oleju kokosowego, mąka pszenna lub otręby do posypania keksówki Przygotowanie : Do dużej misy dodaj obie mąki, wodę, zakwas i sól. Ciasto wystarczy wymieszać łyżką, najlepiej drewnianą lub silikonową. Przygotuj keksówkę, posmaruj ją bardzo dokładnie masłem a najlepiej olejem kokosowym (według mnie jest najlepszy do wysmarowania form) i wysyp mąką (najlepiej mąką pszenną, może być pełnoziarnista lub zamiast mąki otrębami). Ciasto
nietylkopasta.ploleju 3 jajka 3 szkl mąki pszennej krem: puszka mleczka kokosowego (tylko biała stała część) 260 g kremu daktylowego Daktynella oraz wiórki kokosowe Przygotowanie: Do miski przelewamy mleko, wodę, jajka, olej oraz wsypujemy mąkę, Miksujemy ciasto ma gładko i odstawiamy na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia. Krem
słodkie i nie tylko historie kulinarneposy pania Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ósemki. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie – zagnieć je z twarogiem, cukrem i mąką. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj na cienki placek (o grubości ok. 3-5 mm) i powycinaj kółka (foremką lub szklanką) . Na każde kółko połóż kawałek jabłka, złóż(...)Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.Dodatkowo: - marmolada - 2 białka do smarowania pierników Polewa z czekolady: - 300g czekolady o minimim 70% zawartości kakao - ok.120ml słodkiej śmietanki (dałam double cream) - 3 łyżki oleju kokosowego - 1,5 łyżki miodu z ogórecznika Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód z ogórecznika zagotowujemy z przyprawą do piernika. Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści(...)wykrawamy pierniczki. Aby zrobić nadziewane wykrawamy kółka, na środek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim takim samym kółkiem i mniejszą foremką (w kształcie serca) wykrawamy pierniki (powstałe skrawki ciasta też zużywamy). Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy 7 – 12 minut. Wyjęte z piekarnika studzimy na kratce
mojewypiekiinietylkoskładniki zmiksuj blenderem na gładką masę, ciasto w misce wstaw do lodówki na 20 minut. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników, zmocz ręcznik papierowy olejem kokosowym lub rzepakowym i przetrzyj dno patelni. Łyżką wazową nalewaj ciasto i rozprowadzaj, jak sos na pizzy. Smaż cieniutkie naleśniki, z tej ilości otrzymasz 9 naleśników. Naleśniki możesz podawać na słodko, jak i na słono
SMYKWKUCHNIstopni. Wkładamy do niego patelnię żeliwną, aby mocno się nagrzała. 2. Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera. Miksujemy do ich połączenia się. Ciasto ma być lejące. 3. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy z piekarnika, dajemy na nią olej kokosowy, czekamy aż się rozpuści, rozprowadzamy go po dnie patelni i po bokach. 4. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika
kruche babeczkidzisiejsza odsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem. Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki – ciastka: 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g) 2 dojrzałe banany 100 g daktyli (namoczonych wcześniej przez(...)gorącej wodzie) 100 g płatków jaglanych (możesz też użyć innych płatków) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g kokosu 50 ml oleju (1/4 szklanki) Składniki – mus: 100 g musu kokosowego (lub twardej części mleczka kokosowego) 3 łyżki mleka (roślinnego) 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi
Via Gustostopniowo po łyżce budyniu. Można dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku. Górna warstwa: Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem z czarnej porzeczki 3/4 masy budyniowej biszkopt 1/4 masy budyniowej wiórki kokosowe SMACZNEGO
Słodkie ciachoPyszne kokosowo-ananasowe ciasto, bardziej przypominające właściwie tort. Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie likieru kokosowego i ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam! SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki
Kto ugości moich gości?szczerze polecam bo jest go tu bardzo dużo i zaspokoi swoje podniebienie :) Składniki: Ciasto 6 jajek 150 g cukru pudru (1 szklanka) 1 cukier wanilinowy 120 g mąki pszennej tortowej 80 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Kokosowa 1 litr mleka 3,2 % 400 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 300 g masła(...)mleko z mąką ziemniaczaną i mieszamy tak długo i tak długo trzymamy na ogniu aż masa nam zgęstnieje i powstanie nam coś ala kokosowy budyń. Śćiągamy wtedy z ognia aby nie przypalić Na pierwszy placek ciasta kładziemy 2/3 masy, następnie kolejny placek i ponownie 1/3 masę , na samą górę wylewamy polewę czekoladową. Polewę robimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się
W Moim Magicznym Domukokosowego łyżeczka ekstraktu waniliowego – użyłam domowej roboty, na rumie Do dekoracji: praliny kokosowo-migdałowe 2 łyżki wiórków kokosowych kilka ładnych płatków migdałowych pół łyżeczki dżemu truskawkowego lub malinowego Wstawiamy piekarnik na 180°. Foremki do pieczenie smarujemy masłem. Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników pokrojone w kostkę(...)zostawiłam na całą noc. Schłodzone mazurki możemy udekorować według uznania lub podobnie jak ja – prażymy 2 łyżki wiórków kokosowych na suchej patelni na złocisto. Tak uprażonymi wiórkami posypujemy cały wierzch lub tylko kawałek ciasta. Z ładnych płatków migdałowych robimy kwiatuszki, ich środki robimy z dżemu – do szczykawki wciągamy odrobinę dżemu u wyciskamy krople w środku migdałowego kwiatka
Smaczna Stronaerytrolu 60 g oleju kokosowego 16 g suchych drożdży sól 150 ml mleka sojowego rabarbar nektarynka + 70 g mąki orkiszowej 30 g erytrolu 30 g oleju kokosowego Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszaj mąkę orkiszową i mąkę ziemniaczaną z erytrolem, szczyptą soli i suchymi drożdżami. W rondelku podgrzej mleko sojowe z 60 g oleju kokosowego. Mleko powinno być ciepłe(...)dodaj składniki mokre. Ciasto wyrabiaj, aby było miękkie i elastyczne. Może lekko kleić się do rąk. Następnie gotowe ciasto przełóż do miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Z każdej z nich uformuj kulę i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości pomiędzy ciastem. Ponownie przykryj ściereczką
365 dni dookoła kuchniekstraktu waniliowego 200 ml mleka kokosowego szczypta soli 2 gorzkie czekolady- polewa Przygotowanie: Wiórki wsypuję do miski, dodaję olej kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszam. Z ciasta formuje kuleczki i wkładam na około 1 h do lodówki. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kuleczki zanurzam w czekoladzie i pozostawiam chwilę do zastygnięcia. Kuleczki można
Kukuleczkibaza do wszelakich owoców się nadaje, dziś padło na śliwki. Sprawdzą się także jabłka, gruszki, brzoskwinie, w sezonie truskawki, maliny, agrest, nawet te mrożone. Do ciasta możecie dodać ulubiony aromat, kilka łyżeczek wiórków kokosowych lub kakao. Będzie pysznie! Delikatne, kruche, cudnie maślane, w sam raz na weekend do kawy lub ot tak, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, domowego
Zasmakuj Kuchnidżemem. Tym razem stwierdziliśmy, że pora stworzyć coś bardziej ambitnego. Tak powstał przepyszny, choć niepozorny z wyglądu deser. Krokiety nadziewane bananami i kajmakiem, otulone kokosową panierką. Do uzyskania idealnie cienkiego naleśnika należy zrobić dość rzadkie ciasto i bardzo szybko rozprowadzić je po patelni. Przepis poniżej doskonale się do tego nadaje. A przy pominięciu cukru sprawdzi się także jako baza(...)góry, bardzo cienkich. ** Najlepiej, aby było to masło klarowane, olej kokosowy, słonecznikowy lub rzepakowy. Masło może się palić. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, masło dodać dopiero na końcu. Należy zwrócić uwagę, aby nie było gorące. Odstawić na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło. Ma odpoczywać w temperaturze pokojowej. po tym czasie sprawdzamy jego konsystencję, jeśli zgęstniało należy dolać nieco
Kuchnia od dwojga