Pyszne, lekko mokre, aromatyczne. Ciasto pachnące czekoladą z dodatkiem świeżych malin. Co nam trzeba? Szklanka 220ml Odmierzamy: 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru białego pół szklanki prawdziwego kakao szklanka mleka szklanka wrzątku olej rzepakowy- ciut ponad połowę szklanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka Polewa: 2 łyżki masła + czekolada mleczna(...)kakao) W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej i jajka (bez wrzątku teraz!) Składniki mokre wlewamy do suchych, mieszamy i na koniec dolewamy szklankę wrzątku- mieszamy całość do jednolitej masy Ciasto wylewamy do blaszki-30/25 może być krótsza (dno wyściełamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 45minut. Sprawdzamy metodą patyczka czy nie jest
Latosiowydomnawet można sobie zamówić własny wzór..Polecam, bo naprawdę warto mieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów ciast i będą wpisy na blogu..a na początek pokażę Wam proste i szybkie do zrobienia ciasteczka bez jajek ..takie ciasteczka w sumie można zrobić i bez użycia foremek..Z okazji świąt
Moje domowe kucharzenieczęstowania się :-) Sernik rosyjski SERNIK ROSYJSKI Blacha 21 x 31 cm Na ciasto: 250 g mąki pszennej 40 g kakao 50 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 150 g masła roślinnego Masa serowa(...)opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Sposób wykonania Masa serowa: Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń i przestudzone masło - mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski razem z kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło roślinne, cukier
peggiwkuchnimąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 g kajmaku 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki 30% popcorn bez soli Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa serowa: Twaróg przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy(...)dostateczną wilgotność, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda - monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Świetna funkcja
Kuchnia MagdaLenycukier waniliowy 60 g budyniowego proszku (bez cukru)o smaku wanilii można użyć zamiast budyniu mąki ziemniaczanej 2 krople aromatu śmietankowego 1 szczypta soli Dodatkowo: 500 g malin może być troszke mniej 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Instructions Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Posiekać zimne masło, dodać do suchych
SprawdzonaKuchnia.pldużo farszu. Wiadomo, napakowane pierogi to jest to, co wszyscy lubimy najbardziej, ale nawet idealne ciasto na pierogi nie poradzi sobie z za dużą ilością nadzienia. Idealne ciasto na pierogi – wskazówki Na koniec garść wskazówek, dzięki którym za każdym razem przygotujesz idealne ciasto na pierogi . Jaka mąka na pierogi? Polecam mąkę typ 500, często występującą też pod nazwą poznańska(...)ciasto na pierogi niż gdybyśmy użyli zimnej wody. Niech ciasto odpocznie . Po wyrobieniu, przełóż ciasto do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą, by nie wyschło i zostaw je w temperaturze pokojowej na minimum 20 minut. To sprawi, że wałkowanie pójdzie bez problemu. Sprawdź też inne pomysły na tani obiad: Kopytka – miękkie i delikatne Leczo z cukinią Soczysty pieczony kurczak
Na-talerzu.plolej. Dodajemy mąkę. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy. Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy
Pobite gary Barbaryrzecz ale druga to ciasto! Bardzo chciałam odtworzyć smak tego prawdziwego niewiarygodnego ciasta gruzińskiego, podczas rozmowy z jednym z właścicieli restauracji gruzińskich dowiedziałam się jaka mąka jest używana do wypieku - używa się mąki pszennej tortowej. Resztę musiałam wymyślić sama i powiem Wam tak- mamy to! Jestem no kurczę bardzo z siebie zadowolona bo zrobiłam takie ciasto na chaczapuri, jakie jadałm(...)mleka - 200 g wody - 20 g drożdży świeżych *spotkacie się też z przepisami na ciasto ze znacznie mniejszą lub bez ilością masła, ale właśnie to z masłem, najbardziej oddaje mi smak tego, jakie jadłam w Gruzji *chaczapuri może być przygotowywane wypiekane w piecu lub smażone na patelni nadzienie : - 300 g sera korycińskiego lub ze Strzałkowa - 4 łyżki startego Chedara
SMYKWKUCHNIrazu po upieczeniu. Polane lukrem na bazie kwaśnej śmietany. Ich aromatem z pieczenia przechodzi cały dom. Jest to propozycja dla tych którzy nie mieli czasu aby upiec pierniczki wcześniej. Bez nich nie ma świąt. Choć ich wałkowanie może sprawiać troszkę problemów, ponieważ ciasto jest lepiące to smak wynagradza trud przygotowania. Polecam zrobić je na miodzie gryczanym(...)sodą i ponownie całość wymieszać łyżką lub ręką. Ciasto będzie dość klejące . Miskę przykryć ściereczką lub folią i wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzone ciasto, wałkować partiami na podsypanej stolnicy mąką na grubość 5-7 mm i wycinać wzory i układać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie –pierniczki spor urosną. Piekarnik nagrzać
Wanilia i Kardamonskąd ciasto? Z Moje Wypieki , piekłam je już nie raz, nie dwa, ale mnóstwo! Uwielbiam je, uwielbiają go wszyscy. Więc skoro przepis sprawdzony i smaczny to przepis został u nas do dziś. Powiem Wam w tajemnicy, że łatwiej się go piecze w formie prostokątnej 20x30 cm, piecze się równomiernie. Piekłam też w tortownicy, jednak musiałam wtedy wydłużyć czas pieczenia(...)tortownicy, ale jeśli nie czujesz się pewnie w dziedzinie pieczenia, upiecz w formie prostokątnej, daję słowo, że bez problemu Ci wyjdzie. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Ciasto czekoladowe: 5 jajek 250 g brązowego cukru 75 g gorzkiej czekolady 150 masła
Blondynka Gotujeczwartą. Pod koniec próbujemy nasz farsz i ewentualnie doprawiamy do smaku. Jak przygotować paszteciki z farszem bolognese? Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę/matę. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy (lub rozgniatamy ręką, ja tak czasem robię, gdy się spieszę) i dzielimy nożem na pół (wzdłuż). Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu(...)konieczne) i kroimy ostrym nożem tworząc paszteciki. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika
Słodkie okruszkipodwoić swoją objętość. Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny, u mnie krócej). Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę/matę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na większy prostokąt o grubości (najlepiej 4-5 mm, nie mniej niż 3 mm). Ja robię to partiami. Najpierw jeden placek, a potem kolejny(...)kroimy ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszkisamym wierzchu znajduje się mus truskawkowy przygotowany ze zblendowanych świeżych truskawek z dodatkiem sypkiej galaretki truskawkowej. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i składa się z niewielu składników - jedynie: serki homogenizowane, galaretki, truskawki oraz gofry. Do tego jest to deser bez pieczenia, podawany na zimno prosto z lodówki, więc idealny na letnie upały 🌞 Składniki: Masa serowa
Kuchnia MagdaLenytypowe maślane i słodkie ciasto drożdżowe. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają podane na śniadanie. Paluchy drożdżowe świetnie smakują upieczone bez dodatków, ale zachęcam do zrobienia ich z sezamem lub makiem. Mnie najbardziej posmakowały z sezamem i te najszybciej zniknęły. Domowe wypieki są najlepsze. W mroźne zimowe dni podczas pieczenia paluchów drożdżowych w mieszkaniu(...)ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, można dodać 2 - 3 łyżki mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 14 części i z każdej zrobić wałeczki o długości 25 - 30 cm. Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 1 cm odstępy, aby ciasto miało
Kuchcik gotuje