Idealne śniadanie? Takie jedzone z osobami, na których obecności zależy nam najbardziej na świecie. O takie spotkania codzienne i niecodzienne warto szczególnie zadbać. Przygotowując coś pomysłowego
KulinarneImpresje.plUchodzi za najlepszy sernik, jaki można zjeść w całym Poznaniu. Jeśli wybieracie się do tego miasta, spotkacie go w Cafe La Ruina lub obok, w lokalu
Poezja smakuWachowicz jeden przepis. Jeden dosłownie! A dlaczego właśnie ten? Już się tłumaczymy, tym przepisem były "piernikowe choinki" i jest to jedyny na blogu Nasz wspólny przepis. Pierniczki razem piekłyśmy, sklejałyśmy i razem opisałyśmy przepis. Ku Naszemu zaskoczeniu, bo już zupełnie o fakcie wysłania przepisu zapomniałyśmy zadzwoniła do Nas sympatyczna Pani Ania i poinformowała, że Nasz(...)listopadowy dzionek na Naszą wycieczkę. Po przyjeździe do Krakowa wybrałyśmy się do jego centrum i tam spędziłyśmy praktycznie cały dzień. Nie obyło się oczywiście bez drobnych zakupów i wizycie w Krakowskiej Manufakturze Czekolady, która była odkryciem tej wyprawy. Następnego dnia też miałyśmy sporo czasu, gdyż na nagranie byłyśmy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibułką tartą - zapobiega przypalaniu się. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki
Grunt to przepis!Tak jak Wam ostatnio pisałam, na egzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go przetestować . Pierniczki pięknie pachną, są miękkie
Słodkie zapomnieniesmażenia. Dlaczego? Ponieważ jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia. Ponadto ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, że możesz go używać nawet przy wyższych temperaturach bez obawy o utratę wartości odżywczych. Uważaj na temperaturę: Niezależnie od tego, co smażysz, pamiętaj o odpowiedniej temperaturze oleju. Zbyt niska temperatura spowoduje wchłanianie nadmiaru oleju przez jedzenie, podczas(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 kubek wody gazowanej Olej rzepakowy do smażenia Przepis na warzywa w tempurze: Cebulę obierz i pokrój w duże kółka. Cukinię umyj i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w słupki, brokuła podziel na różyczki, a marchewkę obierz i pokrój w słupki. Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sól oraz wodę wymieszaj
Blendmancoraz bliżej, a co to za święta bez pierogów?! Przygotowałem dla Was przepis na znakomite ciasto pierogowe idealnie współgrające z każdym rodzajem farszu. Oczywiście nie zostawię Was z samym ciastem – w tym przepisie podpowiadam, jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami, a w bliźniaczym poznacie instrukcję, jak zrobić pierogi ruskie. Ciasto Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów(...)gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30–40 minut). W międzyczasie obieramy i kroimy pieczarki oraz cebulę. Przygotowujemy ciasto – mieszamy ze sobą składniki (mąkę, wodę i olej) i ugniatamy za pomocą robota lub ręcznie. Ciasto zostawiamy na parę minut, by odpoczęło, a my w tym czasie przygotowujemy farsz. Podsmażamy poszatkowaną cebulę oraz pieczarki, a na koniec krótko
Proste-przepisy.plWłoch, do tzw. "obcasu włoskiego buta", do Apulii, która słynie nie tylko z bajecznych krajobrazów zapierających dech w piersiach, ale również z kulinarnych specjałów. Nie bez powodu Apulia nazywana jest krain ą winem i oliw ą płynąc ą . Prawie po ł owa ogólnej produkcji oliwy i wina powstaje wła(...)oliwy. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając sól oraz dolewając rozczyn i letnią wodę po ugotowanych ziemniakach (ok. 150 ml). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30
La grande e la piccola cuocaśmietanka kokosowa w przeciwieństwie do zwykłej zdecydowanie ciekawszy smak. Mogłabym pisać bez końca, temat tortów to temat rzeka, dlatego trzeba napisać osobny poradnik. A tymczasem najprostszy przepis dla Ciebie: Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: „Biszkopt”: 2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki ksylitolu ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii szczypta soli(...)przygotować dzień przed przełożeniem kremową masą, dzięki czemu nie rozpadnie się przy przekrojeniu. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Do dużej miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, ksylitol, ziarenka wanilii oraz sól. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny i sodę
Roślinna - blog wegańskinieświadomym obcokrajowcom i obserwowanie ich reakcji. A są one różne: od polubienia i zaciekawienia nowym smakiem, poprzez grzecznościowe przełknięcie z mniej lub bardziej zbolałą miną, aż po natychmiastowe wyplucie bez zważania na otoczenie. Lukrecja bowiem to bardzo charakterystyczna rzecz; kocha się ją albo nienawidzi . Nie ma nic pomiędzy. Odmian lukrecji jest całe mnóstwo: od delikatnych i słodkich(...)sztuk) 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki lukrecji w proszku 65 g suszonej żurawiny 185 g zimnego masła 200 g cukru trzcinowego 1 jajko Mąkę przesiać, wymieszać z lukrecją i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę, połączyć. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3-4 cm, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzasem nie macie weny na śniadanie? A może chcecie zaskoczyć rodzinę czymś nowym a na dodatek pysznym i zdrowym? Koniecznie wypróbujcie lemon curd z nasionami chia
Mieszam w Garnkunieznanych mi bliżej powodów – było dużo smaczniejsze Dla mnie ten przepis na ciasto anielskie jest idealnym rozwiązaniem, szczególnie w okresie smażenia pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania…:)! Ciasto anielskie (Angel cake) Składniki: 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1 szklanka(...)niej przyklei i ciasto nie opadnie. Przekładamy delikatnie do niej ubitą pianę a następnie zwykłym nożem kuchennym przecinamy kilka razy masę aby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek musi być suchy po wyjęciu) Ciasto w trakcie pieczenia pęka. Wyjmujemy
UgotujmyTo.plNaleśniki ruskie. Mały czy duży każdy kocha naleśniki! W szczególności małe dzieci ustawiają się w kolejce czekając z niecierpliwością na kolejnego pysznego naleśnika . Nic dziwnego, przecież
Zdrowy Styl JoannyBędąc na wakacjach w Grecji lub w Turcji na pewno mieliście okazję jeść pyszny deser zwany baklawą. Osobiście bardzo ją lubię, lecz niestety wiem, że jest
Be Fit Be Strong