puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować połową kremu. Przykryć plackiem z orzechami. Wyłożyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami
Monia miesza i gotujeChoinka z ciasta francuskiego to pomysł zaczerpnięty z Facebooka. Połączenie smaków proste, ale wystarczająco dobre. Tu chodzi głównie o zabawę formą, która jak nic wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Możecie zamiast dżemu czy kremu czekoladowego, użyć też masy makowej. Albo słodkie nadzienie zastąpić wytrawnym. Do produkcji gałęzi najlepiej zatrudnić dzieciaki. Będą miały zajęcie, dobrą zabawę i satysfakcję z ogromnego wkładu
zadanie-gotowanieposmakuje nie tylko dzieciom, ale również, a nawet przede wszystkim dorosłym! Bo kto się oprze kremowi, który jest obłędnie mleczny, dość słodki i jednocześnie taki... delikatny? Całość doskonale się komponuje z miękkimi herbatnikami i kuszącą polewą czekoladową. Koniecznie spróbujcie, a z pewnością ciasto to będziecie często powtarzać, tak jak i ja! (Forma o wymiarach około 20 x 20 cm) Masa
Di gotujejednej łyżce) dodajemy budyń. Biszkopt smarujemy dżemem, na niego wykładamy ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzamy krem. 50 ml wódki mieszamy z 50 ml mleka. Biszkopty moczymy w alkoholu, a następnie układamy na masie (możemy użyć samej wódki - bez mleka, wtedy oczywiście posmak alkoholu jest głębszy). Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy tylko składniki się
Słodka StronaBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę
BullioBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę
BullioBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę
Bullioognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem lub ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu ( kolejne jajko dodajemy po uzyskaniu jednolitego ciasta ). Podczas tej czynności należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu eklerki pięknie urosną w piekarniku. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i na płaską blaszkę wyłożoną(...)razie braku szprycy bądź rękawa cukierniczego ciasto można również wykładać łyżką. Piec około 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Krem budyniowy : Żółtka wraz z cukrem utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej
Opowieści z piekarnikapieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Krem: Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladowe groszki (lub połamaną czekoladę). Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy(...)pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki powstałym kremem dekorujemy babeczki. Babeczki możemy dowolnie udekorować. Ja użyłam kwiatuszków z lukru, które możemy samodzielnie przygotować (przepis tu ). Dobrej jakości, belgijską czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych, czekoladowych dekoracji , które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Stronabardzo apetycznie. Ciasto słodkie, intensywne w smaku, takie dekadenckie (przepis ze strony BBC good food). Ciasto czekoladowe ze słodko – słoną masą krówkową Składniki: Spód: 180g pełnoziarnistych herbatników, mogą być w czekoladzie 80g masła – roztopionego Środek: 1 puszka masy krówkowej 1 łyżeczka soli morskiej Krem: 600ml śmietanki kremówki 36% 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 opakowanie cukru z prawdziwą
Mała Cukierenkakremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą. ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1/1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu 6 łyżek oleju kilka kropel aromatu cytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru 2 łyżki cukru 1 galaretka(...)dodać ocet, olej i aromat. Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół. Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część, drugą przykryć z góry. Wierzch ciasta polać gorącą polewą. Wstawić do lodówki na około
Kuchcik gotujeczekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 - 34 stopni. Porządnie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg. Składanie tortu. Tort najlepiej składać w rancie cukierniczym, lub w wysokiej tortownicy. Dzięki temu będzie równy. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na podstawce (dobrze jest posmarować podstawkę odrobiną kremu(...)dużo będzie to nasza podstawa tortu i musi być stabilny. Podzielcie krem na cztery części. Posmarujcie częścią kremu, poukładajcie trochę świeżych malin i połóżcie kolejny biszkopt. Nasączcie i postępujcie dokładnie tak samo jak z pierwsza częścią biszkoptu. Na końcu posmarujcie wierzch ostatnią częścią kremu, wyrównując dokładnie, i schłodźcie tort conajmniej 2 godziny w lodówce (lub 20 minut
Piekarz-Kucharz-Garkotłukefekt końcowy całkowicie nam to zrekompensuje. Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki mąki 8 jaj Krem patissiere: 3 żółtka 3 łyżki cukru 500ml mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 opakowaniu cukru waniliowego 1 łyżka masła Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka(...)włoskiego. Pamiętajmy, aby zachować spore odstępy, gdyż ciasto parzone bardzo wyrasta. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy około 15-20 minut. Ciastka są gotowe, gdy są wyrośnięte, brązowe i suche. Przestudzone ptysie nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego kremem patissiere. Układamy na talerzu i dekorujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
Jacob Tastesrówne placki. Masa budyniowa: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 500 ml mleka 40g (3 łyżeczki) skrobi ziemniaczanej 1 łyżka kakao 200 g masła, temperatura pokojowa 100 g kremu czekoladowego typu nutella 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, kakao i mąką ziemniaczaną (najlepiej trzepaczką lub mikserem). Tą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko(...)dżem wykładamy 1/2 kremu bez dodatku nutelli. Na krem dajemy herbatniki, a na herbatniki krem z dodatkiem nutelli, a na niego kolejną warstwę herbatników, na które wykładamy pozostały krem czekoladowy, którego 2-3 łyżki zostawiamy na wierzch. Krem przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który nasączamy kawą, a na nim rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce i kroimy
Cynamonowe szczęście