deser zwieńczony jest lekkim kremem na bazie śmietankowego serka i białej czekolady, który jest świetnym kontrastem dla czarnego ciasta :) Całość idealnie komponuje się z dźwiękami gitary, skrzypiec i irlandzkiego fletu, które rozbrzmiewają tego dnia niezwykle skocznie, głośno i radośnie, rwąc do tańca każdego! Ogromnie polecam, bo to jedno z lepszych i prostszych niezwykłych ciast czekoladowych, jakie upieczecie! :D Irlandzkie ciasto(...)czekoladowe na piwie Guinness Potrzebujesz: 300g masła 100g kakao 175ml piwa Guinness 250g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 370g cukru 150ml kwaśnej śmietany 18% 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: 300g śmietankowego serka typu Philadelphia/ President 100g białej czekolady dobrej jakości 3 łyżki śmietanki 36% Sposób przyrządzenia: 1. Masło rozpuść i dokładnie wymieszaj z kakao
Kuchnia w Słońcu Skąpanarazem je nieco urozmaiciłam. Lubię coś zawsze zmieniać i dodawać do przepisów. Tutaj majstrowałam przy kremie, jest budyniowy z borówkami. Borówki nadały ciastu pysznego orzeźwiającego smaku i soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :) Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki(...)minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, równomiernie powciskać w krem umyte i osuszone borówki, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła
Kuchcik gotujedrugą łyżkę śmietanki i znów wymieszać. Tak rozmieszaną masę czekoladową wlać do pozostałej, ubitej śmietanki i wymieszać szpatułką, aż powstanie jednolity krem. 10. Na biszkopt w blaszce wylać trochę kremu (tak około 1/5 z kremu), wyrównać i na wierzchu poukładać gruszki, lekko docisnąć. Na gruszki wylać krem i wyrównać. Cały krem nie zmieści się w blaszce, pozostały nakrywamy folią spożywczą(...)lodówki na całą noc. 11. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z tortownicy (odcinamy nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Schłodzony krem ubić mikserem, aż stanie się kremowy i gładki. Dodać go do ubitej śmietanki, wymieszać mikserem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego (woreczka foliowego) z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i tort
Mała Cukierenkastartej gorzkiej czekolady 2 łyżki wódki malinowej lub nalewki porzeczkowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonego kardamonu Krem czekoladowy: 400 ml śmietanki 30% 10 dag gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao orzechy włoskie do posypania Wykonanie: Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, szczyptą kardamonu, oraz startą gorzka czekoladą. Do drugiej(...)połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać
Wanilia i Kardamonbazie masła chyba nie zje się za dużo... Polecam! (Forma o wymiarach 20 x 20 cm) Krem: 200g obranych orzechów włoskich 200 ml mleka 200g miękkiego masła 150g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol (opcjonalnie) Wierzch: 4-5 łyżek kremu czekoladowego/polewa czekoladowa (*) 2 garście obranych orzechów włoskich Ponadto: około 180g herbatników Przygotować krem. Orzechy włoskie należy(...)Całość. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka. Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły. (*) Tym razem użyłam kremowego nadzienia o smaku czekoladowym Lauretta . Jest bardzo stabilne i nie rozpływa
Di gotujetorcik w kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 330 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru Masa cukrowa: 65 g margaryny PALMA ¼ szklanki wody 0,5 szklanki mąki pszennej(...)piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki
VioletoweKucharzenieTort czekoladowy – krem: 300 g czekolady Horeca Select 50% lub 60% 1 saszetka cukru wanilinowego 2/3 szklanki cukru trzcinowego 2 szklanki mleka (500 ml) 2 szklanki śmietany kremówki 30% (500 g) 2 całe jajka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej (skrobi) 2 czubate łyżki mąki pszennej Tort czekoladowy – ganache: 100 g czekolady Horeca Select(...)piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca Select siekamy na mniejsze części i odkładamy. Do rondelka wlewamy dwie szklanki śmietanki i jedną
Poezja smakuprzepada za ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy. Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi. Jest czekoladowe i mocno wilgotne. W stylu brownie. Krem na bazie serków kremowych z masłem orzechowym i chrupiącymi orzeszkami idealnie się z nim łączy. Nie jest mdły, czego(...)cienko na kształt wiórków. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Nakładamy pozostały krem. Posypujemy najpierw orzeszkami a następnie pokrojoną czekoladą. * przepis z wprowadzonymi przeze mnie zmianami pochodzi z magazynu kulinarnego Lecker The post Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami appeared first on Made
Made By Mom And Sonbudyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak przy cieście I. składniki na ciasto III: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń o smaku malinowym odrobina czerwonego barwnika spożywczego do uzyskania koloru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak przy cieście I. składniki(...)osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części. Na blat czekoladowy rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu, wykładamy 100 g malin i rozsmarowujemy 1/3 kremu. Wykładamy ciasto z budyniem malinowym, rozsmarowujemy cieniutko kremem, rozkładamy pozostałe maliny i wykładamy równomiernie 2 część kremy. Następnie układamy ostatni blat i pokrywamy go pozostałą częścią
Domowy Smak Jedzeniakawą i Amaretto. Jeśli lubicie ciasta z kremem i smak tradycyjnego tiramisu, to ta kostka na pewno Wam posmakuje. Kostka a la tiramisu, to ciasto idealne na każdą okazję. Można je przygotować na święta, urodziny, przyjęcie lub po prostu na spotkanie przy kawie. Pamiętajcie, by dobrze nasączyć biszkoptowe blaty i schłodzić ciasto przed podaniem. Wówczas uzyskacie najlepszy efekt i smak(...)zachęcam do zaglądania do zakładki Ciasta na moim blogu kulinarnym. Przygotowałam dla Was wiele pysznych inspiracji. Znajdziecie tu przepisy na tradycyjny sernik, makowiec, ciasto czekoladowe, ucierane ciasto z makiem, ciasto z krówką i wiele więcej. Krem do kostki a la tiramisu wykonany jest na bazie mascarpone, śmietanki, cappuccino i miodu. Najlepiej sprawdzi się tu miód płynny. Ja użyłam miód nektarowy
Słodkie okruszkidzieci. Pierwszą wersję ciasta zrobiłam klasycznie, zniknęło z prędkością światła. Kolejnym razem dołożyłam cienką warstwę kajmaku i równie szybko zniknęło. Bardzo puszysty czekoladowy biszkopt i mleczny krem.......pycha! To lepsze niż sklepowa mleczna kanapka! Składniki: na ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pysznie & Piękniedodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową, w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem z dyni z serem Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 100 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapierem tortownicy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40-50 minut. Przed końcem pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby się ciasto nie przypaliło. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem. Studzimy w formie. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 1 łyżeczka żelatyny + 3-4 łyżki zimnej wody 100 g białej czekolady 300 ml zimnej śmietany kremówki (30-36%) ewentualnie(...)Ciasto czekoladowe dzielimy na trzy blaty. Na paterę przekładamy jeden blat, zakładamy obręcz z tortownicy. Mus z gorzkiej czekolady wyjmujemy z lodówki i mieszamy bądź miksujemy. Następnie spód ciasta nasączamy połową kakao, wykładamy 2/3 musu z gorzkiej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta i nasączamy resztą kakao.Na nasączonym cieście smarujemy krem z białej czekolady, wyrównujemy wierzch
Rozpustne gotowaniepolewę 1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Składniki na bajaderki ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe i babkę czekoladową) 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 100g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki dżemu 1 łyżeczka aromatu rumowego 4 herbatniki Ciasta rozkrusz
KurnikowoSmaczne i proste ciasto budyniowe z czekoladową polewą .Biszkopt rozpływa się w ustach ,najlepszy jaki upiekłam ,nie za suchy ,jak to przy biszkoptach bywa .Polecam jeśli lubicie budyniowe kremy. Składniki na biszkopt ,blaszka o boku 20 cm : 4 jajka ,temperatura pokojowa 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Oddzielamy(...)delikatnie , łyżką mieszamy je z masą żółtkową .Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około 20 minut .Studzimy ,przecinamy wzdłuż na dwa blaty i smarujemy jeden kremem budyniowym ,przykrywamy drugim blatem i dekorujemy polewą czekoladową . Krem budyniowy : 1 torebka budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru 1,5 szklanki mleka 50 g masła plus
Ladylaura.