łyżeczki babki jajowatej (lub mielonego lnu) Budyń czekoladowy -500ml mleka kokosowego tłustego -300ml wody -150-180g ksylitolu -2 łyżki kakao -2 budynie bez cukru (po 40g) Praliny orzechowo-daktylowe -200g orzechów laskowych (ewentualnie ziemnych) -180g daktyli -2 łyżki oleju kokosowego -1-2 łyżki kakao Dodatkowo - masło/pasta z orzechów laskowych Nutura -orzechy laskowe(...)dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą
Candy Pandasrazem oryginalny, zdrowy deser bez dodatku cukru, dla miłośników słodyczy, którzy dbają o linię. A także dla amatorów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Idealny, energetyczny deser na zimę, z dodatkiem dyni i suszonych owoców. Przygotowanie: 30 min. Chłodzenie : 3h. Pieczenie: 3 min. Porcja dla 6 osób : Składniki na ciasto: ● 100 g płatków owsianych ● 15 wypestkowanych suszonych daktykli(...)ugotowanej na parze dyni butternut lub zwyczajnej ● 150 g mleczka kokosowego (lub śmietanki kokosowej) ● ½ łyżeczki mielonego cynamonu ● 3 łyżki syropu klonowego ● 2 łyżki skrobi kukurydzianej ● 1 łyżeczka agar-agar ● do dekoracji : kilka kwiatów physalis (miechunki)- opcjonalnie ● kilka suszonych owoców białej morwy ● kilka mini bez (opcjonalnie) ● pestki dyni Akcesoria : foremki do tarteletek, mniejsze lub większe, do wyboru Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 Składniki:(ok 30 oponek) ▸210 g mąki gryczanej ▸210 g mąki ryżowej ▸1 jajo ▸2 żółtka ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸1 łyżeczka sody ▸2 łyżki śmietany(...)mnie zmielony słodzik) ▸polewa z gorzkiej czekolady ▸polewa z odżywki białkowej ▸wiórki kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów) Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. 2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy
zdrowo i aktywniewszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt; 2 jajka 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki oleju(...)oleju rzepakowego 1 szklanka drobnych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mleczka kokosowego 40 g mąki ziemniaczanej dodatkowo: słoiczek dżemu ananasowego 2 łyżki płatków kokosowych Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaokoło 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki 100 g) 100 g oleju roślinnego/ 70 g oleju kokosowego lub innego roślinnego pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g dyni (waga bez skórki i „bebechów”) opakowanie przyprawy do pierników łyżka kandyzowanych skórek pomarańczowych ( tu znajdziecie przepis ) *użyłam avocado zamiast(...)papki podduszona dynię, skórki pomarańczowe i wymieszaj. W dużej miski przesiej wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę), dodaj cukier i avocadową papkę. Wymieszaj wszystko razem dużą łyżką do połączenia się składników. Wypełnij do 2/3 wysokości papilotki ciastem. Piecz 25 minut w nagrzanym piekarniki do 180 C. Po wyjęciu z piekarnika przestudź babeczki. Smacznego! Artykuł Wegańskie piernikowe muffiny
greenscarftaki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki PURENA oraz rodzynkami(...)Zjedliśmy fantastyczny sernik kokosowy z dodatkiem przecieru z mango oraz sernik na biszkopcie z galaretką z owoców leśnych. Wypiliśmy też rozgrzewająca lemoniadę z dodatkiem koncentratu cytrynowo-miodowo-imbirowego. Dziś pokazuję Wam kolejny produkt dostępny w poręcznych opakowaniach dla klientów indywidualnych. Przecier jabłkowy przygotowany został z soczystych, polskich jabłek – bez konserwantów i cukrów. Jest doskonałym składnikiem ciast, deserów, musów, koktajli
Ostra na Słodkokakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski Vanilla Forma : 21x24cm, ja użyłam dużej formy, ale ograniczyłam ją do tej wielkości wkładając jako ściankę małą keksówkę bez pieczenia Przygotowanie: Około 500ml mleka przelewam do garnka i stawiam na gaz. Resztę mleka mieszam w misce razem z mąkami i cukrami. Gdy mleko się zagotuje, dodaję mleko(...)masło miksuję, następnie do gładkiej masy dodaję budyń, szklankę wiórków kokosowych oraz likier. Miksuję dalej. Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu. Całość wygładzam i obsypuję resztą wiórków kokosowych. Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły
Kuchnia co dniarodziny chorowało więc apetyt mniejszy, ale 1/3 bardzo mnie prosiła i upiekłam specjalnie dla niej naprawdę lekkie ciasto z jabłkami, w sumie to bardziej jabłka w cieście. Robi się szybko, bez zbędnego bałaganu, akurat na tyle na ile miałam chwilowego przypływu energii. Nie mam pojęcia ile wytrzyma, bo nagle wszyscy ozdrowieli i zjedli całość, ale podejrzewam(...)jabłek (około 500- 600 g) 100 g cukru 120 g oleju roślinnego (150 ml)/użyłam kokosowego który roztopiłam łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki esencji waniliowej (polecam zrobić samemu, np. wg tego przepisu) Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej do dużej miski. W drugiej misce zblenduj banany, cukier, olej i esencję. Wymieszaj zawartość
greenscarfwyrabiam ciasto, aż uzyskam gładką konsystencję. Na początku mieszam drewnianą łyżką, a potem ręcznie przez około 10 – 15 minut . Możesz także użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być przede wszystkim gładkie i sprężyste . Warto poświęcić czas i energię na wyrobienie ciasta drożdżowego, ponieważ będzie to miało duży wpływ na końcowy smak rogalików. Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywam(...)upieczeniem. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Piekę w temperaturze 180 stopni C. z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu przez około 18 – 20 minut, aż się zarumienią . Pod koniec pieczenia obserwuję stan rumienienia rogali. Rogaliki z ciasta drożdżowego potrafią niekontrolowanie urosnąć, przez co potrzebują dłuższego czasu pieczenia nawet do 25 minut. Po upieczeniu pierwszej
Ania gotujeW dzisiejszym wpisie przedstawię Wam alternatywę dla tradycyjnego sernika o nazwie śnieżny puch, który przygotowuje się z twarogu sernikowego, na herbatnikach i z prażonymi wiórkami kokosowymi
PysiaGotuje.plskładników i nie zawiera cukru Bez problemu możecie wykorzystać go do tortu. Zapraszam! // Składniki (na formę 20 x 11 cm): Ciasto: 250 g mąki 40 g zmielonych ziaren słonecznika 50 g wiórek kokosowych 50 g cukru 50 ml oleju 230 ml mleka roślinnego 1 łyżka budyniu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego Krem
Via Gustojajko 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu szczypta wanilii opcjonalnie słodzik np. erytrol , ksylitol (keto, LCHF) lub cukier (DO i osoby nie unikające cukru) 400 g smalcu do smażenia (u mnie z gęsi ale może być też wieprzowy) Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno miękkie i niezbyt zbite
Ola la LCHFpieczenia, rozpływa się w ustach. Jest waniliowe, troszkę migdałowe i kawowe. Do tego jest bez cukru i można je przygotować w wersji bez glutenu (trzeba użyć odpowiednich płatków owsianych, z certyfikatem). Ciasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca
Mała Cukierenkaplacuszki są bezglutenowe, bez zbóż i dodatku cukru. Proteinowe fit placuszki kokosowo - bananowe Składniki: 3 jajka 1/2 szkl jogurtu naturalnego lub śmietanki kokosowej (może być tez kefir) 3 łyżki mąki kokosowej 1 miarka (ok. 15 gram) odżywki białkowej naturalnej łyżka oleju kokosowego roztopionego - do ciasta 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 2 banany maliny
Marta próbujełyżki wiórków kokosowych kilka truskawek Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie mikserem jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, wiórki i orzechy, zmiksujcie na gładką masę. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Gotowe ciasto posypcie
Zasmakuj Kuchni