ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:302/932)

MUFFINKI przepis podstawowy 101

ciasto na muffiny nie powinno być zbyt słodkie. W praktyce używam takiej samej ilości cukru jak masła. Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Przy łączeniu składników suchych i mokrych należy zachować szczególną ostrożność , ponieważ nadmierne mieszanie może sprawić, że muffiny będą twarde. Mieszam tylko do czasu, kiedy nie widać już żadnych smug suchej mąki w cieście - ciasto może(...)łyżką do połączenia (niezbyt długo!) Gotowe ciasto nakładać w równych częsciach do foremek na muffinki i posypać z wierzchu cukrem . Krok 3. Muffinki piec 20-25 minut w 180 stopniach lub do momentu tzw. "suchego patyczka". Do tego podstawowego ciasta można dodać ulubione aromaty np. waniliowy, cytrynowy albo migdałowy; owoce, orzechy, wiórki kokosowe, czekoladę itp. Miłego gotowania! Muffinki. Muffinki. Muffinki

Moja Książka Kucharska
KOKOSOWIEC 159

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny) 1/2 szklanki suchego maku Składniki na wkładkę kokosową: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 25 dkg wiórków kokosowych Składniki na krem: 2 kostki masła 6 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao Składniki na poncz: 1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody 8 łyżek cukru 5 łyżek spirytusu(...)żelatynę dobrze wymieszać i lekko podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników. Gorącą wylać na wierzch ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni. Sposób przygotowania ciasta: Biszkopt z kakao nasączyć ponczem, posmarować połową kremu, na nim położyć wkładkę kokosową, posmarować ją pozostałą ilością kremu, na nim położyć biszkopt z makiem, nasączyć go ponczem. Przygotować polewę i polać nią wierzch ciasta, a następnie

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) 131

Zrobiłam orkiszowe, bez cukru, z karobem. Wykorzystałam jogurt islandzki (skyr), bo chciałam sprawdzić, jak spisze się w cieście. Jest nieźle. Lekko cynamonowo, aromatycznie. Jesiennie.  Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) 200 g mąki orkiszowej razowej 20 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki cynamonu  1/4 łyżeczki kardamonu 1 łyżka karobu 150 g jogurtu islandzkiego (typu skyr) 2 łyżeczki(...)objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt islandzki, ciągle miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Artykuł Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) pochodzi

Fitkot
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 126

piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki(...)czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 szklanki  pieczonej dyni 1 duża cebula 1 szklanka bulionu 1 puszka mleczka kokosowego

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z kokosową bezą 113

Sernik to klasyk. Trudno jednak o jedyny, słuszny przepis na to ciasto. Pewny jest jeden składnik - biały ser! Mój sernik ma trzy poziomy: kruche ciasto na spodzie, śmietankowo-serowe wnętrze i kokosową bezę na wierzchu. Całość tworzy lekką kompozycję przenikających się smaków. Polecam! Dla mnie to kawałek nieba:) Składniki do wykonania kruchego spodu: 150g masła lub margaryny 150g cukru pudru(...)puder, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwa jajka. Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku. Po roztopieniu przelewamy do miski i wszystko razem ugniatamy, aż do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy ciasto na blachę i równomiernie je rozprowadzamy. Następnie przechodzimy do przygotowania serowej masy. Aby ją wykonać będziemy potrzebować: 1kg białego

Kuchnia Pani Wiosny
Sernik z serka wiejskiego na spodzie z płatków owsianych 88

łyżki miodu 3)       2 łyżki kakao 4)       łyżka mleka Dodatkowo: 1)       wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1.     W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni(...)masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej). 4.     Na wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową. Możemy też udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Jogurtowe BOUNTY 257

pojemnikach do pracy. Idealne do porannej kawy. Tym razem postanowiłam trochę je urozmaicić i wyszło pyszne a'la BOUNTY. PRZEPIS CIASTO ✔ 3 białka, 3 żółtka ✔ 200g twarogu ✔ 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 mąki z cieciorki i 1 mąki kokosowej @purerein ✔ 3 łyżki wiórek kokosowych ✔ 2 łyżeczki proszku d/p ✔ ksylitol @purerein   Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy(...)masę do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około 30-35 min. Po ostudzeniu ciasta, dodajemy na wierzch polewę. POLEWA ✔ 15g odżywki czekoladowej ✔ 1 łyżka syropu klonowego ✔ 1łyżka syropu czekoladowego @waldenfarmsinternational ✔ odrobina mleka kokosowego Składniki mieszamy i mamy gotową polewę. SMACZNEGO!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na   ♥︎ ♥︎  Instagramie ♥︎ ♥︎   Facebooku

Tetiisheri
CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU, NA PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄCE 479

170g oleju kokosowego nierafinowanego (lub inny)- 1/2-3/4 szklanki rodzynek- 1 łyżka cynamonu- 1 płaska łyżeczka kardamonu- 3/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaRodzynki zalać w kubeczku wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie umyć i oskrobać marchewki, zetrzeć na tarce , najlepiej na grubych oczkach (na drobnych ginie w cieście, jest niewidoczna(...)dodatkowo blenderem, by były niewidoczne_nie wszyscy u nas je uwielbiają, smak im nie przeszkadza tylko ich widok ...) Na końcu dodajemy stopiony, letni olej kokosowy lub inny tłuszcz. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki wody, by ciasto było luźniejsze. Gotowe ciasto wyłożyć do formy babkowej (u mnie 32x8cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175*C piekarniku ok.55-60 minut

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowe muffiny o smaku karaibskich wakacji 126

przedstawianych dzisiaj muffinach! Przenikają się ze sobą między puszystymi warstwami muffinowego ciasta. Są super! W dodatku bez glutenu, dlatego nawet alergicy mogą zanurzyć zęby w słodkim smaku Karaibów :) Moja siostra, która zalicza się do takowych, pochłonęła 3/4 całego wypieku - to chyba dobra rekomendacja? :D Spróbujcie! Bezglutenowe muffiny kokosowe z musem mango Potrzebujesz(...)200g miąższu mango 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki cukru 6-7 listków mięty cytrynowej (opcjonalnie) 1 żółtko Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka w proszku 1/4 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 3 łyżki oleju Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:) 528

rafaello. A, że zbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej

Z miłości do słodkości
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 94

jajko 1 op. cukru z wanilią Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 50 g orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1 jajko Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru kryształ oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką(...)mielimy go. Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Drożdżówka: Z wrośniętego ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i z każdej części wycinamy

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 105

jajko 1 op. cukru z wanilią Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 50 g orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1 jajko Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru kryształ oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką(...)mielimy go. Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Drożdżówka: Z wrośniętego ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i z każdej części wycinamy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami / No Bake Nutella and Strawberries 'Gaia' Cake 155

przygotować to ciasto na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta bez pieczenia z galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto z ciastkami - ważne(...)Istotne również, by użyć dżemu niskosłodzonego. Spód w cieście bez pieczenia z truskawkami jest dość gruby - ciasto jest przez to bardzo sycące i jeden kawałek w zupełności wystarczy by zaspokoić głód na coś słodkiego. Jeśli wolicie cieńszy, imitujący kruche ciasto spód, możecie zmniejszyć ilość składników do spodu nawet o połowę. Ciasto Gaja z jogurtem i nutellą zawiera też dość słodki

Lekcje w kuchni
Chleb bezglutenowy kukurydziano-gryczany (bez soi, jajek, nabiału) 182

białej niepalonej 20 g świeżych drożdży 500 ml lekko ciepłej wody * 1 łyżka cukru  2-3 łyżki oleju kokosowego lub innego  150 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 łyżeczka soli *Wodę należy wlewać stopniowo i obserwować konsystencję ciasta, podana ilość jest orientacyjna  Sposób wykonania  1. Drożdże kruszymy ,zasypujemy cukrem, dolewamy kilka łyżek wody-mieszamy. Przykrywamy ściereczką(...)miski. Przesypujemy do miksera/blendera/urządzenia Thermomix. Wlewamy drożdże. Stopniowo dolewamy wody (ja początkowo wlałam około 250 ml) 3. Dodajemy olej (jeśli kokosowy roztopiony i przestudzony) ,sól. Ponownie dolewamy wodę aby uzyskać konsystencję gęstego budyniu.  4. Przelewamy ciasto do miski. Dodajemy pokrojone bakalie (u mnie żurawina, rodzynki i morele). Mieszamy za pomocą drewnianej miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia

Marcepanowa kuchnia