ciasto zaskoczyło mnie swoim smakiem i to do takiego stopnia, że miałam ochotę zjeść całą blachę na raz, ale dzięki temu, że ciasto zawiera dużo błonnika i zdrowego tłuszczu z mleka kokosowego, w przeciwieństwie do innych niezdrowych słodyczy daje uczucie sytości na długo i nie da się go zjeść całego (podobno:) Idealne połączenie mleka kokosowego i gorzkiej czekolady(...)dodajemy więcej oleju lub kilka łyżek wody, masą wylepiamy kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 minut. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W garnku zagotowujemy mleko kokosowe wyłączamy gaz, do mleka wrzucamy kostki czekolady i kakao, odstawiamy na chwilę, mieszamy trzepaczką balonową aż do uzyskania gładkiej masy, masę wylewamy na ciasto, układamy owoce
zdrowa vege kuchniawyrzucić więc pozostawiłam go w pojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć go z dynią. Skoro zupa dyniowo kokosowa smakuje wyśmienicie to ciasto z pewnością nie powinno być gorsze. Zainspirowana różnymi przepisami na ciasto dyniowe stworzyłam aromatyczną babkę. Babka dyniowo-kokosowa Składniki: 300 g puree z dyni
Aromatyczne Podróżełyżki syropu z agawy 5 dkg chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1 łyżka soku z cytryny 2 dkg oleju kokosowego 1 owoc persymona 1 łyżka cukru kokosowego 1 łyżka soku z cytryny Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Przygotowanie. Daktyle oraz nerkowca wsypać do miseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić(...)daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę do ciasta jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową. Do formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami. Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop z agawy, sok cytrynowy, pokruszoną chałwę oraz rozpuszczony olej kokosowy. Zblendować. Masę wyłożyć na spód daktylowy. Na patelnię wsypać cukier
mecooksagaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki . Składniki na blachę 27 cm x 17 cm: Składniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g oleju kokosowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (wystarczy w młynku do kawy zmielić 2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego) 6 łyżek ciepłej wody (do siemienia lnianego) 1 szklanka suszonych(...)zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta przełożyć na blaszkę od piekarnika. Każdy blat
moj przepis naagaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki . Składniki na blachę 27 cm x 17 cm: Składniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g oleju kokosowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (wystarczy w młynku do kawy zmielić 2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego) 6 łyżek ciepłej wody (do siemienia lnianego) 1 szklanka suszonych(...)zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta przełożyć na blaszkę od piekarnika. Każdy blat
moj przepis naZamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa(...)agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki . Składniki na blachę 27 cm x 17 cm: Składniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g oleju kokosowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (wystarczy w młynku do kawy zmielić 2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego) 6 łyżek ciepłej wody (do siemienia lnianego) 1 szklanka suszonych
moj przepis naświętach" - świetny pomysł na to jak wykorzystać resztki ciasta, które zostało ze świątecznego stołu i nikt już nie ma ochoty na dojadanie suchych babek..:) Resztki ciasta kruszymy, dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe, orzechy, rozpuszczoną czekoladę, jakiś alkohol (nalewka, rum, whiskey) opcjonalnie jakiś aromat np rumowy. Nie podaję dokładnych proporcji, tylko składniki, bo ich ilość zależy od tego ile macie ciasta, chodzi(...)rodzajów ciast - babki, kruche, murzynki, drożdżowe etc. Trufle przechowywane w lodówce mogą stać do tygodnia. Trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone i resztek ciasta Składniki: kilka kawałków ciasta (babki, mazurki, murzynek, drożdżowe etc) wiórki kokosowe (1-2 garście) płatki migdałowe - ok 1-2 garść albo inne orzechy ( laskowe, włoskie)- może być mieszanka mascarpone (150-200 g) 1 roztopiona czekolada 102 łyżki
Smaczny zeszytKruchy spód, mocno kokosowe nadzienie i zwieńczająca wszystko polewa czekoladowa. Pychota jakich mało. Zrobiłam to ciasto na prośbę mojego mężczyzny i przyznam szczerze(...)byliśmy tym ciastem oczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru
W poszukiwaniu inspiracjiciastka kokosowe PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrami na puch, następnie wlewamy olej, chwilkę mieszamy i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy(...)następnym ciastem. Czynność tą powtarzamy aż składniki się wyrobią. Górę i boki ciasta należy wyrównać. Tort dekorujemy według uznania, ja obsypałam boki kokosem, górę udekorowałam ciasteczkami kokosowymi i wisienkami. Ciasto chłodzimy kilka godzin. Zimne kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliwiadomo co zrobić z nadmiarem białek, polecam upiec to ciasto. Kwaśne porzeczki świetnie smakują ze słodką, kokosową kruszonką. Doskonałe letnie ciasto do kawy! Ciasto: składniki w temp. pokojowej 6 białek 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka kokosowa: 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki(...)cukru 2 czubate łyżki wiórków kokosowych ok 200 g czerwonych porzeczek Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż będzie szklista i lśniąca. Dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać masło i ekstrakt waniliowy. Foremkę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, posypać porzeczkami i kruszonką. Ciasto piec
Smakołyki Asitylko robi się cieplej przerzucam się na lżejsze ciasta, czyli tarty. Przy okazji dopracowałam do perfekcji recepturę na wegańskie kruche ciasto, które wymaga ciut innego przygotowania, bo olej kokosowy zachowuje się inaczej nic masło. Gruszki można zastąpić innymi owocami, świetnie tu się sprawdzą maliny czy też borówki. Ciasto wbrew pozorom nie jest pracochłonne, ale bardzo efektowne, poza tym rozeszło się(...)soli Składniki na masę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 4-5 gruszek sok z połowy cytryny Przygotowanie spodu/kruchego ciasta: Na duży blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zimny olej kokosowy oraz banana. Siekaj wszystkie składniki dużym nożem dotykając jak najmniej masy. Po około 10 minutach takie pracy ciasto zacznie „samo” zlepiać się
greenscarfinne jabłka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu odrobina soli do ciasta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia (u mnie od Woj-len ) do podania: cynamon i cukier puder (ilość wg upodobań) Przygotowanie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w grubsze plastry(...)proszek do pieczenia, dolewamy mleko, wbijamy całe jajko, dodajemy cukier waniliowy i odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Krążki jabłek maczamy w cieście i smażymy z obu stron na oleju kokosowym . Podajemy od razu oprószone cynamonem i cukrem pudrem (ilość wg upodobań). Smacznego
Słodkie okruszkiKruche kakaowe ciasto z masą kokosową i czerwoną porzeczką. Słodko kwaśne połączenie, które bardzo fajnie się łączy w smaku. Przepis znaleziony na stronie www.przyslijprzepis.pl od użytkownika: Jaga85 . Dziękuję za przepis :) Składniki: Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier puder 3/4 szklanki, żółtka 5 szt, margaryna lub masło 250 g, kakao 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 szt, śmietana 1 łyżka, soda(...)Masa kokosowa: białka 5 szt, cukier 1 i 1/4 szklanki, budyń śmietankowy 1 szt, mąka ziemniaczana 3 łyżki, wiórka kokosowe 150 g, śmietana 5 łyżek, proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki, Ponadto: porzeczka czerwona ok. 400 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Wkładamy na 30-40 min do lodówki
kulinarne odsłony patiwśród przypraw znalazłam duży zapas czarnuszki. W ten sposób zrodził się pomysł na tartę :) Składniki (na formę o średnicy ok. 26 cm): Ciasto 200 g mąki krupczatki 2 jajka łyżka (ok. 40 g) oleju kokosowego pół łyżeczki soli Farsz ok. 300 g buraków startych na tarce o grubych oczkach pomarańcza ok. 150 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki tartego(...)mielonego kminku 10 oliwek Do startych buraków dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać. Do buraków dodać chrzan, czarnuszkę, kminek i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na ciasto wyrobić na gładko. Sugeruję dodać olej kokosowy na końcu - ma on posłużyć do całkowitego zlepienia ciasta, jego ilość zależy od wielkości jajek. Może się okazać, że trzeba go dodać więcej lub mniej. Ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła(...)bułeczkową. Ucieram. 3. Posypka: Łyżkę masła rozpuszczam razem z cukrem. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam i smażę do momentu, aż kokos nabierze złotego koloru. 4. Jeden blat biszkoptu smaruję dżemem porzeczkowym. Wykładam połowę masy kokosowo- bułeczkowej. Wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu. Wykładam pozostałą masę. Wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję podsmażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasi