ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2329/2705)

Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini 108

śmietanka. 5. Torta Mantovana   – tradycyjne włoskie ciasto, które pochodzi z Prato. Składnikami deseru są mąka, jaja, masło, cukier, skórka cytryny, migdały i orzeszki piniowe. Po upieczeniu ciasto obsypuje się cukrem pudrem i serwuje z kieliszkiem słodkiego włoskiego wina Vin Santo di Montepulciano. 6.   Castagnaccio – ciasto przygotowane z mąki kasztanowej, oliwy z oliwek, rozmarynu, rodzynek, orzeszków piniowych(...)Ciasto po upieczeniu jest gęste, gumowate w środku i ma chrupiącą i charakterystycznie popękaną skórkę. 7. Zuccotto – toskański deser w kształcie kopuły, która ponoć ma przypominać słynną kopułę florenckiej katedry.  Kawałki nasączonego ciasta biszkoptowego układa się w misce, a środek wypełnia kremowym nadzieniem. Na koniec odwraca się je do góry nogami. 8. Torta della Nonna , czyli Ciasto Babci

Tajemnice Smaku
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3937

sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik. Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie(...)dłonią w drobną kruszonkę i taką wykorzystać do sernika, ja zagniatam ciasto w całość (jest to dość trudne i wymaga czasu), schładzam je i dopiero wtedy kruszę na wypiek - tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach - składniki

Smakołyki Bereniki
Paszteciki z morelami/wiśniami 135

wycieczkę za miasto. Sezon wakacyjny trwa, więc przydadzą się nie jednemu miłośnikowi wypraw i to bez względu, czy lubi ruch czy leżeć plackiem na plaży:)  Do tego te ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko, co lubię - lekko słodkie ciasto i kwaśne owoce. Och, do takiego zestawu to długo nie trzeba mnie namawiać! Swoje paszteciki zrobiłam(...)mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać krążki szklanką lub kubkiem (mi wyszło 21 sztuk). Na każdy krążek nałóżyć łyżką masę morelową lub masę wiśniową. Złożyć ciasto na pół i skleić krawędzie, dociskając je widelcem.  Ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać na wierzchu cukrem. Ciastka wyłożyć na wyścielaną papierem do pieczenia blachę. Piec około

Fabryka pomysłów
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 146

Używane są w piekarnictwie (drożdże piekarnicze), piwowarstwie (drożdże piwowarskie) i winiarstwie (drożdże winiarskie). Drożdże używane są głównie przy wypiekach ciast tzw. drożdżowych, czy przy wypiekaniu chleba, czy robieniu ciasta na pizzę. Rolą drożdży piekarskich jest to, że spulchniają one ciasto i powodują jego rośnięcie. Drożdże zawierają znaczne ilości witamin szczególnie wszystkie z grupy B, D. Jeśli to konieczne, przechowujemy(...)stopni C. Za zimne mleko lub woda spowoduje, ze drożdże będą fermentować za wolno, zaś za ciepłe zabije drożdże i ciasto nie urośnie. rozczyn należy pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w temperaturze pokojowej, bez przeciągów do rozczynu nie musimy dodawać cukru, lecz pomaga on lepiej i szybciej drożdżom rosnąć. Przykład. Składniki: 400 ml mleka 20 g drożdży świeżych

Ciastka - domowe słodkości
Pałki z kurczaka KFC 102

słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 1/2 łyżeczki mielonej cebuli Ciasto: 1 duże jajko po 1/2 łyżeczki soli, mielonej słodkiej papryki i mielonej ostrej papryki 1 szklanka mąki do tempury (może być też pszenna) lodowata woda (tyle ile wchłonie mąka) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.  Chrupiąca panierka: 1 szklanka panierki Panko lub bułki tartej(...)misce wymieszać mąkę, jajko, mieloną słodką oraz ostrą paprykę - stopniowo dolewać lodowatej wody - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W kolejnej misce wymieszać pokruszone płatki kukurydziane, panierkę Panko oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Krok 2. Pałki kurczaka obtoczyć w suchej mieszance przypraw , a następnie zamoczyć w cieście z mąki i wody - nadmiar osączyć, a następnie obtoczyć w suchej panierce

Moja Książka Kucharska
Pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki 59

Co dziś na kanapki? Proponuję prosty i pyszny pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki . W przeciwieństwie do klasycznej mięsnej wersji jest szybki i łatwy w przygotowaniu

Na-talerzu.pl
Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności 212

Erytrytol należy do substancji słodzących z grupy polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych. Odznacza się zerowym indeksem glikemicznym, a także nie zawiera kalorii. Można stosować go do słodzenia, gotowania i pieczenia. Jest trochę mniej słodki niż cukier, bo jego słodkość w porównaniu do białego cukru to ok. 75%. Wartość odżywcza w 100 g produktu:  Energia: 0 kcal Tłuszcz(...)Białko: 0 g Sól: 0 g Musli owsiane z czekoladą i czarną porzeczką bezglutenowe Składniki ⇾  płatki owsiane bezglutenowe 50%, daktyle suszone, ziarno słonecznika, czekolada gorzka bez cukru*, figa suszona, banan suszony, siemię lniane, czarna porzeczka liofilizowana. *Składniki czekolady ⇾  (miazga kakaowa 60%, substancja słodząca (erytrytol 29,5%, glikozydy stewiolowe 0,027%) tłuszcz kakaowy, inulina, odtłuszczone kakao w proszku

Zdrowie na języku :P
Krem pistacjowy: Wszystko, co musisz wiedzieć Master Martini 79

Krem pistacjowy: Wszystko, co musisz wiedzieć o tym orzechowym smakołyku W świecie słodkości i deserów, krem pistacjowy zdobywa coraz większą popularność. Ten orzechowy smakołyk, o delikatnym

Słodkie okruszki
Deser Toffifee z płatków ryżowych 99

Prosty deser Toffifee na bazie płatków ryżowych! Deser podany w intrygujących, przechylonych salaterkach Bubble – to szkło francuskiego producenta La Rochere. Więcej o tej marce powie

Via Gusto
HIT! Wegańska pierś z kurczaka z seitana, tofu i fasoli – PRZEPIS 99

Wegańska pierś z kurczaka, czyli przepis na zamiennik mięsa odpowiedni dla wegetarian i wegan. Przepis przygotujesz na bazie seitana, tofu i białej fasoli. Całość owinięta jest

Via Gusto
Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami 93

ciasto na Boże Narodzenie za każdym razem wyjdzie piękne i przepyszne. Puszyste ciasto drożdżowe Nie ma smacznego wieńca z czekoladą i orzechami bez dobrego ciasta drożdżowego. Dokładne wskazówki na to, jak je przygotować znajdziecie w moim poradniku JAK PRZYGOTOWAĆ IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE . Poniżej podaję tylko kilka najważniejszych punktów w skrócie: Drożdże lubią ciepło, więc staraj się przygotowywać ciasto(...)ciasto na Boże Narodzenie. Będzie pięknie prezentowało się na wigilijnym stole. Posiłek ciasto Kuchnia polska Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto drożdżowe, ciasto na święta, ciasto z czekoladą, czekolada, orzechy laskowe, świąteczny wieniec drożdżowy, wieniec czekoladowy, wieniec drożdżowy, wieniec drożdżowy z czekoladą Całkowity czas przygotowania 2 hours hours 30 min. min. Porcje 12 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki Ciasto drożdżowe

Na-talerzu.pl
Tarta z pieczarkami i porem. 95

Tarta z pieczarkami i porem. Ta pyszna tarta pieczarkami , jajkami, serem i porem to znakomita opcja na obiad. Miękka, maślana skórka z ciasta francuskiego sprawia, że

Zdrowy Styl Joanny
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami 97

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami to pyszny pomysł na obiad sezonowy. Delikatny kurczak i pyszne szparagi idealnie komponują się z serowym sosem, a całość staje

Na-talerzu.pl
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 194

sobotę doczekałam się grilla:) Wprawdzie obyło się bez parasola ale bywały chwile grozy, kiedy to z nieba zaczęły spadać coraz to większe krople. Ale byłam bardzo zdecydowana, że nic i nikt na świecie nie zepsuje mi tego grillowania :) Na szczęście na dobre zaczęło znowu lać, kiedy w spokoju jedliśmy kolację :) Czyli chyba jakaś mała czarownica ze mnie jest - czary(...)zdarzyło się, abym kiedykolwiek odmierzyła składniki gram do grama :D Zawsze na oko^^ 4. Ciasta na kruchym czy biszkoptowym spodzie? Zdecydowanie biszkopt! :) 5. Najlepszym wg. Ciebie Twoim daniem jest... Hm...i tu dłuuuga chwila zastanowienia ;) Sądzę, że robię bardzo dobre leczo, naleśniki no i...ciasta;) 6. Starasz się wymyślać przepisy samodzielnie czy za pomocą książek, blogów, programów? Z tym bywa

My simple kitchen