czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się łyżeczki nie skończyły. Aj, jakie to było dobre! W międzyczasie ambitnie(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieście, które wydaje sie być idealne do tego rodzaju wypieków. Czekoladowe ciasto, które zrobicie bez miksera. Mikser przyda się do kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, i do prostego musu z galaretki i śmietany kremówki. Czekoladowe ciasto jest wilgotne, mięsiste i baaardzo czekoladowe. Upiekłam trzy blaty osobno. Możecie upiec w tortownicy (20 cm średnicy) i po wystudzeniu(...)jakiegoś czasu. Jest to krem maślany na bezie szwajcarskiej i wydaje się być idealny do ozdabiania babeczek i tortów. Jest bardzo trwały i stabilny. W lodówce wspaniale tężeje i dzięki temu łatwo transportować ozdobione wypieki. Przepis na trzy blaty o średnicy 20 cm, lub jedno duże ciasto do przekrojenia. 4 jajka 200 ml mleka 170 ml oleju słonecznikowego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCiasto czekoladowe jak "mała czarna" nigdy nie wychodzi z mody. Amatorów na nie znajdziemy zawsze i wszędzie! Dziś - z okazji walentynek - proponuję ciasto, które przygotowuje się podobnie jak muffinki: składniki suche miesza osobno, osobno mokre; później miesza się razem - szybko i byle jak, bo zbyt długie i dokładne mieszanie powoduje, że ciasto jest ciężkie, zakalcowate i nie wyrasta. Niezwykłym jego(...)być też coca-cola); dzięki temu ciasto jest wyjątkowo wilgotne i aromatyczne. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą, ale moim zdaniem nie jest to potrzebne - i bez tego jest pyszne! Polecam:) składniki: "suche": 250 g mąki pszennej 3 duże łyżki kakao 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody "mokre": 200 g stopionego
6nieboobłędnie czekoladowe i rozpływają się w ustach. To trochę mini bezy w wersji mocno czekoladowej. Jak dla mnie bomba! Moja córcia też jest zachwycona takimi czekoladowymi ciachami. Nie dosyć, że naszpikowane ulubioną przez nią czekoladą to jeszcze w wersji maxi ;) Przepis bierze udział w akcji GOPLANY "Z czekoladową nutą" 1 czekolada Goplana Oryginalna Mleczna 90g 3 szkl cukru pudru 2/3 szkl(...)składników. Gdyby masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu kiedy ich powierzchnia będzie lekko błyszcząca i popękana
Smakołyki Asiktóre zachwyca swoją konsystencją. Mocno wilgotne i czekoladowe w smaku, ale nie słodkie. Sam przepis jest banalnie prosty. Gdy około roku temu poznaliśmy bardzo sympatycznych ludzi (sporo starszych od nas), zaprzyjaźniliśmy i oczywiście zaczęliśmy się odwiedzać. Na wieść, że kobieta ma nie tolerancje laktozy i glutenu miałam problem z wykombinowaniem czegokolwiek bez powyższych składników. Tylko czas udowodnił(...)smacznego. W kuchni mniej również znaczy więcej! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g gorzkiej czekolady – 100 g masła – 60-80 g cukru – 1 laskę wanilii ( ziarenka) – 100 g mielonych migdałów – 2 jajka – 1 łyżkę mąki (można pominąć) – 1 łyżeczkę proszku do pieczenia W kąpieli wodnej stopcie masło i czekoladę po czym
Szybko Tanio Smaczniejeszcze orzechy! CZEKOLADOWE TARTELETKI Z OWOCAMI Składniki: - 250 gram mąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto, powinien dać więcej) - 3 łyżki wody - 50 gram czekolady deserowej - 50 gram grubo mielonych orzechów - dowolne owoce (u mnie nektarynki, maliny i borówki amerykańskie) - dżem, z rodzaju tych najtańszych galaretek bez owoców ;) ja użyłam morelowego(...)cukier i woda. Całość dokładnie ugniatamy, formujemy kulę i lokujemy pod przykryciem na 15 minut w lodówce. Po tym czasie wykładamy ciastem foremki. Następnie masę nakłuwamy widelcem, a na wierzch każdej tarteletki kładziemy zmięty kawałek folii aluminiowej. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni z kawałkami folii i kolejne 5 do 10 minut bez foliowych kulek
Życie zamknięte w smakuwkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i pieczemy około 15 minut, czyli tyle czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka(...)delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy. POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady 1 płaska łyżka ciemnego, gorzkiego
Rozpustne gotowanieczekolady deserowej (minimum 50-60% kakao) 50 g suszonych żurawin 25 g orzechów włoskich polewa czekoladowa: 25 ml śmietanki kremówki 30% (u mnie mleko) 50 g czekolady deserowej 10 g miękkiego masła do posypania: posiekane orzechy włoskie Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Kaszę gotujemy na sypko wg ulubionego przepisu. Studzimy ją a następnie mielimy ją blenderem lub maszynką(...)dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i zmieloną kaszę gryczaną. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy. Przekładamy ciasto do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Pieczemy ciasto ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę. Zagotowujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórytechniką dekoracji zdecydowanie muszę popracować, to wydaje mi się, że może być ogromnie efektowna. Tort czekoladowy z musem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 360 ml maślanki 120 ml mocnej, gorącej kawy 230 g miękkiego masła(...)wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem maślany na bezie: 100 g truskawek 80 g rabarbaru 1 łyżka cukru 250 g miękkiego masła 3 białka 200 g cukru dekoracja: masa cukrowa wódka lub ekstrakt waniliowy kolorowe barwniki spożywcze (czerwony, żółty
Pożeraczka, czyli raz adobrzegładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz to nowe odmiany, ich smaki i najlepsze sposoby na ich zużycie. Dzisiaj jesieni bez dyni sobie nie wyobrażam. Kupuję zawsze(...)mleko, jajko i puree dyniowe, zagnieść ciasto. Dodać tłuszcz i sól, dobrze wyrobić. Ciasto będzie się lekko lepić. Przykryć miskę folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki (lub odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce). Następnego ranka wyjąć ciasto z lodówki, odstawić na około 45 minut, aż nabierze temperatury pokojowej. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo puszyste ciasto jest dowodem, że popping z amarantusa sprawdza się nie tylko jako składnik mueslli czy kruchych batoników. Dodatek ekspandowanych nasion amarantusa sprawia, że ciasto
głodny alergikhomogenizowanym czekoladowym SKŁADNIKI: 3 jajka 300 g serka czekoladowego homogenizowanego Rolmiecz łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą dodaję serek homogenizowany. Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję(...)Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej. Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto do gorącego oleju. Smażę obracając do ładnego złotego koloru. Wyjmuję łyżką cedzakową. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami lub bez. SMACZNEGO Przepis lekko zmodyfikowany
Zasmakuj Kuchnimożna zajadać się niemal bezkarnie Oprócz tego smakuje obłędnie i nawet najbardziej wysublimowani znawcy słodyczy nie rozpoznają, że do jego zrobienia została użyta fasola! Do tego jest to ciasto bez mąki i cukru i jest tak delikatne, że po prostu rozpływa się w ustach. Ten rewelacyjny przepis pochodzi z bloga Wiem Co Jem *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)minut – chodzi o dokładne rozprawienie się z fasolą – dzięki temu będzie zupełnie niewyczuwalna w cieście. Przygotuj 2 keksówki (ciasto będzie niskie jak brownie) lub jedną blaszkę – wtedy będzie mu bliżej do babki czekoladowej. Wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto przelej do blaszek i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Jeśli lubisz mokre brownie – możesz
Eat me! Fit me!normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :) Biszkopt: jaja 4 szt mąka pszenna 6 łyżek ksylitol 1 łyżka sól szczypta Masa jabłkowa: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklana Masa czekoladowa: śmietana 30% 500 ml karob łyżka czubata ksylitol 1 łyżka Beza: 5 białek schłodzonych ksylitol(...)cukierniczym jedna obok drugiej by powstała nam złączona beza. Pieczemy w 110 stopniach 20 minut i zmniejszamy do 90 stopni i jakieś ze dwie godziny suszymy( ksylitol potrzebuje więcej czasu) 2. Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach,zostawiamy
Różowa kuchnia