szklanka mleka 2 dag świeżych drożdży 1/2 kostki masła 2 duże jajka 4 łyżeczki cukru kokosowego (możecie użyć np trzcinowego) 1 łyżeczka białego cukru Drożdże rozpuszczamy w białym cukrze. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy, dodajemy cukier, sól, jaja, drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki już się połączą wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy dłuższą chwilę(...)lepsze ciasto (można wyrobić je w robocie). Jeśli ciasto lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej. Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy na prostokąt. Nadzienie: 1/2 kostki masła 8 łyżek cukru kokosowego 5 łyżeczek cynamonu ok 10 łyżek posiekanych orzechów laskowych żółtko do smarowania Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem
Cynamonowe szczęściepudru masa różana 2 duże jajka 200 g śmietanki 36% 100 g cukru pudru 4 łyżki wody różanej ziarenka z 1/3 laski wanilii wierzch wiórki kokosowe płatki róż do dekoracji Wykonanie Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę różaną umieszcamy w misie miksera
Raj dla Podniebieniapieczenia. U mnie było to małe naczynie żaroodporne o wymiarach 15cm x 23cm. Piecz ciasto w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Gotowe ciasto możesz podać np. z owocami i musem kokosowym Zachęcam Cię także do wypróbowania innych moich przepisów: bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe, racuszki owsiane , placuszki orzechowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą
Natka Pietruszkipudru masa różana 2 duże jajka 200 g śmietanki 36% 100 g cukru pudru 4 łyżki wody różanej ziarenka z 1/3 laski wanilii wierzch wiórki kokosowe płatki róż do dekoracji Wykonanie Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę różaną umieszcamy w misie miksera
Raj dla Podniebieniazamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki.Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy.Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby :z miąższu orzecha kokosowego lub z wiórkow kokosowych.Namawiam Was,by choć raz spróbować wyprodukować własne mleko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango.Delikatny biszkopt połączony z soczystym mango zamkniętym w aksamitnym kremie tworzy niezwykłą całość!Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika!Spróbujcie! SKŁADNIKI( keksówka )- jajko – 2 sz– cukier – 0,4 szklanki– mąka – 0,4 szklanki– wiórki kokosowe – 3 łyżki– proszek do pieczenia(...)mieszamy.Dodajemy po jednym jajku.W osobnej misce łączymy mąkę z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.Dodajemy po łyżce do masy białkowej i delikatnie mieszamy.Robimy to naprawdę delikatnie starając się , by piana nie opadła.Dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie mieszamy.Formę ( ja używałam silikonowej ) lekko natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Ostra na Słodkobonów wartych 5zł na wypróbowanie specjałów pobliskich restauracji, kawiarni i innych rodzajów knajp. Na sopockim molo rozstawionych było ogrom stanowisk z różnymi smakołykami na słodko czy na słono. Od ciast, ciasteczek przez sushi, łososia przygotowanego na wszelkie możliwe sposoby do zup i quesadillas. Różnorodność dań i smaków była tak kolosalna, że podjęcie decyzji na zużycie bonu było bardzo trudne. Wszystkim(...)kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki) - 2 banany *jeżeli nie mamy pasty czy kremu kokosowego, można zmiksować 2-3 banany na mus, a będzie równie pyszne! Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek. Smażymy na patelni muśniętej olejem kokosowym bądź oliwą z oliwek na średnim
Be Fit Be Strongpozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać. Biszkopt: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka(...)kremu. W drugiej połowie biszkoptu przy pomocy kieliszka wycinamy otworki, przekładamy go na krem, a na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy, omijając otworki. Krem posypujemy wiórkami kokosowymi, a do otworków nakładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęścieMasz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki kakao, 4 łyżki karobu, 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka syropu daktylowego. Wykonanie: Spód: Mąki i ksylitol mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone
Jeść, by żyć w zdrowiupieczenia, wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta). Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać masę na warstwę dżemu. Można jeszcze po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok. 45 minut w w temp
kuchcikowniasmaczniejsze niż zaraz po upieczeniu. Z podanego przepisy wyszło mi 30 pączków. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 70 g cukru 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych ½ łyżeczki soli 3 jajka 80 g roztopionego masła lub margaryny 250 ml śmietanki kokosowej 22% 2 łyżki likieru kokosowego ( zastąpiłam wódką ) Dodatkowo olej do smażenia. Sposób wykonania pączków: Masło(...)dość luźne, ale w miarę możliwości nie dosypywać mąki do ciasta. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Składniki na budyń: 100 g cukru 5 żółtek 40 g mąki pszennej 400 g mleka kokosowego 1 łyżka likieru kokosowego ( dałam rum ) Sposób wykonania budyniu: Cukier utrzeć z żółtkami
Na słodko lub wytrawnieWersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu smaki się równoważą. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. Skuszą się Ci którzy z piekarnikiem są na bakier J Składniki: Na formę 25/25 cm 25 dag słonych krakersów Masa kokosowa: ½ litra mleka 2 żółtka(...)pszennej 1 budyń śmietankowy 16 g cukru waniliowego 25 dag masła 82% ½ szklanki cukru 100 ml likieru kokosowego 15 dag wiórek kokosowych Wierzch z prażonych wiórek: 10 dag wiórek kokosowych 1 łyżka czubata łyżka masła 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Masa budyniowa: Żółtka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlać ½ szklanki mleka, dodać budyń oraz
Wanilia i KardamonProste i szybkie ciasto , które zawsze się udaje. Moja rodzinka uwielbia ciasta z letnimi owocami do kawkiMaślankowe ciasto z agrestem SKŁADNIKI:maślanka- 1 szklmąka - 2,5 szkljajka - 3 sztcukier -3/4 szklproszek do pieczenia -2 łyżeczkiolej- 1/2 szkltłuszcz do formyagrest - 300 gKRUSZONKAwiórki kokosowe - 3 łyżkimąka - 3/4 szklmargaryna -1/2 kostcukier - 1/2 szklPRZYGOTOWANIE:Jajka wybić do miski, dodać cukier miksować(...)połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, mieszać na najniższych obrotach. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Agrest przebrać, opłukać, osączyć. Posypać agrestem ciasto maślankowe. Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i wiórki kokosowe, rozetrzeć na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce agrestu. Włożyć blachę do piekarnika. Piec 45 minut w 180 stop
Kuchnia Danusiskładnikiciasto* 100 g masła lub margaryny* 2 jajka* 150 g cukru* 150 g mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenianadzienie* 6 dużych jabłek* 5 łyżek cukru
Mix smakuJasny rum, śmietanka kokosowa i sok ananasowy to tradycyjny karaibski koktajl. Przepyszny. Ale drinki na śniadanie nie przejdą, prawda? Jeśli tak jak ja lubicie połączenie tych tropikalnych smaków, zamknijcie je w tym prostym i efektownym owsianym cieście, które tak samo dobrze jak na deser, nadaje się na zdrowe słodkie śniadanie! Można zrobić ją na śniadanie, albo na deser – tak podana(...)nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku – zanim płatki wchłoną płyn – dość wodnista masa. Szykujemy sobie dwie miski – w jednej łączymy ze sobą oba rodzaje płatków owsianych, wiórki kokosowe, nasiona chia, imbir i sól. W drugiej misce mocno rozkłócamy trzepaczką balonową jajka, dodajemy
Karo in the Kitchen