przypadł do gustu szczególnie moim dzieciom. Zazwyczaj robiłam w nich zwykłe ucierane ciasto, niemal identyczne jak na muffinki. Tym razem postawiłam na bananowe, bo moje owoce wołały już o litość ;) Czym banan ciemniejszy tym ciasto słodsze, więc z cukrem nie ma co przesadzać. Jakie jeszcze jest to ciasto? Bardzo wilgotne i smaczne! No i uroczo wygląda, sami przyznajcie! Składniki(...)przygotowane ciasto przelewamy na wysmarowaną masłem silikonową foremkę misia (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia), wyrównujemy i wbijamy kawałki ciastek oreo. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy do suchego patyczka, ok 45 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie przekładamy na kratkę. Całkowicie wystudzone ciasto obracamy na drugą stronę. Dekorujemy polewą, obsypujemy wiórkami kokosowymi i zaznaczamy kontury
Kuchnia w czekoladzieteż wyjdzie ok. 🙂 Keto sernik z jagodami Keto sernik z jagodami – składniki: Spód Tym razem składa się li tylko z mąki kokosowej oraz oleju kokosowego jako lepiszcza. Jest to zatem najprostsza wersja spodu do ciasta na świecie. Spód należy podpiec chwilę w piekarniku zanim wyłoży się warstwę serową. Warstwa serowa Robotę robi tutaj wspomniany „ser” z mleka kokosowego(...)jajek . Najlepiej zrobić go z wyprzedzeniem, na przykład w dzień poprzedzający pieczenie, żeby dobrze odciekł. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai. Serek wychodzi aksamitny
Modern Cave Girlsłodki, ani za słony. Według mnie groszek ptysiowy jest najbardziej neutralny i najłatwiej jest go zamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników. Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia Składniki potrzebne(...)cukrem i kakaem. bardzo szybko i energicznie mieszamy. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy zmielony groszek ptysiowy (1 i 3/4 zmielonego pudru z groszku ptysiowego) oraz wiórki kokosowe i dokładnie całość ugniatamy. Tak przygotowane "ciasto" wykładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy i wyrównujemy, następnie wkładamy do lodówki na czas wykonywania kremu. Krem
MamaOskarkaSzybkie w przygotowaniu ciasto o smaku czekolady i kokosa. Jest wilgotne i puszyste. Wyglądem przypomina babkę lub ,,zebrę”. 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 szklanka oleju 0,5 szklanki wody niegazowanej 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 łyżka mąki tortowej(...)oraz niegazowaną wodę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. suchego
VioletoweKucharzeniekrem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był
Kulinarne przygody GatityKrem z buraków. I już. Tak jak sobie obiecałam, przy okazji KREMU Z BURAKÓW Z WINEM KOZIM SEREM, tak też czynię i rozkoszuję się buraczanym przysmakiem
W kuchni Karmel-itkiwykorzystałam około 2 łyżek masy). Serniczek wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 25 minut (należy je obserwować). Zostawiamy na około 5 minut w uchylonym wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągamy oprószamy cukrem pudrem i posypujemy kokosowymi chipsami. Wierzch można dodatkowo ozdobić kandyzowaną wiśnią i listami świeżej mięty. Serniczek najlepiej je się łyżeczką Smacznego
Słodkie okruszkinajbliższym czasie trochę Was pomęczę przepisami z użyciem właśnie kwiatów cukinii. Składniki (na 4 małe tartaletki o średnicy 8 cm lub jedną dużą o średnicy 28 cm): Ciasto: 200 gram mąki orkiszowej 100 gram mąki owsianej 150 gram masła 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, czarnuszki, soli Nadzienie: 150 gram sera mozzarella 1 średnia cukinia(...)pieczarek 6-8 kwiatów cukinii po pół łyżeczki: soli, suszonej bazylii szczypta pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku masło lub olej kokosowy do wysmarowania formy Ze składników na ciasto zagniatam jednolite kruche, następnie umieszczam w lodówce owinięte folią na 30 minut. Po tym czasie wałkuję i umieszczam w formie do tarty lub w mniejszych tartaletkach
Mango Papajaciasto smakuje po prostu obłędnie, połączenie kremowej śmietanki z mleka kokosowego i masła orzechowego, na kakaowym spodzie z daktyli, mąki owsianej, migdałowej i z kawałkami chrupiącego ryżu dmuchanego czy można wyobrazić sobie coś takiego ! Ciasto jest pyszne, zdrowe i do tego nie trzeba go piec po prostu słodycz idealna, koniecznie wypróbujcie :):) Składniki : Spód: 1 szklanka daktyli ( ok jedna(...)owsianych (lub mąki owsianej lub płatków błyskawicznych) ok 3-4 łyżek mąki migdałowej (opcjonalnie) 1/4 szklanki kakao szczypta soli 1/2 szklanki dmuchanego ryżu Nadzienie : 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) 1/2 szklanki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy w wersji wege Wierzch: dmuchany ryż, orzechy ziemne ewentualnie można dodać polewę
zdrowa vege kuchniaPierożki to kruche, a zarazem miękkie ciasteczka z pysznym nadzieniem kokosowym. Na pewno wielbicielom znanych nam pralinek posmakują bez zwątpienia. Zasady przygotowania są proste, a składniki jeszcze bardziej, ponieważ jest to ciasto 4 składnikowe. Natomiast nadzienie jest z ricotty, wiórek i żółtek. Po upieczeniu smakuje jak kokosanki otulone dodatkowym ciastem 🙉😊 Główny przepis na ciasto do ciasteczek dostałam od znajomej Kingi(...)Mąkę przesiać, twaróg pokruszyć, masło podzielić na kilka części. Wszystko razem wymieszać i zagnieść, tak długo, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto umieścić w lodówce na 1 godzinę. NADZIENIE 🌿 ser ricotta 1 op. 🌿 żółtka z 2 jaj 🌿 wiórki kokosowe 100 g. 🌿 cukier puder 3 łyżki + do oprószenia ciasteczek Ser ricotta wymieszać z żółtkami, wiórkami i cukrem. Zimne ciasto podzielić
Kuchnia Paulettesmasła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 1 duża cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, czarny pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto bezglutenowe Mąki wymieszaj w misce wraz z solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj(...)zostaw go na później). Kapustę umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Odcedź, wystudź i odciśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziele angielskie oraz listki laurowe i zeszklij cebulę. Ziele wyjmij i wrzuć kapustę. Podsmaż ją chwilę, a następnie dodaj pokrojone w paski śliwki. Duś kilka minut, aż kapusta nabierze
Food Squaregalaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki, żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką. Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki
Tradycyjna Kuchniasię rozpadły. Następnie dodajemy jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię rozgrzewamy, kładziemy 1 łyżkę oleju kokosowego, czekamy aż się rozpuści. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na 1 placuszek-ciasto bardzo się rozpływa ( najwyżej 2 placki). Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy z dżemem i świeżymi owocami. Zamiast oleju
słodkie i nie tylko historie kulinarnegęste, słodkie, a przy tym baaardzo zdrowe. Według mnie idealnie zaspokaja apetyt na czekoladę. Cukinia to neutralne w smaku warzywo, więc jej obecność jest praktycznie niewyczuwalna - za to nadaje ciastu wilgotności i zdrowotności, a to przecież ogromny plus! Najlepiej smakuje podane na ciepło, w dwóch wersjach do wyboru: z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi (jak na zdjęciach) z twarożkiem(...)kakao. W drugim naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Nie przestając miksować, dodajemy stopniowo składniki suche. Banany obieramy i miksujemy na gładkie puree. Do ciasta dodajemy startą cukinię i bananowe puree, a także olej (kokosowy i rzepakowy). Dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlewamy niewielką ilość wody. Całość doprawiamy odrobiną chili. Formę o średnicy
Kuchnia Elliepieczenia 200 g malin ((lub innych owoców) ) 100 g czekolady mlecznej ((1 tabliczka)) 1 łyżka oleju kokosowego Ciecierzycę wysyp na sitko i opłucz wodą. Ciecierzycę, jajka, masło, banany, kakao i erytrtol zblenduj na jednolitą masę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Wlej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 30 cm na 20 cm). Włóż(...)piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj łyżkę oleju kokosowego. Dokładnie wymieszaj (wskazówka: jeśli czekolada źle się rozpuści i powstaną grudki, dodaj łyżkę mleka). Wyjmij ciasto z piekarnika i polej je rozpuszczoną czekoladą. Dodaj na wierzch maliny. Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 169 | Białko: 5,5 | Węglowodany
Przepisy na widelcu