pysznym kremem na bazie mascarpone i sławnego kremu czekoladowego. Moje urodzinowe babeczki ozdobiłam ćwiartkami truskawek. Mam nadzieje, że smakowały! Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego * krem : 200g mascarpone, 5łyżek Nutelli * do ozdobienia babeczek(...)najlepsze będą owoce np truskawki Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mascarpone dokładnie wymieszać z kremem czekoladowym, przełożyć do rękawa i ozdabiać babeczki. Na każdej ułożyć truskawkę
Magiczne Życie Martynajlepszym przepisem udadzą się na 100%. Wypełnić możecie swoją ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem. Pączki pieczone. Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży świeżych 10 g cukru 50 ml letniego mleka Ciasto: 400 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 200 ml letniego mleka
kuron.com.plCóż, minął rok, zanim zabrałam się do rzeczy. Idea spodów została, jednak proporcje mocno zmieniłam - dzięki temu ciasto nie jest aż tak słodkie. Krem maślany zupełnie mi tu nie pasował (całość wyszłaby moim zdaniem zbyt ciężka), zamieniłam go więc na musy czekoladowe w środku, a boki i wierzch otuliłam klasyczną bitą śmietaną. Do tego czekoladowe choinki, które wprost skradły moje(...)był pod wrażeniem, więc Mikołajki uważam za niezwykle udane. Zupełnie przypadkiem tort wyszedł bezglutenowy, będzie więc jak znalazł dla alergików. Tort orzechowo-marcepanowy z musem czekoladowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto orzechowo-marcepanowe: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g surowego marcepanu 3 jajka 75 g zmielonych orzechów laskowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUpieczenie ciasta z buraczkami i ciasta z fasolą miałam w planie od dawna. Myślałam jeszcze o marchewkowym, ale mniej, bo za marchewką nie przepadam, co widać
Zdrowa Kuchnia SowySzukam nowych pomysłów na dania, ciasta, śniadania. Mam tego trochę w zapasie i powoli będę publikować, na przekór listopadowi, covidowi i im podobnym. To ciasto właśnie takie "znalezione, podpatrzone" :) Pyszne, PRZEpyszne. Mocno czekoladowe, z migdałami i gruszką. Otulacz jesienny dość niebezpieczny, ale jakże przyjemny! Przepis pochodzi z tej strony: LINK. Składniki na krem: 120 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej(...)lekko smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki tak, aby wyłożone były również brzegi. Ciasto przed pieczeniem można obciążyć (wystarczy na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch/ ryż lub specjalne kulki wykorzystywane do pieczenia spodów kruchych ciast). Ja piekę bez obciążenia. Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy, żeby lekko wystygło. Masa czekoladowa: W rondlu podgrzewamy
bistro mamaletnim jest na pewno dużym plusem. Dodatkowym jego walorem jest krem budyniowy, który nie wymaga studzenia, gdy łączymy go z masłem. Uważam również, że takie ciasto ze względu na to, że jest mniej słodkie i zawiera dużo mleka, jest zdrowsze i polecam je dzieciom. Do wykonania można użyć tylko czekoladowych herbatników, wtedy warstwy będą bardziej się wyróżniały i będzie wyraźniejszy(...)płynna, wtedy łatwiej ją rozsmarujemy. Masę z orzeszkami przykryć warstwą herbatników i wyłożyć na nie drugą część masy budyniowej, którą przykryć herbatnikami. Wierzch z herbatników polać ciepłą polewą czekoladową. Ciasto najlepiej na całą noc wstawić do lodówki, aby zastygło i aby zmiękły herbatniki. Polewa czekoladowa do ciasta: Połamać czekoladę na mniejsze kawałeczki i łącznie z pozostałymi składnikami, rozpuścić
Kuchcik gotujemojprzepisna.pl | Czekoladowy tort z malinami Tort robiony jeszcze w lecie dla mojego męża z okazji imienin. Możecie go zrobić z owoców mrożonych tylko wcześniej rozmroźcie je na ręczniku papierowym tak aby odciekły z wody, mogą być też owoce z kompotu, wówczas też trzeba je delikatnie przełożyć na ręcznik papierowy żeby odciekły. Tort jest nietypowy, bo zrobiony z dodatkiem majonezu(...)masa się nie zważyła. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterę, krem podzielić na 4 części, maliny podzielić na 4 części. Po kolei układać na paterze blat ciasta, krem, maliny, następnie kolejny blat, krem i maliny… itd. Tort przechowywać w lodówce. Można podawać natychmiast lub dnia następnego. Smacznego! czekoladowy_tort_z_malinami czekoladowy_tort_z_malinami
moj przepis naPrzepis na to ciasto mam już od dawna wydrukowany, więc nawet nie pamiętam z jakiej strony go wzięłam. Czekoladowy biszkopt przełożony kakaowym kremem, a do tego słone krakersy i kajmak. Jak dla mnie super. Składniki: (forma 35x25) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)strumieniem wystudzoną żelatynę nie przerywając miksowania. Krem podzielić na dwie części. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden nasączyć przygotowanym ponczem i posmarować dżemem. Do jednej części kremu dodać przesiane kakao i wyłożyć na posmarowany dżemem biszkopt. Ułożyć warstwę krakersów, rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą krakersów. Następnie wyłożyć pozostały biały krem i przykryć drugą częścią biszkoptu, którą należy
talerz przyjemnościnasączony wiśniówką, sztywny krem ze śmietany i mascarpone, czekoladowy ganache oraz czereśnia w syropie. Brzmi jak bajka, prawda? A to tylko wuzetka. ;) * SKŁADNIKI dużą formę o wymiarach 22x32 cm (16-20 kawałków wuzetki) Biszkopt kakaowy: 12 jajek 300 g cukru 240 g mąki pszennej 100 g kakao 80 g masła szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej(...)ubij na najwyższych obrotach na sztywny krem. Oba blaty nasącz wiśniówką wymieszaną z wodą i przełóż bitą śmietaną (3 łyżki zostaw do dekoracji). Polewa czekoladowa Kremówkę zagrzej, aż zacznie wrzeć. A następnie dodaj posiekane czekolady. Odstaw na 2-3 minuty i energicznie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki
Food Squarełyżeczki sody oczyszczonej krem: 500ml śmietanki 30% 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) do dekoracji: banan posypka czekoladowa lub starta czekolada Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, jajkiem, cukrem i olejem. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z kakao, wsypać do mokrych składników. Ciasto wymieszać łyżką lub rózgą niezbyt dokładnie, pozostawienie grudek nawet jest wskazane:) Formę na muffinki(...)papilotkami, napełnić ciastem na wysokość 2/3. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy, ostudzić na kratce. Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać nutellę i krótko zmiksować. Krem przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki. Muffinki udekorować kremem, plasterkami banana i posypką czekoladową. Smacznego
Obiad gotowyCiasto Michałek Efektowne i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, przełożone masą mascarpone pełną pysznych cukierków – Michałków. Całość idealnie dopełniają powidła śliwkowe, które nadają ciastu lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu nie jest ono za słodkie. Polecam! Składniki: CIASTO: 1 szklanka cukru 6 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 500g serka mascarpone 300ml(...)ciasta z piekarnika rzucamy je na zabezpieczoną podłogę z wysokości ok. 40cm, aby uniknąć opadnięcia ciasta *** *** Po wystudzeniu ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami *** *** Wszystkie składniki na masę powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy w mikserze na sztywno i stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy na sztywno, ale nie za długo aby krem się
Blog z Apetytemkażdy ma swoje ulubione: dżem, czekolada, twaróg lub świeże owoce. Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli odrobina oleju do smażenia naleśników Krem bananowy: 1 waniliowy serek homogenizowany 2 banany Sos czekoladowy: 100 g czekolady 70% kakao 15 g masła 1,5 łyżki miodu(...)cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Banany obieramy, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy. Przygotowanie sosu czekoladowego rozpoczynamy od połamania czekolady na małe kawałki i roztopienia
Smakowity Blog Kulinarnymascarpone 2 wafelki Lusette nugatowe 2 wafelki Lusette cappuccino 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 łyżka cukru + kakao lub kawa zbożowa i czekoladowe płatki do obsypania Sposób przygotowania: Blaty: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na 4 równej szerokości prostokąty. Układamy je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni(...)warstwę kremu, przykładamy drugim blatem (ja trochę uciskałam dłonią każdy blat, by go spłaszczyć, bo listkujące ciasto bardzo wyrosło). Postępujemy tak ze wszystkimi blatami, następnie resztą kremu obkładamy całość (jak tort), oprószamy kawą zbożową (jak u mnie) lub kakao i posypujemy płatkami czekoladowymi. Chłodzimy w lodówce około godzinę
Kolorowy Przepisownikprzepis specjalny – na mleczną kanapkę! Mocno czekoladowy biszkopt i przyjemnie mleczny krem świetnie się ze sobą dogadują. Przyjemności dostarcza również przepyszna czekoladowa polewa. Moi drodzy, dziś każdy z nas może choć troszkę zgrzeszyć, no więc? Kto się skusi? Zapraszam na Mleczna Kanapkę!”Składniki na ciasto:50 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej130 g cukru pudru5 jajek35 g kakao2 łyżki
Słodkie PrzyjemnościSkładniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować na najwyższych obrotach ok 3 minut kremem 2. Wyłożyć dno blachy(...)pierwszą warstwę ciastek, na ciastka połowę kremu, później warstwa ciastek moczona w likierze wiśniowym, dżem wiśniowy, kolejna warstwa ciastek moczona w likierze, reszta kremu i ciastka moczone w likierze a na górę polewa 3. Polewa Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody posmarować górę ciasta ozdobić wg uznania, ja dałam kandyzowane wiśnie i listki
W królestwie smaków Beaty