rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu T artaletki z Owocami i Crème Pâtissière , Ciasto Truskawkowe z Bezą ) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła(...)ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Kruche ciasto nr 5 - (z przepisu Napoleonki ) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki jasnego piwa 250 g schłodzonej margaryny Wykonanie: Mąkę rozetrzeć z margaryną, dodać piwo i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto Czekoladowe: Kruche ciasto
Mama GotujeSezon na truskawki pomału dobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z
Ania i Marcin gotujątarce, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i mieszamy. Do suchych składników dodajemy zimne masło, śmietanę, żółtka, całe jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy jeden blat się piecze ubijamy pianę z białek(...)masy serowej. Mieszamy i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy serowej przelewamy na upieczony blat (ten bez bezy), następnie układamy warstwę z biszkoptów i zalewamy drugą polową sera. Przykrywamy ser plackiem z bezą i odstawiamy całość do wystudzenia. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową ( u mnie ulubiona polewa z ciasta królewiec
Zainspirowana w kuchniokoło 80 g dodatków: czekoladowych jajeczek, orzechów, czekolady, M&M’s, migdałów w czekoladzie lub posiekanej czekolady deserowej Sposób przygotowania: 1. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na najwyższych obrotach przez 2 minuty. 2. Dodać pozostałe składniki oprócz dodatków i zmiksować do połączenia składników. 3. Ciasto przełożyć do miski, szybko zagnieść. 4. Z ciasta uformować w rękach(...)kulek, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 5. W każde ciasteczko lekko wcisnąć wybrane dodatki. U mnie to były kawałeczki czekolady deserowej. 6. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC w opcji termoobieg (jeśli pieczemy bez termoobiegu, wówczas należy ustawić piekarnik w opcjii góra-dół 180oC) i piec przez
W mojej kuchnikawa lub herbata i jesteśmy w niebie. Masło orzechowe musi być gładkie bez kawałków orzechów. Źródło przepisu mojewypieki.com Ciastka 200 g gorzkiej czekolady + 150 g czekolady gorzkiej(dałam 100g) 40 g masła 2 jajka 140 g cukru 35 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W rondelku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać 200 g drobno(...)końca czekoladę mieszając. Lekko przestudzić. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Wlać masę czekoladową, zmiksować. 100 g czekolady posiekać nożem i wsypać do ciasta. Wymieszać łyżką i odstawić ciasto na około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać w odstępach łyżką ciasto
O kuchni z uczuciempysznymi dodatkami :). Dla wszystkich łasuchów, idealne! :) Proste w przygotowaniu, kolorowe, idealne na imprezę, imieniny, urodziny, parapetówkę (tak jak u mnie) i bez okazji :). Składniki: 2 szkl mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 jajko 100 g białej czekolady 150 g malin (mogą być(...)cukru pudru 100 g białej czekolady ulubione batoniki i cukierki czekoladowe kilka malin Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Sypkie składniki wrzucić do mokrych, wymieszać, dodać posiekaną czekoladę i maliny, wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do papilotek. Piec ok 25 minut do efektu suchego patyczka
TrufelkowoZakręcony torcik, czyli ślimak, to tort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru(...)masła, 3 łyżeczki kawy mielonej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, perełki cukrowe, czekoladowe ozdoby, wiórki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
słodki bratekDlatego zapraszam Was na czekoladową rozpustę ;) Ps. Taka mała prośba, kliknijcie czasem w reklamy ;) Was to nic nie kosztuje, a mi pozwala rozwijać bloga :) Dziękuję :) Składniki (porcja dla 2 osób): serek homogenizowany naturalny 150g (możecie użyć np waniliowego, placuszki będą wtedy słodsze) 2 jaja 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (dałam żytnią) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao(...)Mieszamy ze sobą serek i jaja, dosypujemy mąkę, proszek i kakao, mieszamy dolewając mleka tak, by powstałe ciasto było dość gęste, ale spływało z łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub jeśli macie dobrą patelnię jak np. ta , bez tłuszczu)Podawać z jogurtem, ulubioną konfiturą lub owocami (u mnie z dżemem brzoskwinia i marakuja Stovit ) Uwaga: placuszki
Cynamonowe szczęście200g cukru, mleko oraz jajka i wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się do patyczka). Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy(...)minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Zgęstniałą polewą, posmarować babeczki, grubszą warstwą. Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół. Na jeszcze nie zastygniętą do końca czekoladę przykleić oczy sówek i powieki. Dzióbki i źrenice zrobić z kolorowych pastylek. Źrenice można
W kuchennej krainiesumie robić z proszku ciasto bez pieczenia skoro jego przygotowanie samemu zajmuje dokładnie tyle samo czasu? no przynajmniej wiem co mam w środku. No i najważniejsze, nie czarujmy się nawet totalny laik kuchenny i beztalencie jest w stanie zrobić takie ciasto (przetestowałam na znajomych) ale żeby nie być taka goło słowna postanowiłam zrobić identyczny(...)dwie paczki herbatników 0.5 l mleka 2 budynie waniliowe 200 g rodzynek 4 łyżki rumu 200 ml śmietany 30% fix do śmietany tabliczka mlecznej czekolady do dekoracji: czekoladowe ciasteczka wiórki czekoladowe Wykonanie: Rodzynki przesypujemy do miseczki i zalewamy je rumem. W tym czasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy zestawiamy go z pieca
ciastkarnia na kruchym spodziesię z domu! Dla mnie jest to najważniejszy posiłek dnia, bez niego ani rusz! :) Najbardziej uwielbiam leniwe, późne śniadania z moim Ukochanym Mężem, ale niestety jadamy razem tylko w niedzielę (czasami uda się w sobotę). A razem, jak wiadomo, smakuje LEPIEJ! Paczka, którą otrzymałam, wypełniona była Mlekołakami: miodowymi, czekoladowymi, cynamonowymi i waniliowymi, oprócz nich były tradycyjne corn flakes(...)proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka 1/4 szkl kawy (najlepiej świeżo mielonej z ekspresu) 1/4 szkl mleka 2 łyżki oleju 1 jabłko zblendowane 2 jabłka pokrojone w kostkę Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków Lubella Mlekołaki Cinisy 2 łyżki masła Wykonanie: Do jednej mąki przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia
Trufelkowogustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze mówiąc, nie wierzyłam(...)cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao3 łyżki mlekapolewa czekoladowa:200 g ciemnej czekolady (50%)80 ml śmietany kremówki (38%)45 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegodekoracja:czekoladowa kokarda1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszkuBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi(...)nadmiernego podsypywania mąką. Każdą foremkę napełniamy ciastem. Ciasto lekko dociskamy do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy suchy gruch lub kaszę. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Można kontrolować stan
Słodkie okruszkiJeśli nie macie pomysłu na deser to myślę, że z przyjemnością zjecie pyszny blok czekoladowy. Nie potrzebujecie na jego przygotowanie wiele czasu, jednak zanim będziecie mogli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ekspresowe ciasto kakaowe dla wszystkich leniwych ;) i/lub szukających czegoś słodkiego "na już". Do przygotowania ze składników, które najczęściej mamy pod ręką. Pysznie kakaowe, lekkie, odpowiednio wilgotne
cool and minty