taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 16 cm, gotowy, po udekorowaniu kremem ma około(...)mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki kakao 12 łyżek cukru Składniki na krem: 2 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta, tabliczka gorzkiej czekolady na polewę, olej kokosowy (opcjonalnie) Biszkopty przygotowujemy według przepisu , można upiec go dzień
Ciastkozercyciasto dedykuję wszystkim, którzy uwielbiają kokosy i czekoladę. Ciasto genialnie smakuje, a do tego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru(...)wylewamy masę czekoladową, na którą układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę kokosową, a na to biszkopty. Wkładamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy krem na jakiś czas i gdy zaczyna tężeć, wykładamy na biszkopty. Dekorujemy orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Znacie to ciasto
Zofianasiebie dodać mogę, że u mnie w domu wśród dorosłych ciasto cieszy się uznaniem :) Składniki: Na ciasto: * 7 jajek rozm. L * 7 łyżek cukru * 7 łyżek mąki pszennej * 1 łyżka kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: * 3 budynie czekoladowe (bez cukru) * 5 łyżek cukru * 0,5 l mleka * 20 dkg masła Na polewę: * 30 dkg rodzynek(...)zalałam rumem na 12 godzin. Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Dodałam żółtka i chwilę jeszcze ubijałam. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam delikatnie. Ciasto podzieliłam na pół. Jedną połowę wylałam do blaszki 35x20 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Do drugiej części ciasta dodałam przesiane
Pieprzyć z Fantazjącałości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;) Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Czas pieczenia: ok. 20-25 minut Temp. pieczenia: 180 st. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku(...)wody Dodatkowo : 5-7 bananów Rada: Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej . Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka
Różne smaki w kuchnisię po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;)Wymiary blaszki: 24 x 29 cmCzas pieczenia: ok. 20-25 minutTemp. pieczenia: 180 st. Składniki:Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku(...)przegotowanej wody Dodatkowo:5-7 bananów Rada:Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka
Słodkości i nie tylkoziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny posypka czekoladowa Przepis na cztery ptysie Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne(...)końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut. krem: Do garnka wlewam połowę mleka zagotowuję, w reszcie rozrabiam budyń
wesoła kuchniaBabeczki, bez masła czy też margaryny przygotowane na oleju roślinnym ( ja stawiam na rzepakowy). Krem również czekoladowy, stabilny i bez grama żelatyny. Szczypta posypki i dzień czekolady godnie uczczony. Składniki na ok 18 szt: Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej: 95 g mąki pszennej 450 42 g ciemnego kakao(...)kryształ 80 g cukru trzcinowego jasnego szczypta soli 2 jajka (L) 80 ml oleju roślinnego 100 ml maślanki 2 łyżki ekstraktu kawowego Na krem : 200 g śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki ciemnego kakao przesianego 2 łyżeczki cukru pudru (można pominąć) Wykonanie
vaniliowoczekoladowaUwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim
Pink Enveloperoku ciasto ze świeżymi truskawkami, na dodatek z mojego ogródka;)) A na razie zebrałam dla Was trochę przepisów na słodkości z użyciem truskawek... Na początek desery oraz ciasta na zimno z dodatkiem truskawek: Trifle z truskawkami po włosku Truskawki tiramisu po polsku Czekoladki z nadzieniem truskawkowym(...)zimno z truskawkami i białą czekoladą Grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami Jogurt z truskawkami i otrębami Deser lodowy z czekoladą i sosem owocowym Deser kokosowy z truskawkami A już jutro zbiór przepisów na ciasta z truskawkami
Z miłości do słodkościlitra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny Polewa czekoladowa: tabliczka czekolady gorzkiej pół łyżki masła 2 - 3 łyżki wody skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe Ciasto Kilimandżaro Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana(...)małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej -wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą. Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi
Aromatyczne Podróżełyżka po łyżce wsypywałam sypkie składniki. Na końcu wystarczyło włożyć rękę do miski i zagnieść ciasto. W momencie zagniatania widziałam, że ciasto faktycznie jest kruche i mogą być niezłe "jaja" podczas wałkowania po wcześniejszym schłodzeniu, dlatego od razu podzieliłam ciasto na dwie części, jedną część wyłożyłam na folii spożywczej, przykryłam ją drugim arkuszem folii i rozwałkowałam na pół centymetrowy(...)zapominamy o mieszaniu, bo ta czynność sprawia, że krem chłodzi się równomiernie. Jak przełozyć ciastka? Jak tylko chcecie. Można je smarować łyżką, nożem lub tak jak ja po prostu przełozyć krem do worka cukierniczego i wycisnąc na połowę upieczonej ilości ciastek. Następnie przyłozyć drugim, lekko docisnąc i pozostawić do zastygnięcia, bo krem fajnie zastyga. Samych ciastek wyszło mi 50 sztuk
Blondynka Gotujeświetnie się tutaj sprawdzi. Co najważniejsze, takie paluchy z ciasta francuskiego śmiem twierdzić, że zasmakują każdemu! Możecie je podać na ciepło, lub na zimno, z dodatkiem sosu lub solo. Zobacz więcej przepisów na ciasto francuskie lub na przekąski Przepis na paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem Składniki opakowanie ciasta francuskiego (375 g) opakowanie tofu(...)ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy Jeszcze
WegePrzepispłaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy • 1 litr śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody • płatki czekoladowe lub starta czekolada do posypania Polewa czekoladowa • 1 gorzka czekolada • 1/4 szkalnki śmietanki 30% • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanych, zblanszowanych migdałów Wykonanie: Ciasto • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier(...)każdą wylać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec każdy blat osobno w 170 st.C przez 15-20 minut. Krem śmietanowy • Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać. • Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę. • Do żelatyny wlać wrzącą
To co kochammleka 1 budyń śmietankowy mielone orzechy do dekoracji czekoladowe cukierki do dekoracji Przygotowanie; Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem i orzechy, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec około 30 min w 170C. Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki. Białka ubijamy, dodać cukier, nadal ubijać(...)końcu powoli porcjami wlewać kawę. Ubić do połączenia składników. Dolny biszkopt nasączamy herbatą, smarujemy kemem, następnie kładziemy ciasto orzechowe, ponczujemy i smarujemy kremem. Układamy drugi krążek biszkoptowy, nasączamy i po wierzchu a także bokach smarujemy kremem. Po wierzchu dekorujemy czekoladowymi cukierkami a boki obsypujemy mielonymi orzechami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.