innych dań. Taka bezglutenowa mąka kokosowa to znakomity dodatek do ciast np. czekoladowego. Nośnikiem aromatów jest tłuszcz, odtłuszczona mąka jest bardziej delikatna i mniej aromatyczna od wiórków kokosowych. Rozluźni ciasto z czerwonej fasoli i otuli aromatyczne gruszki obgotowane w przyprawach korzennych - znakomity zestaw na walentynki :) Przygotowanie ciasta - także wersja na thermomix. Jak zrobić mleko kokosowe, a przy okazji olej kokosowy(...)ksylitolu ( lub cukru) 80 g oleju kokosowego 30 g mąki kokosowej 30 g ciemnego kakao bez cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1/2łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Dodatkowo: 4 gruszki 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) 10 cm kory
SzczyptaSmaQCiasto na śniadanie? Dlaczego nie :) Jeśli tylko jest pełnoziarniste, niesłodzone oraz bez tłuszczu to nie ma przeciwwskazań do takich eksperymentów :) Na blogu znajdziecie już przepisy na różne 'babeczki z kubeczka', wszystkie zgromadziłam poniżej. Dziś na śniadanie zafundowałam sobie szarlotkę z mielonych płatków owsianych z cynamonem i przyprawami korzennymi... cud, miód i... jabłka :) Zdrowe ciasteczka z kubeczka na śniadanie(...)Dyniowe Marchewkowe Czekoladowe Bananowe Jaglane kakaowe Czekoladowe bez mąki Serniczek Bounty Składniki: 1 jabłko 1 jajko 3 łyżki mąki owsianej 1 łyżka otrębów owsianych ewentualnie miód do posłodzenia 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłko pokroić na drobną kostkę
Chocolate Muffin Blograczej gruszki w cieście czekoladowym :) Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają kusząco i zachęcająco do wypróbowania przepisu, bo ciacho smakuje obłędnie. Mało brakowało, a byłoby ciasto bez owoców, bo gruszki gotowane w syropie kusiły niesamowicie, żeby je zjeść od razu. To smak mojego dzieciństwa, więc tym bardziej jestem z siebie dumna, że wytrwałam do końca :) Na więcej słów nie liczcie(...)pozostawić) Syrop do gotowania gruszek: 2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 laski cynamonu 1 łyżka soku pomarańczowego Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1/3 szklanki tradycyjnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 1 jajko 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju Posypka
Domowa Cookierenka Agimoże sprawiać wrażenie pracochłonnego, w rzeczywistości jest bardzo prosty. To ciasto, jak każde z dodatkiem kakao, ma wyrazisty czekoladowy akcent i konkretną fakturę nieco jednak przełamaną świeżością malinowej konfitury. To ona sprawia, że ciasto nie jest suche, a wilgotne i cudownie rozpływające się w ustach. Wierzch delikatnego ciasta spoczywa pod równie delikatną błyszczącą polewą, która jednak nigdy nie twardnieje, jakby(...)wprost czekając na zatopienie w niej soczystych malinowych kąsków, obecnych tu nie tylko dla dekoracji. Składniki: Ciasto: 2 szklanki pszennej mąki 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki brązowego cukru 2 szklanki mleka sojowego ½ szklanki neutralnego w smaku oleju (np. ryżowego
Roślinna - blog wegańskiOdchudzona wersja popularnego ciasta bez pieczenia - bez masła, białego cukru, za to ze zdrową kaszą jaglaną i bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle(...)daktyli (lub 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu) pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany (lub mleczka kokosowego) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki
Domowa Cookierenka Agijednym kawałku nie poprzestaniesz), poza tym bardzo łatwe do zrobienia, no i nie trzeba go piec :) Na pewno każdy zna najprostszy letni deser, czyli połączenie truskawek ze śmietaną, w dzieciństwie zajadałam się nim niemalże codziennie. To była inspiracja do powstania tego ciasta. Do truskawek ze śmietaną dodałam rabarbar, z tego ugotowałam budyń i wyszło przepyszne, orzeźwiające nadzienie, które idealnie(...)rabarbaru (poza sezonem można zamienić na truskawki) 7 łyżek cukru 50 ml wody 300 g truskawek 180 g kwaśnej śmietany 2,5 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (1 torebka = 35g) Ganasz czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jedną paczkę herbatników (100 g, czyli 10 szt.) odłożyć. Pozostałe
Domowa Cookierenka Agiokoło 30 sekund po każdym dodanym jajku. Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej(...)dość ze miałam za małą tortownicę i już kombinowałam żeby kołnierz w niej robić to jeszcze chciałam ciasto obłożyć dookoła. Dzięki temu, że masa czekoladowa była już ścięta po wymieszaniu z bitą śmietaną masa była na tyle gęsta, że dała się bez problemu położyć na górze tortu, a nawet dało się wysmarować ciasto naokoło, dzięki czemu przypominał tort. Trochę
Państwo Wojtczuk gotująbez termoobiegu). Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę (podstawiam zawsze drewnianą deskę). Studzimy, a następnie kroimy na dwie części. Każdą część nasączamy alkoholem. Polecam amaretto, ale może być też wiśniówka. Spód biszkoptu (po usunięciu papieru do pieczenia), przekładamy to tortownicy i szczelnie obkładamy boki papierem śniadaniowym (lub do pieczenia(...)całość zaczęła tężeć. Aby przyspieszyć ten proces, można wcześniej zmrozić owoce. Tężejącą galaretkę z owocami przelewamy na spód biszkoptu. Galaretka nie może być rzadka, bo wchłonie ją ciasto :) Mus czekoladowy Składniki: 400 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki wrzątku Przygotowanie: Kremówkę ubijamy
bistro mamaNareszcie skusiłyśmy się na przepis innego autora! Od dawna chciałyśmy wypróbować pewien szybki przepis na czekoladowy bananowiec od True Taste Hunters , którego bloga obserwujemy od wieków
Candy PandasNie potrzeba dużo by znaleźć się w kulinarnym niebie. Kremówka, mascarpone i maliny. Nic więcej nie potrzeba,no może dołóżmy jeszcze biszkopty, a stworzymy deser
Z Majeczką w kuchniłyżek musli crunchy czekoladowego z orzechem laskowym i nasionami chia 4health 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 120g masła 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, masło (siekamy je) i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto na jednolitą masę (ciasto będzie lekko klejące). Ciasto zawijamy w folię spożywczą(...)mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy musli i krótko mieszamy. Masą wypełniamy podpieczone tartaletki. I wkładamy całość ponownie do piekarnika (180 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu, gdyby brzegi ciasta za mocno się piekły można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni). Pieczemy do czasu aż nasza serowa masa ładnie się zetnie. Po przestudzeniu oprószamy całość cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkifoliowego i rozwałkować wałkiem do ciasta, a następnie wymieszać z masłem. Polewa czekoladowa - przepis 100 g czekolady (gorzka lub deserowa lub pół na pół) 3 łyżki mleka 50 g masła opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego Do dekoracji: zmielona w blenderze biała czekolad lub drobno zmielone migdały albo orzechy Jak zrobić polewę czekoladową Mleko i masło podgrzewam(...)stopni, grzałka góra - dół. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą, a w piekarnikach parowych włączamy funkcję pieczenia na parze lub opcję para 25 procent. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy bez termoobiegu przez około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSłodka, chrupiąca beza przełożona bitą śmietaną z drobinkami białej czekolady. Słodycz przełamuje kwaśna, czerwona porzeczka, tworząc przepyszny, lekki deser. 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru
https:KKuchniaMniamTa pyszna chatka jest znana także pod nazwą Chatka Puchatka choć spotkałam także nazwę Budka. Przyznam szczerze, że nie miałam jeszcze okazji spróbować tego ciasta dlatego
Monia miesza i gotujerozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin ( najlepiej na noc). po tym czasie Ubić śmietankę z michałkami aż podwoi swoją objętość. Krem czekoladowy*: - 1 szklanka mleka - 1 budyń czekoladowy ( ok. 38 gram) - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka sypkiej kawy naturalnej - 2-3 łyżki cukru - 120 gram miękkiego masła masła - 1 łyżka soku z cytryny Odlać 1/4 szklanki mleka(...)masą michałkową. Wafelek posiekać, obłożyć górę stefanki. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Radzę odstawić je na dobę. Przepis dodaję do akcji Durszlaka i Miksera kulinarnego: Ciasta bez pieczenia Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklance