szczęście nie piecze już tak często jak dawniej - 2 w tygodniu, tylko jedno na 2 tygodnie albo i rzadziej. SKORO JEDNAK SIĘ POJAWIAJĄ TO MOGĄ BYĆ ZDROWSZE! Czemu nie? Wpadam do kuchni i dopytuje się co jest w składzie tego ciasta,czy są jajka? Jak zrobić sernik bez ciasta, cukru=węglowodanów? ... ? To wszystko(...)dodajemy rozpuszczone drożdże i dalej już ręką zagniatamy ciasto. Jeśli nasze ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się połączyć to możemy dodać trochę kwaśnej śmietany (musi być gładkie i plastyczne). Gotowe dzielimy na dwie części, 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy dno brytfanki (brytfankę smarujemy i obsypujemy lekko bułką tartą), na ciasto kładziemy jabłka. Pozostałą część 1/3 rozwałkowujemy i tniemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieOlej kokosowy i ksylitol rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody. 3. Żółtko rozmieszać np. widelcem i połączyć z suchymi składnikami. 4. Do takiej mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę(...)drugą blachę, w którą wlać wodę tak aby sięgała do ok połowy tortownicy (folia aluminiowa ma zabezpieczać wlanie wody do tortownicy. 10. Sernik piec w 170’C ok 40 minut, do zarumienienia góry. BEZA NA PARZE 11. Białka ubić w metalowej misce wraz z szczyptą soli na puchy, następnie dodać ksylitol i miksować do momentu zesztywnienia piany. 12. Miskę umieścić
Candy Pandasjajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa śmietanowa: 1 l śmietany 36% 150 g cukru pudru 400 g truskawek zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) + 50 g wiórków kokosowych truskawki 1/2 galaretki truskawkowej gorąca woda Truskawki umyć i pokroić(...)kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma kroplami wody. Obłożyć nimi boki tortu. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odłożyć. Truskawki pokroić w plastry, udekorować nimi wierzch ciasta, posmarować galaretką. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewytortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu i połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami na gładką masę bez grudek. Pozostałe mleko wlać do rondela, dodać(...)nagrzaną suchą patelnię teflonową i chwilę mieszać aż lekko zmienią kolor (bardzo uważać żeby nie przypalić!) Przestudzić. Połowę wiórków dodać do przestudzonego budyniu kokosowego. Śmietanę ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą kokosową. 3. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeśli korzystamy z wiśni w alkoholu, to alkoholem lekko nasączyć spód, wyłożyć połowę masy kokosowej i na to powciskać
UgotujmyTo.plzachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła 2 duże łyżki kakao 3 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/2 szklanki wrzącej wody Czekoladę rozpuścić. Mąkę, sodę i kakao wymieszać. Olej kokosowy zmiksować z cukrem(...)jednym jajka i zmiksowac. Wmieszać czekoladę i aromat wymieszać łyżką. Na przemian dodawać sypką mieszankę i jogurt - każdorazowo miksować do połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy 18-20 cm w 180°C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Krem: 500 g truskawek (mogą być mrożone) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki
Chocolate Muffin Blogsproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Przygotować silikonowe foremki na muffinki lub posmarować tłuszczem metalowe formy. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy. W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną(...)dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto umieścić w 6 foremkach. Piec przez ok 15-20 minut
Ola la LCHFBardzo zdrowa przekąska dla miłośników masła orzechowego i czekolady. Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po jeden lub nawet dwa kawałki tego smakołyku. Doskonale nadaje się
Smakołyki Asicukier brązowy, kokosowy czy ksylitol, ja tym razem użyłam zwykłego) 2 jajka 300g jogurtu naturalnego 3% cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 16 okrągłych śliwek odmiany Angeleno (duże, okrągłe, fioletowe, twarde śliwki z małą pestką) 20g masła do posmarowania tacki (można użyć też tacki silikonowej, wtedy będzie bez masła) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić(...)masie (trzeba uważać, żeby nie zrobić grudek). Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelać masę do kwadratowej tacki do pieczenia o boku 25x25cm wysmarowanej masłem. Śliwki umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki. Śliwki ułożyć na masie skórkami do dołu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 50 minut (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone
DietologMamuśki i Tatuśki – pomysł na szybki deser dla naszych głodomorków. Wystarczy namoczyć w wodzie daktyle, dodać płatki owsiane, żurawinę czy rodzynki, coś chrupiącego, troszkę masełka
moj przepis naskładniki: 2 i 1/2 szk mleka 250 – 300 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki 20 g mąki
Domowy Smak Jedzeniazasady zajmujemy się gotowaniem. Od wielkiego dzwona decydujemy się zrobić jakieś ciasto , acz niechętnie, gdyż nie potrafimy, nie lubimy słodkich wypieków i nie przepadamy za słodkościami. Jeśli już pieczemy to wtedy, gdy wpadnie nam w ręce jakiś łatwy przepis. Tak było z muffinami z fasoli bez mąki, które są tak proste do zrobienia, że analfabeta w dziedzinie ciastkarstwa poradzi(...)proszku do pieczenia i dokładnie zmiksuj całość. Krok 2 Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do 2/3 wysokości. Wierzch każdej babeczki posyp kruszoną czekoladą. Wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut, przy czym czas zależy od wielkości muffinów i rodzaju piekarnika. Dla pewności wyjmij je z pieca, nakłuj wykałaczką. Jeśli po wyjęciu z muffina jest czysta, ciasto się
Niedzielny kucharzłyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego lub masła 2 łyżki gorącej wody Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Jajka ubijam z cukrem pudrem na puch. Dodaję przyprawy, skórkę cytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam
Słodki sentymentłyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego lub masła 2 łyżki gorącej wody Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Jajka ubijam z cukrem pudrem na puch. Dodaję przyprawy, skórkę cytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam
Słodki sentymentWyraźnie egzotyczne ciasto na każdą okazję. Z wierzchu przez kokosową bezę chrupkie ale w środku za sprawą owoców soczyste i orzeźwiające. Całość lekka, delikatna, niezbyt słodka więc można sobie pozwolić na dokładkę. W tym wypadku kalorii nie liczymy:) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wystudzonej słodkiej herbaty na krem: puszka ananasa w syropie (owoc i sok) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 150 g masła banan 1/2 tabliczki czekolady deserowej na płytę kokosową: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 150 g kokosu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia