zdecydowałam się zrobić krem z nierafinowanym olejem kokosowym, który ma wyraźny zapach kokosu, jeśli zależy Wam na bezzapachowej wersji polecam rafinowany lub olej kokosowy „do smażenia”. Gotowy krem można wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziać nim makaroniki lub zrobić tartę – już myślę jak wykorzystam mój! :) W słoiczku można przechowywać go około 7 dni w lodówce. Składniki: 2 żółtka
Ciastkozercyszklanka maślanki • 5 jajek • 1,5 szklanki cukru • ½ szklanki oleju • 1 cukier waniliowy 16 g • 3 łyżeczki proszku do pieczenia • 2,5 szklanki mąki pszennej • 10 dag wiórków kokosowych • 2 duże lub 3 małe jabłka • cukier puder z wanilią do posypania Sposób przygotowania: 1. 2 całe jajka i 3 żółtka utrzeć mikserem z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym(...)białek ubić pianę. Dodać pozostałe ½ szklanki cukru. Miksować do rozpuszczenia kryształków, aż piana będzie lśniąca i sztywna. 8. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. 9. Pianę rozłożyć na jabłkach. Rozsmarować po całym wierzchu. 10. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut. 11. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Ja musiałam przedłużyć czas pieczenia
W mojej kuchniSerowo-truskawkowa masa zamknięta w budyniowym biszkopcie, z warstwą bitej śmietany i prażonym kokosem, to propozycja na letnie ciasto z truskawkami. SKŁADNIKI Ciasto: Blaszka: 20x26 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 3 płaskie łyżki cukru Krem truskawkowy: 350 g serka naturalnego z wiaderka, 200 g truskawek, 5 płaskich łyżeczek żelatyny(...)łyżki cukru pudru, Kilka truskawek przekrojonych na pół Krem śmietanowy: 200 g śmietany 36%, 1 łyżka cukru pudru Prażony kokos: 2 łyżki wiórek kokosowych , 1 łyżka masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy resztę suchych składników, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
słodki bratekSzarlotka sypana z nutką kokosową Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 szklanki kaszki manny 0,5 szklaki wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5,5 kg jabłek 1 płaska łyżeczka cynamonu 200g masła – mocno schłodzonego + 2 łyżki miękkiego masła *** Mąkę, cukier, kaszkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia wsypujemy do dużej miski(...)wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Odkładamy do wystudzenia *** *** Ciasto można kroić już po około 2 godzinach, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK) CIASTA
Blog z ApetytemSkładniki: ciasto: 1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka- u mnie President 250 g sera mascarpone 3 jajka 110 g cukru puszka brzoskwiń w syropie pół puszki syropu z brzoskwiń 2 opakowania budyniu śmietankowego łyżka mąki ziemniaczanej Wierzch: 1,5 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 1,5 szklanki wiórków kokosowych(...)Żelatynę zalewamy wodą ( tyle aby zakryło) , kiedy stężeje podgrzewamy, po przestudzeniu wlewamy do śmietany, miksujemy. Masę wylewamy na ciasto.Wyrównujemy. * Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Kiedy się zrumienią dodajemy cukier, mieszamy, posypujemy wierzch ciasta. *Odstawiamy do stężenia najlepiej na 12 godz
Z Majeczką w kuchnimałej ilości gorącej wody. Jedną puszkę mleczka kokosowego light wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru (można dodać więcej cukru, zależy od upodobań) i rozpuszczoną żelatyną. Do mleczka dodać pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową i pokrojone truskawki. Masę wstawić do lodówki, aby odrobinę stężała. Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą, aby ciasto(...)wyciekało z formy. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylać tężejącą masę truskawkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Ciasto wstawić do lodówki, aby zastygło. Masa brzoskwiniowa : 1,5 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Jedną puszkę mleczka kokosowego light wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru (można dodać więcej cukru, zależy od upodobań) i rozpuszczoną żelatyną. Do mleczka dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekuchni, a nie tylko na cieście, ale przecież w tym wszystkim chodzi o to, by było wesoło i miło. Moja córa jeszcze jest niestety za mała, ale za rok już na pewno będziemy wspólnie dekorować pierniczki i inne świąteczne słodkości. Ciekawa jestem, czy Wy dekorujecie świąteczne wypieki? Czekoladowe babeczki: Składniki: 400 ml mleka kokosowego 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej(...)banan 2 łyżki oleju kokosowego Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, a następnie dodajemy do nich rozgniecionego banana, jaja, mleko kokosowe i rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ok 2/3 wysokości i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C do tzw. suchego patyczka
Cynamonowe szczęścieChciałam na weekend upiec jakiś sernik, ale nie pomyślałam wcześniej i nie kupiłam twarogu. Ale zawsze mam za to zapas serków wiejskich :D Przypomniałam sobie o
FitKotSchar: Chocolate O’s lub Disco Ciok BABKA PROTEINOWA Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem kokosowym, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki (ale nie wystudzeniu) ostrożnie wyciągamy ją z formy (najlepiej sprawdzają się sylikonowe, mamy pewność(...)mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do jogurtu i dokładnie wymieszać. Lekko gęstą masą polewać babkę i dekorować ciasteczkami. *Polecamy samemu ugotować fasole, ponieważ naszym zdaniem ciasta wychodzą smaczniejsze. ** Może być naturalna, jednak smakowe skutecznie maskują posmak strączków. Przy naturalnej można użyć dojrzałego banana
Candy Pandasadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na różności z kaszy manny, np: naleśniki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nalesniki-z-kaszy-manny.html), ciasto serowo - mannowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy
Waniliowe Improwizacjeowoce, sos, biały ser, twarożek, nutella, czekolada, marmolada, cukier puder... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na różności z kaszy manny, np: ciasto serowo - mannowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy
Waniliowe Improwizacjeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na różności z kaszy manny, np: naleśniki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nalesniki-z-kaszy-manny.html), ciasto serowo - mannowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy
Waniliowe Improwizacjesię w drożdżowce, z dodatkiem sera tworzą pyszny duet. Do porannej kawy albo ze szklanką polecam skonsumować złocistą sznekę. ciasto: 300 dkg mąki pszennej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru Polski Cukier biały sól szczypta 125 ml mleka kokosowego letniego 2 dkg drożdży 1 łyżka masła nadzienie: 250 g sera twarogowego 3 łyżki płaskie Cukier Puder Diamant 1 żółtko(...)odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka kokosowego letniego, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do składników i zarabiam mikserem. Masło rozpuszczam w rondelku i studzę. Dodaję do ciasta i zarabiam dalej mikserem. Ciasto odstawiam na około dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wykładam na stolnice podsypaną mąką
wesoła kuchniaprzy chlebach żytnich, ale widoczne jest, że się lekko ciągnie. Gotową masę rozdzielamy do dwóch przygotowanych wcześniej form, u mnie silikonowe (delikatnie przesmarowane olejem kokosowym), metalowe musimy posmarować i dokładnie wysypać otrębami lub mąką. Ciasto ubijamy dokładnie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wyrównujemy i obsypujemy ziarnami, u mnie słonecznik i siemię lniane. Skrapiamy obficie wodą i odstawiamy
Smaczne Zdrowezdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę dosłodzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupełnieniem tego biszkoptu Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową. A jeśli chcielibyście podzielić się z nami własnym zdjęciem upieczonego biszkoptu, wyślijcie
UgotujmyTo.pl