pomarańczy jest tak ponadczasowe, że sprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję :) Dodam, że ciasto świetnie będzie smakowało również w wersji wiśniowej i malinowej, można też pokombinować z musem i zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest bez liku :) SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm) biszkopt(...)użyłam silikonowej ze szklanym dnem, jeśli korzystanie z metalowych spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok 25 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy biszkopt z wysokości 40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie stabilniejszy i nie opadnie. Gdy ciasto się studzi obieramy 2 pomarańcze i wykrawamy z nich segmenty w taki sposób
DefinicjaSmakupołudniowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule(...)kakao wymieszać. Wysypać na ubite jajka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Patyczek włożony do ciasta ma być po wyjęciu suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z formy i odstawić na kilka godzin. Wiśnie umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem, odstawić
królestwo garówDodatek oranżady sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste, nieco wilgotne. Czekoladowe, nie za słodkie. Ciasto idealne? Zdecydowanie – przygotujecie je w kilkanaście minut, wymieszacie łyżką
Szybko Tanio SmaczniePamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana: 250 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (ja użyłam typu Crema) DODATKOWO użyłam: kilkanaście truskawek mikro wiórki czekoladowe mleczne mini
Blondynka GotujeTrupa się nie reanimuje, tylko zakopuje i pali po nim ciuchy. Pewnie się zastanawiacie, co ma czekoladowy biszkopt do zrywania zaręczyn? Otóż ten wysłannik piekieł, mój niedoszły na szczęście mąż, na odchodne oświadczył mi, że jestem beznadziejną gospodynią, bo umiem tylko 4 ciasta piec, a jego mamusia umie wszystkie. Oooooo! Nagle trafił mnie szlag, a furia zalała me lico(...)głupia, zaślepiona i dałam się podejść. Klasyczny wkurw nieutulony. Postanowiłam nauczyć się piec! Poznajcie przepis, który powstał na fundamentach z gruzów mojego związku, żalu, poczuciu niesprawiedliwości i wścieklizny: „ja gnojkowi pokażę!” Coś, co jest okupione takim ładunkiem emocji, musi wyjść każdemu. Pewnie pomyślicie, że czekoladowy biszkopt to sikukupa a nie wyczyn, jednak pamiętajcie, że w dniu, w którym postanowiłam
ladykitchenCudownie wilgotne ciasto czekoladowe bez grama mąki, cukru i masła! Bardzo czekoladowe, bardzo uzależniające... na jednym kawałku się nie skończy :) Przepis podpatrzyłam u Eweliny, tak jak ciasteczka kokosowo-czekoladowe z poprzedniego wpisu. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego brownie, a nie mogą rozstać się czekoladą :) Składniki: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 5 łyżek mleka 3 łyżki(...)łyżki miodu Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko mieszamy z resztą składników. W innej misce ubijamy białko na sztywno i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Wykładamy do tortownicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 180*C. Podajemy z jogurtem i truskawkami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogObłędne, kruche ciasteczka czekoladowe przełożone najlepszym kremem kokosowym... bez masła i cukru! Uwielbiam piec ciasteczka, nawet o 22 tak jak wczoraj :) Wpis miał pojawić się dziś wieczorem, ale na specjalną prośbę wrzucam już teraz :) Przepis jest bardzo podobny do orzechowych ciasteczek, które wczoraj trafiły do grona najpopularniejszych przepisów na stronie! Dziękuję @ewelina88022 za wspaniałą inspirację! Składniki: 2 szklanki mąki(...)zależności od tego jak słodkie lubimy) Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć okrągłe kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut 180*C. Krem: 10 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżeczka miodu 4 łyżki kremowego
Chocolate Muffin BlogPrzepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu(...)zawsze zalewam śliwki na całą noc. - Śliwki suszone 100g ( dla mnie najlepsze z Biedronki ) - Alkohol 200ml Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa
Moje Słodkie Piekiełkojajek Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa
PaleoSMAKNiektórym ciasta przejadły się przez święta, ale nie wszystkim ;) Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek
Codzienna kuchnia niecodziennaalkohol dodaje ciastu „pazurka”. Do zrobienia takiego tortu można też użyć wiśni, które nam zostaną po nalewce. Z takimi wiśniami tort jest jeszcze smaczniejszy :). Tort w przygotowaniu jest prosty, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie, polecam… Polecam również fantastyczny tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia. – Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia (klik(...)partiach przesiać przygotowaną mąkę z kakao, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 4. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie: 5. Wiśnie osączyć zachowując kompot. Do rondelka wlać
Mała CukierenkaDziś propozycja na Święta - prosta babka w nieco zdrowszej i mniej tradycyjnej wersji, ale równie pysznej. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna, robiona z mąki pełnoziarnistej
Healthy food explorerrobi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie tu . listonic_type(...)połączenia, dodać wystudzoną mieszankę z kakao, delikatnie wmieszać szpatułką, tylko do połączenia, wrzucić owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec 45 min do suchego patyczka (jeżeli z termoobiegiem to w temp. 170 st.). Smacznego! Czekoladowa babka na białkach Czekoladowa babka na białkach
moj przepis nadlatego podczas ubijania masy trzeba próbować :)) Blaszka 24x34 cm :) Składniki biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe(...)cukier będzie mało wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i budynie przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Miksujemy na wolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczony ;) Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: Budynie
kruche babeczkiPogoda za oknem zachwyca, więc szkoda czasu na przes iadyw an ie w kuchni, ale gdy mam y ochotę na domowe ciasto z te go prze
słodki bratek