twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) szczypta(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto na kruchy spód (opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj zapraszam na pyszny serniczek na zimno. Prosty i szybki w wykonaniu - Chatkę Baby Jagi. Do środka dodaję galaretkę lub banana. Pychotka Składniki: 0,5 kg
Cukiernia Pychotkidwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik(...)być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim
SMYKWKUCHNIgrubość około 0,5 cm. Ciasto wałkujemy albo już na papierze na którym będzie się piekło albo przenosimy je za pomocą wałka na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop. przez około 15-18 minut bez termoobiegu. Wystudzony piernik przekrawam na trzy równe paski, przekładamy marmoladą lub powidłami i obciążamy czymś ciężkim i odstawiamy
Gotowanie...to proste !wypiek i czyni ciasto bardzo puszystym bez udziału jajek. Asekuracyjnie dodałam jedno jajko, ale myślę, że bez niego byłoby równie pysznie. Zachęcam do upieczenia, piernik jest magiczny! Składniki suche: 1 i 3/4 szklanki g mąki orkiszowej (pół na pół jasnej 630 z pełnoziarnistą) 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)łyżeczki przyprawy piernikowej garstka orzechów włoskich Składniki mokre: 1 szklanka puree z dynii (200 g) 1/2 szklanki oleju (80 ml) 1/2 szklanki mleka 1 jajko - opcjonalnie Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietany kremówki cynamon - opcjonalnie Wykonanie: odważyć lub odmierzyć szklanką suche składniki, wymieszać. Posiekać orzechy, odłożyć w drugiej misce odmierzyć składniki mokre i wymieszać mokre
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moja pierwsza rolada. Nie jest idealna i pod względem wyglądu pozostawia wiele
Pan i Pani Smith w kuchniZdrową Środę ” w Małej Cukierence. Smaczny torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru. Prosty i szybki w przygotowaniu, ale do jego upieczenia będziemy potrzebowali dwóch tortownic o średnicy 20cm. Nie jest za słodki, lekko kokosowy… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 170g roztopionego oleju kokosowego 90g erytrolu 1/3 szklanki(...)agawy (80ml) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 12 łyżek wody 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki kakao bez cukru 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 250ml mleka migdałowego 2 kopiaste łyżki mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część
Mała Cukierenkapyszną polewą czekoladową i posypane orzechami. Zapraszam na metrowca SKŁADNIKI KEKSÓWKA O WYMIARACH 30x110x7 długość 30, szerokość 11, wysokość 7cm CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody CIASTO CIEMNE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru -1 szklanka i 1 kopiasta łyżka mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao -8 łyżek oleju -8 łyżek wody MASA -3,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1,5 łyżki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka -250g masła lub margaryny POLEWA -2 czekolady po 100g mleczne -1 łyżka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokustopni, ale UWAGA - już po 5 minutach zmniejszam do 170 stopni i piekę ok. 40 minut. Trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Patyczek wyjęty z masy musi być suchy . Lekko wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką. Ozdabianie bywa różne, czasem(...)słodkich migdałów, pozbawione skórki, dzięki kąpieli w gorącej wodzie. Uwierzcie - ten torcik ma wyjątkowy, zupełnie odległy od naszych "polskich", smak. Kiedy wiosna robi sobie od nas wagary, pocieszmy się czekoladowym słońcem we własnej kuchni. Smacznego! #kruchyplacekkanadyjski #torcikorzechowy #itbmtt
I tu będę miała takie teŚwięta nie mogą się obejść bez maku...To fakt. Dobry makowiec to ciasto nie tylko świąteczne, chętnie sięgamy po nie przez cały rok. Tak jest z tym, na którego przepis właśnie Wam przedstawiam- smakuje wybornie w święta ale i w zwykłe dni do kubka ciepłego mleka Składniki : przepis na 4 makowce 1 kg mąki(...)ciepłego mleka aromat migdałowy 300 g masła 250 g cukru szczypta soli kostka drożdży- 10 dag 2 puszki masy makowej Helio 1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem do ozdobienia: lukier czekoladowa posypka Wykonanie: *Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia *Żółtka ucieramy razem
Z Majeczką w kuchnibiszkopt pieczony w opcji góra – dół bez termoobiegu: Biszkopt genueński : oczywiście można zastąpić go swoim własnym przepisem na biszkopt – 2 jajka – w temperaturze pokojowej – 6 łyżek cukru (60g) – 6 łyżek mąki (60 g) – 1 łyżeczka masła (7g) – szczypta soli Biszkopt można przygotować już dzień wcześniej. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło(...)delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostudzenia. Biszkopt można nasączyć np. kawą lub herbatą, ale ja tym razem zrezygnowałam Masa czekoladowa: – 3 banany – 180 g czekolady + 20 g do ozdoby – 120 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% Banany kroimy w poprzek i układamy na cieście. Powinny leżeć blisko siebie. Kremówkę lekko
RelaxtimeWszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko
Szybko Tanio SmacznieMiałam wielką ochotę na coś słodkiego... Zmieniłam znany już wam przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj(...)Formę natłuść niewielką ilością oleju i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej jasną masę. Łyżką nakładaj ciemną masę, robiąc łatki. Na koniec przejedź łyżką zygzakiem, aby jasne pomieszało się z ciemnym. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok 40 minut w temperaturze 170 st. Podawaj ostudzone. Najlepsze z ganaszem czekoladowym posypanym dodatkową porcją lekko zmielonych orzechów włoskich, niestety tym razem
Anioszek w kuchnipomysł był mój jak i zdjęcia. Niestety przyjechałam za późno, a ciasto składa się z paru etapów przygotowania. Na sobotniej imprezie smakowało każdemu! Składniki na blaszkę standardową, prostokątną: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 1 szkl. mąki orkiszowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odrobina octu Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Białka(...)ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy erytrol i żółtka oraz odrobinę octu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z mokrą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pieczemy przez 30 - 40 min. Uchylamy piekarnik i studzimy. Śliwki: 400 g suszonych śliwek 1/4 szkl. erytrolu.ksylitolu/cukru Alkohol
Czarnawisienka