Mamy lato, a więc sezon na gofry. W końcu nie ma wyjazdu wakacyjnego nad morze czy w góry bez porządnego gofra. Jednak nie trzeba pokonywać setek kilometrów by zjeść te najpyszniejsze gofry z budki przy plaży, bo w domu też można takie zrobić. Dzisiaj przepis na mięciutkie i pulchne w środku, a zarazem chrupiące na zewnątrz: GOFRY! Na ciepły(...)będą idealne! Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru dodatki: bita śmietana, owoce, dżemy i konfitury, sos czekoladowy itp. Czas przygotowania: 10 minut na zrobienie ciasta + kilka minut pieczenia Liczba porcji: 10 gofrów var widgetParams = "{ 'Id':'7e35f10c-d4fb-4b8d-b121-3c07dbd69dfc','AffId
Analiza SmakuMój przepis na idealne śniadanie? Szybkie, smaczne i jedzone w towarzystwie najbliższych ;) Na weekendowy pierwszy posiłek polecam mocno czekoladowe pancakes w towarzystwie kakao lub aromatycznej kawy. Potrzebujemy: * 2 jajka * 1,5 szklanki mleka * 2 szklanki mąki pszennej * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 czubate łyżki kakao * 0,5 szklanki cukru * 80 g roztopionego masła * borówki (lub inne owoce jagodowe(...)pomocą rózgi. Cały czas ubijając dodajemy po kolei - cukier, kakao, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy do ciasta roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez użycia dodatkowego tłuszczu (chyba że przywierają, wtedy wystarczy delikatnie nasmarować patelnię olejem) aż naleśnik będzie lekko zrumieniony
W poszukiwaniu inspiracjiformy. Po tym czasie przygotowujemy ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe: Dwa jajka ubijamy z 3/4 szklanki cukru. Wlewamy stopniowo olej i maślankę. Dodajemy wcześniej zmieszane, suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Mieszamy już szpatułką lub łyżką – nie mikserem. Na końcu wlewamy kawę i mieszamy do połączenia – nie dłużej. Ciasto wlewamy na karmel. Budyń/flan: Serki miksujemy(...)połączenia i bardzo powoli wlewamy do wypełnionej ciastem formy na babkę – najlepiej lejąc nie bezpośrednio do formy, a na łyżkę lub szpatułkę. Formę z babką wkładamy do innej, większej formy, którą wypełniamy wrzątkiem z czajnika do ok. 1/3 wysokości. Wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy
Poezja smakuMurzynek – klasyczny przepis Wielu osobom ciasto to kojarzy się z dzieciństwem. Klasyczne, czekoladowe, bez dodatku kremów czy owoców – jest idealne o każdej porze roku. Na dodatek nie może się nie udać, bo nawet murzynek z zakalcem jest pyszny Doskonale sprawdza się jako ciasto na imprezy, bo uwielbiają go nawet dzieci. Jednocześnie łatwo je zapakować i zabrać(...)murzynka, którego przygotowanie jest naprawdę szybkie i banalnie proste. Składniki: 2 szklanki mąki 250 g masła 3 czubate łyżki kakao 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Mleko podgrzać w garnku, dodać cukier, kakao i masło. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników na jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia
Taste and CookBardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony
Via Gustosłodka i mocno czekoladowa. Świetnie nada się do niej masło orzechowe z kawałkami orzechów, które delikatnie chrupią pod zębami. Ciasto rozpływa się w ustach, jednak z wyglądu...powiem tak. Mount Everest to nie jest. Biszkopt nie rośnie wysoki, jednak gdy chcemy mieć większy tort to podwajamy porcję i na biszkopt i na masę. Delikatne, puszyste... bez glutenu i laktozy(...)się nawet bez cukru! Osoby uczulone powinny sprawdzić odpowiednie oznaczenia na produktach. Biszkopt kukurydziany: 1 szkl. mąki kukurydzianej 4 średnie jajka 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli himalajskiej Fit masa do ciasta: 1 puszka mleczka kokosowego w stanie stałym 4 łyżki masła orzechowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao
CzarnawisienkaTruskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy o smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone(...)wina listki bazylii Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy
Wrzosowa PolanaBardzo smaczne, soczyste, trochę czekoladowe ciasto z kwaskowatymi wiśniami. Mało skomplikowane, szybkie, idealne do popołudniowej kawy. Wiśnie podczas pieczenia zanurzą się w maślanym cieście i będą smakowite. Polecam… Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS . Maślane ciasto z wiśniami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 6 jajek 1 szklanka cukru 300g masła w temperaturze pokojowej 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 3 łyżki zmielonych migdałów 3 łyżki kakao bez cukru 4 łyżki wody 600g umytych, wydrylowanych wiśni Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiać
Mała Cukierenkapowiem nieskromnie …pyszna ! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy ze śmietanką: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 300 ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka świeżych malin Polewa czekoladowa malinowa Sposób przygotowania: Ciasto
Wanilia i Kardamonjajka 1 ¾ szklanki mleka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g masła jogurt grecki do podania 500 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki miód lub sos czekoladowy do polania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. W międzyczasie w małym rondelku(...)żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące. Rozsmaruj na upieczonych gofrach
karmelowygościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne owoce a także inny czas pieczenia. Beza się udała. Pięknie urosła i stała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych! Składniki: Beza - 300g cukru(...)szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej papierem
Pan i Pani Smith w kuchniJako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu. Składniki ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/2 kostki palmy 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: masa makowa trochę bakalii ubite na sztywną piane(...)białko - mieszamy wszystko razem Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, i dodać do pozostałych składników ciasta. Wymieszać i dodac stopiony tłuszcz. Ciasto (lejące) nalać na blachę i dużą stołową łyżką nakladać nadzienie. Piec w 180 stopniach 50 minut. Na wierzchu polukrować bądz polać polewą czekoladową. Pierwsze zdjęcie przedstawia surowe ciasto, drugie po wyjeciu z pieca. Trzecie i czwarte
Lubczyk i Waniliapodzieliłam sobie ciasto na 4 części i każdą wałkowałam oddzielnie) i wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy niewielką ilość powideł i przykrywamy drugim kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek do pierników wykrawałam foremką do babeczek) z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st(...)minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko jajka 1 szkl cukru pudru 2 krople olejku migdałowego Na polewę czekoladową: 250 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki masła
Walijskie Pichceniewiem czy zdążę jeszcze przed świętami ale zamierzam zrobić jeszcze mazurek całkiem czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka. Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła(...)łyżka kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Nie jest to typowe ciasto kruche więc należy być cierpliwym przy jego zagniataniu ( jest bardzo kruche) Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pomarańcze wyparzamy w wrzątku i ścieramy skórkę na tarce. Skórkę smażymy
ciastkarnia na kruchym spodziełyżeczki cukru zalać niepełną szklanką (około 230ml) gorącej przegotowanej wody- napar pozostawić do wystygnięcia BISZKOPT- piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem) - składniki powinny mieć temperaturę pokojową- białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę- do piany dodać cukier, ponownie ubić(...)sztywno, połączyć z kawową masą jogurtowąPRZEŁOŻENIE BISZKOPTU- formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą- na spód włożyć biszkopt, nasączyć go około 50ml (tyle, ile zostanie z całego naparu) ponczu- na biszkopt wylać masę kawową, wyrównać i włożyć na kilka godzin do lodówkiPOLEWA CZEKOLADOWA- śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić do niej kawałki czekolady
Smakołyki Berenikiłatwy w przygotowaniu sernik, który zrobiłam na swoje imieniny SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 20x28 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1
słodki bratekTotal Time 15 minutes Servings 10 placuszków Ingredients Placuszki: ok. 16 (80 g) suszonych daktyli bez pestek 3/4 szklanki (100 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850 1/2 szklanki (125 ml) mleka 1 duże jajko 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa z gorzkiej czekolady (opcjonalnie): 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady z wysoka zawartością kakao(...)jajko, kakao, zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę. Do masy daktylowej dodać make orkiszową z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Najlepiej zacząć od połowy szklanki i w razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodawać stopniowo resztę. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż na naleśniki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego (najlepiej patelnię posmarować tylko olejem
Fitsweet.meprzygotowania i uda się każdemu. Mieszamy suche składniki z mokrymi i do piekarnika. To ciasto bez dodatku jajek, a jest niebywale puszyste i mięciutkie, wilgotne i bardzo pyszne. Jeśli do przygotowania polewy czekoladowej pominiesz śmietankę otrzymasz ciasto wegańskie. Gotowe ciasto możesz przełożyć powidłami lub upiec z dodatkiem ulubionych bakalii. Teraz właśnie raczymy się wersją z orzechami włoskimi(...)szklanki oleju roślinnego 1/2 szklani ksylitolu/cukru trzcinowego 2 szklanki mąki orkiszowej 1 1/2 łyżki przyprawy piernikowej - domowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szczypty soli oraz: powidła do posmarowania 100 czekolady (Aldi - Herbe Sahne) 60 ml śmietany 36 lub 18% 1 szklanka to 250 ml Przygotowanie: piekarnik nagrzać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powiem. :) Z ciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona! Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :) Potrzebujemy: 220 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego
MamaOskarkapieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać. Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść, do reszty dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Z jasnego ciasta odrywać kawałki i formować kulki ok 1cm. Z ciemnego ciasta formować(...)kulek 1cm, resztę kulek nieco mniejszych. Na jednego baranka potrzeba ok 9 kulek jasnych, 1 większa na głowę i 3 mniejsze czekoladowe na uszy i nogi. Głowom, nogom i uszom nadać podłużny kształt. Kulki ułożyć ciasno, lekko spłaszczyć, żeby dobrze posklejały się między sobą. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić na blasze
Obiad gotowyczekoladowa, wiśnie w syropie - dowolnie, według Waszych upodobań ;-) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki i kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Czary - gary w kuchnialbo herbaty, robi się je bardzo szybko i można urozmaicać ich smak różnymi dodatkami. Dzisiaj ulubione muffinki Taty - muffinki czekoladowe. Z kawałkami czekolady, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Zapraszam do spróbowania! 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju 1 szklanka domowego mleka kokosowego kilka(...)cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kawałku czekolady. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Muffinka bez czekolady dla starszego dziecka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemasło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak zrobić samemu?) Warstwa II daktyle bez pestek 250g wrząca woda do zalania daktyli Warstwa III 120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu). Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni Polewa czekoladowa 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ksylitolu lub kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady(...)żółtkami i jajkiem. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć) 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 3. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć. 4. Piecz ok. 15 minut. W międzyczasie daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. 5. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź
Powiedz dietom niePrzekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy się upiekło w środku (wbijamy patyczek- suchy oznacza, że ciasto jest gotowe, a lepiący, że jeszcze chwile trzeba je dopiec. Jeśli jest już(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Do przygotowanej śmietanki cienką strużką wlewamy galaretki, miksujemy. Gotową masę przekładamy na biszkopt, wyrównujemy i polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Tak wyglądają żółtka po dodaniu proszku do pieczenia i octu
Rozpustne gotowanieciasta nie miksujemy za długo (najlepiej w tym przypadku w ogóle zrezygnować z miksera, wystarczy wymieszanie widelcem, do połączenia składników). Spróbujcie. Wychodzi pyszna! 'jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą' Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową!): * ciasto: - 125g masła - 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CookYourselfbatatów 17,5 dag cukru pudru 17,5 dag masła 3 jajka 20 dag mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 szklanka jagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl. płatków czekoladowych ½ szkl. lukru cytrynowego Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować. Następnie(...)tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty
Kulinarny karnet Christophera