greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy(...)cytryny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. 3. Podanie
Izabelawkuchnidelektowania się smakiem kokosa i migdałów, zawinięta w pysznym naleśniku. Jest to prosty przepis pełen niezwykłego smaku orientu. Kokosowe naleśniki a’la rafaello idealne na letni podwieczorek lub lekką kolację. Wyważony smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej. Składniki: ciasto 500 ml mleka 3,2% 340 g mąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja
Ciasta z tradycjamibudyniowym oraz soczystymi truskawkami, zarówno świeżymi jak i w postaci frużeliny. Całość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)pokojowej Ponadto: około 500 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 2 - 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania zagęstnika do śmietany, tzw. "śmietan - fix" 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia
Opowieści z piekarnikawiększy zapas serków, dlatego postanowiłam coś z nich przygotować. I tak właśnie powstał pomysł na Szachownicę. Może wyda się na początek trudna, ale naprawę nie warto się zniechęcać, bo ciasto jest proste, a jakie pyszne... Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 16 Szachownica z serkami Monte BISZKOPTY CIEMNY: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)proszku, żelatynę (przygotowaną wcześniej) i serki Monte. Zmiksować. Powstałą masę przełożyć biszkopty, zostawiając połowę masy na wierzch i boki, które też należy przełożyć masą. Górę ciasta udekorować wg uznania. Boki można posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego
Gotuję Testujęcoś idealnego dla tych, którzy uwielbiają czekoladowe przysmaki ( też należę do tej grupy). Pyszne i szybkie ciasto z ciecierzycy oraz kakao, które nadaje czekoladowy smak. Zdrowe, czekoladowe oraz smakowite, cóż chcieć więcej? Składniki - 400 gram ciecierzycy - 4 łyżki kakao - 4 łyżki cukru kokosowego - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki mleka roślinnego lub bez laktozy Wykonanie Ciecierzycę namaczamy(...)mnie była to średniej wielkości prostokątna blacha - i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Polewa - 40 gram daktyli namoczonych wcześniej - 20 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego - odrobina mleka W garnuszku roztapiamy olej oraz czekoladę. Zestawiamy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle i całość blendujemy. Dodajemy tyle mleka
Health-Fit-Lifejajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 4 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. 2. Smażenie: Następnie na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując
Izabelawkuchnirozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat lub prostokąt i rozsmarowujemy na nim masę kokosową. Zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki . Gdy stwardnieje nadaje się do jedzenia
Smakowite Daniamałe jajka -1/3 łyżeczki sody -3 łyżki wody Budyń waniliowy -400ml mleka kokosowego (min. 82-5% kokosa) -200ml mleka roślinnego (np. ryżowe) -2x40g budyń z wanilią -100g ksylitolu Nutura Krem budyniowy -ok 230g tahini Nutura -ok 200ml mleka kokosowego (min. 82-5% kokosa) -budyń (zrobiony ten wyżej) Dodatkowo -ok 1/2 szkl ciepłej wody(...)się nieco schłodził. 5. Do ostudzonego budyniu dodać tahini, miksować całość mikserem od niskich do wysokich obrotów. Do kremu dodawać po kilka łyżek mleka kokosowego do momentu aż krem osiągnie jednolitą konsystencję. SKŁADANIE CIASTA 1. Wystudzone blaty delikatnie ponakłuwać ostrym widelcem. 2. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny. 3. Pierwszy blat polać kilkoma łyżkami wody z cytryną, poczekać
Candy Pandasniż kawałek pysznego ( i dietetycznego) ciasta do porannej kawy :)? Mam nadzieję, że choć trochę osłodzi smutki pierwszego dnia Ciasto owsiane ze śliwkami przepis na formę o średnicy 16 cm 250 g płatków owsianych 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kokosowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany 2 łyżki oleju kokosowego 2 jajka 200 ml mleka kokosowego + śliwki węgierki(...)kawy). Następnie dodaj do nich mąkę ryżową i kokosową, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki banany, olej kokosowy oraz jajka i mleko kokosowe. Całość dokładnie zmiksuj, aż do powstania jednoliwej masy. Gotowe ciasto wyłóż na formę do pieczenia, rozprowadź je po całej powierzchni. Śliwki umyj, pokrój na połówki i powciskaj je w ciasto. Całość piecz ok. 40 minut
365 dni dookoła kuchnisłono. To królowa wśród kasz- delikatna, neutralna, o niesamowitej konsystencji, nasiąkająca wszystkimi smakami. Jagielniki to już ciasta kultowe. Każdy weganin w swoim życiu na pewno jadł kawałek jagielnika czy to pieczonego, czy na zimno. Ten jagielnik jest zapychająco kokosowy. Najlepiej smakuje porządnie schłodzony
wegetalerzepiaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były(...)słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy w zamrażalce przez kolejne
Smakowity Blog Kulinarnyblogu już jest kilka wersji ciasta cappuccino ( klasyczne z mlekiem w proszku , orzechowe , kokosowe i jabłecznik z kremem cappuccino ) ale to, które zrobiłam ostatnio na wilgotnym kawowym spodzie nieco przypominającym brownie z kremem budyniowym o smaku cappuccino i warstwą śmietankową, przełamane odrobiną kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki jest po prostu genialne. Dobrze się kroi, wygląda efektownie, a smak zachwyci najbardziej
Cynamonowe szczęściemojprzepisna.pl | Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta kruchego, tym razem z formie małych tartaletek. U mnie wersja z budyniem pomarańczowym i bezikami. Ciasto jest dość słodkie, mocno czuć lekko gorzki smak skórki pomarańczowej, przełamany słodyczą bezy. Całość bardzo fajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy(...)Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę) Składniki na budyń (budyniu może trochę zostać): sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, dopełnić resztę mlekiem tak aby było w sumie
moj przepis naśrednicy 14 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę) Składniki na budyń (budyniu może trochę zostać): sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, dopełnić resztę mlekiem tak aby było
moj przepis nakostki masła roztopionego Składniki na masę makowo-kokosową: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki maku 5 białek 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: puszka brzoskwiń Puszkę brzoskwiń otworzyć i odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem (fot.1) . 1/3 ciasta zamrozić a resztę schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przygotować blaszkę o wymiarach(...)ścięło). Wyjąć z piekarnika. Odsączone brzoskwinie pokroić w dość grubą kostkę i wyłożyć na cieście (fot.3) . Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników i wyłożyć na brzoskwinie (fot.4) . Białka do masy makowo-kokosowej ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać mak, kokos
Świat Ciasta