ulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie Jako wielka miłośniczka wszystkiego, co jaglane, staram się wykorzystywać te składniki do przeróżnych potraw. Tym razem trafiła na słodką wersję zapiekanki, ale nie z kaszy jak to w większości się spotyka, tylko z płatków jaglanych. W połączeniu z mąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu(...)czekała na swoją kolej.😀 Efekt zwieńczyła gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal
zdrowo i aktywnieulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie Jako wielka miłośniczka wszystkiego, co jaglane, staram się wykorzystywać te składniki do przeróżnych potraw. Tym razem trafiła na słodką wersję zapiekanki, ale nie z kaszy jak to w większości się spotyka, tylko z płatków jaglanych. W połączeniu z mąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu(...)czekała na swoją kolej.😀 Efekt zwieńczyła gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzutych najpyszniejszych! Przypominają dobre ciasto czekoladowe z dodatkami i kuszą swym wilgotnym, czekoladowym wnętrzem z kawałkami gruszek oraz aromatem cynamonu. Dodatkowo są mięciutkie i bardzo puszyste. Pychaaa! (około 8 sztuk) 150g mąki pszennej 50g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 75 ml śmietany 50 ml oleju 2 łyżki miodu(...)pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, śmietanę, olej oraz miód. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę gruszki (bez skórki). Formę do muffinek (*) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem
Di gotujewykorzystanie, trzeba było sobie poradzić tak. Ciasto było mega czekoladowe, a przy tym zdecydowanie wilgotne :) Sucha marchewka nie zaszkodziła. Składniki: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki soli 150 g czekolady (u mnie czekoladowe jaja pokruszone) 3 jaja 150 g cukru(...)soku Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego włożyć motylek - zmiksować cukier i jaja na puszystą masę - czas ok 2 min /obr 4-5 (wyciągnąć motylek) dodać pozostałe składniki - bez czekolady - wymieszać czas 2 min / obr 3 dodać połamaną czekoladę i wymieszać na obrotach wstecznych - czas 30 s standardowo w misce wymieszać suche składniki zmiksować cukier z jajami
Gotowanie z pasjąlodówce chałwa więc polewa została zrobiona z mieszaniny chałwy czekoladowej i orzechów włoskich. Efekt wizualny jest niezły ale nie umywa się do efektu smakowego... Niebo w gębie:-) Mazurek zniknął piorunem:-) Spód migdałowy 400 g mąki migdałowej - nie mieliłam sama migdałów, kupiłam gotową mąkę ale bez problemu można ją zrobić samodzielnie: migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przesuszyć(...)białek maks 1/2 szkl cukru pudru Mąkę migdałową i cukier wymieszać. Dodać białka i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dosyć kruche. Blachę średniej wielkości nasmarować masłem/ margaryną. Ciasto wyłożyć na blachę i wygnieść na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec maksymalnie 30 minut. Ja piekłam 33 minuty i było to stanowczo za długo - ciasto
Ze smakiem bez glutenuprzepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :) Porcja ok 20 kokosanek Składniki: 200 g wiórków kokosowych 340 g cukru cukier wanilinowy 5 białek szczypta soli(...)delikatnie łopatką. Z gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm. Pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. Smacznego
Niezły Młyneksię, że na egzaminie muszę przygotować słynne duńskie kransekage , i jestem tym lekko przerażona, ale... W trzy tygodnie się nauczę, prawda...? Przynajmniej taką mam nadzieję... Póki co pomalutku pieczemy ciasta czekoladowe, cytrynowe i marchewkowe, dzisiaj przygotowaliśmy karmel, a jutro będę lepiła różyczki z marcepanu i malowała czekoladą. Świetna zabawa! Szkoda tylko, że tak daleko od domu... Dzisiaj(...)dodać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, sól, drobno posiekany rozmaryn, tymianek i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie obrać cebule, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę i zeszklić. Zalać octem, podsmażać jeszcze chwilę, zdjąć z palnika i ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka ciemnego kakao (do wypieków) 25 g suszonych cynamonowych jabłek bez skórki Amkez Przygotowanie: Jabłuszka kroimy na ćwiartki. Odkładamy na bok. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią i miękkie masło/margarynę. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów miksujemy do połączenia składników. Masa powinna być dość(...)znów całość miksujemy do powstania kakaowej wersji (można zwiększyć ilość masy kakaowej w zależności od upodobań, my wolimy bardziej waniliowe ciasto). Ciasto wykładamy łyżką do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Układamy na przemian ciasto czekoladowe z waniliowym (między ciastem mogę powstać przerwy, wypełnią się podczas pieczenia). Gdy wyłożymy dół keksówki w ciasto wbijamy nasze jabłuszka
Słodkie okruszkiTortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Biszkopt pieczemy ok. 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na 2 blaty. Beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)kakao i miksujemy do połączenia się składników. Ubitą pianę wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Bezę wyjmujemy i studzimy. Krem czekoladowy: 200g ciemnej czekolady 375g mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru pudru Czekoladę roztapiamy
Pyszności Słodkościpieczenia, jajka, miód i cukier zagniatamy szybko w jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy żurawinę i zagniatamy. Do drugiej czekoladę i zagniatamy, Każde ciasto owijamy folią i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy ciasto czekoladowe, wałkujemy na blat i wycinamy ciastka dość cienkie. Układamy na papierze do pieczenia
SMYKWKUCHNICiasto idealne dla osób na dietach redukcyjnych, ale także dla dużych łasuchów, którzy bez wyrzutów sumienia mogą pozwolić sobie na więcej niż 1 kawałek tego ciasta! Ten cukiniowy wypiek jest bardzo zdrowym i słodkim deserem, którym może cieszyć się każdy z Was :) Wilgotny, mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, rozpływa się w ustach, a cukinia jest wręcz niewyczuwalna! Słodki(...)cukinii (1 średnia sztuka) 105 g banan (1 mały) 3 jajka 2 miarki proszku proteinowego czekoladowego 30 g mielonych pestek dyni (Targroch) 1 duża łyżka kakao 45 g ksylitolu (Targroch) 100 g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli himalajskiej (Targroch) 20 g oleju kokosowego (Targroch) Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a banana
Zdrowie na języku :Pjajecznej, delikatnie wymieszać a następnie dodać wystudzoną masę czekoladową i wszystko wymieszać. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki(...)było 150 g, dla mnie masa była mało słodka) 50 g miękkiej margaryny 2 opakowania cukru waniliowego 2 budynie po 20 g w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (bez cukru) 200 g śmietanki 30 % 4 jajka Sposób wykonania: Cukry utrzeć z margaryną na puszystą masę, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą
Na słodko lub wytrawnieWyobraźcie sobie, że szukacie pysznego ciasta czekoladowego, ale w zdrowej wersji. Przeglądacie dziesiątki przepisów, aż w końcu trafiacie na "brownie czekoladowe bez mąki', z pięknym zdjęciem i zachęcającym opisem. Wszystko ok, ale problem jest taki, że do ciasto włożone jest np. 300 g czerwonej fasoli... wszystko w porządku, ale warzywa jedzmy raczej na słono :) Aby uniknąć rozczarowań warto zaznaczać(...)jest na bazie kaszy jaglanej i ciemnego kakao. Próbujcie i dajcie znać, czy takie ciasto przypadło Wam do gustu :) Składniki: 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów
Chocolate Muffin BlogPlacek bananowo-kakaowy* w mega zdrowej wersji- bez cukru, nabiału, jajek i mąki, a za to na samych płatkach owsianych, bananach oraz z dodatkiem orzechów
Kraina Miodem Płynącasmakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"Składniki:4 jajkaszklanka cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo400 g masła150 g cukru pudru190 g czekolady80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracjimarmolada wieloowocowa/wiśniowaSposób przygotowania(...)wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dosypujemy do masy jajeczne i miksujemy.Całość przelewamy do okrągłej - tortowej torty, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około
Słodkie Przyjemnościniej pociąg ogromny w wersji podstawowej, jednak takie zaspokajanie potrzeb po jakimś czasie staje się nużące. Potrzebowałam czekolady przetworzonej, w wersji bardziej czekoladowej niż ona sama. Zasadniczo rzecz biorąc chciałam piec wczoraj, ale... Zamiast pieczenia zjadłam talerz pysznego kremu ze szparagów, zagryzając go bagietką z masłem czosnkowym, poprzeglądałam przepisy na Mikserze, wyspacerowałam psę, wzięłam gorący prysznic, a następnie zajęłam(...)spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzezniknął w niecałe 10 minut! Dobrze, że chwilę przed zdążyłam zrobić zdjęcia :) Ciasto nazwałam sernikiem, bo bardzo dobrze go odzwierciedla, choć tak na prawdę nie zawiera sera! Jego głównym składnikiem jest okara , czyli pozostałości po robieniu mleka sojowego. Pozostałe dodatki nie są tak wyszukane, także myślę, że bez problemów uda Wam się go przygotować. Jest niebiańsko pyszny(...)średnią wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do foremek lub foremki, wyrównaj i na wierzch ułóż maliny. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 35 minut, następnie piecz przez jeszcze 5 minut przy uchylonych drzwiczkach. Po upieczeniu wyciągnij po chwili z foremek i postaw na podstawce z dziurkami, aby ciasto mogło odparować. Sernik jest
Zdrowie na języku :Pefektowne ciasto Morze Czarne to idealna propozycja na każde spotkanie. Ciemny czekoladowy biszkopt w połączeniu z mocno czekoladowym kremem i przełamany malinową frużeliną? Po prostu niebo w gębie. Ciasto jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warte wykonania. Ciasto Morze Czarne Ciasto Morze Czarne efekt końcowy Porcja ciasta Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki(...)czekoladowy. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Gotowe ciasto wylewam do przygotowanej foremki i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez około 35-40 minut (oczywiście w zależności od piekarnika, najlepiej wykonać test drewnianym patyczkiem – gdy jest suchy biszkopt jest gotowy). Gotowe ciasto studzę, a następnie przekrawam na dwa równe blaty. Blaty nasączam posłodzoną herbatą. Krem czekoladowy: opakowanie
Ania gotujejogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo-budyniowe Jesienne muffinki śliwkowo-makowe Śliwki nadziewane orzechami i zapiekane w koglu- moglu Cynamonowe ciasto ucierane ze śliwkami Cynamonowa Rolada ze Śliwkami Ciasto czekoladowe ze śliwkami Nutella śliwkowa zwane czkoladowymi powidłami(...)Czekoladowe ciasto ze śliwkami...będzie krucho z..bezą...BEZKONKURENCYJNE:) autorka: frejfru | blog: słodkie zdania Najprostrze crumble ze śliwkami autorka: joanna30 | blog: Smakołyki Asi Powidła śliwkowe z pomarańczą/Plum jam with orange autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com ORKISZOWE CIASTO JOGURTOWE
Weekendy w domu i ogrodziełyżki oleju Masa kajmakowo-słonecznikowa: 200 g ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżki cukru 250 g + 2 łyżki miękkiego masła 300 g masy krówkowej/kajmaku Masa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 2-5 łyżek cukru (do smaku) 150 g miękkiego masła Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników płatki migdałowe Polewa: 120 g masła(...)miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Na koniec wlewamy olej oraz zimną wodę. W szklanej misie ubijamy na sztywno białka. Obie masy łączymy stopniowo, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki
Smaki Na TalerzuWyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym(...)stopni z termoobiegiem (lub do 180 stopni bez termoobiegu). Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć wierzch papierem, żeby babka się nie spaliła. Po upieczeniu polewamy lukrem (cukier puder + sok z cytryny) lub posypujemy samym cukrem pudrem. Smacznego
bistro mamaHiper proste ciasto. Kokosowo-czekoladowo-marchewkowe. Znalezione u Konsti i z wdzięcznościa wykorzystane. Bo nie ma chyba nic prostszego, niż wypiek wymagajacy tylko zamieszania wszyskich składników i wylania masy do foremki... Takie ciasto nada się idealnie, jako przyjemna niespodzianka z okazji, albo pyszna przekaska dla dzieci do parku - bez okazji. Składniki: (keksówka 20/8cm) 200 g mąki(...)czekolady (u mnie - groszki 48% kakao, więc lekko gorzkawe) 5 łyżek oleju słonecznikowego 50 ml mleka 3 jajka ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - wyłóż pergaminem do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki, poza czekoladą. Wyrób ciasto (można mikserem; wlej więcej mleka, jeśli to konieczne). Dodaj posiekaną czekoladę
Lejdi of the houseCzekolada i pomarańcze wspaniale się komponują. Postanowiłam to wykorzystać do domowych mini wypieków. Powstały muffunki czekoladowe o zapachu kakao i pomarańczy, przepyszne! Naturalnie, jeszcze gorące znikają ze świeżo wyjętej blachy. Cudowna uczta! Składniki: 1¾ szklanki mąki 2 jajka łyżeczka z lekką górką proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości ½ szklanki cukru trzcinowego łyżeczka zapachu pomarańczowego lub skórka(...)kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche, dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników (bez skórki pomarańczowej), mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy sporą łyżkę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek, posypujemy skórką pomarańczową. Pieczemy
Zasmakuj Kuchniulubionej kawy czy herbaty, oczywiście najlepsza na drugi dzień, o ile dotrwa! Babka czekoladowa Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło(...)Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z wrzącą wodą. Całość miksujemy, aby składniki połączyły się. Formę, u mnie keksówka, 30 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy
Moja smaczna kuchniaciepłego mleka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Przygotowanie Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i wszystko razem mieszamy drewnianą(...)obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polewą czekoladową lub cukrem pudrem (według upodobań). Wyciągamy z blaszki i podajemy. Ciasto
Słodkie okruszkiwiórki czekoladowe do posypania lub tarta czekolada Wykonanie: Robimy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę , i ciągle ubijając dodajemy połowę cukru. W drugiej misce żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelewamy(...)foremki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy na połowę, jeden kawałek wkładamy na dno blaszki z powrotem (już bez papieru do pieczenia). Robimy krem jogurtowy. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy
Piekę, bo lubięMój najlepszy (póki co) i niezawodny od lat przepis na biszkopt czekoladowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek(...)stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewanilią 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Prostokątna forma do pieczenia 32-25 Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią , kakao, przyprawę do piernika, cynamon i wszystko razem mieszamy(...)obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polewą czekoladową lub cukrem pudrem (według upodobań). Wyciągamy z blaszki i podajemy. Ciasto
Słodkie okruszki