opcjonalnie 30-40 g ksylitolu Składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych bez siarki i cukru 230 g (1 szklanka) mleka kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Polewa czekoladowa 60 g gorzkiej czekolady (u mnie 81%) 15 g oleju kokosowego 10 g kakao 100% Dodatki: orzechy, migdały itp. Przygotowując ciasto w jednej misce zmiksować wszystkie mokre składniki(...)dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto przekroić na 3 lub więcej części w zależności od wysokości ciasta i ilości przekładanych warstw. U mnie 3 części które przełożyłam powidłami śliwkowymi bez cukru oraz wystudzonym kremem kokosowym Do przygotowania polewy czekoladowej można użyć gorzkiej czekolady np 81% , oleju kokosowego i kakao, które rozpuszczamy i mieszamy lub przygotować własną polewę
Ola la LCHFmusi być niezdrowa i zakazana dla osób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :) Składniki: 2 białka 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka
Chocolate Muffin Blogmojej wersji zeszytowej jest podane, by masę orzechową wyłożyć na ciasto. Ja robię trochę inaczej: ciasto przekrawam na pół, jeden placek smaruję kremem orzechowym, przykładam drugim plackiem. Wierzch smaruję odrobiną masy orzechowej. Przełożone ciasto polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Do masy orzechowej na końcu można dodać troszkę spirytusu do smaku, krem jest wówczas smaczniejszy
In my kitchenOstatnio robiąc porządki w jednej z szafek znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także
Ciastkozercycukru szklanka mleka szczypta soli dodatkowo: jajko kilka łyżek nadzienia np. masy makowej, kremu czekoladowego, dżemu W dużej misce wymieszać przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić. Do suchych składników dodać mleko, masło i wbić jajko. Zagnieść całość na gładkie i elastyczne ciasto, które uformować w kulę i odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce
wyzwania kuchenneorzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Dekoracje do tortów i ciast kupicie w Cukieteria prawdziwy raj dla miłośników słodkich wypieków. Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt(...)cytryna Warstwa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru ½ szklanki wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone orzechy Mielone pistacje Polewa czekoladowa Kwiaty cukrowe Jak wykonać ? Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, mieszając, dodawać
Wanilia i Kardamonmleka w proszku, a teraz żałuję, masa zrobiona z tego mleka jest przepyszna, a ciasto wyśmienite. Wiśnie lekko przełamują słodycz kremu. SKŁADNIKI Ciasto: Pieczemy 2 biszkopty Proporcje na 1 biszkopt: 3 jajka, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, mąka pszenna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku
słodki bratekZawsze piernik piekłam w keksówce. Dzisiaj zrobiłam z ciasta piernikowego tort. Przełożyłam kremem z kaszy manny i posmarowałam powidłami śliwkowymi. Wyszło maga pysznie no i bardzo efektownie(wg mnie). Składniki: 0,5 szkl wody 4 łyżki kakao 1 przyprawa do pierników Kamis 1i3/4 szkl cukru 4 łyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu(...)Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem pudrem, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, mieszać. Gdy polewa zacznie tężeć i będzie letnia polać ciasto. Ciasto przekroić 3 razy, uzyskując 4 placki. Warstwy ciasta: placek, połowa kremu, placek, powidła
Ala piecze i gotujeciasto, które będzie prawdziwą ozdobą stołu. Mega czekoladowy biszkopt, przełożony kremową masą o smaku znanych ciasteczek Oreo i bananami. Świetne połączenie smakowe, które z pewnością podbije podniebienia wszystkich łasuchów. Polecam! Przepis jest na małą blaszkę, moja ma wymiary 21 x 21 cm , jeżeli chcemy zrobić ciasto w dużej, standardowej foremce, należy podwoić ilość wszystkich składników. Składniki: Ciasto czekoladowe(...)łyżce masę czekoladową i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy naprzemiennie suche składniki i śmietanę, cały czas ubijając. Ciasto wyjdzie dość gęste. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21 x 21 cm *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blog z ApetytemUwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową babkę z polewą czekoladową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na […] Artykuł Kawowa babka
Pink Envelopemiski przełożyć serek i puder, zmiksować. Dodać puree i cynamon, zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość przełożyć do reszty kremu. Zmiksować. Nasączenie: pół szklanki kawy Dodatkowo: 290g powideł śliwkowych 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich cynamon Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka masła W garnuszku podgrzać śmietankę i masło(...)czekolada zmięknie, następnie całość wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem dyniowy. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą kawy. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową, wyrównać. Posypać orzeszkami i oprószyć cynamonem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSKŁADNIKI BISZKO PT: 5 jajek 1 kubek cukru 1 kubek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżka kakao KREM: 0,5 kubka mleka 0,5
Luźna KuchniaIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie. Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)uzyskamy gładką polewę. Studzimy. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Ciasto: Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i wykładamy masę jabłkową - rozsmarowujemy równomiernie po całym blacie. Przykrywamy bezą kokosowo-makową, na której rozsmarowujemy masę budyniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na biszkopcie rozprowadzamy polewę czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Kuchnia MagdaLenyIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie. Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)uzyskamy gładką polewę. Studzimy. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Ciasto: Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i wykładamy masę jabłkową - rozsmarowujemy równomiernie po całym blacie. Przykrywamy bezą kokosowo-makową, na której rozsmarowujemy masę budyniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na biszkopcie rozprowadzamy polewę czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Kuchnia MagdaLeny