bardzo umiem piec ciasta, ale słodkości lubię, owszem. Uczę się, próbuję, ale jednak pieczenie wymaga często dużej precyzji, której niestety zwykle mi brakuje. Nie mówię, że nic nie wychodzi. Niby wychodzi, ale żeby rezultaty były jakieś spektakularne, to nie powiedziałabym. Niedawno postanowiłam spróbować przygotować sernik... na zimno, bez pieczenia, czyli przepis idealny dla mnie. Przewertowałam dużą ilość(...)musu truskawkowego. Wyszło ładnie...ale przede wszystkim bardzo smacznie :) Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 26 cm, przydała się także folia spożywcza. Na taką wielkość formy wykorzystałam: 30 mocno czekoladowych ciastek 700 g serka waniliowego homogenizowanego (w opakowaniu jest zwykle 200 g, więc te dodatkowe 100 g można po prostu podjeść ;) ) 400 ml śmietany 30% około kilogram truskawek
Pichceniomaniasię gładkie i lśniące . Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 120 minut aby odpoczęło . Po 120 minutach : Ciasto wykładam na blat , dzielę na dwie równe części ( dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować ) Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na grubość około 3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam foremkami ciasteczka – żeby z każdej(...)było tyle samo ciasteczek . Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Skrawki zagniatam i ponownie rozwałkowuję . Pieczenie ciastek : Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 10 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu ciastka odstawiam do wystudzenia . Przygotowanie lukru : Do miseczki
Uwaga Babcia Gotujepotrafi minąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu(...)Czasem późno może być bardzo stresujące.Dzisiaj mam dla Was pierwsze świąteczne ciasteczka. Co prawda bez przypraw korzennych, ale za to z mnóstwem czekolady. W dodatku włożyłam je do mojego świątecznego pingwinka - to zdecydowanie znak, że Święta tuż, tuż!Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące. Nie przechowają się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszystych i lekkich, wyrasta ładnie.Tak więc moi drodzy: czekoladowo-migdałowy biszkopt, do tego kokos, owoce- brzmi zachęcająco, prawda?! :)Polecam!Biszkopt:* migdały- 200g* jajka- 6 szt.* cukier trzcinowy- 200g* kakao- 3 łyżkiMasa kokosowa:* mascarpone- 250g* śmietanka kokosowa- 250ml** wiórki kokosowe- 1 szklanka** cukier trzcinowy drobny- pół szklankiPolewa czekoladowa:* woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* kakao- 3 łyżki* masło- 100g+ dżem(...)utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę.Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek.Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka).Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.Masa kokosowa:Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać
Kraina Miodem Płynącabiałej czekolady oraz bitej śmietany. Spód pieczony jest bez dodatku mąki, więc ciasto może być dla osób na diecie bezglutenowej. Tort jest bardzo lubiany w mojej rodzinie, szczególnie brat i bratowa za nim przepadają i proszą abym go przygotowywała na specjalne okazje. Tort jest dla amatorów mniej słodkich wypieków, ostateczna słodycz ciasta zależy od zawartości kakao w gorzkiej czekoladzie(...)zawsze korzystam z czekolady/ kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty do wykonania, może być zrobiony nawet przez osobę początkującą. Spód tortu warto przygotować dzień wcześniej. Oryginalny przepis
moj przepis naspożywać na słodko. Brownie z kaszy jaglanej, bez mąki, bez cukru, bez jaj, bez mleka oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Bardzo smaczne, sycące, wilgotne. Mocno czekoladowe. Musicie spróbować, bo nie dość że pyszne, to jeszcze zdrowe Składniki na formę 26 x 16 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej w 2 i 1/4 szklanki wody 100 g gorzkiej(...)gładka i nie będzie czuć kaszy między palcami. Dodać sodę oczyszczoną, krótko zmielić. Dodać orzechy i resztę owoców, wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe listonic_type
moj przepis nakakao Masa czekoladowa: • 1 puszka gotowej masy kajmakowej • 100 g ciemnej czekolady deserowej lub gorzkiej • 6 łyżek mleka Dekoracja: • bakalie: skórka pomarańczowa oraz morele, orzechy i suszone śliwki Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 2. Dodać mąkę i kakao, wymieszać, aż do powstania kruszonki. 3. Kruszonkę zagnieść, uformować z ciasta kulę, zawinąć(...)Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić spód i ok. 1 cm boków. 5. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 6. Masę kajmakową podgrzać w gorącej wodzie, bez wyjmowania z puszki. 7. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem. 8. Masę wyłożyć
W mojej kuchnigorzkie ( to informacja dla tych co nie jedzą tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku(...)ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzić patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryć warstwą owoców. Zalać
Różne smaki w kuchnitemu znalazłam w gazecie Dobre Rady w rubryce z ciastami na Wielkanoc. I od tamtej pory jest z nami nie tylko na Wielkanoc:) Jest pyszny! A górę sernika możecie dowolnie przyozdabiać - może to być galaretka z owocami, polewa czekoladowa, kolorowe cukierki, groszki, na co macie tylko ochotę, choć i bez tego sernikowi trudno się oprzeć :) Składniki(...)łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki otartej skórki z cytryny (może być też z pomarańczy) Przygotowanie dna sernika: tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia; piekarnik nagrzej do temp. 180C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół); w rondelku pokrusz ciastka i zmieszaj je z roztopionym masłem, wyłóż nimi dno tortownicy oraz utwórz rant na około
Zasmakuj KuchniMałe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego(...)być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami.Składniki na murzynkaSkładniki na krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około
Ciastkozercyjeść nawet bez polewy czekoladowej, ale jak ma być snickers to jest też polewa. Są tu orzechy, daktyle, miód, kokos,czekolada, boczek. No dobra boczku nie ma, ale mógłby się tu znaleźć bo boczek jest super Ale wracając do ciastka, możecie uformować z niego batoniki tak jak na zdjęciach, albo zrobić jedno duże ciasto. Orzechy możecie dać dowolne jakie(...)laskowych Polewa czekoladowa 1 duża gorzka czekolada 2 łyżki oleju koksowego 2 łyżki mleka kokosowego Przygotowanie: Pierwsza warstwa. Orzechy nerkowca namaczamy w wodzie przez około 2-3 godziny lub przez całą noc. Odsączamy je i wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy do blachy do pieczenia lub keksownika, wyłożonej papierem do pieczenia
PaleoLifedobrej jakości, świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony w szynkowarze. Ja zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab(...)właśnie okazją. Pieczony kalafior z dodatkiem tahini, czosnku, rodzynek i kolendry to dla mnie coś nowego, a że uwielbiam tahini to jestem pewna, że mi posmakuje (zresztą wszystkie przepisy Marzenki są bardzo smaczne, sprawdźcie na jej blogu KLIK ). Przepis Marzenki jest TUTAJ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6. Ciasto Jamajka Muszę przyznać, że to ulubione ciasto mojego męża. Czekoladowe, z bitą śmietaną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieProsty, szybki, łatwy i ... naprawdę smaczny sernik na zimno. Właściwie nie wiem czy nazwa "sernik" nie jest tu zbyt wygórowana, bo z serka i śmietany uzyskamy
Walijskie Pichcenieciasto!😎 Zapewne znacie ciasto Brownie, które ma milion odsłon. Ja je dzisiaj wykonałam w nieco zdrowszej wersji bez użycia mąki (jedynie 1 łyżka), w zamian na bazę dałam przepyszną i sycącą kaszę jaglaną. Patrząc na zdjęcie pewnie byście się nie domyśleli, że się tam znajduję.😏 Co ciekawe jeden kawałek ma tylko ok 100 kcal! :) Mocno czekoladowe z kokosem(...)Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni. 5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta (dzielimy przez ilość kawałków
zdrowo i aktywnie