ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:817/2671)

Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem 47

kończąc jedną pracę, a rozpoczynając drugą, zamykała w swoim życiu pewien etap. Na jej życzenie upiekłam ten serowy smakołyk, chcąc osłodzić jej sentymentalną chwilę pożegnania. Mieszanka serów sprawiła, że ciasto wyszło kremowe, ale lekkie i zwarte. Postawiłam na prostotę, więc skupiłam się, aby masa serowa była aromatyczna i rozpływała się na podniebieniu. Klasyka obroni się sama, dlatego postanowiłam, że cytrusami(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160-165C i pieczemy jeszcze 1h – 1h15min. Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji

Raj dla Podniebienia
Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem 99

kończąc jedną pracę, a rozpoczynając drugą, zamykała w swoim życiu pewien etap. Na jej życzenie upiekłam ten serowy smakołyk, chcąc osłodzić jej sentymentalną chwilę pożegnania. Mieszanka serów sprawiła, że ciasto wyszło kremowe, ale lekkie i zwarte. Postawiłam na prostotę, więc skupiłam się, aby masa serowa była aromatyczna i rozpływała się na podniebieniu. Klasyka obroni się sama, dlatego postanowiłam, że cytrusami(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160-165C i pieczemy jeszcze 1h – 1h15min. Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji

Raj dla Podniebienia
Szybki chlebek bananowy 104

Szybki chlebek bananowy to prosty sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Przygotowanie tego chlebka nie wymaga ani mikseru, ani długiego czasu przygotowania. Wystarczy Wam 15-20 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
NAJCZĘSTSZE PRZYCZYNY POWSTANIA ZAKALCA 122

potrzeby otwierania piekarnika, ale pod koniec pieczenia (przewidywanego czasu wyłączenia piekarnika) – gdy ciasto się zarumieniło – sprawdzamy patyczkiem lub cienkim nożem czy wychodzą suche, co oznaczałoby gotowe ciasto. Jeśli ciasto jest mocno zarumienione z wierzchu, a patyczek jeszcze wychodzi mokry, należy przykryć je folią aluminiową, lekko obniżyć temperaturę i dopiec. Ucieranie ciasta. W tym przypadku kiedy w przepisie(...)wymieszaniu wszystkich składników, np. suchych z mokrymi mieszamy ciasto zbyt długo. Jeśli w przepisie podano “wymieszać tylko do połączenia składników” lub “krótko wymieszać” proszę szczególnie zwrócić na to uwagę. Zbyt długie mieszanie ciasta może spowodować zakalca, ponieważ do ciasta dostanie się zbyt dużo dodatkowego powietrza, przez co ciasto będzie za szybko rosnąć. Mieszanie/miksowanie np. masła

Zasmakuj Kuchni
Tarta z brokułami 140

mąki  pół kostki zimnego masła  3 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtko  Składniki farszu : 30 dkg brokułów - same koronki , bez ogonków  posiekany por bez liści lub 1 cebula pokrojona w piórka 2 świeże pomidory  świeża natka pietruszki  200 ml śmietany(...)odrobinę soku z cytryny  30 dkg utartego sera żółtego  Wykonanie :  Na stolnicy zagnieść wszystkie składniki ciasta (masło powinno być pokrojone w paseczki ). Kruche ciasto przenieść do foremki tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem.  Następnie brokuły blanszujemy i kładziemy na ciasto, dodajemy posiekany por lub cebulę oraz pokrojone w kostkę pomidory.  Miksujemy śmietanę z jajkiem , cukrem , solą , gałką

Aromatyczne Podróże
Budyniowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami. 547

aromatycznej kawy lub herbaty. A może Wy upieczecie takie ciasteczka? Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru ) pół szklanki cukru pudru pół szklanki rodzynek 2 średnie jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dag mlecznej czekolady 15 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania

Izabelawkuchni
Grysikowe ciasto z mascarpone 133

kwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem  pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami

Kulinarne życie
Sernik z makiem 118

ciasto, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią, boją się, lub nie potrafią piec tradycyjnych makowców zawijanych z ciasta drożdżowego. Jest to ciasto dwa w jednym, trochę sernik, trochę makowiec. Ja bardzo lubię takie ciasto. Można je zrobić na różne sposoby. Ja dziś zrobiłam sernik z makiem na herbatnikach, z białego sera w kostce(...)masy serowej. Wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodałam proszek budyniowy i proszek do pieczenia i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na masę makową. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 55 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu sernik wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam

Waniliowe Improwizacje
Ciasto mega bananowe 233

Idealne ciasto dla miłośników bananów... Ciasto zostało zjedzone ekspresowo:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów) 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka

IMPRESJA SMAKU
Ciasto Shrek 92

Ciasto Shrek to popularne ciasto w zielonych kolorach, przygotowywane na zielonym soku typu Kubuś czy Pysio. Składa się z biszkoptu (choć w wersji bez pieczenia można go zrobić na biszkoptach), masy budyniowej, pianki śmietanowej, delicji i galaretki. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i dobrze smakuje. Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki pszennej(...)masę (około 7-10 minut). Wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie obroty miksera zmniejszamy i dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Z soku odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Pozostały

Smaki Na Talerzu
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 234

Serniki należą do moich ulubionych wypieków. Uwielbiam ich zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia, a o smaku nawet już nie wspomnę. Serniki pieczone, gotowane, czy na zimno. Tradycyjnie – nie ma u mnie świąt bez sernika. Tym razem sernik, który „chodził za mną” od dłuższego czasu – Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był(...)Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche

mojewypiekiinietylko
Jak upiec w domu pizzę jak z włoskiej pizzerii? - darmowy ebook na Międzynarodowy Dzień Pizzy! 166

bloga, bo zawarłam w nim także poradnik na temat przygotowywania ciasta oraz pieczenia pizzy w domowych warunkach. Po przeczytaniu mojego ebooka będziecie wiedzieć: jak przygotować tradycyjne włoskie ciasto na pizzę, ale też ciasto na drożdżowym zaczynie, ciasto z mąką pełnoziarnistą, szybką pizzę na podpłomyku bez drożdży i pizzę na cieście bezglutenowym z mąki z ciecierzycy jak przygotować pyszne

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 75

wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki(...)średnicy), na porzeczkach porobić „kleksy” z piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się bardzo szybko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę). Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

moj przepis na
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 67

wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki(...)średnicy), na porzeczkach porobić „kleksy” z piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się bardzo szybko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę). Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego :-) .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 102

wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki(...)średnicy), na porzeczkach porobić „kleksy” z piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się bardzo szybko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę). Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

moj przepis na