawa i bosko słodki smak... Greckie ciasto figowo orzechowe 3 jajka (żółtka i białka osobno) szczypta soli 150 g drobnego cukru 175 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki(...)mieszankę mąki z cynamonem i proszkiem. Mieszamy składniki delikatnie łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Dodajemy suszone owoce, orzechy i migdały. Mieszamy delikatnie. Przelewamy ciasto do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, ja posypałam wiórami kokosowymi. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 1 godzinę
Dzieje kuchennej Wiewiórysiebie emocje. Pamiętnik gdzieś zapomniany leży. I tu też mnie jakoś tak mało. Ale, przynajmniej piekarnik wciąż mnie lubi.(ciasto bananowe z malinami i migdałową kruszonką, na jogurcie greckim z daktylami)Przepis:200ml mleka ( u mnie zwykłe i kokosowe ok.3:1)mały zmiksowany banan(ok.100g)25g mąki ziemniaczanejszczypta soliMąkę rozpuszczamy w 1/4 podanego mleka. Resztę zagotowujemy, dodajemy banana i dokładnie
More food, love and dreamsszklanka mleka migdałowego i jest super, nawet deszcz i mgła nie są w stanie zepsuć mi dnia. Składniki na formę o średnicy 28 cm: ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g rafinowanego masła kokosowego 60 g cukru pudru 1 mały banan 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wszystkie składniki przełóż na deskę do krojenia. i siekaj, tak około
greenscarfSezon rabarbarowy się rozpoczął i bardzo się z tego powodu cieszę. Lubię zimny kompot i wypieki z rabarbarem. Pierwszy wypiek w sezonie to tarta z rabarbarem i kokosową bezą. Upiekłam ją w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło. Warto zajrzeć na ich stronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła żaroodpornego więc(...)rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 25 minut. Wyjąć i na górę wyłożyć bezę kokosową. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać kolejne 25 minut.Beza kokosowa: białka ubić na sztywno, dodać cukier
Ala piecze i gotujezdrowa) pożywna przekąska tylko zwykły batonik czyli słodycz i tak należy to traktować. Cukier, cukier, cukier. Którą wersję wybierasz? Przepis Składniki Ciasto 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1-2 łyżki kakao olej kokosowy (do smażenia) syrop klonowy (opcjonalnie)* Nadzienie serek + banan twarożek + miód / syrop klonowy/banan Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą
lady-och-mistrzyni.blogspot.compołączenia składników. Nie wyrabiamy długo. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (używam silikonowych, których nie trzeba zawsze smarować, smaruję je delikatnie olejem kokosowym, tylko co któryś raz). Formy metalowe musimy dokładnie wysmarować i obsypać otrębami lub mąką. Ciasto dokładnie ubijamy (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w zimnej wodzie, następnie powierzchnię wyrównujemy. Smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem (u mnie
Smaczne Zdrowespoczywa pod równie delikatną błyszczącą polewą, która jednak nigdy nie twardnieje, jakby wprost czekając na zatopienie w niej soczystych malinowych kąsków, obecnych tu nie tylko dla dekoracji. Składniki: Ciasto: 2 szklanki pszennej mąki 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki brązowego cukru 2 szklanki(...)mniejsze kawałki czekoladę i mieszaj tak długo, jak się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, przesiej do niego cukier puder, dodaj olej kokosowy i zamieszaj, Abu uzyskać gładką, lśniącą polewę. Pozostaw ją do przestudzenia. Ostudzone ciasto i polewę połącz ze sobą: za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadź polewę na wierzchu. Na zakończenie czekoladową masę udekoruj świeżymi malinami. 12 porcji (umownie
Roślinna - blog wegańskiroku ciasto ze świeżymi truskawkami, na dodatek z mojego ogródka;)) A na razie zebrałam dla Was trochę przepisów na słodkości z użyciem truskawek... Na początek desery oraz ciasta na zimno z dodatkiem truskawek: Trifle z truskawkami po włosku Truskawki tiramisu po polsku Czekoladki z nadzieniem truskawkowym(...)czekoladowym i truskawkami Jogurt z truskawkami i otrębami Deser lodowy z czekoladą i sosem owocowym Deser kokosowy z truskawkami A już jutro zbiór przepisów na ciasta z truskawkami
Z miłości do słodkości