ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:824/2671)

Placek brzoskwiniowy 185

piekłam. Szczerze powiedziawszy, wszystko - bez wyjątku sprawiało mi radość. Jedynie trochę sił brakowało, a chciało się więcej i więcej. Ale dzień jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Przynajmniej w kuchni można się wyrobić - no chyba, że mówimy o cieście drożdżowym czy ekskluzywnych tortach - przy tym czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto. Za sprawą jogurtu ciasto wychodzi cięższe, jeżeli(...)jednak pominiecie ten składnik, lub zastąpicie go mlekiem - ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Zapraszam na letni Placek brzoskwiniowy." Składniki : 5 jaj 160 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku 1/3 szklanki jogurtu - można zamienić na mleko, wtedy ciasto wyjdzie lżejsze :) 2 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, ubijamy je z dodatkiem cukru

Słodkie Przyjemności
Opalany sernik warstwowy z kajmakiem, orzechami, bananami 131

Kolejny letni sernik, na zimno, chociaż wygląda na pieczony i zdecydowanie jest bardziej treściwy, bardziej kaloryczny.. To sernik warstwowy. Składa się ze spodu ciasteczkowego, warstwy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Beza Pavlova 147

Muszę się przyznać że bardzo się bałam piec bezę . Nie jest to taka trudna sprawa ,jak się okazało ;) ale trzeba pamiętać o tym , aby dobrze ubić

Różne smaki w kuchni
Jak zrobić ciasto na pizzę 170

solą, na końcu wlej rozczyn z drożdżami. Wyrabiaj ciasto do 10 minut na blacie podsypanej mąką. Gdy ciasto będzie elastyczne i ładnie formowało się w dłoni odstaw je na 10 minut. Po tym czasie ciasto włóż do miski, dodaj oliwę i wyrób gładkie ciastoCiasto podziel na kulki po 150 g i odłóż(...)minut. Kulki powinny zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Piekarnik rozgrzej do 220C. Na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu ułożyć oprószone mąką i zwałkowane ciasto do placków o średnicy około 30 cm. Nałóżcie na ciasto ulubione dodatki i pieczcie do 15 minut

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka z bezą 244

Niby zwykła szarlotka ale bez kruszonki na wierzchu i przez to lepiej się prezentuje a i lepiej smakuje ;). Szybciej znika z talerza niż się robi ;). Polecam Składniki na ciasto (blacha 20×33): 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść(...)półlitrowego słoika. Wykładamy je na podpieczone ciasto. Składniki na bezę: 5 białek łyżeczka octu 250g cukru odrobinę cukru wanilinowego szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Białka wykładamy na jabłka i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez

Mam apetyt na ...
Domowe drożdżówki z rabarbarem 135

kwaśność rabarbaru wam nie przeszkadza wystarczy pokroić w kosteczkę bez dodawania cukru). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny. Ciasto podzielić na 12 równych części u mnie ok 90 g każda drożdżówka. Uformować drożdżówki na kształt koła o grubości ok 2 cm. o odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ba środku każdej drożdżówki zrobić wgniecenie szklanką(...)obsypać mąką. Szklanka nie będzie przyklejała się do ciasta.  W miejscu wgniecenia ułożyć kawałki rabarbaru i lekko docisnąć. Brzegi drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać przygotowaną kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawać na czas nagrzania się piekarnika ok. 10 minut. Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ( grzanie góra dół bez termoobiegu) przez ok 16-18 minut

Kulinarne przygody
Kakaowa szarlotka z pianką budyniową 45

Szarlotka na kruchym, kakaowym cieście z warstwą soczystych i kwaśnych jabłek prażonych, na których znajduje się waniliowa pianka budyniowa oraz tarte ciasto na wierzchu. Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego, kruchego ciasta z dodatkiem kakao, przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, delikatna, budyniowa pianka o smaku waniliowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne jabłka(...)znika w mgnieniu oka! P.S. Pianka na środku ciasta trochę mi opadła, a było to spowodowane tym, że ciasto zbyt krótko siedziało w piekarniku (pośpieszyłam się z wyciągnięciem, gdyż wzywała mnie moja mała Prezeska :)). Ciasto po upieczeniu można też zostawić na 10-15 min, w uchylonym piekarniku. Składniki: Ciasto:  2 szklanki mąki pszennej  2 łyżki kakao

Kuchnia MagdaLeny
Rogale świętomarcińskie 150

bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny raz rozwałkowujemy w prostokąt i grubość 0,5 cm (nasze ciasto ma już teraz 9 warstw). Składamy znów na 3 i kolejny raz wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Jeszcze raz wyciągamy ciasto(...)kształt z uszami. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy, lekko ją „rozkładając na boki”, formujemy rogale i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Rogale świętomarcińskie pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką

Pociąg Do Kuchni
Wiśniowe Cappuccino 146

Cappuccino Pyszne ciasto, które robi się szybko, ciasto jest bez masy w sam raz na ciepłe dni lata. Składniki: ·        10 łyżek mąki pszennej ·        3 łyżki mąki ziemniaczanej ·        2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kompotu Sposób przygotowania: 1.    Margarynę miksujemy z cukrem powoli dodajemy jajka 2.    Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo łączymy z masą jajeczną, miksujemy 3.    Następnie ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej kawę rozpuszczalną, do trzeciej cappuccino 4.    Nakładamy łyżką na przemian do formy

Kulinarna Chwila
Szarlotka z budyniem waniliowym i prażonymi jabłkami 141

rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy. Pieczenie: Temperatura - 200ºC i grzanie góra+dół Czas - 10 minut Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt o tej samej grubości i wykrawamy ok. 10 pasków na kratkę. 2 najdłuższe kawałki, 4 kawałki nieco krótsze i 4 najkrótsze kawałki. W czasie, gdy ciasto się piecze możemy przygotować budyń. Ja użyłam gotowca, ale możecie(...)gorącym cieście ciężko, by kawałki kruchego ciasta się nie porwały. Wobec tego układam je tylko na sobie.   Moje ciasta są nieidealne, ale domowe i pyszne. Od perfekcji i powtarzalności mam pracę, w domu lubię gotować i piec na luzie, dla czystej przyjemności. Nie miejcie mi tego za złe! 😉 Po ułożeniu pasków ciasto ponownie trafia do piekarnika. Pieczenie: Temperatura

Cooking Monster
Fasolowa babka z młodym jęczmieniem, czekoladową polewą i chrupiącymi dodatkami 125

Dziś zapraszam na ciasto w 100 % zdrowe i naturalne, zielony kolor powstał po dodaniu młodego jęczmienia. Jeśli lubicie eksperymenty, nie wahajcie się upiec takie ciacho, nie wahajcie się w ogóle wykorzystać jakiekolwiek warzywo w kuchni. Warzywne ciacha są naprawdę rewelacyjne. Ja swoją przygodę z nimi zaczęłam nie dawno ale na swoim koncie mam już czerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie(...)pieczenia polewa: 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu dodatkowo: orzechy laskowe, migdały, rodzynki Przygotowanie: Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy

Życie zaczyna się w kuchni
Pączki z bitą śmietaną 360

Pyszne pączki ze słodką śmietaną. Pieczone pączki są łatwiejsze do zrobienia niż smażone. Wyjątkowo użyłam drożdży suszonych; bez przygotowania rozczynu jest troszkę szybciej. Składniki: 400 g mąki 8 g drożdży instant pół szklanki mleka 3 żółtka 1 jajko 30 g cukru łyżka wódki lub spirytusu 2 łyżki soku z cytryny gęsta śmietana 30% (kubek ok. 250 ml) 2 łyżeczki(...)ciepłe mleko, jajka, wódkę, sok i 30g cukru mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce. Wyrośnięte dzielimy na 12 owalnych pączków. Odstawiamy na pół godziny. Pączki pieczemy w posmarowanej olejem foremce ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia należy pączki odwrócić. Śmietanę (jeszcze zimną dopiero co wyjętą z lodówki

prawdziwe jedzenie
Sernik z nutą orzechową 130

polewą kajmakową i masłem orzechowym. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być(...)niskich obrotach. Dodawać jajka i cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Piec 15 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem), następnie zmniejszyć temperaturę

Bullio
Sernik z nutą orzechową 555

polewą kajmakową i masłem orzechowym. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być(...)niskich obrotach. Dodawać jajka i cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Piec 15 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem), następnie zmniejszyć temperaturę

Bullio
Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka 76

mojprzepisna.pl | Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Propozycja dla tych co lubią sobie pochrupać do kawki jakieś małe co nie co. Moje ciasteczka nie tylko zaspokoją potrzebę na coś słodkiego, ale również są bogate w błonnik. Dzięki temu, że są nafaszerowane orzechami, żurawiną i daktylami, dłużej czujemy się najedzeni. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 14 ciasteczek o grubości(...)Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmielić, dość drobno, tak aby dało się formować ciastka. Łyżką nabierać ciasta i formować kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 min w 180 st. Smacznego! Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez

moj przepis na