ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2320/2705)

Wytrawne ciastka alpejskie 217

ciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki stołowej, starając się uformować w miarę równy wałek o średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii, boczku i farszu. Następnie całość zwinąłem w rulon, tak aby wałek z farszu znalazł się w jego środku, a nieprzykryte niczym ciasto(...)francuskie przy drugim dłuższym boku płata skleiło się z rulonem.  Tak przygotowane ciasto z nadzieniem pokroiłem przy użyciu ostrego noża w plastry o grubości około 2,5 - 3 cm i delikatnie ułożyłem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, uważając, aby poszczególne krążki nie znajdowały się zbyt blisko siebie, gdyż w czasie pieczenia znacząco zwiększają swoją objętość. Identycznie

Wyprawy kulinarne
Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 178

Grzebanie w internetach może przynieść różne skutki. Pewnego leniwego popołudnia, opchana po kokardy makaronem ryżowym z kurczakiem, spoczęłam na kanapie. Ja, zielona herbata i internety. W

ladykitchen
Tort orzechowy z kremem michałkowym 91

proszek do pieczenia i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia. Przekładamy do tortownicy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 160 st.C.   Po wystudzeniu kroimy na pół.  Biszkopt: 3  jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, oraz proszek do pieczenia i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy do tortownicy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C. Studzimy Krem michałkowy: 600 ml śmietanki 30% 390 g cukierków michałków klasycznych

Cynamonowe szczęście
Sernik brzoskwiniowy 384

łyżeczka żelatyny Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić - masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę(...)obrotach - masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika - sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut) - po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu

Smakołyki Bereniki
Chleb pszenny na drożdżach. 118

Chleb pszenny na drożdżach. Jest to super prosty sposób na wykorzystanie codziennych składników do przygotowania pysznego i zdrowego chleba pszennego . Ten przepis na chleb pszenny na

Zdrowy Styl Joanny
Tort cytrynowy 3884

smakowo dużo on tutaj nie wnosi ( cytrynowy smak kremu jednak dominuje ), to nie rezygnowałabym z niego, choćby ze względów wizualnych :), poza tym dżem dodatkowo nawilża biszkoptowe blaty. Tort smakował bez wyjątku wszystkim, którzy go kosztowali :). Bardzo polecam, zwłaszcza amatorom cytrynowych klimatów :).  Biszkopt:* 5 jajek ( najlepiej dość dużych ) 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 175 g cukru(...)przesiane obie mąki i BARDZO delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. UWAGA: Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom, należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć

Opowieści z piekarnika
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 151

jarzynowa”, „wegetariańska” Jej smak w dużej mierze zależy od dodatków, z którymi warto eksperymentować. Jako dodatek posłużyć mogą suszone pomidory, czosnek, świeże zioła a nawet pieczony burak. Ja przyzwyczaiłam się przygotowywać hummus z gotowanej cieciorki, ale równie dobrze sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Co ważne, nie wylewajcie ani wody z gotowania cieciorki ani zalewy z puszki. Przydadzą(...)kolejnego dnia wmieszacie w pastę. Dzięki temu pasta z ciecierzycy nam nie wyschnie. I jeszcze zwracam uwagę na jeden składniki, bez którego hummusu nie ma. Pasta tahini. Oczywiście, możecie zrobić ją sami w domu. Ja, przyznam się bez bicia, zwykle jednak ją kupuję w sklepie. I tutaj uczulę Was na czytanie składów past. Nie dajcie porwać się wizji

Mieszam w Garnku
Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 125

Pierogi leniwe z batatem to danie wegetariańskie i bezglutenowe. I jest zdrowe, ponieważ batat to jedno z najzdrowszych warzyw. Plus pesto z jarmużem. A jarmużu to

Niedzielny kucharz
Pappardelle z kremowym dyniowym sosem oraz kilka słów o książce "Pastaman" - Mateo Zielonka. 112

powstała jego pierwsza książka. Aby zacząć przygodę z makaronem potrzebujemy kilku sprzętów o których mowa na wstępie książki. Są to różnego rodzaju maszynki do różnych typów makaronu. Ale bez obaw, bez maszynki też powstanie ten pyszny domowy makaron. Ja takowej nie posiadam a przygotowałam wyśmienity pappardelle.  Powiem, że nie było łatwo zrobić ten makaron. Oczywiście technika jest(...)ciasto rękami. Zajmie to trochę czasu ale należy być cierpliwym. I jeszcze jedna uwaga, ciasto będzie dosyć twarde. Kiedyś dolewałabym wody aby nieco zmiękło, dziś wiem, że ciasto po zagnieceniu należy włożyć do lodówki na około 30 minut a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto zmięknie. Ciasto musi być szczelnie zawinięte w folie.  Po wyjęciu ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Najlepsze! Proste i pyszne pierniki - pszenne lub bezglutenowe 256

przeszłam na dietę bezglutenową nie miałam żadnej bazy sprawdzonych przepisów. Znalazłam w internecie przepisy na pierniczki gryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej. I to dosłownie. Pierniki po prostu łamały się w rękach! Były bardzo kruche, a do tego niezbyt smaczne... Postanowiłam wrócić do mojego wypróbowanego przepisu z mąki(...)Miód podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać z przyprawą piernikową i sodą. Dodać do mąki z cukrem. 3. Dodać pokruszone drożdże, jajko i masło 4. Ciasto wyrobić. 5. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać pierniczki. 6. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 10 min. Ja chciałam upiec więcej pierniczków, dlatego użyłam aż 6 szklanek mąki + około pół do podsypywania

Mama z Motylem
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 209

Zauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczony kalafior przepis 62

Pieczony kalafior to danie, które jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Warto włączyć je do swojej diety, zwłaszcza jeśli zależy nam na utrzymaniu formy i

Ania i Marcin gotują
Lasagne ze szpinakiem 125

Bierzcie i zapisujcie go wszyscy – to najprostszy przepis na lasagne ze szpinakiem . Prawie 1 kilogram szpinaku (!) i kremowy sos beszamelowy z dodatkiem aromatycznego parmezanu to

Na-talerzu.pl
Sernik Matcha 112

Czas czytania: 3 min Niedawno dostałam w prezencie od moich przyjaciół paczuszkę oryginalnej herbaty Matcha i wreszcie mogłam upiec intrygujący mnie od dawna zielony sernik. Matcha

SprawdzonaKuchnia.pl
KOSTKA ALPEJSKA 149

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie