która bardzo podnosi smakowitość tortu i przełamuje jego delikatną strukturę. To kolejny wypiek całkowicie przygotowany bez dodatku cukru. Biszopt pieczony na ksylitolu, uprzednio zmielonym na mączkę udaje się wspaniale. Krem bez problemu osładza ksylitol, a dżem z domowe spiżarni jest również bez dodatku cukru. Polecam wszystkim, którzy muszą wykluczyć ze swojej cukier ze względów zdrowotnych(...)jajek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przygotować 7 arkuszy papieru przyciętego na wymiar blaszki. Przepis podaje blaszkę o przekroju 26 cm i tak piekłam. Myślę jednak, że odpowiedniejsza do tej ilości ciasta będzie foremka o przekroju 23-24 cm. Rozsmarować 1/7 ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 7-8 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak
Gotowanie...to proste !też przepisy na ciasta bezglutenowe i bezmleczne - ciasto czekoladowo-migdałowe, waniliowy biszkopt czy marchewkowe babeczki. Do każdego przepisu są podane podstawowe informacje - jakie są nam potrzebne przybory, w jaki sposób ciasto możemy przechowywać, jak możemy dane ciasto zmodyfikować oraz zawsze mamy podane jakieś dodatkowe wskazówki - np. jeśli pieczesz babeczki z tego przepisu przygotuj tyle ciasta ile możesz upiec za jednym(...)przejść do produkcji tabliczek czekoladowych - np. takich z dodatkami bakalii czy nadziewanych np. praliną, dżemem czy chociażby masłem orzechowym! Mamy również przepisy na trufle czekoladowe, czekoladowe kubeczki, czekoladowe rurki, czekoladowe wachlarze czy czekoladowe różyczki. Kiedy już podstawy opanujemy możemy przejść na wyższy poziom! Nauczymy się przygotowywać czekoladowe listki, czekoladowe kule puste w środku oraz czekoladowe spirale! I kiedy
Plate of Joytalerza. Niby zwyczajna babka marmurkowa ale za to miękka, aromatyczna i wilgotna. To najbardziej lubimy. Babki piekę dosyć często (ze względu na M) i dawno nam żadna tak nie posmakowała. Po raz kolejny klasyka broni się sama. Do oblania babki polecam polewę czekoladową a bazie czekolady. Ja zrobiłam tylko lukier z kakao i cukru pudru, który wprawdzie dobrze smakuje(...)lecz tak ładnie się już nie prezentuje. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie 4/2016 z moimi zmianami. Składniki: Ciasto waniliowe: 12,5 dag masła 150 g cukru 2 jajka 150 g kwaśnej śmietany 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub 1 cukier waniliowy) Ciasto czekoladowe: 150 ml mleka 80 g gorzkiej czekolady
My simple kitchenpokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu lat. Mięso na pieczenie można przyprawić dużo wcześniej, a po przyprawieniu zamrozić. Dzień przed pieczeniem wystarczy wyjąć je z zamrażarki i rozmrozić(...)zaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować, bo na dnie szuflady leży kolorowa posypka, drażetki czy czekoladowe płatki. Taki sposób, oprócz czasu, zaoszczędzi nasze pieniądze. Lista
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków. Tym razem, by krem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekoladowe jak brownie, aromatyczne jak korzenne ciasto marchewkowe, a przede wszystkim jest bardzo zdrowe – nie zawiera glutenu, białego cukru, produktów mlecznych, nie dodałam też do niego żadnego tłuszczu typu olej, masło itp. W cieście pomidorowym jest za to całkiem sporo orzechów włoskich, zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przypraw korzennych, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat, zbliżony do ciasta(...)pomidorami? Są w ogóle niewyczuwalne, podobnie jak czerwona fasola – przy pieczeniu nabrały jeszcze więcej słodyczy. Testowałam na kilku osobach – nikt nie wyczuwał pomidorów w składzie i wszyscy zaskoczeni byli brakiem masła, czy oleju. W skrócie to ciasto pomidorowe, bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru, które nadal jest smacznym ciastem ;p W wersji fit zróbcie tylko
Eat me! Fit me!babeczki są naprawdę smaczne. Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne, migdałowo-cynamonowe. Obok Czekoladowych babeczek , nasz faworyt na Świąteczny stół. Składniki 5 białek 90 g mąki migdałowej 170 g cukru pudru szczypta soli 150 g roztopionego, przestudzonego masła 50 g mąki(...)Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem, przygotujcie formę do pieczenia muffinek. Zmielone migdały wymieszajcie z cukrem pudrem, cynamonem i mąką. Białka ubijcie ze szczyptą soli na niezbyt sztywną masę. Do ubitego białka dodajcie roztopione i przestudzone masło oraz suche składniki i delikatnie wymieszajcie. Ciasto nakładajcie do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczcie około
OliveandThymeJogurtowiec z leśnymi owocami to pyszny deser bez pieczenia. Wystarczą pokruszone ciastka na spód, spora porcja greckiego jogurtu, galaretka i owoce. Jogurtowiec to orzeźwiające ciasto przypominające sernik na zimno . Często zamiast jogurtu używam zwykłego twarogu jak np. w tym przepisie na tort serowy . Jeśli już się zdecyduję przygotować jogurtowiec to zawsze używam gęstego jogurtu. Robię również domową galaretkę(...)owocową. Jogurtowiec to smaczny deser! Polecam! Jogurtowiec Składniki: 2 ciasta o średnicy 20 cm Masa jogurtowa 800 g greckiego jogurtu 5 łyżeczek żelatyny w proszku 50 ml wody 100 ml śmietanki lub mleka 80 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki soku z cytryny Spód ciasteczkowy 150 g czekoladowych ciastek 100 g rozpuszczonego masła Galaretka owocowa 400 g mieszanych
codojedzeniadlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący. * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę biszkopt, bo najlepiej kroi się na drugi dzień. Drugiego dnia przekładam, a trzeciego(...)się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam wokół niego obręcz tortownicy. Ważne jest aby obręcz od środka wyłożyć papierem lub folią albo posmarować olejem, wtedy masa nie pociągnie charakterystycznego blaszanego smaku brytfanki i łatwiej będzie wyjąć ciasto. * Blaszki do pieczenia biszkoptu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji! 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon (ja przesiewam wszystko razem) i olej. Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pyszne ciasto zapowiadające sezon jesienny Zamiast cukru pudru można polać polewą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSmakołyk z kokosem to świetny deser bez pieczenia , jest nieskomplikowany w przygotowaniu . Podany do herbaty lub kawy smakuje wybornie a dzieci wprost za nim przepadają . składniki na 4 porcj e masa kokosowa 1 kostka margaryny pół szklanki cukru pudru(...)masa czekoladowa pół szklanki cukru pół szklanki wody 3 łyżki kakao 3 paczki herbatników przepis Ucieramy margarynę z cukrem pudrem . Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno
Smakowite Daniatorebka proszku do pieczenia cynamon trochę przyprawy do pierników klika orzechów laskowych bakalie gotowa polewa czekoladowa bułka tarta do posypania blachy przepis Margarynę , cukier i miód rozpuszczamy w garnku, wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu bakalie. Ciasto mieszamy i wlewamy
Smakowite Daniaciemną czekoladą, zapieczony na spodzie oreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go maliami. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 2 opakowania czekoladowego budyniu bez cukru 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 ml śmietany 30 % 100 g ciemnej czekolady + 3 łyżki mleka(...)ostudzeniu wlewamy ją do sera łącznie ze Śmietanką 30 %. Na koniec, ciągle miksując wsypujemy budynie. Ser wylewamy na ciastka, równo go rozprowadzając. Sernik pieczemy w temperaturze 150 % celcjusza przez 1 godzinę. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze tylko dla tego aby był równy po upieczeniu i kremowy w konsystencji. Sernik studzimy aż będzie całkowicie zimny. Polewa- czekoladę łamiemy na kawałki
Kulinarne Fantazje Mariolimusimy używać żelatyny. Polecam! Zapraszam na FILM . Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 220g cukru 200g Majonezu Kieleckiego 270g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu(...)piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. 7. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. 8. Nasączone ciasto posmarować konfiturą wiśniową. Krem: 9. Do śmietanki dodać
Mała Cukierenka