jaki lubicie) BISZKOPT 1. Mąkę, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Sodę zalać octem. 3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć na niskich obrotach miksera. 4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 30-35 minut(...)150ml mocnej kawy. KREM i składanie tortu 1. Nerkowce zalać wrzątkiem na min 1h. 2. Płatki ryżowe ugotować do miękkości w ok połowie mleka kokosowego. 3. Ugotowane płatki, nerkowce, ksylitol i resztę mleka kokosowego zblendować na gładką masę (my tu robimy w thermomixie ale można wykorzystać inny dobry sprzęt blendujący). 4. Do masy dodać kawę od 50-100ml. Zależy
Candy Pandasmożna zastąpić mleczkiem kokosowym i gorzką czekoladą. Wbrew pozorom nie trzeba bardzo kombinować, żeby to było ciasto bez cukru i mąki pszennej, nie zawierało też tłuszczu (oprócz tego pochodzącego z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Polecam też użycie sera w wersji bardzo odtłuszczonej i wtedy ciasto można jeść z czystym sumieniem ;D Wykonanie CIASTO Na początku przygotuj(...)przy pomocy szpatułki wszystko wymieszaj. Przełóż masę serową na podpieczony, bananowy spód ciasta. Ponownie wstaw blaszkę po piekarnika – tym razem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz sernik przez 60 minut. Odstaw ciasto do ostygnięcia i zabierz się za truskawki i polewę. Składniki CIASTO 250 g borówek (mogą być mrożone) 1 kg serka homogenizowanego 0% tłuszczu lub sera
Eat me! Fit me!łyżka oleju kokosowego ¼ szklanki mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia garść jagód/borówek szczypta soli Przygotowanie: W misce mieszamy: jajko, mleko oraz olej kokosowy. Do drugiej miski wsypujemy mąki, sól, ksylolit i proszek do pieczenia. Wlewamy płynne składniki do sypkich i mieszamy. Dodajemy jagody/borówki lub inne owoce, całość przekładamy do filiżanek, ramekinów czy po prostu do kubków(...)około 10 minut w 180 stopniach (lub do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty). I mug cake gotowy. Smacznego! Artykuł Mug cake czyli ciasto w filiżance w 4 minuty (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifesmakiem ;) Tym razem u mnie dwukolorowa na soczku marchwiowym :) Składniki na formę keksową : 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru (może być trzcinowy lub tez kokosowy) 1 szkl soku np. marchwiowego lub innego smaku 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody + 3-4 łyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego(...)wstępnie mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy. większa połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej blaszki. Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto
Gotowanie...to proste !Mimo tego, że praktycznie nie mamy dostępu do własnej kuchni udało nam się przygotować ostatnio kilka przepisów i nawet jeden film!! Jak nie widzieliście wersji na zdrowy i bez nabiału creme brulee to zajrzyjcie TUTAJ naprawdę warto, Sylwia stwierdziła, że to był jeden z lepszych deserów jakie przygotowaliśmy! Ja jestem fanem brownie, nic tak nie poprawia humoru jak dobra(...)szklanka mleka kokosowego (gęstego) 3 jajka 3 łyżki masła orzechowego ( TUTAJ przepis na migdałowe w 3 odsłonach) szczypta soli łyżeczka sody łyżeczka soku z cytryny ½ tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze mieszamy wszystkie składniki oprócz czekolady. Ciasto wylewamy do formy ( u nas 18 na 18 ) dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy. Pieczemy około 30 minut
PaleoLifeproblemu możemy dostać tak wiele produktów bez laktozy. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na rustykalną tartę z tuskawkami, która nie ma laktozy ani białek mleka. O! Dla każdego ;-) w dodatku jest prosta i smaczna ;-) PRZEPIS NA RUSTYKALNĄ TARTĘ Z TRUSKAWKAMI Podstawą każdej tarty jest ciasto kruche. Kruche ciasto uzyskujemy łącząc tłuszcz z mąką w proporcji(...)podobnych właściwościach. Ja używam tutaj oleju kokosowego, który do ciasta kruchego jest idealny. Dlaczego? Ponieważ nadaje on kruchość ciastu. Dlatego w przypadku ciast kruchych jest rewelacyjny. Powiem Wam szczerze, że używając go uzyskasz jeszcze lepszą kruchość ciasta niż na tłuszczu mlecznym. PRZEPIS: - 200 g mąki pszennej typ 550 - 100 g oleju kokosowego - szczypta soli - 1 jajko - 2 płaskie łyżki cukru
SMYKWKUCHNIPyszne, wilgotne ciasto z ciecierzycy bez dodatku cukru i tłuszczu. Można przygotować je w wersji bezglutenowej dodając np. mąkę gryczaną. Można zrezygnować z bakalii i podać z ubitą śmietanką 30% lub kokosową. Smaczne w każdej wersji :) Składniki na małą prostokątną/kwadratową blaszkę: 280 g suchej ciecierzycy 5 pełnych łyżek gorzkiego kakao 8 pełnych łyżek ksylitolu 4 łyżki dowolnej(...)Kolejno dodawaj pozostałe składniki: ksylitol, całe jajka, jogurt i mleko kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Spróbuj masę, ewentualnie dosłodź wg. uznania. Dodaj drobno posiekane bakalie. Bakalie można oprószyć mąką wtedy nie powinny opaść na dno. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez
Ze smakiem i z pasjąinteresujące, czyt. biochemia. Chodzą słuchy, że drugi rok jest niesamowicie trudny i trzeba będzie dużo kuć, zobaczymy! Ten,ukończony już też miał być ciężki, a wyszłam na stypendium naukowe bez znacznego wysiłku.. Faktycznie, nazwy przedmiotów brzmią całkiem poważnie, ale co ma być to będzie. Co nas nie zabije to nas wzmocni! Jeżeli lubicie kurki, lubicie ich słodkawy smaczek(...)wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli macie możliwość przykryjcie spód papierem do pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno, i tak wyjdzie pyszne!) Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Składniki na farsz: - 300-400g kurek - 4 małe ziemniaki - 2 cebule - por - pół pęczka koperku - 1 łyżka oleju kokosowego
Be Fit Be Strongproszku do pieczenia 100 g cukru mokre 150 ml maślanki 50 ml oleju 2 jajka Dodatkowo 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki kakao wiórki kokosowe Sposób przygotowania W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem. Przelać mokre składniki do suchych. Przemieszać ciasto, do momentu
pink envelopeobranych pistacji bez soli 150 g cukru 350 g mąki 200 ml/ 150 g oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego) 150 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1 mała cukinia waga około 200 g 2 małe banany 2 cytryny (skórka i sok) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody na polewę: 50 g gęstego mleka kokosowego (czubata łyżka(...)banany razem z olejem i mlekiem kokosowym, przesiej do tego mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość możesz cały czas blendować. Dodaj zmielone pistacje z cukrem. Wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj startą cukinię, sok z jednej cytryny i skórkę cytrynową z obu cytryn * zostaw trochę do dekoracji. Wymieszaj i przełóż ciasto na blachę wyłożona papierem do pieczenia
greenscarfbez ciasta ze śliwkami :) Przepis na to powyższe znalazłam w ostatnim wydaniu magazynu Sól i Pieprz. Wprowadziłam tylko delikatne zmiany. Najbardziej zaciekawiła mnie masa kokosowa w środku. Całość wyszła bardzo dobra, w sam raz do kawy :) Tortownica 24 cm Składniki: Ciasto: 350 g mąki 170 g masła 80 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia
My simple kitchenCiasto idealne - mocno czekoladowe, wilgotne a do jego zrobienia możemy wykorzystać banany, które zbyt mocno dojrzały i na które nie mamy już ochoty:). Do tego zrobimy je w 15 minut, bez użycia miksera! 3 bardzo dojrzałe banany 125g masła 100g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru 2 jajka 150g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 50g mlecznej(...)czekolady i wiórki kokosowe 1. Masło rozpuszczamy w garnku, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier, rozgniecione widelcem banany. Odstawiamy na chwilę by masa przestygła. 2. Do masy dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników. 3. Masę przelewamy do keksówki (długość 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Szefowa kuchniblogu znajdziecie także wersję ciasta bananowego z sernikiem oraz jogurtowe ciasto bananowe . ODWRÓCONE CIASTO BANANOWE Z POMARAŃCZAMI Czas przygotowania 60 minut Składniki na małą tortownicę 16 cm 250g jogurtu naturalnego 30g mąki kokosowej 60g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 banany Odrobina sody/proszku do pieczenia Skórka pomarańczowa Banany zblendować z jajkami i jogurtem
HealthyCreationsszklanka wiorek kokosowych Lidl - bądź innych bez dodatków - szklanka rodzynek Lidl - jw - 2 szklanki wrzątku Przygotowanie : 1,5 szklanki płatków owsianych mielimy w młynku do kawy. Wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by papier(...)wystawal poza blachę. Najlepiej użyć płaska blachę z piekarnika. Ciasto nakładamy łyżką, moczymy za każdym razem łyżkę w zimnej wodzie. Powinno mieć około 3/4 mm grubości. Formujemy prostokąt lub kwadrat. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika. Obracamy ciasto razem z papierem do pieczenia
Szkrab Je Sammasą smaruję wierzch wysypanego ciasta. Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe. Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a otwory po gniazdach
Ciasteczkowy Potwór