będzie zaczyn na następny wypiek. Przygotować formę do pieczenia - wyłożyć ją papierem do pieczenia, a na nim ułożyć ładny i świeży liść chrzanu. Do ciasta dodać jasną mąkę orkiszową. Wyrabiać do połączenia składników. Ciasto uformować w wałek, który zmieści się na liściu. Uwaga - ciasto wyrastając, lekko rozpłynie się na boki. Powierzchnię chleba naciąć według uznania. Bochenek przykryć wilgotną(...)ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę z chlebem wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C i piec ok. 40 minut. Chleb wyjąć na kratkę i zjadać po ostudzeniu (choć będzie trudno przejść obok niego obojętnie, bo pachnie niesamowicie). Do przeczytania "Zabić drozda" Harper Lee zbierałam się od kilku lat. Autorka została uhonorowana za tę książkę Nagrodą
Weekendy w domu i ogrodzieDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy
Kawa z mlekiemNiektórzy po dziś dzień uważają, że orzechy powinno się wykluczyć z diety. Czy jest to prawda? Zdecydowanie nie. Orzechy, choć kaloryczne, są bardzo zdrowe. To nie
Słodkie okruszkiżyciu każdej kobiety nadchodzi taki moment, że męża/konkubenta/narzeczonego/partnera czy kogo tam posiadamy na wyżywieniu, trzeba przekonać do jedzenia warzyw. I tu zaczyna się orka na ugorze i to bez pługa. Tego nie, bo hrabiemu śmierdzi, tamto bleee, bo ma dziwny kolor, a tamto to proszę zabrać od razu, bo nie i koniec. Osobiście znam parę, która z powodu(...)dużej misce dokładnie ubijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki – przyprawy, czosnek, pietruszkę, cebulę, chilli, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej wsypujemy kalafior i szpatułką dokładnie mieszamy. Zaczynamy dodawać mąkę – najlepiej dodawać po jednej łyżce i mieszać. Ma wyjść gęste ciasto, które z trudem będzie spływać z kalafiora. Gotowe ciasto traktujemy odrobiną soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię
ladykitchenpory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka(...)naszej lewej i prawej stronie) składamy do środka i zaczynając następnie od przodu naleśnika zwijamy krokiecik. Układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy żółtym serem. Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie 10 minut bez w temperaturze 180 stopni. Ostatnie 10 minut można piec na termoobiegu. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaTen weekend jest dla nas wyjątkowy, dlatego zasługuje na wyjątkowy deser. Przy okazji opowiem Wam kolejna słodką historię, tym razem o lekkiej i delikatnej białej bezie
Obiad gotowyBrownie z owocami i migdałami. Ten przepis na czekoladowe brownie jest całkowicie zainspirowany zamiłowaniem do czekolady, owoców i migdałów , możemy dowolnie zamienić owoce lub orzechy według
Zdrowy Styl JoannyWegańskie ciasteczka z kaszy manny. Ciasteczka z kaszy manny to fajna odmiana kruchych ciasteczek . Wypełnione kaszą manną, musem jabłkowym, z dodatkiem soku z cytryny , ciasteczka , którym
Zdrowy Styl JoannyChyba odnalazłam idealny przepis na bułki drożdżowe Cieszy mnie to niesamowicie ponieważ do tej pory, oprócz szybkich brioszek, drożdżowe nie za bardzo mi wychodziły. Tymczasem spodobało
Relaxtimebudyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie biszkopt- małymi biszkopcikami,wyłożonymi na dno tortownicy, lub zrobicie podstawę z naturalnych, owsianych ciasteczek i masła- jak to zrobiliśmy w przepisie na torcik Snickers . Zapraszam(...)etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika-odstawiamy do wystygnięcia. NIE okrajamy nożykiem boków i NIE wyjmujemy
Domowe TortyMamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJutro ważny dzień. Panowie pod krawatami, a przynajmniej w prawie wyprasowanych koszulach, ustawiają się w długaśnych kolejkach w kwiaciarniach i cukierniach. Bukiety wiele mówiących, czerwonych róż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto drożdżowe…. Mniam pycha. Mogłabym zajadać się nim garściami. Najbardziej lubię to ciasto podawane bez dodatków, lub tylko z kruszonką na wierzchu :). Uwielbiam jego delikatną strukturę i charakterystyczny smak. W połączeniu z innymi składnikami, tj: budyń, cynamon, owoce, tworzy idealne połączenie smakowe… niebo w gębie. Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, układając je w fantazyjne kształty(...)ciasto drożdżowe będzie gotowe. Aby ciasto wyszło doskonałe, musimy przestrzegać podstawowych zasad. Ciasto drożdżowe to ciasto glutenowe, spulchniane techniką biologiczną. Oznacza to, że „rośnie” dzięki dodatkowi drożdży, a gluten wydzielający się podczas ugniatania, ułatwia jego przyrost. O zasadach przyrządzania ciasta drożdżowego pisałam już wcześniej. Dokładne informacje znajdziesz klikając na podstronę Ciasta drożdżowe , oraz w zakładce Porady: Dlaczego ciasto
SmartBake.plPrzepis na słodko-ostre pieczone orzeszki ziemne! Ta prosta i zdrowa przekąska świetnie sprawdzi się do podania na imprezie oraz podczas wieczornego oglądania filmu. Te orzeszki
Via Gusto