ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2323/2705)

Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 153

cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor(...)jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 10-15 minut w 160 st. C. Wystudzić. Mus cytrynowy: Sok z cytryny zagotować z połową cukru.  Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza domowa -pyszna 1504

bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto  odchodzi od ręki i czy pojawiają się pęcherzyki powietrza. Jeśli tak to jest dobre. Może odstawić by urosło. Kolejny ważny składnik pizzy to sos, którym smarujemy nasze ciasto. W tym przepisie podaję również smaczny i bardzo prosty sos. SKŁADNIKI Na ciasto(...)czosnkowego: Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Ciasto wyrosło, wyrzucamy na blat oproszony mąką. Dobre ciasto powinno doskonale się poddawać , rozciągać. Lekko rozwałkowujemy.  Wykładamy na blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na części ciasta kiełbaskę, a na drugiej salami. Całość posypujemy pieczarkami

W kuchennym oknie Ewy
Tofu kulki w lepkim ostrym sosie 39

Przyznam, że do czego, jak do czego ale do tofu to przekonywałam się bardzo długo. Wciąż nie jest to produkt, po który sięgam w pierwszej kolejności

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mleczko kokosowe-domowe 103

Czas czytania: 2 min Mleczko kokosowe z orzecha, a nie z wiórków? Proszę bardzo, dziś przepis dla osób, które mają wyciskarkę ślimakową, i mogą wykorzystać ją

SprawdzonaKuchnia.pl
Kultowe przekąski z USA – inspiracje i przepisy 55

dzień, ale przygotowane od czasu do czasu w domu będzie zdecydowanie zdrowsze niż kupione w food trucku. Oto nasze propozycje amerykańskich przekąsek. Jakie przekąski z USA są popularne? Bez wątpienia hamburgery i wszelkie ich odmiany oraz hot dogi należą do kultowych przekąsek z USA, tzw. fast foodów czy street foodów. Na bułkach z wołowiną, a teraz też z kurczakami(...)patyku smażona w głębokim oleju, o której powiemy więcej za chwilę. Na amatorów pizzy czeka wersja amerykańska, która zupełnie nie przypomina włoskiej. Przede wszystkim mamy do czynienia z grubym ciastem i masą dodatków. Trudno pominąć buffalo wings, znane też jako hot wings, czyli skrzydełka z kurczaka przyrządzane w panierce z masła i chilli. W kuchni amerykańskiej dużą popularnością cieszy się

e-PrzepisyKulinarne
Rodzaje kaw. Sprawdź i przygotuj najlepszą kawę 95

Kawa, to dla wielu obowiązkowy element każdego poranka lub przyjemny dodatek do słodkiego ciasta. Klasyczna mała czarna, cappuccino, a może mrożona lub melange? Przepisów na kawę

Słodkie okruszki
Pizzette z ciasta francuskiego z marynowanymi pomidorkami (Pizzette di sfoglia con pomodorini marinati) 157

Czasami pewne dania wychodzą przez przypadek, np. przy sprzątaniu lodówki, gdy za oknem tak gorąco, że nie mamy ochoty na długie 

La grande e la piccola cuoca
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 171

Zanim przejdziemy do konkretnych dań, przedstawię coś z czym należy je jeść, czyli indyjskie chlebki. Wczoraj spędziłam pół dnia w kuchni gotując i testując przepisy. Chciałam

W kuchni wieczorem
Dobry placek drożdżowy z serem – jak u babci! 35

ciasto drożdżowe może nie wyrosnąć odpowiednio. Dlatego zdecydowanie polecam użyć trzykrotnie mielonego twarogu – taki twaróg ma w sobie mniej wody niż ser z wiaderka, dzięki czemu ciasto drożdżowe pięknie wyrasta. Czy ciasto drożdżowe z serem i kruszonką można mrozić? Tak, ciasto drożdżowe z serem i kruszonką można zamrozić. Jednak drożdżowe ciasto najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Po rozmrożeniu ciasto(...)dodaj roztopione masło (masło nie może być gorące – nie powinno przekraczać 40 stopni C). Ciasto wyrabiaj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość.   Jak zrobić kruszonkę? Kiedy ciasto rośnie, przygotuj kruszonkę – w misce wymieszaj schłodzone masło, cukier i mąkę, rozcierając palcami

Via Gusto
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 197

Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się

Pełny talerz
Brownie bez glutenu 165

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99

maniapieczenia
Sernik na zimno z malinami - i cóż, że jesienią 189

słońce i wzrost temperatury, zatem my jemu w zamian dajmy jeszcze  - może ostatni tego roku - podwieczorek na tarasie z kawą  i przepysznym sernikiem  bez pieczenia. Trzeba już w sumie zacząć myśleć o przycięciu krzewów malinowych, ale przynajmniej  u nas możemy wciąż jeszcze znaleźć  owoce. Ostatnie dosyć słoneczne dni sprawiły nawet(...)Połączyć  z płynnym masłem i wymieszać, piasek ma wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można odłożyć do lodówki i zająć się galaretkami. 2 rozpuścić w 500g gorącej wody w jednym naczyniu, a trzecią

I tu będę miała takie te
Pasztet z zająca 231

naszym domu świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy :) Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca  SKŁADNIKI przodek i podroby z zająca          500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku(...)wysypujemy bułką tartą.  Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej.  Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny w 180 stopniach.  Wyjmujemy z formy po przestudzeniu

Moje Kuchenne Rewelacje
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 198

wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak ja nie mam do dyspozycji tradycyjnego marokańskiego pieca opalanego drewnem:) Przygotowanie khobz jest czasochłonne, jednak większość tego czasu jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej(...)wymieszaj składniki, do uzyskania ciasta - ja najpierw robię to łyżką, a następnie zaczynam ugniatać ciasto dłonią. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i ugniataj przez ok. 10 min., stopniowo dodając pozostałą wodę. Teraz posyp ciasto nasionami sezamu i kopru włoskiego i zagnieć je jeszcze kilka razy, aby równomiernie rozprowadzić nasiona. Uformuj z ciasta kulę i umieść w misce posmarowanej wewnątrz

Chilli Czosnek i Oliwa
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1404

średnia czerwona cebula ·        około 8 średniej wielkości pieczarek ·        400 g pomidorów bez skórki ·        2 łyżki koncentratu pomidorowego ·        sos worhestershire ·        ½ puszki kukurydzy ·        ½   puszki(...)zagotować i pozostawić do przestygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże, oliwę i jogurt. Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Piersi kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Ziarna kolendry rozgnieść. Kurczaka

Mania Gotowania