konfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe ciasteczka doskonałe. Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych
Kuchnia na wzgórzuczystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :) ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy
bistro mamawyszło coś innego, choć równie smacznego :) Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 150 g kasza jaglana 150 g masło 200 g mąka ryżowa 50 g mąka kokosowa 2 łyżeczki soda oczyszczona sok z połowy cytryny 2 szt jajko 4 łyżki erytrol lub inne słodziwo(...)się rozgotuje. Do kaszy dodajemy sok z cytryny, masło i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąki i sodę. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy lub foremek. Na wierzch lub do środka wkładamy owoce. Pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut
Kucharzycajajka – 30 dkg mąki – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 5 łyżek kwaśnej śmietany – 1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady (50g) – wiórki kokosowe – cukier wanilinowy Przygotowanie: Przygotować formę na babkę. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć w mikserze(...)dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta dodać przesiana mąkę z proszkiem oraz 5 łyżek kwaśnej śmietany cały czas miksując aż do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 ciasta przełożyć do formy a do 1/3 dodać dużą łyżkę kakao i wymieszać. Ciemne
I LOVE LIFEWitajcie, dzisiaj mam propozycję na pyszne ciasto dla wielbicieli kokosa:) Uwielbiam wszystko co kokosowe dlatego wpadłam na pomysł zrobienia wypełnionego po brzegi kokosem ciasta. Deser jest bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Nie ma w nim także mleka. Jest proste i szybkie do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Ten przepis możecie także zobaczyć(...)jajka - 40 g mąki kokosowej - szczypta proszku do pieczenia - 2 łyżki miodu - 60 g wiórek kokosowych Dodatkowo - łyżka masła migdałowego - łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy miód oraz żółtka. Chwilę miksujemy. Wsypujemy wiórki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączmy wszystkie składniki krótko miksując
Health-Fit-Lifemigdałów i brązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów(...)proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego) lub 120 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli łyżeczka(...)płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2-3 ząbki świeżego) Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce lub iść na łatwiznę tak jak ja i od razu wylepić foremki ciastem i tak przygotowane schłodzić w lodówce (30 minut), uwaga: masło kokosowe z zamrażalniku momentalnie zamarza na „kamień”. Pomidory i oliwki pokroić na mniejsze
greenscarfłyżki miodu 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka tartej marchewki 1 szklanka mleka 1 jajko Duża garść orzechów włoskich drobno posiekanych 6 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 170 stopni. Wsyp do misy miksera 2 szklanki płatków owsianych, łyżkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, sól, zmiksuj całość(...)łyżki miodu. Znowu zmiksuj. Dodaj do ciasta olej i zmiksuj po raz ostatni. Dodaj do masy posiekane orzechy. Krok 2 Rozłóż ciasto do kokilek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką czy muffiny są gotowe: jeśli patyczek wyciągnięty z babeczki nie jest oblepiony ciastem, są one już gotowe. Odstaw muffiny do całkowitego
Niedzielny kucharzniej wyczarować sporo fajnych potraw i deserów. Kaszę dodaję do zup czy sosów dla zagęszczenia zamiast mąki ziemniaczanej. Często robię z niej desery, placki, ciastka, ciasta bez pieczenia i takie tradycyjne pieczone. Dziś postanowiłam wypróbować kolejny przepis z kaszą manną w roli głównej i zrobić naleśniki z kaszy manny. A że kocham naleśniki w każdej postaci(...)ciasto serowo - mannowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto
Waniliowe ImprowizacjePrzepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownice z wysokości ok 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki
maniapieczeniajajka -90g ksylitolu -50g mąki kukurydziana -40g mąki z ciecierzycy -40g skrobi kukurydzianej Czekoladowe nadzienie -340g silken tofu -400ml napoju kokosowego Koko -½ szkl. gorzkiego kakao -dojrzały banan -ksylitol -5 łyżeczek żelatyny Polewa daktylowo-kakaowa -80g suszonych daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao -½ szkl. ciepłej wody -1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl(...)masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika
Candy PandasGRUSZKĄ Czas przygotowania 20 minut + 20-25 minut pieczenia 30g mąki jaglanej 30g mąki gryczanej 30g mąki kokosowej 50g jogurtu naturalnego Jajko Jabłko Gruszka Cynamon Jajko połączyć z jogurtem Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąki i połączyć całość Wyrobić ręką na elastyczne ciasto, włożyć do lodówki W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce umyć i obrać owoce Jabłko(...)wystarczająco słodkie, możecie jednak dodać do nich odrobinę miodu, syropu klonowego czy zmiksowane daktyle Ciasto wyjąc z lodówki, położyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru lub folią spożywczą i rozwałkować na grubość około pół centymetra Na rozwałkowane ciasto wyłożyć owoce (bez soku który z nich wyciekł) tak, żeby około 2 centymetry ciasta z brzegów zostały
HealthyCreationspodanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 70/30. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, większą część ciasta musimy rozwałkować i wykładamy na blaszkę, drugie ciasto wkładamy do lodówki. Składniki warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 budyń śmietankowy 40 g bez cukru 1 szklanka rodzynek cukier woda 1. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do większego(...)kokosowa: 6 białek 3/4 szklanki cukru 3 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1. W misie miksera ubijamy białka, dodajemy cukier, wiórki kokosowe, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie miksujemy. Na ciasto, które wyłożyliśmy na blaszkę dajemy ciepłe jabłka z budyniem, na to warstwę kokosową. Na warstwę kokosową ścieramy na tarce drugą część kruchego ciasta :-) Ciasto pieczemy
kruche babeczkifolię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wałkuj ciasto i przenieś na formę do tarty. Tam wieńczymy dzieło, dociskając i wyrównując boki tarty i nakłuwając widelcem. Wstaw do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz(...)spód ok. 15 minut. Ostudź. Składniki na wierzch tarty: 1 duża bulwa fenkułu 6 ząbków czosnku 3 łyżki oleju do smażenia dobrej jakości (smażę na dobrym rafinowanym oleju kokosowym, bez smaku, bez zapachu) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 jajka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki sera twardego typu carski (długodojrzewający), jako tańszy i rodzimy zamiennik parmezanu, startego
gutfut