cynamonu i serek waniliowy zamieniłam na twaróg sernikowy. Wyszły cudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne... :-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.Składniki:- 400g twarogu sernikowego z wiaderka- 4 duże jajka(...)twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamon i spirytus lub rum. Wszystko dokładnie mieszamy.W garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę do ok.175*C i smażymy partiami nasze pączusie. Ciasto zsuwamy do rozgrzanego oleju przy pomocy dwóch łyżeczek lub łyżek. Na jedną nabieramy ciasto a przy pomocy drugiej zsuwamy je do tłuszczu. Smażymy
Smaczne ZdroweTradycyjny murzynek to jedno z suchych ciast, ale kwaskowate wiśnie nadają mu więcej wilgoci. Aby był bardziej wilgotny, warto nakłuć wierzch ciasta po upieczeniu, by polewa mogła dostać się również do środka. Takie ciasto świetnie smakuje z filiżanką kawy, herbaty lub mleka. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne ciasta :) Polecam również wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami i budyniem: Kliknij(...)Delikatnie połączyć ubite białka z ciastem (ja robię to szpatułką). Wiśnie obtoczyć w mące. Połowę ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyłożyć część wiśni, przykryć resztą ciasta, dodać kilka wiśni na wierzch, wyrównać. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Nakłuć wierzch ciasta wykałaczką i oblać pozostałą polewą, opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi. Chcesz być na bieżąco
Lekcje w kuchniprzyrządzenia, bo mimo że długi w opisie jest bardzo prosty do wykonania :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Blacha o rozmiarach 36cm x 28cm Składniki: Na ciasto: 2 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ kostki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Na masę serową: 1 kg sera na sernik 2/3 szklanki(...)opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ¾ dużej puszki brzoskwiń (820g) Na bezową chmurkę: 4 białka* 3 łyżki cukru (najlepiej drobny cukier do wypieków) 3 łyżki wiórków kokosowych *razem będzie potrzeba 6 jajek Składniki na ciasto umieszczamy w misce miksera z końcówką "hak" i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy
Kolizje Smakówsobie jest bardzo mało słodkie, więc polecam dosłodzić jabłka według własnego uznania. Moje nie wytrzymało nawet całego weekendu ;-) Składniki Ciasto: -1/2 kg mąki -150 ml jogurtu naturalnego -25 dag masła -torebka cukru wanilinowego -2 dag wiórków kokosowych -sól -jajko Nadzienie: -6 jabłek -2 torebki cukru cynamonowego -po 5 dag rodzynek i orzechów laskowych Przygotowanie Jabłka pokroić(...)cienkie plasterki. wymieszać z cukrem cynamonowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami. Mąkę zagnieść z jogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 40 minut w temp. 180st. (w razie potrzeby można
Zielona Kuchniasię niesamowicie szybko i łatwo a jest przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam, że aż tak dobre Czarno biały placek kokosowy łatwe duża blacha 23/33 pieczenie 1 h, reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie więcej!!!) * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta(...)stopniach. masa: * 2,5 szklanki mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki ziemniaczanej * 10 łyżeczek wiórków kokosowych * 3 łyżki cukru - można więcej, ja dałam mniej * pół masła/margaryny * kieliszek likieru kokosowego lub wódki * ewentualnie dżem - ja dałam wiśniowy 2 szklanki mleka gotujemy, w pozostałym mleku mieszamy mąki z cukrem i wiórkami - można dodać troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta
sierotka maRysia w kuchnimnie himalajska) ½ łyżeczki sody oczyszczonej * PRZYGOTOWANIE Banany zmiksuj na purèe za pomocą blendera. Dodaj jajka, płynny (delikatnie podgrzany) olej kokosowy i zmiksuj ponownie. Do masy wsyp mąkę ryżową, nasiona chia, cynamon, sól oraz sodę. Wymieszaj dokładnie. Ciasto wlej do keksówki pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez około 60-70 minut w 180°C. Wyjmij i odstaw do wystudzenia
Food SquareMasa jest lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu. Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi . Można do kremu dodać wiórek kokosowych lub pokruszonych płatków migdałowych. Za każdym razem mamy więc inne pyszne ciasto. Można je upiec, a właściwie należy dwa-trzy dni przed podaniem. Po tym czasie jest dopiero najlepsze. Po upieczeniu płaty ciasta są twarde
potrawyregionalneDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą
Chilli Czosnek i Oliwagreckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy(...)cytryny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. 3. Podanie
Izabelawkuchnidelektowania się smakiem kokosa i migdałów, zawinięta w pysznym naleśniku. Jest to prosty przepis pełen niezwykłego smaku orientu. Kokosowe naleśniki a’la rafaello idealne na letni podwieczorek lub lekką kolację. Wyważony smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej. Składniki: ciasto 500 ml mleka 3,2% 340 g mąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja
Ciasta z tradycjamibudyniowym oraz soczystymi truskawkami, zarówno świeżymi jak i w postaci frużeliny. Całość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)pokojowej Ponadto: około 500 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 2 - 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania zagęstnika do śmietany, tzw. "śmietan - fix" 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia
Opowieści z piekarnikawiększy zapas serków, dlatego postanowiłam coś z nich przygotować. I tak właśnie powstał pomysł na Szachownicę. Może wyda się na początek trudna, ale naprawę nie warto się zniechęcać, bo ciasto jest proste, a jakie pyszne... Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 16 Szachownica z serkami Monte BISZKOPTY CIEMNY: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)proszku, żelatynę (przygotowaną wcześniej) i serki Monte. Zmiksować. Powstałą masę przełożyć biszkopty, zostawiając połowę masy na wierzch i boki, które też należy przełożyć masą. Górę ciasta udekorować wg uznania. Boki można posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego
Gotuję Testujęcoś idealnego dla tych, którzy uwielbiają czekoladowe przysmaki ( też należę do tej grupy). Pyszne i szybkie ciasto z ciecierzycy oraz kakao, które nadaje czekoladowy smak. Zdrowe, czekoladowe oraz smakowite, cóż chcieć więcej? Składniki - 400 gram ciecierzycy - 4 łyżki kakao - 4 łyżki cukru kokosowego - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki mleka roślinnego lub bez laktozy Wykonanie Ciecierzycę namaczamy(...)mnie była to średniej wielkości prostokątna blacha - i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Polewa - 40 gram daktyli namoczonych wcześniej - 20 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego - odrobina mleka W garnuszku roztapiamy olej oraz czekoladę. Zestawiamy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle i całość blendujemy. Dodajemy tyle mleka
Health-Fit-Lifejajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 4 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. 2. Smażenie: Następnie na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując
Izabelawkuchnirozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat lub prostokąt i rozsmarowujemy na nim masę kokosową. Zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki . Gdy stwardnieje nadaje się do jedzenia
Smakowite Dania