podawać solo lub z dodatkiem lodów albo bitej śmietany . Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka(...)ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Ciasto z rabarbarem Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Sałatka grecka Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Szakszuka z bobem Krem ze szparagów Zobacz więcej przepisów sezonowych w czerwcu Najnowsze przepisy Rabarbar pod kruszonką Keto mus czekoladowy
WegePrzepisbiałą czekoladą i błyszczącą, czekoladową polewą. Prezentował się wspaniale. Torta al cioccolato al pistacchio – Kolejny tort to tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej(...)był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta przygotowaliśmy dwa syropy, jeden rumowy, a drugi pomarańczowy, pychotka :). Na koniec było wręczanie dyplomów
Mała Cukierenkaapetycznie się prezentuje. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Tina”, przepis zmodyfikowany). Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 3 łyżki cukru 120g masła 1 żółtko 1 łyżka wody Krem czekoladowy: 500ml mleka 130g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy(...)kruszonka. 2. Następnie dodać żółtko i jeśli ciasto będzie suche, to dodać 1 łyżkę wody, zagnieść ciasto. 3. Formę do tarty o średnicy 28cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem (aby zrobić to równomiernie, ciasto można rozwałkować, podsypując odrobiną mąki). Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut. 4. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała Cukierenkamożna się od niego oderwać. Letnie ciasto do kawy z którym każdy sobie poradzi. Słodycz pianki przełamuje kwasowość porzeczek. biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukier biały Polski Cukier 4 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy: 250 ml śmietany kremówki 30 % 400 g serka mascarpone(...)pieczenia i wsypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu zagotowuję. Zdejmuję z ognia i mieszam łyżką aż czekolada się
wesoła kuchniachoć nie użyłam an jednego grama tłuszczu do jego wypieku. Krem czekoladowy nigdy nie robiłam tym sposobem ale na pewno Wam się spodoba, bo nie jest skomplikowany. Tort czekoladowy z malinami to klasyka. Tort jest szybki w przyrządzeniu, nie wymaga nasączania. Jest smaczny i mocno czekoladowy. Szybki tort mocno czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 18 cm Spód do tortu(...)powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła 30 g kakao 40 ml mleka 180 g cukru pudru ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu szczypta soli Malinowy mus 300 g malin, u mnie mrożone
codojedzeniasię jednorodny krem. Stróżką wlewaj wystudzoną gorzką czekoladę. Dodaj łyżeczkę pasty z wanilii lub esencji. Następnie dodaj przesiane kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Teraz migdały. Delikatnie wymieszaj, aby mąką nie utworzyła chmury kurzu;) Wyłóż ciasto do tortownicy. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Sprawdź ciasto patyczkiem - jeśli jest czysty wyjmij ciasto z piekarnika. Ostudź ciasto. Rozpuść kolejną(...)gorzką czekoladę. Wystudź. Ubij bitą śmietanę ze śmietanfixem, wlewaj cienką stróżką rozpuszczoną zimną ale wciąż ciekłą czekoladę. Wyłóż na wierzch ciasta i dekoruj dowolnymi jajeczkami. U mnie czekoladowe z kremem z masła orzechowego
AZgotuj!Lidlu widuję świeże maliny, które też by się nadały. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje mini babeczek czyli 24 sztuki. Składniki na ciasto + truskawki, serek mascarpone lub gęsty serek homogenizowany do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Jak zrobić mikołajowe brownie? Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę(...)minut w piecu, jeśli całą blaszkę będzie potrzebować 20 – 25 minut. W czasie kiedy ciasto jest w piecu myjemy truskawki i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby przeschły. Odcinamy szypułki. Po upieczeniu odstawiamy babeczki do ostudzenia, kiedy nie są już gorące smarujemy je kremem czekoladowym (u mnie Nutella) i przyklejamy truskawki. Gotowe babeczki udekorowałam serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem
CiastkozercyCzekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci.Kto kocha połączenie mleka z czekoladą
Słodka Stronaszklanki ulubionego kremu czekoladowego 1 jajko rozbełtane z 1 1/2 łyżki wody do posmarowania 1/4 szklanki cukru perłowego do posypania (opcjonalnie) cukier puder do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W misce miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wymieszaj mąkę z solą, po czym wlej olej i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj masło i miksując dolewaj po odrobinie wody, aż z ciasta uformuje się(...)Możesz też klasycznie rozwałkować ciasto za pomocą wałka. Za pomocą pędzelka wysmaruj 2 pasy mieszanką jajeczną, na środek każdego wyłóż po łyżeczce kremu czekoladowego w odległości około 5 cm od siebie i przykryj pozostałymi 2 arkuszami ciasta. Delikatnie przyciśnij ciasto wokół nadzienia i za pomocą foremki do wycinania Tescoma wytnij piękne ciasteczka w ulubionym kształcie. Przełóż je na wyłożoną papierem
karmelowyCisto Kinder Bueno dzisiaj w wersji bez pieczenia, połączenie masy kajmakowej z herbatnikami i pysznym kremem Kinder Bueno. Przygotowuje się je szybko i smakuje wyśmienicie. Na
Kulinarne Fantazje Mariolibiałe. Górę wykańczamy polewą czekoladową. Ja pozwoliłam sobie na dodatek płatków migdałowych. Przy okazji, kilka słów o kremie. Nie specjalnie przepadałam kiedykolwiek za tego typu kremem – ciężkim, mdławym. Po prawdzie też jakoś wiecznie wychodziły mi w nim grudki. Ten krem jest po prostu cudowny Mąż wyjadał go łyżeczką, zanim trafił do przełożenia ciasta. Lekki, puszysty, z waniliową nutką. Jeśli
Mieszam w Garnkupodać dzieciom. Przepis na łatwy deser, który zrobi nawet osoba mało obyta z wypiekami. Na uwagę zasługuje aksamitna i niekrusząca się polewa czekoladowa. Dzięki niej ciasto nabiera bardziej wykwintnego smaku, który przyjemnie łączy się z kremem i marmoladą. Do zrobienia marmolady, można użyć ulubionych owoców. U mnie marmoladka zrobiona jest ze słodkich śliwek i brzoskwiń, dobrze sprawdzą się na pewno(...)jeśli chodzi o przygotowanie, ale dostarcza dużo przyjemności w czasie jedzenia. Czas przygotowania: 40 minut + studzenie Ilość porcji: 24 Składniki na ciasto z kremem budyniowym: (na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm) Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (w sumie 80 g) 700 ml mleka 3/4 szklanki cukru 200 g masła Marmolada
Kuchcik gotujepieczenia oraz kakao. Do masy czekoladowej dodajemy przesiane suche składniki oraz masę jajeczną i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy), wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w 175 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w tortownicy przez(...)składniki na krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Gotowym kremem przekładamy całkowicie wystudzone ciasto. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaOdstawiamy do wystygnięcia. Ganache z białej czekolady – składniki: 3 tabliczki białej czekolady (około 300g) 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% Przygotowanie idealnej masy czekoladowej: Ganache czekoladowy to tylko 2 składniki. Sekret idealnego kremu jest w jego przygotowaniu. Czekoladę należy zetrzeć na tarce lub połamać na drobne kawałeczki. Podgrzewamy śmietankę (uwaga! nie zagotujej sobie!) – jeśli pojawią się bąbelki(...)konieczności) Czekamy około 1-2 godz. aby ganache czekoladowy miał temp. pokojową i delikatnie stężał. Przygotowanie tarty z białą czekoladą i malinami: Wierzch ciasta smarujemy malinami w żelu (frużeliną), a następnie wylewamy nasz krem czekoladowy. Przechowujemy w lodówce, najlepiej aby tarta ładnie stężała, więc najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Tarta z białej czekolady z malinami powinna być przechowywana
W Kawiarence