ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2317/2705)

Rosyjski chleb żytni z zaparką w 3 dni od zera 140

Chleb bez zakwasu i drożdży, zrobiony  w 3 dni od zera, na fermencie ze słodu i rodzynek wg przepisu z kanału rusbrot  https://youtu.be/CXthAdo7HYc (robiłem z połowy składników). Upiekłem go w foremce, w wersji a'la Borodiński, posypany kolendrą. Dzień pierwszy godz. 14:00 Ferment na słodzie: słód żytni jasny 25 g słód żytni(...)godzin, aż zaczyn nabierze wyraźnie kwaśnego smaku. Dzień III po południu - przygotowanie ciasta i wypiek. Ciasto: cały zaczyn miód, cukier lub syrop cukrowy 25 g sól 10 g mąka żytnia 215 g mąka pszenna 75 g woda do miękkiej konsystencji ciasta ok. 30-40 g Wyrabiamy jednolite ciasto i zostawiamy do fermentacji

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 164

samo. Placek ze śliwkami i kruszonką – składniki: Ciasto: 32g świeżych drożdży (możecie użyć 16g suchych, ale zdecydowanie lepiej wychodzi na tych pierwszych) 1 szklanka ciepłego (ale nie gorącego) mleka 1/2 szklanki cukru 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (i tu uwaga!!! Zawsze zaczynam od 3 szklanek, jeśli widzę że ciasto za bardzo się klei mimo dłuższego wyrabiania podsypuję(...)łącząc ze sobą mąkę, cukry oraz roztopione gorące masło. Kiedy ciasto już wyrośnie, wykładam je na blachę posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Na wierzchu układam śliwki. Ważne jest by ułożyć je miąższem do dołu a skórką do góry. Gdy zrobicie odwrotnie kruszonka którą posypiecie ciasto w trakcie pieczenia zamoczy się w śliwkach, przez co nie będzie krucha. Całość znowu

Arbuziaki
Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami 190

uszkach i wypełnione przepysznym farszem z białą kiełbasą, ziołami i kremowymi nutami miodu z musztardą. U wielu podaje się barszcz biały z jajkiem ugotowanym na twardo lub sadzonym, albo bez jajek ale za to z kiełbasą, a w mojej rodzinie barszcz biały występuje w postaci pitnej, czysty i wyrazisty w smaku. Myślę, że właśnie do zagryzania takiego barszczu sprawdzą(...)ziołami i serkiem Apetina Miód i Musztarda. Całość: 1. Ciasto podziel na 6 równych części i jedną małą kuleczkę (na uszy, noski, ogonki). 2. Każdą z części rozwałkuj na kształt koła, wypełnij porcją farszu (ok. 3/4 łyżki) i dokładnie zalep. 3. Bułeczki układaj zlepieniem do dołu. 4. Z pozostałej części ciasta wycinaj uszy, formuj noski i ogonki - doklejaj do zajączków

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Przełamywanie barier - makaroniki 202

W tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Herbatniki kakaowe, czyli o leku na jesienną melancholię 163

Razem z przedostatnim dniem września ogarnęła mnie melancholia. Rankami, już od powrotu z wakacji, we znaki daje mi się zimny, przeszywający do szpiku kości, wiatr. Dni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Suflet czekoladowy, który zawsze się udaje. 206

Dziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie

DefinicjaSmaku
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 131

Uwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 287

ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego(...)żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi staramy robić się to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia.  Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy

Symfonia Smaków
Majowe wyzwanie blogerek - Wiosenna tortilla z białym serem i warzywami 318

Pogoda coraz bardziej zachęca do jedzenia lekkich dań przepełnionych dużą ilością świeżych warzyw:) Taka jest właśnie moja dzisiejsza tortilla. Lekka, dietetyczna, bez mięsa za to z dodatkiem białego sera i świeżych warzyw. Tortille sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie oraz lekki obiad. Przepis dodaję do kolejnej akcji : Majowego Wyzwania Blogerek. Tortille:  350g mąki pszennej,  1/2 łyżeczki soli(...)czosnkowej (użyłam Kamis),  łyżka oleju rzepakowego,  niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza. Farsz:  250g białego sera, 3 łyżki śmietany

Z miłości do słodkości
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 172

Tak, jak wspomniałam wczoraj - dzisiaj przepis na naprawdę niesamowite bułeczki. Co jest w nich wyjątkowego? Przede wszystkim kolor, ale też składnik, który tej niesamowitej barwy nadaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 132

Piątek, a więc pieczywko. Mniam. I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort a`la Kider Pingui 191

masę jajeczną, na końcu wlałam roztopione przestudzone mało i powtórzyłam czynność mieszania. Masę wyłożyłam do tortownicy o średnicy 23 cm  i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 30 minut . Upieczony biszkopt wyciągnęłam na blat kuchenny i nie wyciągając go z tortownicy zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo: Ganache czekoladowe <----- to jest ink do przepisu i filmiku(...)boki tortu. Po tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu poukładałam słodycze. Jeśli chcesz poprzyklejać ciastka tak jak ja na widocznym rotcie zrób to jak jeszcze ganache nie będzie zastygnięte. Mnie osobiście bardziej podoba się wersja bez ciastek na bokach, ale to kwestia gustu :) Młody

Blondynka Gotuje
Wege chlebek dyniowy z makiem i krem kokosowo- truskawkowy (bez glutenu -krem, cukru białego, laktozy, wegańskie) 121

Śniegu u nas jeszcze nie ma. Wręcz przeciwnie, promyki słońca nieśmiało przedzierają się przez chmury.  Dlatego pozostaniemy jeszcze chwilkę w jesiennych, dyniowych klimatach ze świątecznym

Candy Pandas
Tureckie bułeczki śniadaniowe. Poğaça 218

podczas przygotowywania każdego ciasta drożdżowego. Mąka . Do wypieku tych bułeczek polecam mąkę 550 lub 650 – ciasto jest bardzo elastyczne, mięsiste, a jednocześnie puszyste. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Podstawowa zasada przy cieście drożdżowym. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki – zwłaszcza jajka – na minimum godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Zagniataj, aż się zabolą ręce . Żeby ciasto miało idealną konsystencję, musimy(...)ręcznie lub mikserem do uzyskania sprężystego ciasta (ciasto może być dość luźne). Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości). Gdy ciasto wyrośnie, oddzielaj z niego kęsy o wadze ok. 75 g i formuj z nich bułeczki. Bułki układaj w równych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia

Na-talerzu.pl
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 135

urządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi? Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności i żeby nawet mięsożercy byli zadowoleni? Na pomoc rusza Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd . Uważa ona, że w kuchni najważniejsze są przyprawy. To majeranek, jałowiec(...)pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią

Ugotowane pozamiatane
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 145

dostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy będzie po przeprowadzce do naszego domku...musimy jakoś wytrzymać. Upiec ciasto drożdżowe bez tej grzałki - możliwe,tylko trwa to znacznie dłużej,dół i boki ciasta trochę zbytnio przypalone,ale bardzo smaczne. Ciasto nie straciło nic a nic....wyszło pyszne,wilgotne i bardzo wciągające. W takiej wersji chodziło za mną od dawna- pamiętam(...)zamrażalki. 3. Widelcem rozdrabniamy ser,dodajemy żółtka,cukier puder oraz budyń w proszku - całość mieszamy. 4. Rabarbar obieramy,kroimy w kostkę Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie,następnie wykładamy gotowy ser,również na całą powierzchnię,następnie pokrojony rabarbar,możemy go lekko wcisnąć,ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Truskawkowa fantazja 222

Ostatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo(...)przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze