przygotować ciasto o zmniejszonej ilości cukru. Gdy bazą będzie kruchy spód z mąki pełnoziarnistej i mielonych migdałów, z dużą ilością niesamowitego cynamonu i kardamonu, okaże się, że to lekkie ciasto może zaspokoić ochotę na szarlotkę! Na wierzch, w drodze eksperymentu ora uzyskania efektu świeżości i chrupkości, wyłożyłam surowe, tarte jabłka zalane galaretką, ale możecie śmiało tradycyjnie przesmażyć je na patelni(...)jajka z 3 łyżkami ksylitolu (lub z 4 łyżkami cukru trzcinowego) przez około 5 minut. Przelej masę jajeczną do miski z sypkimi produktami, dodaj olej kokosowy lub masło. Wyrabiaj dłońmi aż powstanie gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie możesz dodać trochę mąki. Ulep z ciasta kulę, przełóż do lodówki i zajmij się jabłkami. Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne
Eat me! Fit me!Jest i ona! Szarlotka/jabłecznik w jesienno-zimowym wydaniu! Orzechowe, kruche ciasto z nutą korzenną, jabłkowe nadzienie oraz polewa z surowego "karmelu". Brzmi jak bajka 💛 Pamiętajcie, że z kodem "CANDYPANDAS10" macie 10% rabatu na zakupy w sklepie silaroslin.pl . Oprócz świetnej jakości białek roślinnych macie tam również najlepsze zdrowe słodkości. Idealne na wyjątkowe prezenty dla bliskich osób 😍 Składniki(...)Całość szybko i dokładnie wymieszać. KRUCHE CIASTO 1. Skrobię, mąki, orzechy, mieszanka chaga chai latte i proszek wymieszać razem. 2. Olej, cukier kokosowy i napój roślinny podgrzać w garnuszku. 3. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 4. Ciasto odstawić na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 5. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia
Candy Pandasbardzo fit. Po raz pierwszy piekłam coś z ksylitolem (cukrem brzozowym) i trochę przesadziłam z tym fit. Babeczki okazały się zbyt wytrawne :( Musiałam ratować sytuację i wymyśliłam bajaderkowe kuleczki . Ciasto buraczane bardzo wytrawne 3 jajka ½ szklanki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka puree z gotowanego/pieczonego buraka około 2 szklanek(...)daktylowo-czekoladową Wodę wlej do rondelka, wsyp daktyle bez pestek - doprowadź do zagotowania. Wsyp żurawinę, dodaj kako i masło kokosowe. Wymieszaj wszystko rozgniatając owoce. Zestaw z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Pokrój ciasto buraczane w drobną kosteczkę, dodaj masę daktylową, dżem porzeczkowy z całymi porzeczkami i uprażone ziarno słonecznika. Wymieszaj masę. Formuj kulki
Gotuj Sam!jest bardzo proste. Najpierw wrzucamy do miski wszystkie składniki. Następnie wystarczy wymieszać je ze sobą bardzo dokładnie aby w efekcie powstała gęsta masa. Na koniec ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną i natłuszczoną olejem kokosowym patelnię. Smażymy z oby stron na rumiany kolor. Gotowe placuszki można podać z owocami, masłem orzechowym, gęstym jogurtem… propozycji jest mnóstwo! Smacznego! JEDEN PLACUSZEK
Natka Pietruszkibardzo szybko, i tak samo szybko znika. U mnie wersja z dużą ilością jabłek bo tak lubię. A co owoców nie ma co sobie żałować. ciasto kruche: 400 g mąki bezglutenowej / kukurydziana, ryżowa, kokosowa, ziemniaczana/ 4 żółtka 6 łyżek cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 220 g masła jabłka: 1,5 kg jabłek kronselka i antonówka
wesoła kuchniaJeden z pyszniejszych deserów czy też ciast ostatnich tygodni. Trochę jakby nasączona syropem, trochę lepka jak baklava, pachnie egzotyką a pochodzi z książki... zgadniecie jakiej? TAK! "Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej(...)wanilii po pół łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu 100 g cukru trzcinowego 20 g płynnego oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszamy składniki ciasta w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok 20 cm. Masę mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do pieca
Dzieje kuchennej WiewióryWiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Krem raffaello z białą czekoladą i śnieżką do dziś przypomina mi moje 18 urodziny, ponieważ to właśnie
Słodki Pomysłbatata Obiad: kaszotto meksykańskie z kurczakiem, fasolą i kukurydzą Deser: banan Kolacja: ostatnia porcja zupy z poprzednich dni Dzień czwarty : Śniadanie: kokosowy omlet z granatem i polewą czekoladową II Śniadanie: kawałek ciasta z batata Obiad: druga porcja kaszotto z poprzedniego dnia Deser: koktajl owocowy Kolacja: zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie: jajko(...)zapiekane w awokado II Śniadanie: ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser: brak Kolacja: zupa z poprzedniego dnia Dzień szósty : Śniadanie: chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie: sałatka z grillowaną brzoskwinią Obiad: ryż z ciecierzycą w sosie orzechowym Deser: koktajl
Powiedz dietom niesekret udanego ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj długo, aby się napowietrzyło. Wyrobione ciasto postaw w ciepłym miejscu, bo drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów. Moje drożdżowe jest trochę inne, bo bez jajek i tłuszczu, a na mleczku kokosowym i z pomarańczowym aromatem. Oto przepis na zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą. Składniki 400 g mąki pszennej(...)świeże drożdże i odstawiamy. W tym czasie pomarańczę parzymy i ścieramy z niej skórkę. Z pomarańczy wyciskamy sok. Razem z połową startej skórki dodajemy do kokosowego zaczynu drożdżowego. Zaczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki, a jeżeli zbyt gęste - odrobinę wody. Wyrobione ciasto umieszczamy
My Chcemy Jeśćwyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę " Zdrowsze ciasto" Składniki : mąka ziemniaczana 100 g mąka kokosowa 100 g mąka krupczatka 250 g 200 g masła 125 g szklanki ksylitolu zmielonego 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany(...)Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki. Krok 3 Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto ,podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm( wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka. Krok 4 Ubiłam
Różowa kuchniaSkładniki na ciasto:2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki(...)misce z gotującą się wodą ustawić miskę w której rozpusz- czamy czekoladę z masłem ucierając drewniana łyżką. Kremówkę ucierać z cukrem wani- liowym i połączyć z masą czekoladową. Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami (fot.4). Wstawić do lodówki na kilka godzin
Świat Ciastaprószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami. Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte 2 kremami – jednym z dodatkiem irlandzkiego, śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym – również z kroplą likieru. Do tego chrupiąca prażynka, odrobina lekko kwaśnego dżemu z aronii i piękna beza włoska, która opalona(...)ubijamy na wysokich obrotach, aż białka wystygną i misa miksera będzie chłodna. CAŁOŚĆ: Układamy 1 blat ciasta, nasączamy go słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zalewamy połową kremu śmietankowego, posypujemy prażynkami. Przykrywamy drugim blatem makowym, ponownie nasączamy słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zlewamy kremem kokosowym i posypujemy prażynkami. Przykrywamy ostatnim blatem makowym, nasączamy słodką herbatą i smarujemy resztą kremu śmietankowego( łącznie
Ostra na Słodkonoodles z warzywami i grzybami mun Kisiel cytrynowo bananowy Łosoś w warzywach Risotto z suszonymi pomidorami Risotto z botwinką Spring rolls wegetariańskie Ekspresowy kociołek meksykański Trufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy jaglanej podane z wędzonym łososiem, śmietaną i kwiatem kopru Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą Roladki z kurczaka
Dorota SmakujeDzisiaj upiekłam pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu ;) Ale dziś nie o tym. Niedawno udało mi się wygrać w konkursie zestaw produktów z "półki zdrowia" i o ile większość mnie nie zaskoczyła, to jedną z ciekawostek była melasa z morwy białej. Taki miód o ciemnej(...)melasy z morwy białej 25 g masła klarowanego 25 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem, cukrem kokosowym i melasą. Gotować około 2 minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie
FitKot